mam takie pytanie do osób, które wysłały już zgłoszenie do KSAP: ile czekaliście na potwierdzenie, że wasze zgłoszenie wpłynęło i wszystko jest ok?? bo ja wysłałem tydzień temu i jak na razie zero informacja, a do Warszawy raptem 200 km
14 maja 2012, 15:58
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Ja bym tam chętnie się już pomęczyła i pobiadoliła tutaj z resztą kandydatów, że czasu mało, a nauki dużo Niestety, z uwagi na pewne kwestie, muszę czekać jeszcze cały rok, żeby móc podejść do tego egzaminu. Ale, jak to mówią, co ma wisieć nie utonie Życzę pomyślności wszystkim zdającym w tym roku
14 maja 2012, 16:01
kasienka1268
Witajcie w klubie! Na początku również próbowałam metody "tygodniowej" ale dość szybko zorientowałam się, że do końca czerwca tych tygodni mi nie wystarczy [....] Może macie lepsze pomysły? Chętnie zrewiduję swoją metodę jeśli inna byłaby efektywniejsza Póki co wymiękam przy finansach publicznych Wyławiacie z niej najistotniejsze rzeczy czy próbujecie opanować bardziej szczegółowo?
Wyławiałem najistotniejsze szczegóły.
aksa00
Ciekawi mnie wasz system nauki. [...]nie wiem, co robić, czy jednoczesnie dać sobie np. godzinę dziennie ustawy i godzinę na test umiej, czy jakoś właśnie tygodniami? Poza tym mam takie wrażenie, że jak skonczyłam czytanie jakiejś ustaw np. 2 tyg temu i potem już nie mam z nią styczności, to i tak dużo z niej nie pamiętam. Jak to sensownie połączyć?
Wyławiaj najistotniejsze szczegóły.
ang72
Mam identyczny harmonogram (no może z małym poślizgiem czasowym). Ten tydzień konstytucja. Następny SC, potem FP i PZP, i też nie wiem jak to zrobić żeby do egzaminu wszystko zapamięta
Przeczytaj wszystko wyławiając najistotniejsze szczegóły - zaznaczaj je w tekście - i później powtórz je jeszcze raz.
sami
Ja - przyznam szczerze - nie wyobrażam sobie jak będzie na egzaminie. Podziwiam wszystkich, którzy zdali. U mnie jest tak: po godzinie od przeczytania ustawy jeszcze jako tako pamiętam szczegóły, ale na drugi dzień muszę maglować ją od początku. W końcu po kilku próbach biorę się za coś innego. 7 lat od ukończenia studiów, a nauka sprawia taki problem....
Każdy ma swój sposób na naukę. Ja na dobre zacząłem od długiego majowego weekendu w 2009 roku. 10 lat od ukończenia studiów i aż (uwaga!) 35 lat od matury!... POWODZENIA!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
14 maja 2012, 18:31
Dzięki Nadir! Wniosek jest jeden: popracować nad metodą wyławiania i powinno być dobrze. Mnie generalne gubi utrudnianie sobie życia przez próbę rozkładania przepisów na czynniki pierwsze ale to już chyba takie "zboczenie zawodowe" Powodzenia wszystkim zmagającym się ze studiowaniem.
Witam wszystkich, jestem nowicjuszem na forum więc wybaczcie potknięcia. Od 2 miesięcy czytam posty i szczerze mówiąc teraz zaczynam się bać. Do egzaminu podchodzę I raz i szczerze mówiąc, zaczynam się zastanawiać czy był to dobry pomysł - zgłoszenie się do postępowania kwalifikacyjnego. Co do formy nauki to ja przyjęłam metodę: ustawy przeczytać raz zaznaczając co uważam za najważniejsze, a po przerobieniu "wszystkiego"(czytaj: tego co się da przerobić) - będę czytać tylko to co zaznaczone markerem. Co do testu umiejętności - szczerze mówiąc jeszcze nie zajrzałam do "GIMNASTYKA UMYSŁU" ale z tego co robiłam, to tablice nie sprawiają mi trudności, jednak przerażają mnie zestawienia słowne. Czasem słowa są z kosmosu . Nie robiłam jeszcze tabelek - o których wspominacie tak często i "klas" ale mam nadzieje że może w przyszłym tygodniu ... Póki co nie mogę przebrnąć przez Ustawę Finanse Publiczne, a została mi jeszcze Ustawa Zamówienia Publiczne - masakra. Za dwa tygodnie wyjeżdżam na - mam nadzieje - zasłużony urlop, a po powrocie 2 tyg. na naukę zostanie. Do statystyki jeszcze nie usiadłam! Może ktoś podpowie jak to wszytko ogarnąć - proszę.
Przede wszystkim - no stress co ma wisieć - nie utonie... nie ma jednej recepty, każdy ma swój sposób na naukę. Stres spala najbardziej. Podejdźcie wszyscy na luzie a będzie Wam dane I pamiętajcie - " Positive things happen to positive thinkers". Koniec cytatu
14 maja 2012, 21:03
Nadir, Czytając posty wywnioskowałam, że jesteś miły, uczynny i na każde pytanie dajesz dobrą radę. A tu - proszę: chyba jednak jest zupełnie inaczej . Szkoda. Już zaczynałam wierzyć w ludzi.
15 maja 2012, 05:37
Wiele osób odwiedzając tematy dotyczące postępowania kwalifikacyjnego oczekuje, że znajdzie gotową odpowiedź (rozwiązanie) na wszystkie nurtujące kwestie, a coś takiego nie istnieje. Ktoś napisał, że to forum to"kopalnia wiedzy", z czy się zgodzę, niestety jak to w kopalni trzeba się przekopać i dotrzeć do tego co my uważamy za odpowiednie. Przeczytałem od początku ten wątek i gimnastykę i muszę stwierdzić, że jest w nich wiele informacji czego się uczyć, jak się uczyć i na co inni zwracali uwagę, ale trzeba włożyć trochę swojego wysiłku pozdrawiam wszystkich
15 maja 2012, 07:19
Witajcie czy może ktoś podać mi link do strony gdzie były opublikowane wyniki z ubiegłorocznego egzaminu. sprawdzałam a teraz nie mogę nic znaleźć
15 maja 2012, 07:58
niusia1975
Witajcie czy może ktoś podać mi link do strony gdzie były opublikowane wyniki z ubiegłorocznego egzaminu. sprawdzałam a teraz nie mogę nic znaleźć