Teraz jest 09 wrz 2025, 22:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 kwi 2011, 09:59

POSTY        172
Post Re: Postępowanie kwalifikacyjne
ja najczęściej "odkrywam" jakieś nieznane mi obszary jak czytam testy :wysmiewacz:

kilkukrotne uważne przeczytanie ustawy, ewentualnie notatki z trudniejszych rzeczy zwykle mi wystarcza do zapamiętania tekstu.
oczywiście, wszystkich terminów składania ofert, wniosków i odwołań z zamówień publicznych nie pamiętam i nawet nie zamierzam  :wysmiewacz:

w konstytucji mylą mi się jeszcze które wolności/prawa z którego są działu oraz kadencje i powoływania tych wszystkich prezesów

31 maja 2012, 13:26
Zaawansowany

REJESTRACJA24 maja 2012, 10:58

POSTY        71
nihiru                    

ja najczęściej "odkrywam" jakieś nieznane mi obszary jak czytam testy :wysmiewacz:

kilkukrotne uważne przeczytanie ustawy, ewentualnie notatki z trudniejszych rzeczy zwykle mi wystarcza do zapamiętania tekstu.
oczywiście, wszystkich terminów składania ofert, wniosków i odwołań z zamówień publicznych nie pamiętam i nawet nie zamierzam  :wysmiewacz:

w konstytucji mylą mi się jeszcze które wolności/prawa z którego są działu oraz kadencje i powoływania tych wszystkich prezesów

Nihiru, wolności z którego sa DZIAŁU?  :blink:  ja tam nie widzę działów.. help :)

31 maja 2012, 13:32
Znawca
Własny awatar

POSTY        172
nie denerwuj się - to tylko mój skrót myślowy :D

w testach z poprzednich lat trafiały się pytania typu: czy prawo do nietykalności mieszkania to wolność ekonomiczna, osobista czy jeszcze inna, a mnie nie wpadło do głowy, żeby na to zwracać uwagę <_<

31 maja 2012, 13:39
Zaawansowany

POSTY        71
nihiru                    

nie denerwuj się - to tylko mój skrót myślowy :D

w testach z poprzednich lat trafiały się pytania typu: czy prawo do nietykalności mieszkania to wolność ekonomiczna, osobista czy jeszcze inna, a mnie nie wpadło do głowy, żeby na to zwracać uwagę <_<

ah w tym sensie :) w sumie masz rację - warto sobie to poukładać w głowie :)

31 maja 2012, 13:40
Znawca
Własny awatar

POSTY        172
no właśnie ja nie sądziłam że warto: testy powinny premiować osoby, które rozumieją prawo i umieją je stosować w praktyce, a jakie znaczenie praktyczne ma informacja, że prawo do pracy należy do wolności osobistych?! strzel===]

31 maja 2012, 13:46
Zaawansowany

POSTY        71
nihiru                    

no właśnie ja nie sądziłam że warto: testy powinny premiować osoby, które rozumieją prawo i umieją je stosować w praktyce, a jakie znaczenie praktyczne ma informacja, że prawo do pracy należy do wolności osobistych?! strzel===]

no właśnie obawiam się, że pytania mogą być jeszcze bardziej abstrakcyjne (w jakichś przykładowych testach widziałam np pytanie o liczbę artykułów w ustawie  :wysmiewacz: ) ze wzgledu na rosnącą liczbę osób ubiegających się o mianowanie i jakoś trzeba zrobić odsiew..

31 maja 2012, 13:54
Znawca
Własny awatar

POSTY        172
właśnie kończę przeglądać testy z poprzednich lat i wydaje mi się że od 2008 r testy są trudniejsze - przede wszystkim jest więcej pytań z wydarzeń bieżących.

