Teraz jest 09 wrz 2025, 11:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 maja 2010, 22:05

POSTY        18
Post Gimnastyka umysłu
Trzeba mieć trochę "wesołości w sobie" - wszyscy podchodzą do tego bardzo poważnie a przecież jak nie zdam/y to nic się nie stanie - świat się nie zawali.
Wem że podczas tegorocznego uczenia przyjaźnie koleżeńskie się niestety pokończyły - bo kolega pojechał na szkolenie i niestety nie podzielił się z innym itp.

Walczymy wszyscy!!! :stop:  :)
" i za rok znów matura"

05 cze 2010, 22:06
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 kwi 2010, 14:05

POSTY        232
Post Gimnastyka umysłu
Wiesz co ja trochę takich ludzi rozumiem, sama po prostu nie mam takiego charakteru - lubię współpracować, nakręcać się, dzielić tym co mam. I to robię. Poświęcam swój wolny czas, energię ....a mogłabym wpaść tu jak Ty i ładnie poprosić ;-)
Nie ukrywam,że nie robię tego zupełnie bezinteresownie - licząc po cichu,że ktoś coś jeszcze wrzuci do wspólnej puli.
W więcej osób pójdzie szybciej, przyjemniej i ciekawiej. I zamiast wpaść i mówić, nie mam tego, tego i tego.... powiedzieć mam to i to, a nie mogę znaleźć srego i owego. Bo akurat gminy itp to nie problem znaleźć, co nie?  :D

Ale nie jesteś sama/sam, bo przed chwilą zamieściłam plik który już ściągnięto 14 razy  :D  a w zamian nawet nie ma dziękuję

05 cze 2010, 22:26
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 maja 2010, 22:05

POSTY        18
Post Gimnastyka umysłu
sorki - jeśli wyszedłem na sępa :wacko:
może choć trochę się z rehabilituję
Prosta tabelka - to tak na dobrey sen:
W czasie wycieczki polskim statkiem znalazłam się w portowej restauracji w egzotycznym kraju wraz z trzema towarzyszami podróży: Abackim, Babackim i Cabackim. Byliśmy w kłopocie, jak posłużyć się kartą potraw w zupełnie nie znanym języku; w końcu postanowiliśmy zamówić cokolwiek, licząc na szczęśliwy przypadek. Abacki zamówił dwie potrawy: "mur-mur" i "kali". Babacki zamówił trzy potrawy: "ambaku", "karramu" i mur-mur". Cabacki zamówił dwie potrawy: "lululi" i "karramu". Byłam dość głodna, zamówiłam więc również trzy potrawy: "karramu", "kali" i "ambaku". Z niepokojem czekaliśmy, co też przyniesie kelner. Abacki dostał apetyczną zupę z żółwia i potrawkę z rekina z ryżem. Babacki też dostał potrawkę z rekina z ryżem, a na dodatek jeszcze sałatkę z bananów i porcję lodów figowych. Cabacki dostał również porcję lodów figowych oraz smakowitą pieczeń z antylopy. Co zjadłam w egzotycznej portowej restauracji ?

Katkow - już przestań po mnie jeździć  :zly1:

05 cze 2010, 22:43
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Gimnastyka umysłu
katkow75                    

a do tych słownych ze strony 22 możesz zamieścić :D

Żeby zadać krótkie pytanie bezpośrednio pod moim postem nie musisz cytować
viewtopic.php?p=63821#p63821
całego mojego postu.

A link do odpowiedzi był podany:
viewtopic.php?p=49756#p49756

05 cze 2010, 22:46
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2010, 13:28

POSTY        14
Post Gimnastyka umysłu
garstka pytań z zakresu ZARZĄDZANIA:
nie jest ich wiele ale przekrój spory.
- i nie oczekuję podziękowań jak niektórzy ;)
odpowiedzi w załączniku.

1.ZASADĄ ZARZĄDZANIA I ORGANIZACJI PRACY Fayola nie jest:
a)        zasada ochrony pracownika
b)        zasada podziału pracy
c)        zasada jedności rozkazodawstwa
d)        zasada ducha zespołu ?Esprit de cors?

