Teraz jest 10 wrz 2025, 17:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11748 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA01 lip 2011, 13:07

POSTY        14
Post Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Czyli przed nami jeszcze tydzień z kawałkiem. To wszystko śni mi się po nocach  :wacko:  ale cóż nic innego nie pozostało jak tylko czekać i zapuścić korzenie  :wsciekly:

22 sie 2011, 13:17
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 paź 2010, 19:01

POSTY        19
Nadirze?
skąd Ty wiesz, że "treść kilku tabelek była podobna, ale dane liczbowe inne" przecież, z tego co wiem Ty egzamin masz już za sobą,..... nie było Cię z nami?
Na forum też, tabelki z 2011 r. z danymi liczbowymi, nie były publikowane?!!!!

22 sie 2011, 19:47
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
ira2                    

Nadirze?
skąd Ty wiesz, że "treść kilku tabelek była podobna, ale dane liczbowe inne" przecież, z tego co wiem Ty egzamin masz już za sobą,..... nie było Cię z nami?
Na forum też, tabelki z 2011 r. z danymi liczbowymi, nie były publikowane?!!!!

Rozmawiałem z osobami z mojego urzędu, które zdawały kolejny raz. Początkowo myślałem, że tabelki powtórzyły się, bo dotyczyły tych samych zagadnień (bezrobocie, referendum itd.) . Usłyszałem, że mogło tak się wydawać, że się powtórzyły, bo treść była podobna, ale dane liczbowe w tym roku były inne niż 2 lata temu czyli wtedy kiedy ja zdawałem.

22 sie 2011, 21:19
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 lut 2009, 08:07

POSTY        134
To, że tzw. tabelki dotyczą tych samych zagadnień, wcale nie oznacza, że ich rozwiażanie jest takie samo !

Co wiecej, nawet liczby podane w treści zadania mogą być te same, a wystarczy zmienić lub wyciąć z treści zadania 3 (słownie : trzy) słowa, a rozwiązanie będzie w znacznej części inne.

Oto zadanie podane tutaj jako przykład do nauki, jakieś trzy lata temu:

W regaty transatlantyckie wyrusza łącznie 100 żaglowców . Są wśród nich jedno, dwu i trzymasztowce. Jednomasztowce stanowią 75% startujących a trzymasztowce stanowią 20% pozostałych jednostek. Dwie trzecie jednomasztowców uzyskało czasy przepłynięcia Atlantyku powyżej 10 dni. Z pozostałej ilości jednomasztowców tylko 2 na 10 dotarły do mety w czasie poniżej 7 dni. Dwumasztowce okazały się najszybsze. Tylko jeden na pięć popłynął wolniej niż w czasie 7 dni i tylko jeden wolniej niż 10 dni. Trzymasztowce miały słaby wiatr ale i tak 20% z nich uzyskało wyniki w najlepszym przedziale czasowym a żaden z nich nie należał do grupy najwolniejszych.

(tabelka była bardzo prosta: 5 kolumn i 5 rzędów)

A teraz proszę rozwiązać to samo zadanie, ale z tresci wyciać te trzy zaznaczone przeze mnie słowa:

W regaty transatlantyckie wyrusza łącznie 100 żaglowców . Są wśród nich jedno, dwu i trzymasztowce. Jednomasztowce stanowią 75% startujących a trzymasztowce stanowią 20% jednostek. Dwie trzecie jednomasztowców uzyskało czasy przepłynięcia Atlantyku powyżej 10 dni. Z jednomasztowców tylko 2 na 10 dotarły do mety w czasie poniżej 7 dni. Dwumasztowce okazały się najszybsze. Tylko jeden na pięć popłynął wolniej niż w czasie 7 dni i tylko jeden wolniej niż 10 dni. Trzymasztowce miały słaby wiatr ale i tak 20% z nich uzyskało wyniki w najlepszym przedziale czasowym a żaden z nich nie należał do grupy najwolniejszych.

Rozwiazanie będzie odmienne (na 16 pól z liczbami w tabelce powtarza się tylko 6, tzn. tylko 6 pól jest tak samo wypełnionych) i to przy tych samych liczbach podanych w tresci !
A gdyby zmienić jeszcze z 2 liczby w treści zadania, to całość rozwiazania byłaby inna.