31 maja 2012, 14:12
Zaawansowany

REJESTRACJA20 lis 2008, 16:22

POSTY        89

LOKALIZACJApiekiełko :)
1372 zgłoszenia  <_<

31 maja 2012, 14:23
Zaawansowany

POSTY        71
Godiva                    

1372 zgłoszenia  <_<

biorąc pod uwagę, że jest 400 miejsc, należy być lepszym tylko od 972 osób ;)

Ostatnio edytowano 31 maja 2012, 14:27 przez Tristessa, łącznie edytowano 1 raz

31 maja 2012, 14:26
Znawca

REJESTRACJA10 cze 2009, 18:57

POSTY        202
Tristessa                    

Godiva                    

1372 zgłoszenia  <_<

biorąc pod uwagę, że jest 400 miejsc, należy być lepszym tylko od 972 osób ;)

I być pozytywnie nastawionym, a tu unia leży, samorządy też ... uffffffffff  boje--==

31 maja 2012, 15:36
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
nihiru                    

A to jakie znaczenie praktyczne?! To podstawa!!
W 2009 roku było pytanie nie z Konstytucji, a z ... preambuły do Konstytucji!
Zasada pomocniczości, o której jest mowa w preambule Konstytucji RP zakłada, że:
a) władze centralne udzielają indywidualnej pomocy obywatelom znajdującym się w trudnej sytuacji bytowej,
b) władze centralne nie zajmują się sprawami, z którymi są w stanie poradzić sobie mniejsze wspólnoty lub poszczególni obywatele,
c) władze centralne wyręczają jednostki samorządu terytorialnego w wykonywaniu ich zadań,
d) obywatele udzielają pomocy władzom publicznym, gdy wymaga tego dobro wspólne.

Praktycznego znaczenia nie ma wiele pojęć i informacji jakimi nas bombardują przez lata nauki, ale bez ich znajomości nie sposób zdać kolejnych egzaminów.  

Drzewo do liście ma się jak człowiek do:
a) ręce, b) płuca, c) skóra, d) krew, e) palce f) ubranie  

Każdy ma swoje skojarzenia. Ja zaznaczyłbym skórę. Ale czy autor miał na myśli oddychanie płucami czy skórą? Być może liście dla drzewa są tym czym płuca dla człowieka.
Moim zdaniem gdyby 90% osób zaznaczyło a) ręce, to wszystkie one miałyby przyznane punkty, natomiast te 5,6 czy 8 %, które zaznaczyłyby tę poprawną odpowiedź (powiedzmy "płuca") to te osoby nie otrzymałyby punktów. Mogę domniemywać, że gdyby było pytanie: ile jest 2+2 i ponad 50% odpowiedzi była "5", to wszystkie te osoby miałyby punkty. Taka jest podobno filozofia tych testów: wstrzelić się w większość. Wiem po sobie: "wychodziło mi" ponad 90%, a "wyszło" 64... Widać nie można odstawać od większości. Ani na minus, ani na plus.
Tak też wynika z relacji osób, które odwoływały się od wyników i którym udostępniono ich testy. Potwierdzałby to również fakt, że osoby, które miały błędne odpowiedzi czy np. 2-3 niedokończone tabelki bądź jedną w ogóle nie ruszoną, miały "maxa" czyli maksymalną ilość punktów.

31 maja 2012, 21:33
Znawca

REJESTRACJA23 sty 2012, 22:56

POSTY        235
Jeżeli ktoś chciałby więcej poczytać o zasadzie pomocniczości to polecam
http://osektorze.ngo.pl/x/631738;jsessi ... FF75BE16AD

01 cze 2012, 11:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 maja 2012, 09:05

POSTY        11
Najnowsze dane statystyczne zostały opublikowane na stronie GUS:

http://www.stat.gov.pl/gus

Przy okazji mam pytanie, czy ktoś uczestniczył w szkoleniu organizowanym przez Polskie Centrum Edukacji?

http://www.szkolenia.pl.edu.pl/szkolenia.php?ids=40

01 cze 2012, 13:32
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
Polecam analizę tego dokumentu "Polska w liczbach 2012". Jest ona dostępna na stronie GUS pod tym adresem:

http://www.stat.gov.pl/gus/5840_6308_PLK_HTML.htm

Mnie pomogła ;-).

01 cze 2012, 19:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413 ... 840  Następna strona