Czy PESEL zastąpi NIP - projekt zmian ustawy o NIP na 2011 rok
Autor
Treść postu
Re: Czy PESEL zastąpi NIP - projekt zmian ustawy o NIP na 20
Wg zapowiedzi porzucenie NIP nastąpi od 2013 roku. Ciekawe co wtedy zrobią Niemcy gdy Polacy starając się o zwrot podatku z Niemiec dostarczą im dokument z PESELem wpisanym w miejsce NIP ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
26 sie 2011, 07:48
A po co mają łazić z papiórkami z nadrukowanym PESEL-em skoro PESEL mają w dowodzie. A Niemcy jak to Niemcy, powiedzą "ja gód" i zrobią co będą chcieli.
26 sie 2011, 14:07
rychu
A po co mają łazić z papiórkami z nadrukowanym PESEL-em skoro PESEL mają w dowodzie. A Niemcy jak to Niemcy, powiedzą "ja gód" i zrobią co będą chcieli.
Będą po prostu odrzucać aplikacje fozoli nie znających swojego NIP bo ichni druk o zwrot nadpłaconego podatku ( podobnie jak w pozostałych krajach UE) nie przewiduje innego rozwiązania.
27 sie 2011, 08:59
A mnie zastanawia jedna rzecz. Z jednej strony słyszę, że: - fizjole bez DG mają się posługiwać Peselem a NIP będzie im nadawany na roboczo tylko do celów informatycznych, bo wiele systemów opiera się na NIP. - w zmienionej ustawie o NIP jest zapis (art.8c), że należy wydawać decyzję (!) o odmowie nadania NIP fizjolom bez DG, jeśli złożą zgłoszenie identyfikacyjne.
I takie mnie naszły pytania: - dlaczego mam wydawać [url]decyzję[/url] o odmowie skoro czynności związane z nadaniem NIP mają mieć charakter czysto techniczny? - dlaczego mam wydawać decyzję (niech już będzie) o odmowie nadania skoro wiem, że NIP będzie nadany, bo opiera się na nim działanie innych systemów?
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
14 wrz 2011, 13:35
A jesteś pewny, że NIP-y będą nadawane dla celów informatycznych? Mi się wydaje, że nie
14 wrz 2011, 19:51
swanny
A jesteś pewny, że NIP-y będą nadawane dla celów informatycznych? Mi się wydaje, że nie
Będą. Przynajmniej w tej wersji systemów IT w MF.
14 wrz 2011, 21:26
tranqilo
swanny
Będą. Przynajmniej w tej wersji systemów IT w MF.
Wydaje mi się, że w tej sytuacji ustawa o NIP wymaga zmiany ale w końcu nie jestem legislatorem, to się nie znam
Z drugiej strony art.8c już jest, a mimo to kazali do końca roku nadawać NIPy fizjolom i wydawać potwierdzenia. Choć sam nie wiem z czego niby ma to wynikać. A wisienką na torcie jest to, że jednocześnie art. 13. ust. 3. pkt 1 tej dopieszczonej ustawy stwierdza, że NUS wydaje zaświadczenie o nadaniu NIP podmiotowi, który się nim posługuje, na wniosek tego podmiotu (a więc ponownie niejako potwierdza, że NIPy będą istnieć ). Nawet kazali samodzielnie opracować wzór zaświadczenia. Nie chcę się czepiać, ale formalnie wychodzi więc na to, że obecnie wydając potwierdzenia powinniśmy żądać wniosku i opłaty skarbowej. No chyba, że zaświadczenie i potwierdzenie to coś zupełnie innego , ale to by z kolei stawiało w zadziwiającej sytuacji art.306a, 306b i 306d OP, z treści których jednoznacznie wynika, że z natury rzeczy zaświadczenie jest potwierdzeniem (lub odwrotnie)
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
15 wrz 2011, 07:43
oen
A mnie zastanawia jedna rzecz. Z jednej strony słyszę, że: - fizjole bez DG mają się posługiwać Peselem a NIP będzie im nadawany na roboczo tylko do celów informatycznych, bo wiele systemów opiera się na NIP. - w zmienionej ustawie o NIP jest zapis (art.8c), że należy wydawać decyzję (!) o odmowie nadania NIP fizjolom bez DG, jeśli złożą zgłoszenie identyfikacyjne.
I takie mnie naszły pytania: - dlaczego mam wydawać [url]decyzję[/url] o odmowie skoro czynności związane z nadaniem NIP mają mieć charakter czysto techniczny? - dlaczego mam wydawać decyzję (niech już będzie) o odmowie nadania skoro wiem, że NIP będzie nadany, bo opiera się na nim działanie innych systemów?
Po przemyśleniach odkryłem odpowiedź na ostanie pytanie Sprawa wygląda tak: 1. Zgodnie z art.8c ust.1 pkt 4 mamy wydawać decyzję o odmowie nadania NIP fizjolom bez DG 2. Wiemy, że fizjolom bez DG i tak będzie nadawany NIP (taki tajny) dla celów informatycznych 3. Więc jeśli taka osoba złoży zgłoszenie identyfikacyjne wydamy jednak decyzję o odmowie nadania NIP..., ale na podstawie art. 8c ust.1 pkt 3 czyli dlatego, że już ma NIP 4. Zakładając, że podatnik złożył zgłoszenie, bo jest mu ten NIP bardzo do czegoś potrzebny, jednak nie odpuści i będzie chciał poznać swój NIP, nie będzie miał wyjścia jak tylko złożyć wniosek NIP-5W i wnieść opłatę 21 pln. 5. I gminy będą zadowolone
16 wrz 2011, 10:54
Art.76 Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 września 2011 r., z wyjątkiem: 1) ... 2) ... art. 5 ... które wchodzą z dniem 1 stycznia 2012 r.
więc puki co nie ma konieczności odmowy w myśl art. 8c ust. 1 pkt 4
16 wrz 2011, 13:34
Fakt. Ale właśnie po 01.01.2012r. problem dopiero wyjdzie na jaw.
16 wrz 2011, 14:46
CW publikuje dlaczego NIP nie zniknie:
Rejestracja w CEIDG jest wolna od opłat. Organy administracji publicznej nie mogą domagać się od przedsiębiorców okazywania, przekazywania lub załączania do wniosków zaświadczeń o wpisie w CEIDG. Natomiast numerem identyfikacyjnym przedsiębiorcy w CEIDG jest numer identyfikacji podatkowej (NIP).
19 wrz 2011, 19:08
tranqilo
CW publikuje dlaczego NIP nie zniknie:
Rejestracja w CEIDG jest wolna od opłat. Organy administracji publicznej nie mogą domagać się od przedsiębiorców okazywania, przekazywania lub załączania do wniosków zaświadczeń o wpisie w CEIDG. Natomiast numerem identyfikacyjnym przedsiębiorcy w CEIDG jest numer identyfikacji podatkowej (NIP).
Wszystko się zgadza. Jednak osób bez działalności jest o wiele więcej niż przedsiębiorców i to właśnie oni będą mieli problem, kiedy jakaś instytucja zażąda (choć nie powinna) od nich NIP. Przodują w tym banki. A jak młody człowiek pragnie kredytu, to nie pyskuje w banku, że nie musi podawać NIP, bo nie jest przedsiębiorcą, tylko leci do US po swój numer. I właśnie wtedy się zacznie: K- klient bez działalności U- urzędnik
K: Dzień dobry. Oto moje zgłoszenie. Poproszę o nadanie NIP, bo muszę go mieć do banku. U: Szanowny panie, otóż bank nie ma prawa wymagać od pana podania NIP. K: Może i nie ma , ale chce, bo takie mają procedury weryfikacyjne. U: Czy pan prowadzi działalność gospodarczą? K: Nie! U: Jeśli więc złoży pan zgłoszenie identyfikacyjne, otrzyma pan decyzję o odmowie nadania NIP, ponieważ osobom nie prowadzącym działalności gosp. NIP nie jest nadawany. K: A to ciekawe, bo gdy składałem zeznanie, to widziałem w moich danych NIP, chociaż zgłoszenia dotychczas nie składałem. U: Zaraz sprawdzę... o rzeczywiście pan już ma NIP... nadany systemowo. K: Chciałbym więc uzyskać zaświadczenie o moim NIP. U: W takim razie musi pan złożyć NIP-5W i wnieść opłatę skarbową 21pln. K: Czyli nie mogę złożyć zgłoszenia o nadanie NIP, bo mi się nie należy, ale gdybym chciał poznać swój NIP, który i tak mi nadano, to muszę zapłacić 21 pln??? U: Taaak... K: !@#%$#>^%#%!@
Ostatnio edytowano 20 wrz 2011, 12:37 przez oen, łącznie edytowano 2 razy
20 wrz 2011, 12:35
>K: Czyli nie mogę złożyć zgłoszenia o nadanie NIP, bo mi się nie >należy, ale gdybym chciał poznać swój NIP, który i tak mi nadano, to >muszę zapłacić 21 pln??? >U: Taaak... >K: !@#%$#>^%#%!
Nieprawda ... to co będziemy widzieć w CRP KEP to tylko identyfikator systemowy a nie podatkowy. Stanie się podatkowym dopiero ewentualnie wtedy, jak ktoś rozpocznie DG. Nipy dla nieprowadzących DG lub niebędącychpodatnikami VAT będą od 01.01.2012 ZNIESIONE (ustawodawca użył takiego słowa) i nie powinny znaleźć się na żadnym potwierdzeniu urzędowym ... nawet jeśli ktoś zapłaci 21 zł.
20 wrz 2011, 13:59
Och, z jaką przyjemnością doprowadziłbym do "zniesienia" z powierzchni ziemi tego racjonalizatora, który ten burdel wygenerował.