2.ZASADA JEDNOŚCI KIEROWNICTWA polega na tym, że:
a)        polecenia, przekazywane przez kierownika powinny być jasne i precyzyjne
b)        wszyscy kierownicy danej firmy są zgodni co do wyznawanych zasad
c)        inaczej nazywana jest zasadą równowagi organizacyjnej
d)        zespół pracowników ma tylko jednego kierownika

3.PROCES ZARZĄDZANIA składa się z elementów:
a)        planowanie, organizowanie, decydowanie, motywowanie, kontrolowanie
b)        planowanie, inicjowanie, organizowanie, motywowanie, kontrolowanie,
c)        inicjowanie, organizowanie, motywowanie, kontrolowanie, wynagradzanie,
d)        planowanie, inicjowanie, decydowanie, organizowanie, kontrolowanie,

4.SWOT to:
a)        analiza mocnych, słabych stron oraz szans i zagrożeń przedsiębiorstwa
b)        wyspecjalizowana jednostka Policji
c)        system Ważnych Odkryć Technicznych
d)        wyspecjalizowana agenda ONZ

5.ZASADA RÓWNOWAGI ORGANIZACYJNEJ mówi o tym , że:
a)        każdy z pracowników, który jest zatrudniony w przedsiębiorstwie, patrzy na siebie i na firmę i porównuje to,
co on daje tej firmie, instytucji z tym co instytucja daje jemu.
b)        każdy pracownik doskonale wie, kto jest jego kierownikiem
c)        bilans finansowy na koniec roku budżetowego jest w równowadze
d)        każdy z pracowników ma do wypełnienia określoną funkcję w organizacji  

6.SMUKŁA STRUKTURA ORGANIZACYJNA ma:
a)        3 szczeble kierownicze
b)        5 szczebli kierowniczych
c)        7 szczebli kierowniczych
d)        9 szczebli kierowniczych

7.WZROST ILOŚCI SZCZEBLI ORGANIZACYJNYCH oznacza, że:
a)        sposób wewnętrznego utrzymania firmy staje się kosztowny
b)        zarządzenia mające dotrzeć do pracowników wykonawczych nie dochodzą do nich więc trzeba stworzyć nowe pośrednie szczeble zajmujące się komunikacją w firmie
c)        zwiększa się zakres zadań kadry kierowniczej
d)        wykorzystano metodę outsourcingu w budowaniu schematu organizacyjnego przedsiębiorstwa

8.HIERARCHIA POTRZEB MASLOWA obejmuje potrzeby:
a)        fizjologiczne, bezpieczeństwa, społeczne, uznania i samorealizacji
b)        fizjologiczne, bezpieczeństwa, społeczne, uznania i posiadania
c)        bezpieczeństwa, społeczne, uznania, posiadania i samorealizacji,
d)        fizjologiczne, aktywności i komunikacji, bezpieczeństwa i samorealizacji,.

9.LEAN MANAGEMENT :
a)        podobnie jak outsorcing wyszczupla nam organizację
b)        jest częścią TBM (Time Based Management)
c)        nie można zastosować w REENGINEERINGU
d)        procesem mierzenia wyrobów, usług i procedur względem najsilniejszych konkurentów lub tych firm, które uznawane są za liderów przemysłu

10.Zasada PARETO to:
a)        metoda poszukiwania przyczyny problemów zasada 20/80 (20% zdarzeń decyduje o 80% efektów),
b)        zasada udzielania pracownikom urlopów wypoczynkowych do 31.03. danego roku,
c)        zasada według której wypłaca się środki z budżetu UE przyznane w ramach funduszu wspierania MSP,
d)        zasada stosowana przy podziale wypłaty dywidendy akcjonariuszom przedsiębiorstwa.

miłego odpowiadania!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

05 cze 2010, 23:45
Znawca
Własny awatar

POSTY        232
Post Gimnastyka umysłu
Nadir                    

katkow75                    

a do tych słownych ze strony 22 możesz zamieścić :D

Żeby zadać krótkie pytanie bezpośrednio pod moim postem nie musisz cytować
viewtopic.php?p=63821#p63821
całego mojego postu.
A link do odpowiedzi był podany:
viewtopic.php?p=49756#p49756

Przeoczyłam, dziękuję :D

a co jest złego w zwrocie ...posiadał dobre serce, jak powinno być ? miał dobre serce czy nie miał serca?

