Teraz jest 12 wrz 2025, 11:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 sty 2011, 09:39

POSTY        14
Post Re: Gimnastyka umysłumo
wyczytałam na forum, że została utworzona specjalna skrzynka na materiały- czy ktoś mógłby wyjaśnić na jakiej zasadzie można z niej korzystać?

05 cze 2012, 10:17
Znawca

REJESTRACJA15 cze 2009, 09:10

POSTY        105

LOKALIZACJASiemianowice Śl.
Post Re: Gimnastyka umysłumo
anna070                    

wyczytałam na forum, że została utworzona specjalna skrzynka na materiały- czy ktoś mógłby wyjaśnić na jakiej zasadzie można z niej korzystać?

tu jest wszystko o skrzynce:
viewtopic.php?f=61&t=1999&start=1404

05 cze 2012, 10:24
Znawca

POSTY        105

Post Re: Gimnastyka umysłu
Kto wie o co tu chodzi?  :unsure:
Załącznik:
Zdjęcie0673.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

05 cze 2012, 11:18
Znawca

REJESTRACJA30 sty 2012, 20:12

POSTY        272
sl0nko                    

Kto wie o co tu chodzi?  :unsure:
Załącznik:
Zdjęcie0673.jpg

Na pierwszy rzut oka pasuje mi tu kwadrat, pusty w środku, a nad nim krzyżyk. Ale wyraźnie mylące są tutaj ukośne paski w pierwszym wierszu...
Hmmm  :o

05 cze 2012, 11:31
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2011, 06:49

POSTY        251
Mi też wyszło jak powyżej. Przy czym mam takie same wątpliwości, czy to zakreskowane to dla utrudnienia i pod nim też kryje się, albo powinna się kryć jakaś figura.

05 cze 2012, 11:36
Znawca

POSTY        105

Też to wybrałam na pierwszy rzut oka ale potem zaczęłam się zastanawiać i pewna nie jestem.

05 cze 2012, 11:36
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 kwi 2011, 09:59

POSTY        172
nihiru                    

widzę że wieczory na skarbowcach są bardzo intensywne:)

ja też się pochyliłam trochę nad paktem fiskalnym i znalazłam takie informacje:

budżet strukturalny to budżet teoretyczny - w warunkach pełnego zatrudnienia i na poziomie produkcji potencjalnej (czyli właśnie po wyeliminowaniu wahań koniunkturalnych), natomiast deficyt strukturalny to inaczej wydatki bieżące minus dochody bieżące.
z tego co wyczytałam (może ktoś potwierdzi albo skoryguje), założenia paktu fiskalnego sprowadzają się do tego, żeby wszelkie bieżące wydatki pokrywać z bieżących dochodów, a deficyt pokrywałby jedynie wydatki inwestycyjne.
pakt fiskalny został podpisany, bo państwa UE nie przestrzegały postanowień traktatu stabilności i wzrostu z 1997 r, który mówił, że kryteria z maastricht obowiązują nie tylko państwa wstępujące do strefy euro, ale wszystkie państwa unii (w lutym 23 z 27 państw było objętych procedurą nadmiernego deficytu). dla przypomnienia - kryteria z maastricht przewidują m. in. że deficyt nie przekroczy 3 % PKB.
czyli: ponieważ państwa nie są w stanie zbić deficytu poniżej 3%, nakazano im obniżenie deficytu do 0,5% :wysmiewacz:  
o ile dobrze pamiętam (znowu - niech ktoś mnie poprawi, bo nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam), karą za niedotrzymanie paktu będzie nie tylko grzywna, ale cofnięcie środków z Funduszu Spójności. dodatkowa zmiana - kara nie będzie nakładana przez Radę Europejską (co było przyczyną fiaska poprzedniego paktu) tylko przez ETS.

z innych, wyczytanych przeze mnie informacji: Polska jest objęta procedurą nadmiernego deficytu od 2009 r. i w ramach programu konwergencji i zacieśniania polityki fiskalnej narzuciła już stosowanie wyżej opisanej reguły stabilizującej samorządom.
jest to jedna z przyczyn, dla których deficyt budżetowy spadł z 7,8% PKB w 2010 r do 5,1% w 2011.

ale namieszałam z tymi finansami :blush:   <_<

traktat fiskalny odnosi się do deficytu strukturalnego, zgodnie z definicją podaną przez Was (http://european-council.europa.eu/media ... .pl.12.pdf)
dalsze błędy: karę pieniężną nadal może nakładać ETS  (strona 5 traktatu), natomiast warunkiem otrzymania pomocy z Europejskiego Mechanizmu Stabilności jest ratyfikowanie traktatu (a nie - jak napisałam - przekroczenie dopuszczalnego deficytu) - strona 7 traktatu
przyznaję że nadal nie mam pojęcia o co chodzi z tym nakładaniem kary finansowej: w którymś z artykułów wyczytałam, że pakt fiskalny jest o tyle znaczący, że do tej pory kara była fakultatywna (i w związku z tym - nie była stosowana) a teraz będzie obligatoryjna; nie znalazłam takiego zapisu w traktacie :mur:

