Teraz jest 06 wrz 2025, 14:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona
Kolejny stopień służbowy urzędnika 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA20 maja 2009, 18:39

POSTY        30
Post Re: Kolejny stopień służbowy urzędnika
Proszę o informację czy w urzędach podległych IS Katowice są osoby z III stopniem służbowym. Wmawia się nam, że z powodu braku pieniędzy "nie dopuszczą" do tego abyśmy otrzymali III stopień, co skutkuje brakiem obiektywizmu w dokonywaniu ocen okresowych i zaniżaniem ocen cząstkowych, aby nie przekroczyć 3,5. Zastanawiam się właśnie nad wniesieniem sprzeciwu, ale nie wiem co jestem w stanie ugrać. Czy ktoś mógłby podzielić się doświadczeniami na ten temat?

30 mar 2012, 17:56

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Podziel się doświadczeniem, jak wskoczyć na II stopień. :zly1:

30 mar 2012, 18:27
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
espina                    

Pinero                    

Zawsze to skutkuje wzrostem dodatku.
NIE DAJCIE SOBIE WMÓWIĆ, ŻE NIE MA KASY!

a z jakiego przepisu to wynika?

Z "automatu": masz kolejny stopień to masz i odpowiednio podniesiony dodatek.

30 mar 2012, 18:50
Zaawansowany

REJESTRACJA20 maja 2009, 18:39

POSTY        30
Leibowitz                    

Podziel się doświadczeniem, jak wskoczyć na II stopień. :zly1:

Jeśli chodzi o II stopień w naszym US nie było problemu. Prawidłowa realizacja zadań, udział w komisjach różnego sortu, brak istotnych uchybień w kontrolach resortowych, a przede wszystkim RZETELNA ocena realizowanych zadań. Teraz wprost mówi się, że nikt nie otrzyma III stopnia, bo brak kasy. Widząc jednak, że dla niektórych osób pieniądze są, dlaczego mam pozostać bierna.  Chciałam tylko wiedzieć czy ktoś miał podobne doświadczenia z celowym zaniżaniem oceny (bezpośredni przełożony tego nie krył).

30 mar 2012, 19:11
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
uran                    

Miałem ocenę okresowa robioną w sierpniu, a w grudniu otrzymałem mianowanie.
z ustawy wynika, że ocena jest co dwa lata czyli dopiero za 4 lata w sumie, bo po dwóch dobrych ocenach dostanę dopiero drugi stopień.
Ponieważ następna moja ocena będzie w sierpniu 2013, a kolejna w sierpniu 2015, czyli w 2015 dostane drugi stopień - tak sobie to wyliczyłem.
Chyba, że po otrzymaniu mianowania powinienem być jakoś szybciej oceniony, w sumie mój kierownik pytał czy ma mi wystawiać nową ocenę

Z ustawy NIE wynika, że drugi stopień możesz otrzymać dopiero po 4 latach od mianowania.
Art. 89. 1. Urzędnik służby cywilnej może otrzymać kolejny stopień służbowy po uzyskaniu pozytywnej oceny, o której mowa w art. 81, jeżeli zawiera ona umotywowany wniosek bezpośredniego przełożonego o przyznanie urzędnikowi służby cywilnej kolejnego stopnia służbowego.
Jeśli w sierpniu 2013 będa spełnione 3 warunki
1) uzyskasz  ocenę pozytywną,
2) bezpośrednio przełożony zawrze w tej ocenie umotywowany wniosek o przyznanie Ci kolejnego stopnia służbowego,
3) Dyrektor Generalny przychyli się do wniosku
to otrzymasz drugi stopień  :piwo:

Nie ma podstaw prawnych do sporządzania oceny szybciej niż co 2 lata z tego powodu. Taka sytuacja zajdzie w przypadku zmiany stanowiska pracy.
Art. 81.6. Ocena okresowa jest sporządzana w razie zmiany stanowiska pracy, wiążącej się z istotną zmianą zakresu obowiązków, jeżeli od dnia sporządzenia ostatniej oceny okresowej upłynęło więcej niż 6 miesięcy

Giovanna                    

Wmawia się nam, że z powodu braku pieniędzy "nie dopuszczą" do tego abyśmy otrzymali III stopień, co skutkuje barkiem obiektywizmu w dokonywaniu ocen okresowych i zaniżaniem ocen cząstkowych, aby nie przekroczyć 3,5. Zastanawiam się właśnie nad wniesieniem sprzeciwu, ale nie wiem co jestem w stanie ugrać. Czy ktoś mógłby podzielić się doświadczeniami na ten temat?

Art. 83. 1. Od oceny okresowej służy, w terminie 7 dni od dnia zapoznania się z oceną, sprzeciw do dyrektora generalnego urzędu.
2. Osoby, o których mowa w art. 81 ust. 2 pkt 1, 2 i 4, wnoszą sprzeciw do osoby, która dokonała oceny okresowej, a osoby, o których mowa w art. 81 ust. 2 pkt 5, wnoszą sprzeciw do osób wykonujących zadania dyrektora generalnego urzędu w jednostkach wymienionych w art. 52 pkt 4.
3. Sprzeciw rozpatruje się w terminie 14 dni od dnia wniesienia.
4. W razie uwzględnienia sprzeciwu ocenę okresową zmienia się albo sporządza po raz drugi. Od oceny okresowej sporządzonej po raz drugi przysługuje sprzeciw na zasadach określonych w ust. 1-3.