Wytrzymajcie jeszcze ze mną tylko 6 dni  :D

Ostatnio edytowano 06 cze 2010, 07:31 przez katkow75, łącznie edytowano 2 razy

06 cze 2010, 07:13
Znawca
Własny awatar

POSTY        232
Post Gimnastyka umysłu
kosmos                    

(....)

Katkow - już przestań po mnie jeździć  :zly1:

sorki, jak to tak odebrałeś  :zeby: zadanko pierwsza klasa

Ostatnio edytowano 06 cze 2010, 11:57 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

skróciłem cytat

06 cze 2010, 07:17
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2010, 13:28

POSTY        14
Post Gimnastyka umysłu
a oto pytania z ZZL oraz z Zarządzania Jakością.

1.Planowanie, Realizacja, Weryfikacja, Działanie to elementy:
a) Zasady Kierowania Zasobami Ludzkimi,
b) Cyklu PDCA czyli inaczej koła DEMINGA,
c) Zasady Zarządzania wg. Fayola,
d) Cyklu życia produktu.

2.W ogólnym modelu systemu zarządzania jakością podstawą jest:
a) Zarządzanie przez cele ? ZPC,
b) Proces,
c) Przepływ informacji pomiędzy klientem a firmą,
d) Jakość produktów.

3. Kultura organizacyjna przedsiębiorstwa:
a) to zbiór wyposażenia tj. obrazy, meble, wysokiej klasy sprzęt RTV,
b) to zbiór podstawowych wartości i norm postępowania, dominujący w danej organizacji,
c) to wspólne wyjazdy integracyjne, sposób spędzania wolnego czasu,
d) jest wyrazem stopnia shierarchizowania artefaktów opisanych w dokumentacji Systemu Zarządzania Jakością.  

4.Podstawowe wymagania ISO 9001:2008 to:
a) zbieranie i weryfikacja wyników dotyczących funkcjonowania i skuteczności procesu powinna opierać się na stosowaniu  elementów  JIT- Just In Time,
b) system zarządzania jakością swoim zakresem powinien objąć wszystkie procesy zachodzące w organizacji,
c) zwiększenie zadowolenia najważniejszego klienta poprzez zwiększenie jakości produktów zgodnie z przyjętą zasadą PARETO,
d) komunikacja z klientem tylko w określonych przypadkach celem minimalizacji nakładów kosztów powstających w procesie produkcyjnym,

5.Planowanie zatrudnienia to proces polegający na :
a) dogłębnej analizie wyjaśniającej problem popytu i podaży na wewnętrznym rynku pracy,
b) pozyskiwaniu, przetwarzania, gromadzeniu i zestawianiu informacji w odpowiednich układach o działalności organizacji i zasobach ludzkich,
c) przewidywaniu zadaniowych funkcji polityki personalnej w korelacji z planami urlopowymi,
d) sformułowaniu celów polityki zatrudnienia w oparciu o minimalizację kosztów przyjęcia nowych pracowników.

6.Do elementów dokumentacji Systemu zarządzania Jakością należą:
a) ogólnie zakreślone nieudokumentowne deklaracje polityki jakości i celów, księga jakości, udokumentowane procedury,
b) udokumentowane deklaracje polityki jakości i celów, księga jakości, udokumentowane procedury,
c) udokumentowane deklaracje polityki jakości i celów, udokumentowane procedury,
d) udokumentowane deklaracje polityki jakości i celów, udokumentowane procedury oraz opisy wszystkich stanowisk pracy.

7.Do Koncepcji Zarządzania Jakością należą:
a) KAIZEN, TQM, cykl PCDA, FMEA,
b) KAIZEN, TQM, SIX SIGMA, Cykl Deminga,
c) Cykl Deminga, TQM, SWOT,
d) TQM, FMEA, QFD, SIX SIGMA

8.Audit wewnętrzny
a) jest  jednym z wymogów normy ISO 9001, który prowadzi do uszczegółowiania Księgi Jakości,
b) to ciągłe monitorowanie i badanie stopnia spełnienia oczekiwań klientów, które  jest jednym z wymogów normy ISO 9001,
c) polega na znalezienie błędów czy niedociągnięć w procesie i przedłożeniu ich najwyższemu kierownictwu,
d) to po prostu kontrola wewnętrzna.

