Teraz jest 09 wrz 2025, 12:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 08:11

POSTY        27
Post Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Nie ma znaczenia po jakim kierunku studiów jest uczestnik postepowania. Jeżeli ktoś zdecydował się zdawać, to trzeba się przyłożyć. Ucierpi (część obowiązków od mamy przejmuje tata i starsze dziecko) trochę rodzina, ale jest to wykonalne.
Ja jestem po finansach i zdałam dwa razy (2010 i 2011), a na mianowanie załapałam się w 2011.
Nie ma co się rozczulać tylko do boju. Dać z siebie bardzo dużo.

15 mar 2012, 07:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 14:02

POSTY        45
A ja Wam radzę, nie uprawiajcie takiego czarnowidztwa!!! Więcej wiary w siebie - zdałam za pierwszym razem, dostałam mianowanie, nie jestem prawnikiem - da się ;) Grunt to pozytywne nastawienie ;) a tysiąc zł wydany na dojazd, nocleg i egzamin zwrócił się po 2 m-cach otrzymywania dodatku ;)

15 mar 2012, 07:26
Amator

REJESTRACJA08 wrz 2011, 12:04

POSTY        14
Witam serdecznie!  :)
Dla tych co się zastanawiają "podchodzić do egzaminu, czy też nie, limity, dojazdy, koszty...itp." mam podpowiedź - oczywiście, że podchodzić do egzaminu, nie przejmujcie sie limitem, liczbą kandydatów, kosztami bo:
primo - WY możecie być w tym limicie
secundo - WY możecie być lepsi od reszty
tertio - koszty "tej imprezy" (jak to jedna osoba napisała), zwracają się po 2 miesiącach.
Jest jeszcze jedna fajna sprawa - urlop, dlatego warto chociaż spróbować. Zapewne niektórym spośród WAS  nie uda się za pierwszym razem, co nie oznacza, że nie dacie rady za drugim.
Jeżeli chodzi o uczenie się, to faktycznie wiedza prawnicza pomaga w przyswojeniu "materii ustawowej", trzeba też poszperać w necie nt. szeroko rozumianej polityki międzynarodowej, ze szczególnym uwzględnieniem spraw europejskich + statystyka (po co to komu to nie wiem ale parę pytań jest - w tym roku stawiam na dane odnośnie demografii w Polsce). Co do testu umiejętności to jest to pewien schemat - jak się "zatrybi" o co w tym chodzi, np. matryce, analogie obrazkowe, to jest spoko, co do tabelek to się powtórzyły z poprzedniego roku - na pewno nie trzeba rozwalić wszystkich tabelek aby dostać max. ilość punktów - i nawet nie próbujecie tego robić, bo raczej nie dacie rady, nie starczy czasu - z tego co wiem max. ilość punktów za dany moduł dostaje się po przekroczeniu "pewnego" poziomu wyliczanego dla grupy zdających. Polecam kurs w tym zakresie w Polskim Centrum Edukacji w Warszawie - mi pomógł "inaczej" spojrzeć na pewne schematy myślowe.
Trzeba trochę się pomęczyć, ale za to jaka frajda jak się to ma za sobą. Myślę, że 2 godzinki czytania każdego dnia starczy plus 1-2 tygodnie urlopu przed egazminem na naukę "na maxa". POWODZENIA !!!
CZY KTOŚ dotarł do zdjęć z ostatniego mianowania ????? Fotograf mówił, że zamieści link na stronie Szefa S.C. do całości zdjęć, i co ?????? Ma ktoś jakieś wieści w tym temacie????

15 mar 2012, 13:26
Znawca

REJESTRACJA19 paź 2011, 08:44

POSTY        168

LOKALIZACJAŁódź
RAVIK, muszę powiedzieć, że jak się czyta wypowiedzi podobne do Twojej, to serce rośnie... :)
W tym roku pierwszy raz spróbuje podejść do egzaminu, a zachecili mnie moi koledzy z pracy. Wszyscy z wykształcenia historycy, a jeden z nich dwa lata temu był 56 na liście....Więc nie ma co krakać, narzekać tylko próbować i zdać :)
Miłego dnia wszystkim planującym dziś wieczorem naukę :)

15 mar 2012, 13:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 sty 2012, 09:46

POSTY        99
Witam:)
Już się zaczęliście uczyć? Bo ja choć miałam plan to niestety obowiązki mamy dwóch maluszków spowalniają mnie nieco;) Ale spróbować warto i taki mam plan. Moja koleżanka zdawała w ubiegłym roku drugi raz i stwierdziła, że nauka od kwietnia w zupełności wystarczy. A znam nawet jedną osobę, która za pierwszym razem znalazła się na pierwszym miejscu. I pracuje u mnie w urzędzie, więc można:) Może mamy uczące się mają jakieś super rady jak pogodzić naukę z dziećmi..... :unsure:

15 mar 2012, 14:13
Zaawansowany

REJESTRACJA25 mar 2011, 13:42

POSTY        57
visavi                    

Osobiście znam wiele osób, które próbowały. Zdała tylko jedna, po prawie, aplikacji radcowskiej i zawodowo w codziennej pracy mający różne takie sprawy. Myślę, że osoby nie mające przygotowania prawnego mają małe szanse ale na pewno się zdarza. Tak jak etat w urzędzie bez znajomości. Każdy w swoim urzędzie wie jak jest... Niestety

no to duma mnie rozpiera.. :zeby: prawnikiem nie jestem... tylko inżynierem, podchodziłam dwa razy i dwa razy zdałam .. a w 2011 z sukcesem i z całkiem dobrym wynikiem... zdolna bestia jestem hahahhaha

