Teraz jest 06 wrz 2025, 18:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 342 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 25  Następna strona
Czy PESEL zastąpi NIP - projekt zmian ustawy o NIP na 2011 rok 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Re: Czy PESEL zastąpi NIP - projekt zmian ustawy o NIP na 20
Wg zapowiedzi porzucenie NIP nastąpi od 2013 roku. Ciekawe co wtedy zrobią Niemcy gdy Polacy starając się o zwrot podatku z Niemiec dostarczą im dokument z PESELem wpisanym w miejsce NIP ?

26 sie 2011, 07:48
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
A po co mają łazić z papiórkami  z nadrukowanym PESEL-em skoro PESEL mają w dowodzie.
A Niemcy jak to Niemcy, powiedzą "ja gód" i zrobią co będą chcieli.

26 sie 2011, 14:07
Zobacz profil WWW
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
rychu                    

A po co mają łazić z papiórkami  z nadrukowanym PESEL-em skoro PESEL mają w dowodzie.
A Niemcy jak to Niemcy, powiedzą "ja gód" i zrobią co będą chcieli.

Będą po prostu odrzucać aplikacje fozoli nie znających swojego NIP bo ichni druk o zwrot nadpłaconego podatku ( podobnie jak w pozostałych krajach UE) nie przewiduje innego rozwiązania.

27 sie 2011, 08:59
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
A mnie zastanawia jedna rzecz.
Z jednej strony słyszę, że:
- fizjole bez DG mają się posługiwać Peselem a NIP będzie im nadawany na roboczo tylko do celów informatycznych, bo wiele systemów opiera się na NIP.
- w zmienionej ustawie o NIP jest zapis (art.8c), że należy wydawać decyzję (!) o odmowie nadania NIP fizjolom bez DG, jeśli złożą zgłoszenie identyfikacyjne.

I takie mnie naszły pytania:
- dlaczego mam wydawać [url]decyzję[/url] o odmowie skoro czynności związane z nadaniem NIP mają mieć charakter czysto techniczny?
- dlaczego mam wydawać decyzję (niech już będzie) o odmowie nadania skoro wiem, że NIP będzie nadany, bo opiera się na nim działanie innych systemów?

14 wrz 2011, 13:35
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 10:22

POSTY        23
A jesteś pewny, że NIP-y będą nadawane dla celów informatycznych? Mi się wydaje, że nie :(

14 wrz 2011, 19:51
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
swanny                    

A jesteś pewny, że NIP-y będą nadawane dla celów informatycznych? Mi się wydaje, że nie :(

Będą. Przynajmniej w tej wersji systemów IT w MF.

14 wrz 2011, 21:26
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
tranqilo                    

swanny                    

Będą. Przynajmniej w tej wersji systemów IT w MF.

Wydaje mi się, że w tej sytuacji ustawa o NIP wymaga zmiany czytaj=--===  :D  ale w końcu nie jestem legislatorem, to się nie znam ;)

Z drugiej strony art.8c już jest, a mimo to kazali do końca roku nadawać NIPy fizjolom i wydawać potwierdzenia. Choć sam nie wiem z czego niby ma to wynikać.
A wisienką na torcie jest to, że jednocześnie art. 13.  ust. 3. pkt 1 tej dopieszczonej ustawy stwierdza, że NUS wydaje zaświadczenie o nadaniu NIP podmiotowi, który się nim posługuje, na wniosek tego podmiotu (a więc ponownie niejako potwierdza, że NIPy będą istnieć :wacko: ).
Nawet kazali samodzielnie opracować wzór zaświadczenia.
     Nie chcę się czepiać, ale formalnie wychodzi więc na to, że obecnie wydając potwierdzenia powinniśmy żądać wniosku i opłaty skarbowej.
No chyba, że zaświadczenie i potwierdzenie to coś zupełnie innego :D , ale to by z kolei stawiało w zadziwiającej sytuacji art.306a, 306b i 306d OP, z treści których jednoznacznie wynika, że z natury rzeczy zaświadczenie jest potwierdzeniem (lub odwrotnie) :czytaj:

15 wrz 2011, 07:43
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
oen                    

A mnie zastanawia jedna rzecz.
Z jednej strony słyszę, że:
- fizjole bez DG mają się posługiwać Peselem a NIP będzie im nadawany na roboczo tylko do celów informatycznych, bo wiele systemów opiera się na NIP.
- w zmienionej ustawie o NIP jest zapis (art.8c), że należy wydawać decyzję (!) o odmowie nadania NIP fizjolom bez DG, jeśli złożą zgłoszenie identyfikacyjne.

I takie mnie naszły pytania:
- dlaczego mam wydawać [url]decyzję[/url] o odmowie skoro czynności związane z nadaniem NIP mają mieć charakter czysto techniczny?
- dlaczego mam wydawać decyzję (niech już będzie) o odmowie nadania skoro wiem, że NIP będzie nadany, bo opiera się na nim działanie innych systemów?