9. Do rodzajów telepracy nie zaliczamy:
a) Telepracy mobilnej realizowanej w różnych miejscach,
b) Telepracy wykonywanej w siedzibie danej organizacji,
c) Telewiosek odmiany telechatek,
d) Telepracy wykonywanej w domu.

10. Do parszywej ?12? ? czyli negatywnych skutków derekrutacji dla organizacji nie zaliczamy:
a) Centralizacji,
b) Upowszechnienia grupowych norm organizacji pracy ,
b) Kryzysowej mentalności,
c) Oporu wobec zmian.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

06 cze 2010, 12:48
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 cze 2009, 20:08

POSTY        17
Post Gimnastyka umysłu
W projekcie ustawy budżetowej na 2010 rok zaplanowano dochody budżetu państwa w wysokości 245,5 mld zł, a wydatki na kwotę nie większą niż 297,7 mld zł. Limit ten jest wyższy od zaplanowanego w znowelizowanej ustawie budżetowej na 2009 r. o 8,9 proc., co oznacza realny wzrost o 7,8 proc. Największy wzrost wydatków dotyczy środków przeznaczonych na dotacje i subwencje - o 11 mld zł, obsługę długu publicznego o ok. 4,5 mld zł, środki własne Unii Europejskiej o 1,7 mld zł, świadczenia na rzecz osób fizycznych o 778,4 mln zł.

Podobnie, jak w latach poprzednich, największy udział w wydatkach ogółem będą stanowić dotacje i subwencje - 48,2 proc., następnie wydatki bieżące jednostek budżetowych - 19,1 proc. oraz obsługa długu publicznego - 11,2 proc.

Udział wydatków budżetu państwa w PKB w 2010 r. wyniesie 21,8 proc. wobec 20,4 proc. w 2009 r., co oznacza wzrost o 1,4 punktu procentowego.

Pozdrawiam i bardzo dziękuję za wspaniałą wspólpracę i pomoc.
Zen

06 cze 2010, 13:44
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 cze 2009, 20:08

POSTY        17
Post Gimnastyka umysłu
Marszałek Struzik zaznaczył, że w ramach polityki spójności w latach 2007-2013 władze województwa mazowieckiego koncentrują się na takich celach, jak konkurencyjność i zatrudnienie oraz współpraca regionalna i konwergencja.
Gość przedstawił ramowe informacje o polityce spójności, której celem jest konwergencja, czyli wyrównywanie poziomów rozwoju między regionami w UE. Obecnie wszystkie unijne kraje, które kiedyś należały do bloku wschodniego objęte są celem ?konwergencji?. Mają one bowiem wciąż niższy stopień rozwoju niż ?stare? kraje Unii. W unijnym budżecie ten cel przeznaczono 279 miliardów euro, natomiast na cele związane z podwyższaniem konkurencyjności - 55 mld, a 9 mld na europejską współpracę terytorialną. Polska otrzymała w sumie 67 mld na politykę spójności.

06 cze 2010, 14:16
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post Gimnastyka umysłu
jedziemy dalej: ;)

26.  z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się:
a/ wykonawców, którzy  wyrządzili szkodę, nie wykonując zamówienia lub wykonując  je nienależycie, jeżeli szkoda  została stwierdzona orzeczeniem Prezesa Urzędu, które uprawomocniło się w ciągu 3 lat  przed wszczęciem postępowania
b/ nie wnieśli wadium po terminie do składania ofert
c/ nie przedstawili stosownych zaświadczeń KRS, ZUS, urzędu skarbowego
d/ złożyli prawdziwe informacje  mające wpływ lub mogące mieć wpływ  na wynik prowadzonego postępowania

27. Ofertę  wykonawcy wykluczonego z postępowania uznaje się za:
a/ odrzuconą
b/ nieważną z mocy prawa
c/ oddaloną
d/ uchyloną

