Teraz jest 09 wrz 2025, 21:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA29 maja 2009, 09:49

POSTY        137
Post Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Ally4                    

Czy mogłabym poprosić posiadaczy testu wiedzy z 2007 i 2008 roku o przesłanie na maila
sway22@o2.pl
będę zobowiązana  :D

DZIĘKUJĘ!!! :D

26 mar 2012, 20:54
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
sami                    

Dzięki NADIR, potrafisz pocieszyć :)

Dzięki. Niejedna mi to mówiła...  :blush:

26 mar 2012, 21:54
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 08:11

POSTY        27
Ally4                    

Ally4                    

Czy mogłabym poprosić posiadaczy testu wiedzy z 2007 i 2008 roku o przesłanie na maila będę zobowiązana  :D

DZIĘKUJĘ!!! :D

Wszystkie testy od 2000 roku są na "Gimnastyce umysłu" strona 331 - załączałam osobiście.
Trzymam kciuki za wszystkich chcących powalczyć, bo naprawdę jest o co.

27 mar 2012, 08:26
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA26 mar 2012, 13:34

POSTY        1
Witajcie, jestem nowym użytkownikiem tego forum, mam pytanie interesuje mnie, czy znacie przypadki ubiegania się o mianowanie w sc wśród wizytatorów kuratoriów oświaty? Jestem przedstawicielem tej grupy pracowników sc i w przyszłości chciałabym spróbować swoich sił w tym trudnym egzaminie :)

27 mar 2012, 15:36
Amator

REJESTRACJA12 maja 2011, 09:54

POSTY        23
Witam.
Czy ktoś mądry jest w stanie objaśnić mnie laikowi poniższy zapis w ustawie o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych:

Art. 24.  1. Jeżeli w czasie orzekania w sprawie o naruszenie dyscypliny finansów publicznych obowiązuje ustawa inna niż w czasie popełnienia tego naruszenia, stosuje się ustawę nową, z tym że należy stosować ustawę obowiązującą w czasie popełnienia naruszenia, jeżeli jest ona względniejsza dla sprawcy.

Jak dlamnie to  :mur: a czytanie powyższego tworu obfitującego w takie kwiatki doprowadza mnie do mdłości  :zygi:

Czy tylko ja mam taki problem ? A może to norma i nie ma się co łamać ?

27 mar 2012, 18:33
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Dick                    

Witam.
Czy ktoś mądry jest w stanie objaśnić mnie laikowi poniższy zapis w ustawie o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych:

Art. 24.  1. Jeżeli w czasie orzekania w sprawie o naruszenie dyscypliny finansów publicznych obowiązuje ustawa inna niż w czasie popełnienia tego naruszenia, stosuje się ustawę nową, z tym że należy stosować ustawę obowiązującą w czasie popełnienia naruszenia, jeżeli jest ona względniejsza dla sprawcy.

Jak dlamnie to  :mur: a czytanie powyższego tworu obfitującego w takie kwiatki doprowadza mnie do mdłości  :zygi:

Czy tylko ja mam taki problem ? A może to norma i nie ma się co łamać ?

Konstrukcja typowa dla prawa karnego (w szerokim rozumieniu). Postaram się łopatologicznie:
1. był sobie rok np. 2009, w którym to X naruszył prawo
2. w roku 2011 stwierdzono, że X w 2009 r. naruszył prawo i winien za ten czyn zostać ukarany
3. jest rok 2012 i nastąpił moment orzekania o wymiarze kary
4. w roku popełnienia czynu (2009) obowiązywała ustawa, w której za to przewinienie groziła kara w maksymalnie np. 10 000 zł

i teraz ważne!!!

5.a w chwili orzekania (2012) czyn X nadal podlega karze ale do wysokości 5 000 zł
- zastosujemy ustawę z 2012 roku, bo kara nie jest wyższa (bardziej ostra) niż w ustawie z 2009 r. (tak samo będzie, gdy max kara nadal będzie wynosić 10 000 zł).
5.b w chwili orzekania czyn X podlega karze lecz do wysokości 20 000 zł. W tym przypadku zastosujemy ustawę z 2009 r., bo jest dla sprawcy względniejsza (czytaj łagodniejsza)

Uzasadnienie tego jest proste.

6.a skoro ustawodawca obniżył karę to widocznie uznał, że czyn taki jaki popełnił X jest mniej groźny niż wcześniej zakładano - jednym słowem X miał farta,
6.b w momencie popełnienia czynu, X był świadomy, że może zostać ukarany karą do 10 000 zł. Gdyby wiedział o karze 20 000 zł to być może nie popełnił by tego czynu. Z tego względu nie można stosować kary wyższej niż wówczas obowiązująca.

Czy już jasne?

27 mar 2012, 19:05
Amator

REJESTRACJA12 maja 2011, 09:54

POSTY        23
Znacznie "jaśniejsze". Dziękuję niezmiernie i wracam do czytania bo czasu coraz mniej  :huh: .
Pozdrawiam wszystkich podobnie się trudzących. :)

27 mar 2012, 19:34
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA11 maja 2011, 12:50

POSTY        8
witam,
czy ktoś mógłby ładnie przeczytać potrzebne ustawy i nagrać na mp3. nie mam za bardzo czasu czytać a wersję audio-bookową pewnie bym odsłuchał.
pozdrawiam
rk

28 mar 2012, 12:48
Znawca

REJESTRACJA21 lip 2009, 10:55

POSTY        119
rkubika                    

witam,
czy ktoś mógłby ładnie przeczytać potrzebne ustawy i nagrać na mp3. nie mam za bardzo czasu czytać a wersję audio-bookową pewnie bym odsłuchał.
pozdrawiam
rk

Taaaa i co jeszcze? Nie masz czasu, to nie zawracaj sobie głowy.

28 mar 2012, 13:06
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 mar 2011, 22:27

POSTY        59
Ja Ci nagram na mp3 ustawy! Za jedyne, powiedzmy, 525 zł  :zeby:

28 mar 2012, 13:18
Znawca

REJESTRACJA19 paź 2011, 08:44

POSTY        168

LOKALIZACJAŁódź
haha, ja to zrobię za 500 zł :D:D
ale w sumie, niezły pomysł, jeśli ktoś jest słuchowcem...

28 mar 2012, 15:01
Początkujący

REJESTRACJA15 mar 2011, 18:27

POSTY        3
rkubika                    

witam,
pozdrawiam
rk

sprawdź na portalu arslege.pl
zdaje się, że są tam dostępne ustawy w formacie mp3

pozdrawiam,

28 mar 2012, 16:55
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
rkubika                    

witam,
pozdrawiam
rk

Obawiam się, że te audio-booki będą trochę nudnawe  :wysmiewacz:

28 mar 2012, 18:55
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
supersaper                    

Obawiam się, że te audio-booki będą trochę nudnawe  :wysmiewacz:

Proponuję z podkładem muzycznym.
Najlepiej w rytmie rap (rytmiczniej wchodzi do głowy)  :lol:
A poważniej, to chyba jednak najlepszym sposobem jest czytanie ustawy, zaznaczanie wybranych informacji (często tych najbardziej podstawowych) i później zapamiętywanie tych informacji. Nie wyobrażam sobie uczenia się ustaw ze słuchu, choć zdaje się, że jestem dość muzykalny. Jeśli już ze słuchu, to gram na gitarze albo klawiszach  :)

28 mar 2012, 19:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397 ... 840  Następna strona