Po przemyśleniach odkryłem odpowiedź na ostanie pytanie :zeby:
Sprawa wygląda tak:
1. Zgodnie z art.8c ust.1 pkt 4 mamy wydawać decyzję o odmowie nadania NIP fizjolom bez DG
2. Wiemy, że fizjolom bez DG i tak będzie nadawany NIP (taki tajny) dla celów informatycznych
3. Więc jeśli taka osoba złoży zgłoszenie identyfikacyjne wydamy jednak decyzję o odmowie nadania NIP..., ale na podstawie art. 8c ust.1 pkt 3 czyli dlatego, że już ma NIP  :czytaj:
4. Zakładając, że podatnik złożył zgłoszenie, bo jest mu ten NIP bardzo do czegoś potrzebny, jednak nie odpuści i będzie chciał poznać swój NIP, nie będzie miał wyjścia jak tylko złożyć wniosek NIP-5W i wnieść opłatę 21 pln.
5. I gminy będą zadowolone  :D

16 wrz 2011, 10:54
Znawca

REJESTRACJA05 wrz 2007, 06:50

POSTY        130
Art.76 Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 września 2011 r., z wyjątkiem:
1) ...
2) ... art. 5 ... które wchodzą z dniem 1 stycznia 2012 r.

więc puki co nie ma konieczności odmowy w myśl art. 8c ust. 1 pkt 4

16 wrz 2011, 13:34
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
Fakt.
Ale właśnie po 01.01.2012r. problem dopiero wyjdzie na jaw.

16 wrz 2011, 14:46
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
CW publikuje dlaczego NIP nie zniknie:

Rejestracja w CEIDG jest wolna od opłat. Organy administracji publicznej nie mogą domagać się od przedsiębiorców okazywania, przekazywania lub załączania do wniosków zaświadczeń o wpisie w CEIDG. Natomiast numerem identyfikacyjnym przedsiębiorcy w CEIDG jest numer identyfikacji podatkowej (NIP).

http://www.computerworld.pl/news/375145/Przez.Internet.zarejestrowalo.sie.juz.30.tysiecy.firm.html

19 wrz 2011, 19:08
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
tranqilo                    

CW publikuje dlaczego NIP nie zniknie:

Rejestracja w CEIDG jest wolna od opłat. Organy administracji publicznej nie mogą domagać się od przedsiębiorców okazywania, przekazywania lub załączania do wniosków zaświadczeń o wpisie w CEIDG. Natomiast numerem identyfikacyjnym przedsiębiorcy w CEIDG jest numer identyfikacji podatkowej (NIP).

http://www.computerworld.pl/news/375145/Przez.Internet.zarejestrowalo.sie.juz.30.tysiecy.firm.html

Wszystko się zgadza. Jednak osób bez działalności jest o wiele więcej niż przedsiębiorców i to właśnie oni będą mieli problem, kiedy jakaś instytucja zażąda (choć nie powinna) od nich NIP.  Przodują w tym banki. A jak młody człowiek pragnie kredytu, to nie pyskuje w banku, że nie musi podawać NIP, bo nie jest przedsiębiorcą, tylko leci do US po swój numer.
I właśnie wtedy się zacznie:
K- klient bez działalności
U- urzędnik

K: Dzień dobry. Oto moje zgłoszenie. Poproszę o nadanie NIP, bo muszę go mieć do banku.
U: Szanowny panie, otóż bank nie ma prawa wymagać od pana podania NIP.
K: Może i nie ma , ale chce, bo takie mają procedury weryfikacyjne.
U: Czy pan prowadzi działalność gospodarczą?
K: Nie!
U: Jeśli więc złoży pan zgłoszenie identyfikacyjne, otrzyma pan decyzję o odmowie nadania NIP, ponieważ osobom nie prowadzącym działalności gosp. NIP nie jest nadawany.
K: A to ciekawe, bo gdy składałem zeznanie, to widziałem w moich danych NIP, chociaż zgłoszenia dotychczas nie składałem.
U: Zaraz sprawdzę... o rzeczywiście pan już ma NIP... nadany systemowo.
K: Chciałbym więc uzyskać zaświadczenie o moim NIP.
U: W takim razie musi pan złożyć NIP-5W i wnieść opłatę skarbową 21pln.
K: Czyli nie mogę złożyć zgłoszenia o nadanie NIP, bo mi się nie należy, ale gdybym chciał poznać swój NIP, który i tak mi nadano, to muszę zapłacić 21 pln???
U: Taaak...
K: !@#%$#>^%#%!@

Ostatnio edytowano 20 wrz 2011, 12:37 przez oen, łącznie edytowano 2 razy

20 wrz 2011, 12:35
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 mar 2009, 01:18

POSTY        17
>K: Czyli nie mogę złożyć zgłoszenia o nadanie NIP, bo mi się nie >należy, ale gdybym chciał poznać swój NIP, który i tak mi nadano, to >muszę zapłacić 21 pln???
>U: Taaak...
>K: !@#%$#>^%#%!

Nieprawda ... to co będziemy widzieć w CRP KEP to tylko identyfikator systemowy a nie podatkowy. Stanie się podatkowym dopiero ewentualnie wtedy, jak ktoś rozpocznie DG.
Nipy dla nieprowadzących DG lub niebędącychpodatnikami VAT będą od 01.01.2012 ZNIESIONE (ustawodawca użył takiego słowa) i nie powinny znaleźć się na żadnym potwierdzeniu urzędowym ... nawet jeśli ktoś zapłaci 21 zł.

20 wrz 2011, 13:59
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Och, z jaką przyjemnością doprowadziłbym do "zniesienia" z powierzchni ziemi tego racjonalizatora, który ten burdel wygenerował.

Nawet bym zapłacił 21 zł.

20 wrz 2011, 14:08
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 342 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 25  Następna strona