Teraz jest 07 wrz 2025, 21:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Nieujawnione a przedawnienie i wszczęcie karne-skarbowe 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2011, 18:51

POSTY        212
Post Nieujawnione a przedawnienie i wszczęcie karne-skarbowe
Czy można uznać że wszczęcie postępowania karno skarbowego zawiesza bieg terminu przedawnienia w wydaniu decyzji o nieujawnionych?
Tak więc wszczynamy karno skarbowe i możemy wydać decyzje po 5 latach (wg art 68 Op) Czy myślenie jest poprawne? Czy znacie jakieś wyroki które potwierdzą lub zaprzeczą mojej tezie?
Pozdrawiam
inspektorek czytaj=--===

08 gru 2011, 22:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2009, 20:25

POSTY        89
Post Re: Nieujawnione a przedawnienie i wszczęcie karno-skarbowe
O możliwości zawieszenia lub przerwania terminu przedawnienia można mówic tylko w odniesieniu do zobowiazan podatkowych, które już powstały. W przypadku nźp zobowiązanie to powstanie po doreczeniu decyzji wymiarowej- art 21p.1 pkt2 OP, a więc dopiero wtedy może dojść do zawieszenia biegu terminu przedawnienia zgodnie z art.70p6 pkt1 OP.( pamiętać należy że zalega w TK sprawa o jego uznanie za niezgodny z Konstytucją, zatem ta podstawa może wkrótce upaść)

09 gru 2011, 08:14
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
W postępowaniu z art 20 zostaje wydana decyzja ustalajaca zobowiązanie w zryczałtowanym podatku dochodowym - art 30 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Postawisz zarzuty, że ktoś uchylał się od zryczałtowanego podatku? NIE ! Możesz postawić zarzuty, że ktoś uchylał sie od podatku wg. skali i albo nie złożył zeznania (czyli art 54) albo podał nieprawdę w złozonym zeznaniu nie ujmując wszystkich dochodów (56 par 1-3).
art 70 Ordynacji

Bieg terminu przedawnienia zobowiązania podatkowego nie rozpoczyna się, a rozpoczęty ulega zawieszeniu, z dniem:
       1)        wszczęcia postępowania w sprawie o przestępstwo skarbowe lub wykroczenie skarbowe, jeżeli podejrzenie popełnienia przestępstwa lub wykroczenia wiąże się z niewykonaniem tego zobowiązania;

Moim zdaniem zatem wszczęcie postępowania karnego prowadzonego w związku z postepowaniem z art 20 nie powoduje zawieszenia biegu terminiu przedawnienia żadnego zobowiązania.

A poza tym moim zdaniem robi się wielką awanturę o zawieszanie biegu terminiu przedawnienia zobowiazań przez wszczynanie przed końcem roku postepowań karnych co zupełnie nie ma sensu.
Bo jaki sens ma wszczęcie postępowania karnego na 2 miesiące przed przedawnieniem zobowiązania w sytuacji, kiedy nie zostało zakończone postępowanie podatkowe?
Wszczynamy postępowanie karne czym zawieszamy bieg terminu, pozostały 2 miesiące do przedawnienia, wydawana jest decyzja, podejmujemy postępowanie karne, bieg przedawnienia jest nadal zawieszony, egzekucja może ściągnąć zaległość ale jej działania nie przerywają biegu terminiu przedawnienia bo on jest zawieszony naszym postępowaniem karnym, sąd wydaje wyrok i teraz od daty prawomocnego zakończenia odwiesza sie bieg terminu przedawnienia i  biegną te 2 miesiące, teraz egzekucja może zastosować skuteczny środek egzekucyjny, który spowoduje że 5 lat leci od początku. Jak podatnik będzie sprytny  to w czasie tych 2 miesięcy nic sie nie zrobi. I co ?  zaległość się przedawni. I po co cała ta zabawa z wszczynaniem postępowania karnego .
Ja nadal nie wiem kiedy uprawomocniły się moje wyroki z września br.

Ale dzięki zastanawianiu się przez pismaków jak to urzędy wszczynają postępowania karne żeby organy podatkowe mogły wydać decyzje będziemy mieli robotę.
Ja czekam na prawomocną decyzję, nie kojarzę sytuacji żebym wszczęła czekając na decyzję.