Każdy ma więc ustawowe prawo do wyrażenia sprzeciwu od swojej oceny. Tylko trzeba rozważyć czy, mówiąc po ludzku, opłaci się.
Jeśli pracujesz bez zastrzeżeń, a tylko bezpośredni przełożony z jakiegoś powodu (choćby z prozaicznej zawiści - jakież to polskie...) ocenia Cię najwyżej "na poziomie oczekiwań" to warto walczyć o swoje. Ale jeśli dają Wam do zrozumienia (jednoznacznie czy dwuznacznie), że nie ma pieniędzy na kolejne stopnie, to możesz być uznana za "mąciciela"... ;)

30 mar 2012, 19:44
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Giovanna                    

Proszę o informację czy w urzędach podległych IS Katowice są osoby z III stopniem służbowym. Wmawia się nam, że z powodu braku pieniędzy "nie dopuszczą" do tego abyśmy otrzymali III stopień, co skutkuje brakiem obiektywizmu w dokonywaniu ocen okresowych i zaniżaniem ocen cząstkowych, aby nie przekroczyć 3,5. Zastanawiam się właśnie nad wniesieniem sprzeciwu, ale nie wiem co jestem w stanie ugrać. Czy ktoś mógłby podzielić się doświadczeniami na ten temat?

Ale macie farta  :blink:
W mojej firemce NIKT nie ma nawet II stopnia, choć kilka osób ma staż ok. 10-letni. Ogółem jest prawdopodobnie ponad 20 USC, ale do tej pory NIKT nie zasłużył sobie na ten zaszczyt. Nawet osoby najwyżej oceniane w urzędzie i przodujące we wszelakich rankingach mają oceny jako USC nadzwyczaj mizerne, tak aby nie groziło im awansowanie na II stopień.
III stopień  :rotfl:  - dla mnie nawet II to czysta abstrakcja, a jestem USC od 2006 roku  :mur:

30 mar 2012, 21:30

POSTY        969
Nie jestem z US podległego IS Katowice.
W moim US nie wmówiono nam, ale wprost nie dopuszczono do otrzymania II stopnia z powodu braku pieniędzy. Oficjalnie kolejną ocenę obniżono tak, by nie powstał obowiązek awansowania, pod byle pretekstem. Nieoficjalnie przekazano, że nie zła jakość pracy, a brak kasy jest tego przyczyną. Teraz na II stopień muszę poczekać przynajmniej dwie oceny. Dziś żałuję, że nie odwoływałem się. W moim US nikt nie ma II stopnia, a jest nas parę osób.
Tak że, Giovanna, Twój NUS jest bogacz, bo dał Wam II stopień.

Ostatnio edytowano 31 mar 2012, 16:23 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

31 mar 2012, 16:11
Fachowiec

POSTY        1023
Leibowitz                    

Dziś żałuję, że nie odwoływałem się.

U mnie wystarczyło tylko postraszyć  :D

31 mar 2012, 17:34

POSTY        969
Nawet mi nie mów :mur:

31 mar 2012, 17:47
Fachowiec

POSTY        1023
Leibowitz                    

Nawet mi nie mów :mur:

To nie złośliwie, to dla odwagi...

Boimy się wystąpić jako grupa zawodowa o podwyżki, o dodatki, zgadzamy się na zaniżenie oceny, walimy w klawiatury dla mierników, bierzemy premie 200-300zł...  byle tylko... no właśnie co?
Co mamy w zamian?  :dupa: ?

31 mar 2012, 17:55

POSTY        969
Tym bardziej żałuję :mur:  :mur:  :mur:

31 mar 2012, 18:05
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 mar 2010, 14:15

POSTY        14
Czy przywileje dla urzędników mianowanych są zgodne z konstytucją, czy przypadkiem nie są zapomnianym reliktem minionych lat?
Nie może przecież być tak, że pracujący na tych samych stanowiskach, mający takie same obowiązki pracownicy i urzędnicy są różnie wynagradzani. Czas skończyć z tą farsą i zaoszczędzić w ten sposób kilkaset milionów rocznie.

01 kwi 2012, 08:58
Fachowiec

POSTY        1023
Twister                    

Czy przywileje dla urzędników mianowanych są zgodne z konstytucją, czy przypadkiem nie są zapomnianym reliktem minionych lat?
Nie może przecież być tak, że pracujący na tych samych stanowiskach, mający takie same obowiązki pracownicy i urzędnicy są różnie wynagradzani. Czas skończyć z tą farsą i zaoszczędzić w ten sposób kilkaset milionów rocznie.

Zostań USC, a potem pogadamy o tym  :D
To, że ktoś pracuje na takim samym stanowisku, ma takie same obowiązki (to akurat złudzenie, bo USC często dostają coś "ekstra", bo "on/ona sobie nie poradzi" (cytat) nie znaczy, że pracują tak samo i mają taką samą wiedzę!
Z moich obserwacji wynika, że zdają ci, o których mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że są dobrzy w tej pracy, a miernoty, które skupiają się tylko na zazdrości nie zdają  :P

Masz czas na złożenie papierów do egzaminu w tym roku. Zdaj, a potem nie jedź na mianowanie i sprawa "zaoszczędzenia" na tobie sama się rozwiąże. Przejdź od teorii do praktyki!

01 kwi 2012, 09:08
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Twister                    

Słusznie!!! I zabrać  prowizje poborcom, dodatki kontrolującym, a kierownikom funkcyjne.

Wszyscy przecież mamy jednakowe żołądki!!  :zeby:

PS1
A próbowałeś zdawać chociaż raz?
Czy z góry wiesz, że nie masz szans? :P

PS2
I jak Wam się podoba moje nowe oblicze?.... :rolleyes:

Ostatnio edytowano 01 kwi 2012, 09:17 przez Badman, łącznie edytowano 3 razy

01 kwi 2012, 09:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 171 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona