Teraz jest 10 wrz 2025, 17:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
zakrecona                    

2. Kto wydaje decyzje po zawiadomieniu? Wymiar czy księgowa podatkowa?

Wymiar.
zakrecona                    

Nowe pytanie: zgodnie z ordynacją podatkową jeśli decyzja podatkowa nie jest doręczona to wymiar nie może przesłać przypisu księgowej podatkowej. Dopiero jak decyzja jest doręczona to wpisuje datę doręczenia decyzji i z taką datą księgowa podatkowa powinna ściągnąć przypis. A co ze śmieciami? Czy jeśli zawiadomienie nie zostanie doręczone bo ktoś umarł lub wyprowadził się i nie znamy jego adresu to rozumiem, że wymiar powinien odhaczyć tego podatnika i ja nie powinnam pobrać takich przypisów? Proszę o wyjaśnienie.

Uważa się za doręczone zgodnie z art. 150 OP.
Zawiadomienie nie jest wymiarem a zwykła informacją. Jeżeli ktoś nie będzie płacić kwoty zgodnie z zawiadomieniem albo nie będzie płacić w ogóle wydaje się decyzję na podstawie zawiadomienia. Egzekucję możesz dopiero wszczynać jak zostanie wydana decyzja więc zgon itd pozostaje po stronie wymiaru.

27 sty 2016, 12:40
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
Czy w związku ze zmianami, które weszły od 1 stycznia, w przypadku umorzenia zaległości wysylamy do dłuznika postanowienie z 7 dn terminem do wypowiedzenia się, czy nie ma takiego obowiązku ?

28 sty 2016, 08:47
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
Rozporządzenie Ministra Finansów w sprawie postępowania wierzycieli należności pieniężnych z dnia 30 grudnia 2015 r.
§ 10
1. W przypadku ustalenia przez wierzyciela innych danych niż wynikające z tytułu wykonawczego, niezbędnych do wszczęcia i prowadzenia egzekucji administracyjnej, wierzyciel przekazuje organowi egzekucyjnemu tytuł wykonawczy wraz z informacją zawierającą te dane dotyczące w szczególności:
1)  okoliczności, na podstawie których ustalono właściwość miejscową organu egzekucyjnego w sposób określony zgodnie z art. 22 § 3 albo § 3a ustawy;
2)  imienia i nazwiska oraz adresu miejsca zamieszkania przedstawiciela ustawowego zobowiązanego, opiekuna albo kuratora;
3)  posiadanego majątku lub źródeł dochodu, o których mowa w § 6 pkt 3 i 4;
4)  w przypadku wystąpienia o udzielenie pomocy, o której mowa w ustawie z dnia 11 października 2013 r. o wzajemnej pomocy przy dochodzeniu podatków, należności celnych i innych należności pieniężnych (Dz.U. poz. 1289 oraz z 2015 r. poz. 211) - daty uzupełnienia i wysłania przez centralne biuro łącznikowe wniosku o udzielenie informacji lub powiadomienie, do państwa członkowskiego lub państwa trzeciego oraz numerów wniosków organu wnioskującego i organu współpracującego zawartych w numerze referencyjnym tego wniosku o udzielenie informacji lub powiadomienie;
5)  numeru i daty postanowienia o umorzeniu postępowania egzekucyjnego wydanego na podstawie art. 59 § 2 ustawy oraz ujawnionych składników majątkowych lub źródeł dochodu zobowiązanego przewyższających kwotę wydatków egzekucyjnych;
6)  numeru i daty zawiadomienia o przyczynach nieprzystąpienia do egzekucji lub postanowienia o nieprzystąpieniu do egzekucji oraz ujawnionych składników majątkowych lub źródeł dochodu zobowiązanego przewyższających kwotę wydatków egzekucyjnych.

czy dołączacie obligatoryjnie do tytułów wykonawczych wystawionych w tym roku informację o majątku itd. - gdy nie zachodzą powyższe przesłanki? czy może jednak bezpieczniej dołączać? co sądzicie?

