Teraz jest 06 wrz 2025, 07:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Praca w dni otwarte 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA13 maja 2010, 21:10

POSTY        3
Post Re: Praca w dni otwarte
Jeśli NUS da cały dzień wolny to jego dobra wola, może zachęta, a może raczej niewiedza.

08 mar 2012, 12:54
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
U nas w US otwarta sobota od 9-13, za to dzień wolny.
Idę... choć mam 30 km do mojego US w jedną stronę.
U nas przynajmniej nie przymus, jasne zasady...

08 mar 2012, 23:13
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Jowisz                    

Jeśli NUS da cały dzień wolny to jego dobra wola, może zachęta, a może raczej niewiedza.

Albo obawa przed buntem  ;)

09 mar 2012, 07:36
Zaawansowany

REJESTRACJA26 mar 2009, 22:31

POSTY        37

5. Jeżeli wymagają tego potrzeby urzędu, członek korpusu służby cywilnej na polecenie przełożonego wykonuje pracę w godzinach nadliczbowych, w tym w wyjątkowych przypadkach także w nocy oraz w niedziele i święta.
6. Pracownikowi służby cywilnej za pracę wykonywaną na polecenie przełożonego w godzinach nadliczbowych przysługuje czas wolny w tym samym wymiarze.

Jak już mamy być dokładni to ja tu nie widzę słowa o sobocie... Niedziela, święta i pora nocna OK. Ale o sobocie nie ma słowa, a sobota to dla nas dzień wolny od pracy.
Gdyby dni otwarte zrobiono w niedzielę, to można by było podciągnąć to pod pracę w godzinach nadliczbowych, a tak to witamy Kodeks Pracy.

PS
Przeczytajcie umowy jakie macie. W umowach czesto jest zapis o godzinach pracy i dniach pracy (od poniedzialku do piątku).

Ostatnio edytowano 09 mar 2012, 14:37 przez chrish, łącznie edytowano 1 raz

09 mar 2012, 14:22

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
Jowisz                    

Jeśli NUS da cały dzień wolny to jego dobra wola ...

To było dobre - ale do działu pośmiejmy się - 15 minut tarzałem się ze śmiechu. W dobie mierników i braku etatów NUS pozwala pracownikom odebrać sobie dzień wolny za 4 czy 6 godzin pracy w sobotę. Ziemia do Jowisza - piszmy coś co ma choć trochę sensu.
Jowisz                    

... może zachęta, a może raczej niewiedza.

Zachęta ? Za publiczne pieniądze ? A związek między czasem pracy, a wynagrodzeniem ? Żaden NUS nie ma uprawnień do tego żeby powiedzieć pracownikowi - idź sobie koleżanko / kolego do domu, a za nieprzepracowane godziny zapłacę ci normalne wynagrodzenie.

Niewiedza ? Coś strasznie powszechna ta niewiedza. U nas zawsze oddawało się cały dzień za pracę w sobotę, niezależnie od liczby przepracowanych godzin. I nie była to ani dobra wola, ani niewiedza, ani zachęta, tylko sposób interpretacji przepisów, który zaprezentowałem kilka postów wcześniej. Z tego co wiem wiele urzędów podległych innym izbom robi podobnie. To łódzkie jest dla mnie ewenementem.

09 mar 2012, 14:28
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
W organizacji dni otwartych widzę kolejną niekonsekwencję naszych władz! Otóż w przyszłym roku likwidujemy ulgę internetową. Z jakiej przyczyny? Bo każdy ma dostęp do internetu - czyli jest powszechnie dostępny. Podobno dążymy do przekazywania większej ilości zeznań drogą elektroniczną. To po co robimy dni otwarte? Żeby zachęcić podatników do odwiedzania urzędów? Albo chcemy, żeby przychodzili - albo intensyfikujemy działania w celu przesyłania zeznań elektronicznie. Jeżeli likwidujemy ulgę internetową i organizujemy dni otwarte - to prowadzimy działania o kierunku zupełnie przeciwnym - chcemy jak najmniej zeznań elektronicznych i jak najwięcej wk...nych :zly1:  podatników... i znużonych  :wacko: i również w...nych :zly1:  pracowników w urzędach. I mówmy o tym otwarcie!

... i do tego potem się ten dzień odbiera -czyli wtedy pracownicy są niepotrzebni? A kolejka jest cały czas!...

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

09 mar 2012, 14:45
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Harakiri                    

... To po co robimy dni otwarte? ...

:brawa:  W 2013 r. czas na "Drzwi Zamknięte"  :brawa:

09 mar 2012, 18:59
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 sie 2009, 19:35

POSTY        113
Ja idę i jestem zadowolony/dzień wolny 8 godzin za 6/, że ktoś wpadł na świetny pomysł pracy w sobotę 3mmsie-- /lepiej by było w niedzielę i święta/
Spotkam tylu sympatycznych współpracowników :sex: .Urząd to Ja :piwo:
W kwietniu też będę nie opuszczę służby ani na chwilę. :zeby:
Miłej pracy dla koleżanek i kolegów!

09 mar 2012, 20:52
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 07:08

POSTY        20
Czy są US gdzie za przepracowane 4 godz. w sobotę NUS-y dają dzień wolny ?
w Opolskim jest 1:1

11 mar 2012, 12:18
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Bitnova                    

Ja idę i jestem zadowolony/dzień wolny 8 godzin za 6/, że ktoś wpadł na świetny pomysł pracy w sobotę 3mmsie-- /lepiej by było w niedzielę i święta/

No, nie!  <_<
1. Czy te 2 godz. warte są pracy w dzień wolny?
2. A z kim pracujesz na co dzień skoro akurat w sobotę spotkałaś sympatycznych współpracowników?
3. A pracuj, pracuj... podziękują ci. Pamiętaj, że "łaska pańska na pstrym koniu jeździ".

11 mar 2012, 14:29
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
Pinero - to chyba sarkazm był...

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

11 mar 2012, 14:36
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Harakiri                    

Pinero - to chyba sarkazm był...

Nie.
Raczej zaduma... nad duszą ludzką. Jak trzeba człowiekowi wyprać mózg żeby za 2 godziny in plus wpadł w zachwyt.

Ps. chyba, że to ktoś z kadry, komu albo kazali kadzić, albo chce podnieść - sam z siebie - swoje notowania w oczach NUS'a.

11 mar 2012, 14:41
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Bitnova                    

To dobrze,że masz nadzieję na taki właśnie odbiór godzin. Ale nie można być pewnym. W wielu urzędach stosuje się zasadę: ile pracowałeś, tyle odbierasz...

11 mar 2012, 15:23
Zobacz profil WWW
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 sie 2009, 19:35

POSTY        113
Bitnova                    

Nie sądziłem, że  moja prowokacyjna i zarazem sarkastyczna wypowiedź wywoła reakcję samego Inspektora. :piwo: Wymysł dnia otwartego to kompletna porażka, przecież funkcjonują e-deklaracje. :D Pozdrawiam wszystkich co też zmarnowali sobotę. 3mmsie--

11 mar 2012, 19:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 32 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona