2. Kto wydaje decyzje po zawiadomieniu? Wymiar czy księgowa podatkowa?
Wymiar.
zakrecona
Nowe pytanie: zgodnie z ordynacją podatkową jeśli decyzja podatkowa nie jest doręczona to wymiar nie może przesłać przypisu księgowej podatkowej. Dopiero jak decyzja jest doręczona to wpisuje datę doręczenia decyzji i z taką datą księgowa podatkowa powinna ściągnąć przypis. A co ze śmieciami? Czy jeśli zawiadomienie nie zostanie doręczone bo ktoś umarł lub wyprowadził się i nie znamy jego adresu to rozumiem, że wymiar powinien odhaczyć tego podatnika i ja nie powinnam pobrać takich przypisów? Proszę o wyjaśnienie.
Uważa się za doręczone zgodnie z art. 150 OP. Zawiadomienie nie jest wymiarem a zwykła informacją. Jeżeli ktoś nie będzie płacić kwoty zgodnie z zawiadomieniem albo nie będzie płacić w ogóle wydaje się decyzję na podstawie zawiadomienia. Egzekucję możesz dopiero wszczynać jak zostanie wydana decyzja więc zgon itd pozostaje po stronie wymiaru.
27 sty 2016, 12:40
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Czy w związku ze zmianami, które weszły od 1 stycznia, w przypadku umorzenia zaległości wysylamy do dłuznika postanowienie z 7 dn terminem do wypowiedzenia się, czy nie ma takiego obowiązku ?
28 sty 2016, 08:47
Rozporządzenie Ministra Finansów w sprawie postępowania wierzycieli należności pieniężnych z dnia 30 grudnia 2015 r. § 10 1. W przypadku ustalenia przez wierzyciela innych danych niż wynikające z tytułu wykonawczego, niezbędnych do wszczęcia i prowadzenia egzekucji administracyjnej, wierzyciel przekazuje organowi egzekucyjnemu tytuł wykonawczy wraz z informacją zawierającą te dane dotyczące w szczególności: 1) okoliczności, na podstawie których ustalono właściwość miejscową organu egzekucyjnego w sposób określony zgodnie z art. 22 § 3 albo § 3a ustawy; 2) imienia i nazwiska oraz adresu miejsca zamieszkania przedstawiciela ustawowego zobowiązanego, opiekuna albo kuratora; 3) posiadanego majątku lub źródeł dochodu, o których mowa w § 6 pkt 3 i 4; 4) w przypadku wystąpienia o udzielenie pomocy, o której mowa w ustawie z dnia 11 października 2013 r. o wzajemnej pomocy przy dochodzeniu podatków, należności celnych i innych należności pieniężnych (Dz.U. poz. 1289 oraz z 2015 r. poz. 211) - daty uzupełnienia i wysłania przez centralne biuro łącznikowe wniosku o udzielenie informacji lub powiadomienie, do państwa członkowskiego lub państwa trzeciego oraz numerów wniosków organu wnioskującego i organu współpracującego zawartych w numerze referencyjnym tego wniosku o udzielenie informacji lub powiadomienie; 5) numeru i daty postanowienia o umorzeniu postępowania egzekucyjnego wydanego na podstawie art. 59 § 2 ustawy oraz ujawnionych składników majątkowych lub źródeł dochodu zobowiązanego przewyższających kwotę wydatków egzekucyjnych; 6) numeru i daty zawiadomienia o przyczynach nieprzystąpienia do egzekucji lub postanowienia o nieprzystąpieniu do egzekucji oraz ujawnionych składników majątkowych lub źródeł dochodu zobowiązanego przewyższających kwotę wydatków egzekucyjnych.
czy dołączacie obligatoryjnie do tytułów wykonawczych wystawionych w tym roku informację o majątku itd. - gdy nie zachodzą powyższe przesłanki? czy może jednak bezpieczniej dołączać? co sądzicie?
28 sty 2016, 10:59
reniak
1. W przypadku ustalenia przez wierzyciela innych danych niż wynikające z tytułu wykonawczego, niezbędnych do wszczęcia i prowadzenia egzekucji administracyjnej, wierzyciel przekazuje organowi egzekucyjnemu tytuł wykonawczy wraz z informacją zawierającą te dane dotyczące w szczególności:
Załączamy tylko wtedy kiedy zachodzi powyższa okoliczność
28 sty 2016, 12:20
Witam. Ja mam pytanie odnośnie właśnie tych nieszczęsnych kosztów upomnienia( chodzi o podatki a nie opłatę, ale chyba bez różnicy). Podatnik ma nieopłacone koszty upomnień z 2013, 2014 i 2015 roku. Dodatkowo zaległości podatkowe z 2014 (zgłoszone do US) i 2015 (nie zgłoszone). Dobrowolnie wpłacił część zadłużenia z 2014 pisząc w tytule "podatek od nieruchomości". Czy z tej częściowej wpłaty mogę rozliczyć też koszty upomnień z 2013, tylko te z 2014 czy żadne?
29 sty 2016, 12:07
evelaina
Witam. Ja mam pytanie odnośnie właśnie tych nieszczęsnych kosztów upomnienia( chodzi o podatki a nie opłatę, ale chyba bez różnicy). Podatnik ma nieopłacone koszty upomnień z 2013, 2014 i 2015 roku. Dodatkowo zaległości podatkowe z 2014 (zgłoszone do US) i 2015 (nie zgłoszone). Dobrowolnie wpłacił część zadłużenia z 2014 pisząc w tytule "podatek od nieruchomości". Czy z tej częściowej wpłaty mogę rozliczyć też koszty upomnień z 2013, tylko te z 2014 czy żadne?