28. Wykaz  wykonawców, którzy wyrządzili szkodę prowadzi:
a/ sąd  rejonowy właściwy ze względu na miejsce zamieszkania lub siedziby wykonawcy
b/ sąd  rejonowy właściwy ze względu na miejsce zamieszkania lub siedziby zamawiającego
c/ KIO
d/ Prezes Urzędu

29. Zamawiający wzywa wykonawców, którzy nie złożyli w określonym terminie między innymi wymaganych pełnomocnictw w terminie:
a/  dowolnie ustalonym przez siebie
b/ 3 dni
c/ 7 dni
d/ 14 dni

30. Podstawą ustalenia wartości zamówienia jest :
a/ kosztorysowe wynagrodzenie  wykonawcy bez podatku VAT, ustalone przez zamawiającego z należyta starannością
b/ całkowite szacunkowe  wynagrodzenie  wykonawcy bez podatku VAT, ustalone przez zamawiającego z należyta starannością
c/ całkowite szacunkowe  wynagrodzenie  wykonawcy z podatkiem VAT, ustalone przez zamawiającego z należytą starannością
d/ całkowite szacunkowe  wynagrodzenie  wykonawcy,  ustalone przez zamawiającego z należyta starannością

06 cze 2010, 15:19
Znawca
Własny awatar

POSTY        232
Post Gimnastyka umysłu
Warunki konwergencji

- inflacja nie może przekraczać więcej niż o 1,5 punktu procentowego inflacji trzech państw UE o najbardziej stabilnym poziomie cen.
W 2009 roku  tymi trzema państwami w UE  były Portugalia, Estonia i Belgia, ich średnia inflacja wyniosła 1%  czyli kryterium inflacyjne wyniosło 2,5% w 2009. Polska miała 3,5 % w 2009.

- deficyt budżetowy, nie może przekroczyć 3% PKB. W Polsce wyniósł 7,1% w 2009   - dług publiczny, nie może przekroczyć 60% PKB, w Polsce w wyniósł 51%

-  kryterium stabilności kursu walutowego, Polska nie spełniła tego kryterium i nie  jest w systemie ERM2 (trwającym co najmniej dwa lata obowiązkowym europejskim systemie walutowym zwanym "przedsionkiem do euro"), który ogranicza wahania waluty krajowej wobec euro do +/- 15 proc. Ogółem przez ostatnie dwa lata złoty stracił 12 proc. wobec euro

- długoterminowe stopy procentowe, nie mogą przekroczyć więcej, niż o 2 punkty procentowe, poziomu stóp procentowych w trzech krajach UE o najbardziej stabilnym poziomie cen czyli jw. Portugalia , Estonia, Belgia.    Kryterium zgodności długoterminowych stóp procentowych, wyniósł w Polsce  6,1 proc., czyli nieco wyżej niż dopuszczalny limit 6 proc (4+2)

- Polska nie spełnia też kryterium tzw. zgodności prawnej, która wymaga odpowiednich przepisów w prawie bankowym, gwarantujących m.in. niezależność banku centralnego. Czyli potrzebne zmiany w  konstytucji  i innych.

Info wg raportu KE z maja tego roku , Polska nie spełnia większości kryteriów. Rząd prognozuje wprowadzenie euro w 2015

Witamy Zen i zapraszamy :D

06 cze 2010, 15:21
Znawca

REJESTRACJA09 paź 2009, 18:38

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
Witajcie!
Wypadłam z neta na 2 dni i nie mogę się odnależć w tym gąszczu informacji! Istne szaleństwo! Dzisiejszą noc spędzę na nadrabianiu zaległości :) Wieczorem wrzucę odpowiedzi do finansów, narka

06 cze 2010, 15:51
Znawca
Własny awatar

POSTY        232
Post Gimnastyka umysłu
robaczek1                    

Witajcie!
Wypadłam z neta na 2 dni i nie mogę się odnależć w tym gąszczu informacji! Istne szaleństwo! Dzisiejszą noc spędzę na nadrabianiu zaległości :) Wieczorem wrzucę odpowiedzi do finansów, narka

witaj witaj sprawczyni całego zamieszania :D

06 cze 2010, 16:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 793  Następna strona