Karanie po wymierzeniu 75 % jest konstytucyjne, orzeczenie juz jest.

09 gru 2011, 08:28
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA17 mar 2008, 13:36

POSTY        4

Wszczynamy postępowanie karne czym zawieszamy bieg terminu, pozostały 2 miesiące do przedawnienia, wydawana jest decyzja, podejmujemy postępowanie karne, bieg przedawnienia jest nadal zawieszony, egzekucja może ściągnąć zaległość ale jej działania nie przerywają biegu terminiu przedawnienia bo on jest zawieszony

A z czego wynika, że jeżeli bieg terminu przedawnienia jest w danym momencie zawieszony przez postepowanie karne, to nie może być przerwany przez zastosowanie środka egzekucyjnego?

09 gru 2011, 09:16
Specjalista

POSTY        468
Bo nie można przerwać biegu czegoś co nie biegnie.
W naszym urzędzie było to widać doskonale, kiedy zostały pobrane dane o zaległościach nieprzedawnionych a potem ja wprowadziłam do P2B do modułu MRP okresy zawieszenia z powodu prowadzenia postępowania karnego skarbowego. Wtedy okazało sie, że wiele zaległości sie przedawniło, chociaż przed wprowadzeniem przeze mnie  danych do MRP nie były przedawnione. Własnie z uwagi, że nie zostały uwzględnione środki egzekucyjne zastosowane w czasie prowadzenia postępowania karnego.

09 gru 2011, 11:08
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA17 mar 2008, 13:36

POSTY        4
Barbarka                    

W naszym urzędzie było to widać doskonale, kiedy zostały pobrane dane o zaległościach nieprzedawnionych a potem ja wprowadziłam do P2B do modułu MRP okresy zawieszenia z powodu prowadzenia postępowania karnego skarbowego. Wtedy okazało sie, że wiele zaległości sie przedawniło, chociaż przed wprowadzeniem przeze mnie  danych do MRP nie były przedawnione. Własnie z uwagi, że nie zostały uwzględnione środki egzekucyjne zastosowane w czasie prowadzenia postępowania karnego.

Nie traktowałbym tego "biegu przedawnienia" tak dosłownie. Jeżeli już to jest to raczej  "zbieranie dni" niezbędnych do przedawnienia. A wtedy już można by było anulować te uzbierane, pomimo że trwa przerwa w zbieraniu?  
Argument, że coś sie przedawniło ponieważ to wynika z takiego lub innego programu komputerowego też mnie jakoś nie przekonuje. A może ten program nie do końca dobrze zadziałał?

09 gru 2011, 14:36

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Barbarka                    

A księgowość w moim US-ie nie ma z tym żadnego problemu.
Zastosowanie środka egzekucyjnego przerywa bieg zawet zawieszonego terminu przedawnienia. Do nowego 5 letniego okresu przedawnienia dodawany jest nawet okres czasu od przerwania biegu do zakończenia postępowania karnego. ;)

12 gru 2011, 10:58
Specjalista

POSTY        468
Post Re: Nieujawnione a przedawnienie i wszczęcie karne-skarbowe
Podtrzymuję że, nie można przewać biegu czegoś co nie biegnie

Nadto, Sąd podziela argumentację, iż organ egzekucyjny doręczając w dniu (...). do Banku Zachodniego WBK S.A. VI Oddział w S. zawiadomienie o zajęciu wierzytelności z rachunku bankowego, zastosował środek egzekucyjny, który pozostaje bez wpływu na bieg terminu przedawnienia zobowiązania podatkowego z uwagi na wszczęcie w dniu (...) r. postępowania o przestępstwo skarbowe i tym samym skuteczne zawieszenie biegu terminu przedawnienia dochodzonych należności.

wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Szczecinie z dnia 29 stycznia 2011 r. I SA/Sz 837/10

12 gru 2011, 12:16

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Re: Nieujawnione a przedawnienie i wszczęcie karne-skarbowe
Łoj tam, łoj tam. Gdzie tam księgowa ma czas na czytanie orzeczeń WSA.
Przerywa zatem biegi zawieszone i nie wnika, nie wnika. :rotfl:

13 gru 2011, 14:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]