Dzięki, tyle, że mi chodzi o to, czy mogę jednak zacząć od tych najstarszych kosztów, mimo, że dług z upomnienia, którego dotyczą, już został dawno opłacony.
29 sty 2016, 14:55
evelaina
Dzięki, tyle, że mi chodzi o to, czy mogę jednak zacząć od tych najstarszych kosztów, mimo, że dług z upomnienia, którego dotyczą, już został dawno opłacony.
Dokładnie na to pytanie masz tam odpowiedź
kompstar
Obecnie powinniśmy natomiast taką wpłatę również zaliczyć na najstarsze zobowiązanie tj. na 01/2011 bo art. 62 par. 1 op. pozostał w zasadzie bez zmian, z tymże wcześniej powinniśmy pobrać koszty up (bo dodano par. 1a) jeżeli na tą należność up zostało wysłane, czyli księgujemy koszty 11,60 zł i pozostała kwotę rozliczamy proporcjonalnie na należność główną i odsetki.
Rozliczasz w pierwszej kolejności na koszty upomnienia uwzględniając najstarsze należności tj. KU 2013, KU 2014 + zaległość, KU 2015 + zaległość.
Nie piszesz, że podatnik ma wskazane w tytule wpłaty, że płaci za 2014 rok tylko że płaci za podatek od nieruchomości. Wskazanie tytułu wpłaty jest brane pod uwagę w pierwszej kolejności. Jeżeli wpłata była by opisana podatek za 2014 to nie można było by jej rozpatrywać pod kątem 2013 roku.
29 sty 2016, 20:48
Wiem że nie na temat ale jeśli ktoś z Was księguje może opłaty za zajęcie pasa drogowego to czy księgujecie zgodnie z datą nadania przelewu czy z data wpływu? Są to należności publicznoprawne tak jak śmieci więc wydaje mi się, że z datą nadania. Poza tym w tych opłatach też stosuje się upomnienia, tytuły wykonawcze - wszystko jak śmieci, tyle że odsetki pobiera się ustawowe i w związku z tym już nie wiem z jaką datą księgować bo odsetki ustawowe kojarzą mi się z należnościami cywilnoprawnymi a te księgowałam zawsze wg daty wpływu na nasze konto. Jeśli ktokolwiek wie coś na ten temat to proszę pisać. Nigdzie nie mogę nic znaleźć na ten temat
01 lut 2016, 09:30
Witam mam pytanie odnośnie adresu dłużnika urząd skarbowy przesłał postanowienie zwrócił tytuł wykonawczy (nie spełnia wymogów art 27 par 1 i 2) dłużnik zmienił adres czy postępowanie us jest prawidłowe? radca mówi ze powinnam się zażalić na to postanowienie ze urząd powinien wszcząć egzekucję skoro posiada nowy adres dłużnika ? z góry dziękuje za odpowiedzi
01 lut 2016, 11:30
U mnie nie zwracali tytułów a wiem że przy kilku zobowiązanych US sam pobrał inny adres niż ten który wpisałam w tytuł. Jeśli zgadza się pesel, imię i nazwisko, to biorą adres ze swoich danych i nie zwracają mi tytułu
01 lut 2016, 11:57
aszton87
Witam mam pytanie odnośnie adresu dłużnika urząd skarbowy przesłał postanowienie zwrócił tytuł wykonawczy (nie spełnia wymogów art 27 par 1 i 2) dłużnik zmienił adres czy postępowanie us jest prawidłowe? radca mówi ze powinnam się zażalić na to postanowienie ze urząd powinien wszcząć egzekucję skoro posiada nowy adres dłużnika ? z góry dziękuje za odpowiedzi
ja też dostałam z powrotem bo inny adres ale czytałam w wyroku (Wyrok WSA w Gliwicach z 2015-05-25, I SA/Gl 60/15) naczelnik powinien wysłać do odpowiedniego naczelnika względem adresu dłużnika. Uważam że TW spełnia wymogi z ustawy
01 lut 2016, 12:10
beatas17
ja też dostałam z powrotem bo inny adres ale czytałam w wyroku (Wyrok WSA w Gliwicach z 2015-05-25, I SA/Gl 60/15) naczelnik powinien wysłać do odpowiedniego naczelnika względem adresu dłużnika. Uważam że TW spełnia wymogi z ustawy
Na tej zasadzie równie dobrze można było by wpisać adres pod którym zobowiązany mieszkał 20 lat temu albo adres zmyślić. Nie wskaże on jednak adresu zobowiązanego. U mnie jest tak, że jeżeli jest inny adres ale pozostaje we właściwości miejscowej US to US prowadzi egzekucję na podstawie otrzymanego tytułu. Jeżeli adres jest inny a egzekucja nie została wszczęta tj. nie podjęto żadnych czynności, zwraca tytuł i wskazuje inny adres. Jeżeli egzekucja została wszczęta i po wszczęciu okazało się, że zobowiązany posiada inny adres zamieszkania to przekazuje zgodnie z właściwością miejscową.
01 lut 2016, 12:26
taki przypadek to błędne koło, które zawsze kończy się u wierzyciela. Jeżeli zobowiązany nie mieszka pod wskazanym w TW adresem, a US zna nowy adres to powinien przesłać zgodnie z właściwością do US a ten z kolei orzec z art 29 o nieprzystąpieniu (adres na TW nadal poprzedniego US więć nieaktualny) i odesłać do wierzyciela (lub zarchiwizować - nie jest to doprecyzowane w UPEA). Druga krótsza droga preferowana przez US to od razu odesłać do wierzyciela żeby ten wystawił TW z aktualnym adresem i przesłał do właściwego US. Oczywiście powyższa sytuacja ma racje bytu tylko w przypadku, gdy egzekucja nie została wszczęta.