15 mar 2012, 14:22
Amator

POSTY        14
elizabeta82                    

RAVIK, muszę powiedzieć, że jak się czyta wypowiedzi podobne do Twojej, to serce rośnie... :)
W tym roku pierwszy raz spróbuje podejść do egzaminu, a zachecili mnie moi koledzy z pracy. Wszyscy z wykształcenia historycy, a jeden z nich dwa lata temu był 56 na liście....Więc nie ma co krakać, narzekać tylko próbować i zdać :)
Miłego dnia wszystkim planującym dziś wieczorem naukę :)

15 mar 2012, 14:39
Amator

POSTY        14
ELIZABETA82, cieszę się, że Cię pocieszyłem  :)
Ten egazmin naprawdę jest do zdania, ja w 2010 poległem na "teście umiejętności" cokolwiek on oznacza, okazało się, że nie znając schematów łatwo przegrać z czasem i się zapętlić- w ubiegłym roku, gdy poznałem pewne prawidłowści rządzące tym testem dałem radę - konkluzja: trzeba poznać owe schematy - POWODZENIA 3mmsie--

15 mar 2012, 14:49
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
wiktoria73                    

Nie ma znaczenia po jakim kierunku studiów jest uczestnik postepowania. Jeżeli ktoś zdecydował się zdawać, to trzeba się przyłożyć. Ucierpi (część obowiązków od mamy przejmuje tata i starsze dziecko) trochę rodzina ale jest to wykonalne. Ja jestem po finansach i zdałam dwa razy (2010 i 2011) a na mianowanie załapałam się w 2011.
Nie ma co się rozczulać tylko do boju. Dać z siebie bardzo dużo.

Black83                    

A ja Wam radzę, nie uprawiajcie takiego czarnowidztwa!!! Więcej wiary w siebie - zdałam za pierwszym razem, dostałam mianowanie, nie jestem prawnikiem - da się ;) Grunt to pozytywne nastawienie ;) a tysiąc zł wydany na dojazd, nocleg i egzamin zwrócił się po 2 m-cach otrzymywania dodatku ;)

Potwierdzam. Nie ma żadnej reguły ani recepty. Znam przypadki gdy ktoś był "obkuty na 4 nogi" i nie zdał i znam przypadki gdy ktoś pojechał licząc bardziej na szczęście niż na swoją wiedzę i zdał.
Limit niewielki, ale jeśli ktoś nie pojedzie na egzamin i nie spróbuje, to na bank nie załapie się w nim. Załapie się tylko niecała pięćsetka spośród tych, którzy przystąpią do egzaminu. Ci, którzy zostaną w domu nie mają nawet 1% tej szansy. Decyzja należy do każdego z Was :)

15 mar 2012, 18:32
Znawca

REJESTRACJA15 cze 2009, 09:10

POSTY        105

LOKALIZACJASiemianowice Śl.
cytrynka23                    

Może mamy uczące się mają jakieś super rady jak pogodzić naukę z dziećmi..... :unsure:

O właśnie, ja też poproszę o takie rady ;) Co prawda u mnie maluszek jeden, ale za to półroczny, więc skutecznie ogranicza czas wolny. Niemniej kto nie ryzykuje ten nie ma, więc próbuję.
Powodzenia! :)

16 mar 2012, 08:08
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 sty 2012, 09:46

POSTY        99
Jeśli ja z dwoma maluszkami 3 miesięcznym i półtora rocznym mam zamiar zdać i dostać mianowanie to inni powinni zrobić to kolokwialnie mówiąc z palcem w nosie;) No ale jak będzie to już się okaże za kilka miesięcy. Nadzieję warto mieć

16 mar 2012, 15:16
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 mar 2012, 13:20

POSTY        50
cytrynka23                    

Jeśli ja z dwoma maluszkami 3 miesięcznym i półtora rocznym mam zamiar zdać i dostać mianowanie to inni powinni zrobić to kolokwialnie mówiąc z palcem w nosie;) No ale jak będzie to już się okaże za kilka miesięcy. Nadzieję warto mieć

Mi parę lat temu z 1 małym dzieckiem się nie udało, więc teraz zobaczymy jak pójdzie nauka przy 2 maluchów. Mam zamiar sie lepiej zorganizować. Ale zaczynam od kwietnia.

16 mar 2012, 20:58
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA14 kwi 2010, 18:18

POSTY        2
witam!
ja również zamierzam podchodzić do egzaminu po raz pierwszy, mając 3 miesięcznego i 2,5 letniego malucha pod opieką. zobaczymy ;)

17 mar 2012, 09:23
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 sty 2011, 09:39

POSTY        14
Ja zdawałam rok temu - też miałam pod opieką 4 letniego synka. Nie udało się zabrakło mi 3 punktów do limitu.....Trudno. teraz jestem mądrzejsza o doświadczenia i wydaje mi się ze za bardzo przyłożyłam się do testu wiedzy kosztem testu umiejętności. To był błąd. Chodziłam nawet na kurs- jak widać nie daje to gwarancji. Teraz spodziewam się kolejnego maleństwa... i początkowo myślałam ze już nie będę zdawać - bo to loteria, ale z czasem zmieniłam zdanie i to forum też mi pomogło kiedy dowiedziałam się, że są również inne "przyszłe mamusie" które zdecydują się przyjść na egzamin. Pozdrawiam wszystkich.

17 mar 2012, 10:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394 ... 840  Następna strona