w celu spełnienia wymogów paktu, Ministerstwo Finansów pracuje nad wprowadzeniem "stabilizującej reguły wydatkowej", zgodnie z którą, wzrost wydatków sektora fin.publ. będzie ograniczony wzrostem PKB (http://biznes.onet.pl/mf-zalozenia-nowe ... ews-detal; http://www.obserwatorfinansowy.pl/2012/ ... -kwartale/)

oprócz tego, odrębne ograniczenia w wydatkach obowiązują samorządy: wygląda na to, że złota reguła (http://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C5%82ota ... bliczne%29) została już wprowadzona (http://eec.wnp.pl/na-razie-zlota-regula ... 1_0_0.html) ale rząd pracuje nad dalszymi ograniczeniami, przy czym czasem proponuje ograniczenie kwotowe (http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... nstwu.html) a czasami - oparte na kryterium PKB (http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... nsowa.html)

aaaaaaaaaa - chyba odpuszczam wdawanie się w te polityki - zdecydowanie mnie to przerasta, <_<
jeszcze i Wam namieszam w głowach...

05 cze 2012, 11:39
Amator

REJESTRACJA28 lis 2007, 09:02

POSTY        25
Tomek8484                    

W sumie to próbuje się z tym 3, ale na razie nie mogę powiązać danych, żeby je wklepać w tabelkę.
Z czego bierzesz te zadania?
W sumie jeżeli dysponujesz rozwiązaniami, to dobrze by było je umieścić w tym temacie.

Witam! Widzę, że masz ten sam problem z tym zadaniem co i ja, akurat do niego nie mam odpowiedzi, najtrudniejsze jest zrobić tabelkę. Już się zastanawiałam czy może czegoś brakuje temu zadaniu? Zadania dostałam od osób które zdawały dużo wcześniej - niestety zad. nr 3 bez odpowiedzi, jak na złość  :zly1:

05 cze 2012, 11:40
Znawca
Własny awatar

POSTY        172
ciekawostka:
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... prawy.html

05 cze 2012, 11:45
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA28 wrz 2011, 14:54

POSTY        3
Witam,jeszcze raz  bardzo proszę o pomoc (nie wiem, jak się wkleja poprzedni post, do którego chciałabym sie odnieść  :blink:
chodzi o to, że nie wiem, co tu wybrac  :wacko:

1) wstrząs - wybuch
uraz-(histeria, neuroza, paroksyzm)

2) kwadrat-sześcian
kolo - kula-( ja jestem za kula, ale sa odpowiedzi, że stożek)

3) salonka-kubek
beczka-? (naparstek - nie wiem dlaczego?)

4) drzewo-słoje
ryba-(łuska czy ości ) ?

5) przeszłość-przyszłość-
pamięć-?(wiedza czy prawda)

6) rozdźwięk- współbrzmienie
dysonans-?(syntonia czy akord)

7) moralność - wiedza
dobro - (praca czy prawda) ?

8) przymus-perswazja
posłuszeństwo (podporządkowanie czy raczej uległość).

9) IDIOGRAFIA - NOMOTETYZM
JEDNOSTKA - ?(nie znalazłam nawet żadnych propozycji)

Poproszę o wsparcie  :blush:[/quote]

05 cze 2012, 12:27
Zaawansowany

REJESTRACJA20 lis 2008, 16:22

POSTY        89

LOKALIZACJApiekiełko :)
odp. Pusty kwadrat i czarny krzyżyk dlaczego? Zakreskowany kwadrat nie ma znaczenia  :)  trzeba policzyć ilość figur na całej planszy ma być 16, z czego 8 pustych i 8 czarnych :) tak to sobie tłumaczę :)

05 cze 2012, 12:29
Znawca

REJESTRACJA11 sty 2010, 08:40

POSTY        231
brendabrown                    

Witam,jeszcze raz  bardzo proszę o pomoc (nie wiem, jak się wkleja poprzedni post, do którego chciałabym sie odnieść  :blink:
chodzi o to, że nie wiem, co tu wybrac  :wacko:

1) wstrząs - wybuch
uraz-(histeria, neuroza, paroksyzm)

2) kwadrat-sześcian
kolo - kula-( ja jestem za kula, ale sa odpowiedzi, że stożek)

itd.
[/quote]

O wielu z nich już dyskutowaliśmy na gimnastyce. Np. od strony 367 jest ostatnia dyskusja. Na stronie 365 ktoś wkleił załącznik z wszystkimi analogiami, masz to? I tak w wielu przypadkach są różne opinie na temat prawidłowych odpowiedzi. Trzeba przesledzić ten wątek i mieć swoje zdanie

05 cze 2012, 12:43
Znawca

POSTY        105

No to jeszcze jedna tablica:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

05 cze 2012, 13:51
Znawca
Własny awatar

POSTY        172
Wg mnie

6

wyjaśnienie:
1) w każdym wierszu jest jedna figura bez czarnej kropki, jedna figura z kropką nad linią i jedna z kropką pod linią; w ostatnim wierszu brakuje kropki nad linią
2) linie w wierszach tak jakby obracają się zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, więc kolejna linia będzie miała końce skierowane w dół

05 cze 2012, 13:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329 ... 793  Następna strona