Jeśli NUS da cały dzień wolny to jego dobra wola, może zachęta, a może raczej niewiedza.
08 mar 2012, 12:54
Re: Praca w dni otwarte
U nas w US otwarta sobota od 9-13, za to dzień wolny. Idę... choć mam 30 km do mojego US w jedną stronę. U nas przynajmniej nie przymus, jasne zasady...
08 mar 2012, 23:13
Jowisz
Jeśli NUS da cały dzień wolny to jego dobra wola, może zachęta, a może raczej niewiedza.
Albo obawa przed buntem
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
09 mar 2012, 07:36
5. Jeżeli wymagają tego potrzeby urzędu, członek korpusu służby cywilnej na polecenie przełożonego wykonuje pracę w godzinach nadliczbowych, w tym w wyjątkowych przypadkach także w nocy oraz w niedziele i święta. 6. Pracownikowi służby cywilnej za pracę wykonywaną na polecenie przełożonego w godzinach nadliczbowych przysługuje czas wolny w tym samym wymiarze.
Jak już mamy być dokładni to ja tu nie widzę słowa o sobocie... Niedziela, święta i pora nocna OK. Ale o sobocie nie ma słowa, a sobota to dla nas dzień wolny od pracy. Gdyby dni otwarte zrobiono w niedzielę, to można by było podciągnąć to pod pracę w godzinach nadliczbowych, a tak to witamy Kodeks Pracy.
PS Przeczytajcie umowy jakie macie. W umowach czesto jest zapis o godzinach pracy i dniach pracy (od poniedzialku do piątku).
Ostatnio edytowano 09 mar 2012, 14:37 przez chrish, łącznie edytowano 1 raz
09 mar 2012, 14:22
Jowisz
Jeśli NUS da cały dzień wolny to jego dobra wola ...
To było dobre - ale do działu pośmiejmy się - 15 minut tarzałem się ze śmiechu. W dobie mierników i braku etatów NUS pozwala pracownikom odebrać sobie dzień wolny za 4 czy 6 godzin pracy w sobotę. Ziemia do Jowisza - piszmy coś co ma choć trochę sensu.
Jowisz
... może zachęta, a może raczej niewiedza.
Zachęta ? Za publiczne pieniądze ? A związek między czasem pracy, a wynagrodzeniem ? Żaden NUS nie ma uprawnień do tego żeby powiedzieć pracownikowi - idź sobie koleżanko / kolego do domu, a za nieprzepracowane godziny zapłacę ci normalne wynagrodzenie.
Niewiedza ? Coś strasznie powszechna ta niewiedza. U nas zawsze oddawało się cały dzień za pracę w sobotę, niezależnie od liczby przepracowanych godzin. I nie była to ani dobra wola, ani niewiedza, ani zachęta, tylko sposób interpretacji przepisów, który zaprezentowałem kilka postów wcześniej. Z tego co wiem wiele urzędów podległych innym izbom robi podobnie. To łódzkie jest dla mnie ewenementem.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
09 mar 2012, 14:28
W organizacji dni otwartych widzę kolejną niekonsekwencję naszych władz! Otóż w przyszłym roku likwidujemy ulgę internetową. Z jakiej przyczyny? Bo każdy ma dostęp do internetu - czyli jest powszechnie dostępny. Podobno dążymy do przekazywania większej ilości zeznań drogą elektroniczną. To po co robimy dni otwarte? Żeby zachęcić podatników do odwiedzania urzędów? Albo chcemy, żeby przychodzili - albo intensyfikujemy działania w celu przesyłania zeznań elektronicznie. Jeżeli likwidujemy ulgę internetową i organizujemy dni otwarte - to prowadzimy działania o kierunku zupełnie przeciwnym - chcemy jak najmniej zeznań elektronicznych i jak najwięcej wk...nych podatników... i znużonych i również w...nych pracowników w urzędach. I mówmy o tym otwarcie!
... i do tego potem się ten dzień odbiera -czyli wtedy pracownicy są niepotrzebni? A kolejka jest cały czas!...
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."
09 mar 2012, 14:45
Harakiri
... To po co robimy dni otwarte? ...
W 2013 r. czas na "Drzwi Zamknięte"
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
09 mar 2012, 18:59
Ja idę i jestem zadowolony/dzień wolny 8 godzin za 6/, że ktoś wpadł na świetny pomysł pracy w sobotę /lepiej by było w niedzielę i święta/ Spotkam tylu sympatycznych współpracowników .Urząd to Ja W kwietniu też będę nie opuszczę służby ani na chwilę. Miłej pracy dla koleżanek i kolegów!
09 mar 2012, 20:52
Czy są US gdzie za przepracowane 4 godz. w sobotę NUS-y dają dzień wolny ? w Opolskim jest 1:1
11 mar 2012, 12:18
Bitnova
Ja idę i jestem zadowolony/dzień wolny 8 godzin za 6/, że ktoś wpadł na świetny pomysł pracy w sobotę /lepiej by było w niedzielę i święta/ Spotkam tylu sympatycznych współpracowników .Urząd to Ja W kwietniu też będę nie opuszczę służby ani na chwilę. Miłej pracy dla koleżanek i kolegów!
No, nie! 1. Czy te 2 godz. warte są pracy w dzień wolny? 2. A z kim pracujesz na co dzień skoro akurat w sobotę spotkałaś sympatycznych współpracowników? 3. A pracuj, pracuj... podziękują ci. Pamiętaj, że "łaska pańska na pstrym koniu jeździ".
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
11 mar 2012, 14:29
Pinero - to chyba sarkazm był...
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."
11 mar 2012, 14:36
Harakiri
Pinero - to chyba sarkazm był...
Nie. Raczej zaduma... nad duszą ludzką. Jak trzeba człowiekowi wyprać mózg żeby za 2 godziny in plus wpadł w zachwyt.
Ps. chyba, że to ktoś z kadry, komu albo kazali kadzić, albo chce podnieść - sam z siebie - swoje notowania w oczach NUS'a.
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
11 mar 2012, 14:41
Bitnova
To dobrze,że masz nadzieję na taki właśnie odbiór godzin. Ale nie można być pewnym. W wielu urzędach stosuje się zasadę: ile pracowałeś, tyle odbierasz...
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
11 mar 2012, 15:23
Bitnova
Nie sądziłem, że moja prowokacyjna i zarazem sarkastyczna wypowiedź wywoła reakcję samego Inspektora. Wymysł dnia otwartego to kompletna porażka, przecież funkcjonują e-deklaracje. Pozdrawiam wszystkich co też zmarnowali sobotę.