Teraz jest 05 wrz 2025, 17:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 184 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona
Urzędnik mianowany - czy warto? 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 10:04

POSTY        41
Post Re: Urzędnik mianowany - czy warto?
nova1                    

Do powyższego mogę dodać tylko jedno - myślałam, że po ,,uwaleniu" egzaminu jest ciężko, ale po jego zdaniu jest jeszcze gorzej <_< Prosiłam moje koleżanki, żeby na pytania ,,no i jaka ona teraz jest?" odpowiadały, że teraz jestem drobną brunetką :P

Podłość ludzka nie zna granic... Smutne to.
Ale i tak WARTO!

17 paź 2011, 19:27
Amator

REJESTRACJA20 maja 2011, 06:37

POSTY        21
antekzzz                    

...wszelkie podwyżki, jeśli w ogóle są, omijają Cię albo masz o wiele mniej niż inni - bo TY już masz, nie ważne, że sam to sobie wywalczyłeś i dodatku nie masz kosztem "kolegów"

To standardowa praktyka w urzędach. Jak sam/a o siebie nie zadbasz, to nikt o ciebie nie zadba (chyba, że masz tzw. plecy). Niestety większość ludzi się nie stara o mianowanie, bo też widzą, że i tak po jakimś czasie bez żadnego wysiłku wynagrodzenia się wyrównają. Mam koleżankę, która zarabia o wiele mniej niż jej koleżanki i koledzy w referacie. Kierownik jej pensji nie chce podnieść. Powiedział jej, że jak chce podwyżkę, to musi zdać egzamin na urzędnika mianowanego. Współczuję jej takiego kierownika, pewnie ma on jakieś kompleksy  :wysmiewacz:

17 paź 2011, 21:32
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
[quote="antekzzz"]

Widzę, że wszędzie tak samo. Często słyszę aluzje dot. mojego wynagrodzenia i urlopu jako usc. No i mój aktualny kierownik (jeden wielki KOMPLEKS, a ponadto  - po prostu wredny człowiek) nie może się wręcz doczekać kolejnej oceny - będzie mógł pokazać "kto tu rządzi". Poprzedni przełożony wystawił mi przyzwoitą ocenę, ale na tym koniec ... Przykre, że takie sytuacje dzieją się za przyzwoleniem lub wręcz "na polecenie" NUS-ów  :mur: (wiem, wiem - o ja naiwny, ale to chyba nieuleczalne)

17 paź 2011, 23:40
Zaawansowany

REJESTRACJA13 cze 2007, 06:17

POSTY        81
Mimo wszystko... WARTO! To jedyna podwyżka, którą możesz uczciwie sam swoimi siłami sobie wywalczyć. Bez żadnych pleców, animozji, subiektywnych ocen przełożonych itp.

18 paź 2011, 07:06
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA28 lip 2008, 06:54

POSTY        3
radzioo                    

antekzzz                    

...wszelkie podwyżki, jeśli w ogóle są, omijają Cię albo masz o wiele mniej niż inni - bo TY już masz, nie ważne, że sam to sobie wywalczyłeś i dodatku nie masz kosztem "kolegów"

To standardowa praktyka w urzędach. Jak sam/a o siebie nie zadbasz, to nikt o ciebie nie zadba (chyba, że masz tzw. plecy). Niestety większość ludzi się nie stara o mianowanie, bo też widzą, że i tak po jakimś czasie bez żadnego wysiłku wynagrodzenia się wyrównają. Mam koleżankę, która zarabia o wiele mniej niż jej koleżanki i koledzy w referacie. Kierownik jej pensji nie chce podnieść. Powiedział jej, że jak chce podwyżkę, to musi zdać egzamin na urzędnika mianowanego. Współczuję jej takiego kierownika, pewnie ma on jakieś kompleksy  :wysmiewacz:

jeżeli wynagrodzenia układane są wg mnożnika stopy bazowej, wszelkie podwyżki są mierzone wyłącznie tym mnożnikiem, to dodatkowa kasa za usc jest naprawdę tylko dodatkowa  - czyli warto!
ale to chyba rzadkie rozwiązanie

18 paź 2011, 08:47
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Koniec z urzędnikami mianowanymi
całość:  http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/5 ... anymi.html

18 paź 2011, 09:40
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
melon                    

Koniec z urzędnikami mianowanymi
całość:  http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/557723,koniec_z_urzednikami_mianowanymi.html

Nie strasz  :nonono:
To dotyczy (na razie) samorządów  ;)

18 paź 2011, 09:45
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:26

POSTY        31
Jeszcze trochę poczekamy a z nami też zaczną pewnie coś kombinować.  :angry2:

18 paź 2011, 11:50
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
marwerka                    

Jeszcze trochę poczekamy a z nami też zaczną pewnie coś kombinować.   :angry2:

Wypluj to! :P

18 paź 2011, 17:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:26

POSTY        31
ptfu ptfu  :D

19 paź 2011, 08:21
Amator

REJESTRACJA30 sie 2009, 21:26

POSTY        27
Nie jest to nic nowego, te przepisy weszły w życie w związku z zawieszeniem ich obowiązywania od momentu uchwalenia w życie ustawy, o której mowa w tym artykule.

Wcześniej podobna sytuacja miała już miejsce, gdy uchwalono ustawę o służbie cywilnej, która wprowadzała kategorię urzędnika służby cywilnej (zatrudnionego na podstawie mianowania), gdy w urzędach pracowali już ludzie na podstawie mianowania (ale nie urzędnicy sc), których stosunek pracy wynikał z przepisów ustawy o urzędnikach państwowych.
Powstał pewien dualizm, gdyż w urzędach pracowali urzędnicy mianowani i urzędnicy służby cywilnej (również mianowani, ale na mocy innej ustawy).
Dlatego z biegiem czasu mianowania urzędników zatrudnionych na podstawie ustawy o urzędnikach państwowych zostały w taki sam sposób, o którym mowa w ww. artykule, przekształcone w stosunek pracy na czas nieokreślony
To tyle, wiele hałasu o nic.

19 paź 2011, 21:20
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 wrz 2009, 15:53

POSTY        9
Profity płynące z bycia urzędnikiem sc zostały omówione. Czas na omówienie kosztów.
Jesli zdasz i się załapiesz za pierwszym razem- powiesz , że warto.
Ale co,jesli nie? Najpierw płacisz za kurs językowy i egzamin z języka, potem kurs do egzaminu na urzędnika i koszt egzaminu, dojazdy na kursy, czas poświęcony na naukę, brak czasu na relaks, nauka kosztem rodziny, dzieci. Mnie się udało za pierwszym razem. Ucząc się do egzaminu przez 8 m-cy zagroziłam w domu, że  jeśli mi nie chcą w tym pomóc, to niech chociaż nie przeszkadzają, bo inaczej będą mieć kolejny TAKI rok.  :zygi: A jeśli masz za sobą już kilka takich podejść, w dalszym ciągu powiesz, że warto?

21 paź 2011, 13:13
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
Ja zdawałam 2 razy. WARTO. Za pierwszym razem zdałam, ale znalazłam się w 5, którą z uwagi na jednakowy wynik skreślił zapis ustawy ;-). Za drugim razem też zdałam, ale na tyle z dobrym wynikiem, że już nie musiałam się martwić - będę mianowana czy nie. Cieszę się bardzo.  Mam też cichą satysfakcję, że po pierwsze zrobiłam "to" 2 razy (nikt nie powie, że za 1 razem to był przypadek), a po drugie, że osiągnęłam coś o czym niektórzy (hi hi hi) mogą TYLKO pomarzyć.

21 paź 2011, 17:36
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2008, 23:07

POSTY        220
Nowa:
:brawa:  :brawa:  :brawa:
Czy jakiś urzędnik sc (z dodatkiem i urlopem - przecież wiadomo, że o to głównie chodzi) powie, że nie warto?

22 paź 2011, 13:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 184 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona