Re: Nieujawnione a przedawnienie i wszczęcie karno-skarbowe
W postępowaniu z art 20 zostaje wydana decyzja ustalajaca zobowiązanie w zryczałtowanym podatku dochodowym - art 30 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Postawisz zarzuty, że ktoś uchylał się od zryczałtowanego podatku? NIE ! Możesz postawić zarzuty, że ktoś uchylał sie od podatku wg. skali i albo nie złożył zeznania (czyli art 54) albo podał nieprawdę w złozonym zeznaniu nie ujmując wszystkich dochodów (56 par 1-3).
art 70 Ordynacji
Moim zdaniem zatem wszczęcie postępowania karnego prowadzonego w związku z postepowaniem z art 20 nie powoduje zawieszenia biegu terminiu przedawnienia żadnego zobowiązania.
A poza tym moim zdaniem robi się wielką awanturę o zawieszanie biegu terminiu przedawnienia zobowiazań przez wszczynanie przed końcem roku postepowań karnych co zupełnie nie ma sensu.
Bo jaki sens ma wszczęcie postępowania karnego na 2 miesiące przed przedawnieniem zobowiązania w sytuacji, kiedy nie zostało zakończone postępowanie podatkowe?
Wszczynamy postępowanie karne czym zawieszamy bieg terminu, pozostały 2 miesiące do przedawnienia, wydawana jest decyzja, podejmujemy postępowanie karne, bieg przedawnienia jest nadal zawieszony, egzekucja może ściągnąć zaległość ale jej działania nie przerywają biegu terminiu przedawnienia bo on jest zawieszony naszym postępowaniem karnym, sąd wydaje wyrok i teraz od daty prawomocnego zakończenia odwiesza sie bieg terminu przedawnienia i biegną te 2 miesiące, teraz egzekucja może zastosować skuteczny środek egzekucyjny, który spowoduje że 5 lat leci od początku. Jak podatnik będzie sprytny to w czasie tych 2 miesięcy nic sie nie zrobi. I co ? zaległość się przedawni. I po co cała ta zabawa z wszczynaniem postępowania karnego .
Ja nadal nie wiem kiedy uprawomocniły się moje wyroki z września br.
Ale dzięki zastanawianiu się przez pismaków jak to urzędy wszczynają postępowania karne żeby organy podatkowe mogły wydać decyzje będziemy mieli robotę.
Ja czekam na prawomocną decyzję, nie kojarzę sytuacji żebym wszczęła czekając na decyzję.
Karanie po wymierzeniu 75 % jest konstytucyjne, orzeczenie juz jest.