Trzeba mieć trochę "wesołości w sobie" - wszyscy podchodzą do tego bardzo poważnie a przecież jak nie zdam/y to nic się nie stanie - świat się nie zawali. Wem że podczas tegorocznego uczenia przyjaźnie koleżeńskie się niestety pokończyły - bo kolega pojechał na szkolenie i niestety nie podzielił się z innym itp.
Walczymy wszyscy!!! " i za rok znów matura"
05 cze 2010, 22:06
Gimnastyka umysłu
Wiesz co ja trochę takich ludzi rozumiem, sama po prostu nie mam takiego charakteru - lubię współpracować, nakręcać się, dzielić tym co mam. I to robię. Poświęcam swój wolny czas, energię ....a mogłabym wpaść tu jak Ty i ładnie poprosić ;-) Nie ukrywam,że nie robię tego zupełnie bezinteresownie - licząc po cichu,że ktoś coś jeszcze wrzuci do wspólnej puli. W więcej osób pójdzie szybciej, przyjemniej i ciekawiej. I zamiast wpaść i mówić, nie mam tego, tego i tego.... powiedzieć mam to i to, a nie mogę znaleźć srego i owego. Bo akurat gminy itp to nie problem znaleźć, co nie?
Ale nie jesteś sama/sam, bo przed chwilą zamieściłam plik który już ściągnięto 14 razy a w zamian nawet nie ma dziękuję
05 cze 2010, 22:26
Gimnastyka umysłu
sorki - jeśli wyszedłem na sępa może choć trochę się z rehabilituję Prosta tabelka - to tak na dobrey sen: W czasie wycieczki polskim statkiem znalazłam się w portowej restauracji w egzotycznym kraju wraz z trzema towarzyszami podróży: Abackim, Babackim i Cabackim. Byliśmy w kłopocie, jak posłużyć się kartą potraw w zupełnie nie znanym języku; w końcu postanowiliśmy zamówić cokolwiek, licząc na szczęśliwy przypadek. Abacki zamówił dwie potrawy: "mur-mur" i "kali". Babacki zamówił trzy potrawy: "ambaku", "karramu" i mur-mur". Cabacki zamówił dwie potrawy: "lululi" i "karramu". Byłam dość głodna, zamówiłam więc również trzy potrawy: "karramu", "kali" i "ambaku". Z niepokojem czekaliśmy, co też przyniesie kelner. Abacki dostał apetyczną zupę z żółwia i potrawkę z rekina z ryżem. Babacki też dostał potrawkę z rekina z ryżem, a na dodatek jeszcze sałatkę z bananów i porcję lodów figowych. Cabacki dostał również porcję lodów figowych oraz smakowitą pieczeń z antylopy. Co zjadłam w egzotycznej portowej restauracji ?
Katkow - już przestań po mnie jeździć
05 cze 2010, 22:43
Gimnastyka umysłu
katkow75
a do tych słownych ze strony 22 możesz zamieścić
Żeby zadać krótkie pytanie bezpośrednio pod moim postem nie musisz cytować viewtopic.php?p=63821#p63821 całego mojego postu.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
05 cze 2010, 22:46
Gimnastyka umysłu
garstka pytań z zakresu ZARZĄDZANIA: nie jest ich wiele ale przekrój spory. - i nie oczekuję podziękowań jak niektórzy odpowiedzi w załączniku.
1.ZASADĄ ZARZĄDZANIA I ORGANIZACJI PRACY Fayola nie jest: a) zasada ochrony pracownika b) zasada podziału pracy c) zasada jedności rozkazodawstwa d) zasada ducha zespołu ?Esprit de cors?