28 sty 2016, 10:59
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
reniak                    

1. W przypadku ustalenia przez wierzyciela innych danych niż wynikające z tytułu wykonawczego, niezbędnych do wszczęcia i prowadzenia egzekucji administracyjnej, wierzyciel przekazuje organowi egzekucyjnemu tytuł wykonawczy wraz z informacją zawierającą te dane dotyczące w szczególności:

Załączamy tylko wtedy kiedy zachodzi powyższa okoliczność  :P

28 sty 2016, 12:20
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
Witam. Ja mam pytanie odnośnie właśnie tych nieszczęsnych kosztów upomnienia( chodzi o podatki a nie opłatę, ale chyba bez różnicy). Podatnik ma nieopłacone koszty upomnień z 2013, 2014 i 2015 roku. Dodatkowo zaległości podatkowe z 2014 (zgłoszone do US) i 2015 (nie zgłoszone). Dobrowolnie wpłacił część zadłużenia z 2014 pisząc w tytule "podatek od nieruchomości". Czy z tej częściowej wpłaty mogę rozliczyć też koszty upomnień z 2013, tylko te z 2014 czy żadne?

29 sty 2016, 12:07
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
evelaina                    

Witam. Ja mam pytanie odnośnie właśnie tych nieszczęsnych kosztów upomnienia( chodzi o podatki a nie opłatę, ale chyba bez różnicy). Podatnik ma nieopłacone koszty upomnień z 2013, 2014 i 2015 roku. Dodatkowo zaległości podatkowe z 2014 (zgłoszone do US) i 2015 (nie zgłoszone). Dobrowolnie wpłacił część zadłużenia z 2014 pisząc w tytule "podatek od nieruchomości". Czy z tej częściowej wpłaty mogę rozliczyć też koszty upomnień z 2013, tylko te z 2014 czy żadne?

viewtopic.php?p=139973#p139973

29 sty 2016, 14:40
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
Dzięki, tyle, że mi chodzi o to, czy mogę jednak zacząć od tych najstarszych kosztów, mimo, że dług z upomnienia, którego dotyczą, już został dawno opłacony.

29 sty 2016, 14:55
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
evelaina                    

Dzięki, tyle, że mi chodzi o to, czy mogę jednak zacząć od tych najstarszych kosztów, mimo, że dług z upomnienia, którego dotyczą, już został dawno opłacony.

Dokładnie na to pytanie masz tam odpowiedź ;)
kompstar                    

Obecnie powinniśmy natomiast taką wpłatę również zaliczyć na najstarsze zobowiązanie tj. na 01/2011 bo art. 62 par. 1 op. pozostał w zasadzie bez zmian, z tymże wcześniej powinniśmy pobrać koszty up (bo dodano par. 1a) jeżeli na tą należność up zostało wysłane, czyli księgujemy koszty 11,60 zł i pozostała kwotę rozliczamy proporcjonalnie na należność główną i odsetki.

Rozliczasz w pierwszej kolejności na koszty upomnienia uwzględniając najstarsze należności tj. KU 2013, KU 2014 + zaległość, KU 2015 + zaległość.

Nie piszesz, że podatnik ma wskazane w tytule wpłaty, że płaci za 2014 rok tylko że płaci za podatek od nieruchomości. Wskazanie tytułu wpłaty jest brane pod uwagę w pierwszej kolejności. Jeżeli wpłata była by opisana podatek za 2014 to nie można było by jej rozpatrywać pod kątem 2013 roku.

29 sty 2016, 20:48
Zaawansowany

REJESTRACJA27 sty 2014, 12:46

POSTY        85
Wiem że nie na temat ale jeśli ktoś z Was księguje może opłaty za zajęcie pasa drogowego to czy księgujecie zgodnie z datą nadania przelewu czy z data wpływu? Są to należności publicznoprawne tak jak śmieci więc wydaje mi się, że z datą nadania. Poza tym w tych opłatach też stosuje się upomnienia, tytuły wykonawcze - wszystko jak śmieci, tyle że odsetki pobiera się ustawowe i w związku z tym już nie wiem z jaką datą księgować bo odsetki ustawowe kojarzą mi się z należnościami cywilnoprawnymi a te księgowałam zawsze wg daty wpływu na nasze konto. Jeśli ktokolwiek wie coś na ten temat to proszę pisać. Nigdzie nie mogę nic znaleźć na ten temat

01 lut 2016, 09:30
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 wrz 2015, 14:03

POSTY        22
Witam mam pytanie odnośnie adresu dłużnika
urząd skarbowy przesłał  postanowienie  zwrócił tytuł wykonawczy (nie spełnia wymogów  art 27 par 1 i 2)
dłużnik zmienił adres  
czy postępowanie us jest prawidłowe?
radca mówi ze powinnam się zażalić na to postanowienie ze urząd powinien wszcząć egzekucję skoro posiada nowy adres dłużnika ? z góry dziękuje za odpowiedzi

01 lut 2016, 11:30
Zaawansowany

REJESTRACJA27 sty 2014, 12:46

POSTY        85
U mnie nie zwracali tytułów a wiem że przy kilku zobowiązanych US sam pobrał inny adres niż ten który wpisałam w tytuł. Jeśli zgadza się pesel, imię i nazwisko, to biorą adres ze swoich danych i nie zwracają mi tytułu

01 lut 2016, 11:57
Zaawansowany

REJESTRACJA23 cze 2014, 09:58

POSTY        69
aszton87                    

Witam mam pytanie odnośnie adresu dłużnika
urząd skarbowy przesłał  postanowienie  zwrócił tytuł wykonawczy (nie spełnia wymogów  art 27 par 1 i 2)
dłużnik zmienił adres  
czy postępowanie us jest prawidłowe?
radca mówi ze powinnam się zażalić na to postanowienie ze urząd powinien wszcząć egzekucję skoro posiada nowy adres dłużnika ? z góry dziękuje za odpowiedzi

ja też dostałam z powrotem bo inny adres ale czytałam w wyroku (Wyrok WSA w Gliwicach z 2015-05-25, I SA/Gl 60/15) naczelnik powinien wysłać do odpowiedniego naczelnika względem adresu dłużnika.
Uważam że TW spełnia wymogi z ustawy

01 lut 2016, 12:10
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
beatas17                    

ja też dostałam z powrotem bo inny adres ale czytałam w wyroku (Wyrok WSA w Gliwicach z 2015-05-25, I SA/Gl 60/15) naczelnik powinien wysłać do odpowiedniego naczelnika względem adresu dłużnika.
Uważam że TW spełnia wymogi z ustawy

Na tej zasadzie równie dobrze można było by wpisać adres pod którym zobowiązany mieszkał 20 lat temu albo adres zmyślić. Nie wskaże on jednak adresu zobowiązanego.
U mnie jest tak, że jeżeli jest inny adres ale pozostaje we właściwości miejscowej US to US prowadzi egzekucję na podstawie otrzymanego tytułu.
Jeżeli adres jest inny a egzekucja nie została wszczęta tj. nie podjęto żadnych czynności, zwraca tytuł i wskazuje inny adres.
Jeżeli egzekucja została wszczęta i po wszczęciu okazało się, że zobowiązany posiada inny adres zamieszkania to przekazuje zgodnie z właściwością miejscową.

01 lut 2016, 12:26
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 gru 2015, 08:35

POSTY        17
taki przypadek to błędne koło, które zawsze kończy się u wierzyciela. Jeżeli zobowiązany nie mieszka pod wskazanym w TW adresem, a US zna nowy adres to powinien przesłać zgodnie z właściwością do US a ten z kolei orzec z art 29 o nieprzystąpieniu (adres na TW nadal poprzedniego US więć nieaktualny) i odesłać do wierzyciela (lub zarchiwizować - nie jest to doprecyzowane w UPEA). Druga krótsza droga preferowana przez US to od razu odesłać do wierzyciela żeby ten wystawił TW z aktualnym adresem i przesłał do właściwego US. Oczywiście powyższa sytuacja ma racje bytu tylko w przypadku, gdy egzekucja nie została wszczęta.

01 lut 2016, 13:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334 ... 379  Następna strona