Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
05 cze 2012, 11:18
Re: Gimnastyka umysłu
sl0nko
Kto wie o co tu chodzi? :unsure:
Załącznik:
Zdjęcie0673.jpg
Na pierwszy rzut oka pasuje mi tu kwadrat, pusty w środku, a nad nim krzyżyk. Ale wyraźnie mylące są tutaj ukośne paski w pierwszym wierszu... Hmmm
____________________________________ "Dreams are nothing more than wishes and a wish's just a dream you wish to come true.." :)
05 cze 2012, 11:31
Mi też wyszło jak powyżej. Przy czym mam takie same wątpliwości, czy to zakreskowane to dla utrudnienia i pod nim też kryje się, albo powinna się kryć jakaś figura.
05 cze 2012, 11:36
Też to wybrałam na pierwszy rzut oka ale potem zaczęłam się zastanawiać i pewna nie jestem.
05 cze 2012, 11:36
nihiru
widzę że wieczory na skarbowcach są bardzo intensywne:)
ja też się pochyliłam trochę nad paktem fiskalnym i znalazłam takie informacje:
budżet strukturalny to budżet teoretyczny - w warunkach pełnego zatrudnienia i na poziomie produkcji potencjalnej (czyli właśnie po wyeliminowaniu wahań koniunkturalnych), natomiast deficyt strukturalny to inaczej wydatki bieżące minus dochody bieżące. z tego co wyczytałam (może ktoś potwierdzi albo skoryguje), założenia paktu fiskalnego sprowadzają się do tego, żeby wszelkie bieżące wydatki pokrywać z bieżących dochodów, a deficyt pokrywałby jedynie wydatki inwestycyjne. pakt fiskalny został podpisany, bo państwa UE nie przestrzegały postanowień traktatu stabilności i wzrostu z 1997 r, który mówił, że kryteria z maastricht obowiązują nie tylko państwa wstępujące do strefy euro, ale wszystkie państwa unii (w lutym 23 z 27 państw było objętych procedurą nadmiernego deficytu). dla przypomnienia - kryteria z maastricht przewidują m. in. że deficyt nie przekroczy 3 % PKB. czyli: ponieważ państwa nie są w stanie zbić deficytu poniżej 3%, nakazano im obniżenie deficytu do 0,5% o ile dobrze pamiętam (znowu - niech ktoś mnie poprawi, bo nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam), karą za niedotrzymanie paktu będzie nie tylko grzywna, ale cofnięcie środków z Funduszu Spójności. dodatkowa zmiana - kara nie będzie nakładana przez Radę Europejską (co było przyczyną fiaska poprzedniego paktu) tylko przez ETS.
z innych, wyczytanych przeze mnie informacji: Polska jest objęta procedurą nadmiernego deficytu od 2009 r. i w ramach programu konwergencji i zacieśniania polityki fiskalnej narzuciła już stosowanie wyżej opisanej reguły stabilizującej samorządom. jest to jedna z przyczyn, dla których deficyt budżetowy spadł z 7,8% PKB w 2010 r do 5,1% w 2011.
ale namieszałam z tymi finansami
traktat fiskalny odnosi się do deficytu strukturalnego, zgodnie z definicją podaną przez Was (http://european-council.europa.eu/media ... .pl.12.pdf) dalsze błędy: karę pieniężną nadal może nakładać ETS (strona 5 traktatu), natomiast warunkiem otrzymania pomocy z Europejskiego Mechanizmu Stabilności jest ratyfikowanie traktatu (a nie - jak napisałam - przekroczenie dopuszczalnego deficytu) - strona 7 traktatu przyznaję że nadal nie mam pojęcia o co chodzi z tym nakładaniem kary finansowej: w którymś z artykułów wyczytałam, że pakt fiskalny jest o tyle znaczący, że do tej pory kara była fakultatywna (i w związku z tym - nie była stosowana) a teraz będzie obligatoryjna; nie znalazłam takiego zapisu w traktacie
aaaaaaaaaa - chyba odpuszczam wdawanie się w te polityki - zdecydowanie mnie to przerasta, jeszcze i Wam namieszam w głowach...
05 cze 2012, 11:39
Tomek8484
W sumie to próbuje się z tym 3, ale na razie nie mogę powiązać danych, żeby je wklepać w tabelkę. Z czego bierzesz te zadania? W sumie jeżeli dysponujesz rozwiązaniami, to dobrze by było je umieścić w tym temacie.
Witam! Widzę, że masz ten sam problem z tym zadaniem co i ja, akurat do niego nie mam odpowiedzi, najtrudniejsze jest zrobić tabelkę. Już się zastanawiałam czy może czegoś brakuje temu zadaniu? Zadania dostałam od osób które zdawały dużo wcześniej - niestety zad. nr 3 bez odpowiedzi, jak na złość
Witam,jeszcze raz bardzo proszę o pomoc (nie wiem, jak się wkleja poprzedni post, do którego chciałabym sie odnieść chodzi o to, że nie wiem, co tu wybrac
2) kwadrat-sześcian kolo - kula-( ja jestem za kula, ale sa odpowiedzi, że stożek)
3) salonka-kubek beczka-? (naparstek - nie wiem dlaczego?)
4) drzewo-słoje ryba-(łuska czy ości ) ?
5) przeszłość-przyszłość- pamięć-?(wiedza czy prawda)
6) rozdźwięk- współbrzmienie dysonans-?(syntonia czy akord)
7) moralność - wiedza dobro - (praca czy prawda) ?
8) przymus-perswazja posłuszeństwo (podporządkowanie czy raczej uległość).
9) IDIOGRAFIA - NOMOTETYZM JEDNOSTKA - ?(nie znalazłam nawet żadnych propozycji)
Poproszę o wsparcie :blush:[/quote]
05 cze 2012, 12:27
odp. Pusty kwadrat i czarny krzyżyk dlaczego? Zakreskowany kwadrat nie ma znaczenia trzeba policzyć ilość figur na całej planszy ma być 16, z czego 8 pustych i 8 czarnych tak to sobie tłumaczę
05 cze 2012, 12:29
brendabrown
Witam,jeszcze raz bardzo proszę o pomoc (nie wiem, jak się wkleja poprzedni post, do którego chciałabym sie odnieść :blink: chodzi o to, że nie wiem, co tu wybrac :wacko:
2) kwadrat-sześcian kolo - kula-( ja jestem za kula, ale sa odpowiedzi, że stożek)
itd.
[/quote]
O wielu z nich już dyskutowaliśmy na gimnastyce. Np. od strony 367 jest ostatnia dyskusja. Na stronie 365 ktoś wkleił załącznik z wszystkimi analogiami, masz to? I tak w wielu przypadkach są różne opinie na temat prawidłowych odpowiedzi. Trzeba przesledzić ten wątek i mieć swoje zdanie
05 cze 2012, 12:43
No to jeszcze jedna tablica:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
05 cze 2012, 13:51
Wg mnie
6
wyjaśnienie: 1) w każdym wierszu jest jedna figura bez czarnej kropki, jedna figura z kropką nad linią i jedna z kropką pod linią; w ostatnim wierszu brakuje kropki nad linią 2) linie w wierszach tak jakby obracają się zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, więc kolejna linia będzie miała końce skierowane w dół