2.ZASADA JEDNOŚCI KIEROWNICTWA polega na tym, że: a) polecenia, przekazywane przez kierownika powinny być jasne i precyzyjne b) wszyscy kierownicy danej firmy są zgodni co do wyznawanych zasad c) inaczej nazywana jest zasadą równowagi organizacyjnej d) zespół pracowników ma tylko jednego kierownika
3.PROCES ZARZĄDZANIA składa się z elementów: a) planowanie, organizowanie, decydowanie, motywowanie, kontrolowanie b) planowanie, inicjowanie, organizowanie, motywowanie, kontrolowanie, c) inicjowanie, organizowanie, motywowanie, kontrolowanie, wynagradzanie, d) planowanie, inicjowanie, decydowanie, organizowanie, kontrolowanie,
4.SWOT to: a) analiza mocnych, słabych stron oraz szans i zagrożeń przedsiębiorstwa b) wyspecjalizowana jednostka Policji c) system Ważnych Odkryć Technicznych d) wyspecjalizowana agenda ONZ
5.ZASADA RÓWNOWAGI ORGANIZACYJNEJ mówi o tym , że: a) każdy z pracowników, który jest zatrudniony w przedsiębiorstwie, patrzy na siebie i na firmę i porównuje to, co on daje tej firmie, instytucji z tym co instytucja daje jemu. b) każdy pracownik doskonale wie, kto jest jego kierownikiem c) bilans finansowy na koniec roku budżetowego jest w równowadze d) każdy z pracowników ma do wypełnienia określoną funkcję w organizacji
6.SMUKŁA STRUKTURA ORGANIZACYJNA ma: a) 3 szczeble kierownicze b) 5 szczebli kierowniczych c) 7 szczebli kierowniczych d) 9 szczebli kierowniczych
7.WZROST ILOŚCI SZCZEBLI ORGANIZACYJNYCH oznacza, że: a) sposób wewnętrznego utrzymania firmy staje się kosztowny b) zarządzenia mające dotrzeć do pracowników wykonawczych nie dochodzą do nich więc trzeba stworzyć nowe pośrednie szczeble zajmujące się komunikacją w firmie c) zwiększa się zakres zadań kadry kierowniczej d) wykorzystano metodę outsourcingu w budowaniu schematu organizacyjnego przedsiębiorstwa
8.HIERARCHIA POTRZEB MASLOWA obejmuje potrzeby: a) fizjologiczne, bezpieczeństwa, społeczne, uznania i samorealizacji b) fizjologiczne, bezpieczeństwa, społeczne, uznania i posiadania c) bezpieczeństwa, społeczne, uznania, posiadania i samorealizacji, d) fizjologiczne, aktywności i komunikacji, bezpieczeństwa i samorealizacji,.
9.LEAN MANAGEMENT : a) podobnie jak outsorcing wyszczupla nam organizację b) jest częścią TBM (Time Based Management) c) nie można zastosować w REENGINEERINGU d) procesem mierzenia wyrobów, usług i procedur względem najsilniejszych konkurentów lub tych firm, które uznawane są za liderów przemysłu
10.Zasada PARETO to: a) metoda poszukiwania przyczyny problemów zasada 20/80 (20% zdarzeń decyduje o 80% efektów), b) zasada udzielania pracownikom urlopów wypoczynkowych do 31.03. danego roku, c) zasada według której wypłaca się środki z budżetu UE przyznane w ramach funduszu wspierania MSP, d) zasada stosowana przy podziale wypłaty dywidendy akcjonariuszom przedsiębiorstwa.
miłego odpowiadania!
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
a co jest złego w zwrocie ...posiadał dobre serce, jak powinno być ? miał dobre serce czy nie miał serca?
Wytrzymajcie jeszcze ze mną tylko 6 dni
Ostatnio edytowano 06 cze 2010, 07:31 przez katkow75, łącznie edytowano 2 razy
06 cze 2010, 07:13
Gimnastyka umysłu
kosmos
(....)
Katkow - już przestań po mnie jeździć
sorki, jak to tak odebrałeś zadanko pierwsza klasa
Ostatnio edytowano 06 cze 2010, 11:57 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
skróciłem cytat
06 cze 2010, 07:17
Gimnastyka umysłu
a oto pytania z ZZL oraz z Zarządzania Jakością.
1.Planowanie, Realizacja, Weryfikacja, Działanie to elementy: a) Zasady Kierowania Zasobami Ludzkimi, b) Cyklu PDCA czyli inaczej koła DEMINGA, c) Zasady Zarządzania wg. Fayola, d) Cyklu życia produktu.
2.W ogólnym modelu systemu zarządzania jakością podstawą jest: a) Zarządzanie przez cele ? ZPC, b) Proces, c) Przepływ informacji pomiędzy klientem a firmą, d) Jakość produktów.
3. Kultura organizacyjna przedsiębiorstwa: a) to zbiór wyposażenia tj. obrazy, meble, wysokiej klasy sprzęt RTV, b) to zbiór podstawowych wartości i norm postępowania, dominujący w danej organizacji, c) to wspólne wyjazdy integracyjne, sposób spędzania wolnego czasu, d) jest wyrazem stopnia shierarchizowania artefaktów opisanych w dokumentacji Systemu Zarządzania Jakością.
4.Podstawowe wymagania ISO 9001:2008 to: a) zbieranie i weryfikacja wyników dotyczących funkcjonowania i skuteczności procesu powinna opierać się na stosowaniu elementów JIT- Just In Time, b) system zarządzania jakością swoim zakresem powinien objąć wszystkie procesy zachodzące w organizacji, c) zwiększenie zadowolenia najważniejszego klienta poprzez zwiększenie jakości produktów zgodnie z przyjętą zasadą PARETO, d) komunikacja z klientem tylko w określonych przypadkach celem minimalizacji nakładów kosztów powstających w procesie produkcyjnym,
5.Planowanie zatrudnienia to proces polegający na : a) dogłębnej analizie wyjaśniającej problem popytu i podaży na wewnętrznym rynku pracy, b) pozyskiwaniu, przetwarzania, gromadzeniu i zestawianiu informacji w odpowiednich układach o działalności organizacji i zasobach ludzkich, c) przewidywaniu zadaniowych funkcji polityki personalnej w korelacji z planami urlopowymi, d) sformułowaniu celów polityki zatrudnienia w oparciu o minimalizację kosztów przyjęcia nowych pracowników.
6.Do elementów dokumentacji Systemu zarządzania Jakością należą: a) ogólnie zakreślone nieudokumentowne deklaracje polityki jakości i celów, księga jakości, udokumentowane procedury, b) udokumentowane deklaracje polityki jakości i celów, księga jakości, udokumentowane procedury, c) udokumentowane deklaracje polityki jakości i celów, udokumentowane procedury, d) udokumentowane deklaracje polityki jakości i celów, udokumentowane procedury oraz opisy wszystkich stanowisk pracy.
7.Do Koncepcji Zarządzania Jakością należą: a) KAIZEN, TQM, cykl PCDA, FMEA, b) KAIZEN, TQM, SIX SIGMA, Cykl Deminga, c) Cykl Deminga, TQM, SWOT, d) TQM, FMEA, QFD, SIX SIGMA
8.Audit wewnętrzny a) jest jednym z wymogów normy ISO 9001, który prowadzi do uszczegółowiania Księgi Jakości, b) to ciągłe monitorowanie i badanie stopnia spełnienia oczekiwań klientów, które jest jednym z wymogów normy ISO 9001, c) polega na znalezienie błędów czy niedociągnięć w procesie i przedłożeniu ich najwyższemu kierownictwu, d) to po prostu kontrola wewnętrzna.
9. Do rodzajów telepracy nie zaliczamy: a) Telepracy mobilnej realizowanej w różnych miejscach, b) Telepracy wykonywanej w siedzibie danej organizacji, c) Telewiosek odmiany telechatek, d) Telepracy wykonywanej w domu.
10. Do parszywej ?12? ? czyli negatywnych skutków derekrutacji dla organizacji nie zaliczamy: a) Centralizacji, b) Upowszechnienia grupowych norm organizacji pracy , b) Kryzysowej mentalności, c) Oporu wobec zmian.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
06 cze 2010, 12:48
Gimnastyka umysłu
W projekcie ustawy budżetowej na 2010 rok zaplanowano dochody budżetu państwa w wysokości 245,5 mld zł, a wydatki na kwotę nie większą niż 297,7 mld zł. Limit ten jest wyższy od zaplanowanego w znowelizowanej ustawie budżetowej na 2009 r. o 8,9 proc., co oznacza realny wzrost o 7,8 proc. Największy wzrost wydatków dotyczy środków przeznaczonych na dotacje i subwencje - o 11 mld zł, obsługę długu publicznego o ok. 4,5 mld zł, środki własne Unii Europejskiej o 1,7 mld zł, świadczenia na rzecz osób fizycznych o 778,4 mln zł.
Podobnie, jak w latach poprzednich, największy udział w wydatkach ogółem będą stanowić dotacje i subwencje - 48,2 proc., następnie wydatki bieżące jednostek budżetowych - 19,1 proc. oraz obsługa długu publicznego - 11,2 proc.
Udział wydatków budżetu państwa w PKB w 2010 r. wyniesie 21,8 proc. wobec 20,4 proc. w 2009 r., co oznacza wzrost o 1,4 punktu procentowego.
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za wspaniałą wspólpracę i pomoc. Zen
06 cze 2010, 13:44
Gimnastyka umysłu
Marszałek Struzik zaznaczył, że w ramach polityki spójności w latach 2007-2013 władze województwa mazowieckiego koncentrują się na takich celach, jak konkurencyjność i zatrudnienie oraz współpraca regionalna i konwergencja. Gość przedstawił ramowe informacje o polityce spójności, której celem jest konwergencja, czyli wyrównywanie poziomów rozwoju między regionami w UE. Obecnie wszystkie unijne kraje, które kiedyś należały do bloku wschodniego objęte są celem ?konwergencji?. Mają one bowiem wciąż niższy stopień rozwoju niż ?stare? kraje Unii. W unijnym budżecie ten cel przeznaczono 279 miliardów euro, natomiast na cele związane z podwyższaniem konkurencyjności - 55 mld, a 9 mld na europejską współpracę terytorialną. Polska otrzymała w sumie 67 mld na politykę spójności.
06 cze 2010, 14:16
Gimnastyka umysłu
jedziemy dalej:
26. z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się: a/ wykonawców, którzy wyrządzili szkodę, nie wykonując zamówienia lub wykonując je nienależycie, jeżeli szkoda została stwierdzona orzeczeniem Prezesa Urzędu, które uprawomocniło się w ciągu 3 lat przed wszczęciem postępowania b/ nie wnieśli wadium po terminie do składania ofert c/ nie przedstawili stosownych zaświadczeń KRS, ZUS, urzędu skarbowego d/ złożyli prawdziwe informacje mające wpływ lub mogące mieć wpływ na wynik prowadzonego postępowania
27. Ofertę wykonawcy wykluczonego z postępowania uznaje się za: a/ odrzuconą b/ nieważną z mocy prawa c/ oddaloną d/ uchyloną
28. Wykaz wykonawców, którzy wyrządzili szkodę prowadzi: a/ sąd rejonowy właściwy ze względu na miejsce zamieszkania lub siedziby wykonawcy b/ sąd rejonowy właściwy ze względu na miejsce zamieszkania lub siedziby zamawiającego c/ KIO d/ Prezes Urzędu
29. Zamawiający wzywa wykonawców, którzy nie złożyli w określonym terminie między innymi wymaganych pełnomocnictw w terminie: a/ dowolnie ustalonym przez siebie b/ 3 dni c/ 7 dni d/ 14 dni
30. Podstawą ustalenia wartości zamówienia jest : a/ kosztorysowe wynagrodzenie wykonawcy bez podatku VAT, ustalone przez zamawiającego z należyta starannością b/ całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy bez podatku VAT, ustalone przez zamawiającego z należyta starannością c/ całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy z podatkiem VAT, ustalone przez zamawiającego z należytą starannością d/ całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy, ustalone przez zamawiającego z należyta starannością
06 cze 2010, 15:19
Gimnastyka umysłu
Warunki konwergencji
- inflacja nie może przekraczać więcej niż o 1,5 punktu procentowego inflacji trzech państw UE o najbardziej stabilnym poziomie cen. W 2009 roku tymi trzema państwami w UE były Portugalia, Estonia i Belgia, ich średnia inflacja wyniosła 1% czyli kryterium inflacyjne wyniosło 2,5% w 2009. Polska miała 3,5 % w 2009.
- deficyt budżetowy, nie może przekroczyć 3% PKB. W Polsce wyniósł 7,1% w 2009 - dług publiczny, nie może przekroczyć 60% PKB, w Polsce w wyniósł 51%
- kryterium stabilności kursu walutowego, Polska nie spełniła tego kryterium i nie jest w systemie ERM2 (trwającym co najmniej dwa lata obowiązkowym europejskim systemie walutowym zwanym "przedsionkiem do euro"), który ogranicza wahania waluty krajowej wobec euro do +/- 15 proc. Ogółem przez ostatnie dwa lata złoty stracił 12 proc. wobec euro
- długoterminowe stopy procentowe, nie mogą przekroczyć więcej, niż o 2 punkty procentowe, poziomu stóp procentowych w trzech krajach UE o najbardziej stabilnym poziomie cen czyli jw. Portugalia , Estonia, Belgia. Kryterium zgodności długoterminowych stóp procentowych, wyniósł w Polsce 6,1 proc., czyli nieco wyżej niż dopuszczalny limit 6 proc (4+2)
- Polska nie spełnia też kryterium tzw. zgodności prawnej, która wymaga odpowiednich przepisów w prawie bankowym, gwarantujących m.in. niezależność banku centralnego. Czyli potrzebne zmiany w konstytucji i innych.
Info wg raportu KE z maja tego roku , Polska nie spełnia większości kryteriów. Rząd prognozuje wprowadzenie euro w 2015
Witamy Zen i zapraszamy
06 cze 2010, 15:21
Gimnastyka umysłu
Witajcie! Wypadłam z neta na 2 dni i nie mogę się odnależć w tym gąszczu informacji! Istne szaleństwo! Dzisiejszą noc spędzę na nadrabianiu zaległości Wieczorem wrzucę odpowiedzi do finansów, narka
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
06 cze 2010, 15:51
Gimnastyka umysłu
robaczek1
Witajcie! Wypadłam z neta na 2 dni i nie mogę się odnależć w tym gąszczu informacji! Istne szaleństwo! Dzisiejszą noc spędzę na nadrabianiu zaległości Wieczorem wrzucę odpowiedzi do finansów, narka