A jestem pewny, ze wiekszość zdajacych ten egzamin rok po roku byłaby pewna, ze zadanie było IDENTYCZNE.

Tak więc nie ma się co oburzać, na to, że zadania były "identyczne", bo jak wykazał powyższy przykład, wystarczy minimalna (niezauważalna na pierwszy rzut oka) zmiana, aby rozwiązanie było odmienne.

Bo tych zadań (w przeciwieństwie do niektórych, ale tylko niektórych, skojarzeń słownych) nie wolno się uczyć na pamięć, tylko zrozumieć sposób ich roziązania i dokładnie wczytać sięw treść.
A jak ktoś to "załapie", to rozwiąże każdą tabelkę, oczywiscie jeśli czas mu pozwoli..

P.S.
Wszystkim zdającym życzę powodzenia przy ogłaszaniu wyników.

23 sie 2011, 18:37
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
mr hyde                    

To, że tzw. tabelki dotyczą tych samych zagadnień, wcale nie oznacza, że ich rozwiażanie jest takie samo !
Co wiecej, nawet liczby podane w treści zadania mogą być te same, a wystarczy zmienić lub wyciąć z treści zadania 3 (słownie : trzy) słowa, a rozwiązanie będzie w znacznej części inne.
(....)
A jestem pewny, ze wiekszość zdajacych ten egzamin rok po roku byłaby pewna, ze zadanie było IDENTYCZNE.
Tak więc nie ma się co oburzać, na to, że zadania były "identyczne", bo jak wykazał powyższy przykład, wystarczy minimalna (niezauważalna na pierwszy rzut oka) zmiana, aby rozwiązanie było odmienne.

Bo tych zadań (w przeciwieństwie do niektórych, ale tylko niektórych, skojarzeń słownych) nie wolno się uczyć na pamięć, tylko zrozumieć sposób ich rozwiązania i dokładnie wczytać si ęw treść.
A jak ktoś to "załapie", to rozwiąże każdą tabelkę, oczywiscie jeśli czas mu pozwoli...

Dokładnie to samo, tzn. w tym sensie, napisałem wcześniej:
viewtopic.php?p=88188#p88188

23 sie 2011, 19:53
Znawca

REJESTRACJA23 wrz 2010, 09:07

POSTY        143
Hej Czy wszyscy tak jak jak wyluzowali już z oczekiwaniem na wyniki bo ja przez to ich szybkie działanie po prostu popdałam w jakiś olewczy stosunek do tego egzaminu....  :zeby:

25 sie 2011, 11:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 cze 2010, 21:00

POSTY        60
Madziaradzia                    

Hej Czy wszyscy tak jak jak wyluzowali już z oczekiwaniem na wyniki bo ja przez to ich szybkie działanie po prostu popdałam w jakiś olewczy stosunek do tego egzaminu....  :zeby:

I bardzo dobrze :) Trzeba wrzucić na luz, a jak się nie uda to szukać innej roboty  :P  i pie...ć system i służbę cywilną !

25 sie 2011, 14:24
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
karolaaa                    

Madziaradzia                    

Hej Czy wszyscy tak jak jak wyluzowali już z oczekiwaniem na wyniki bo ja przez to ich szybkie działanie po prostu popdałam w jakiś olewczy stosunek do tego egzaminu....    :zeby:  

I bardzo dobrze :) Trzeba wrzucić na luz, a jak się nie uda to szukać innej roboty   :P   i  :sex:  i służbę cywilną !

W tej sytuacji ci co zdali nie będą mieli takiej radochy jaką by mieli jeszcze 3-4 tygodnie temu, a ci co nie zdadzą nie będą specjalnie zawiedzeni. Po 2 i pół miesięcznym oczekiwaniu  :mur:

25 sie 2011, 14:34
Znawca

POSTY        143
kominiarz                    

karolaaa                    

I bardzo dobrze :) Trzeba wrzucić na luz, a jak się nie uda to szukać innej roboty   :P   i  :sex:  i służbę cywilną !

W tej sytuacji ci co zdali nie będą mieli takiej radochy jaką by mieli jeszcze 3-4 tygodnie temu, a ci co nie zdadzą nie będą specjalnie zawiedzeni. Po 2 i pół miesięcznym oczekiwaniu  :mur:

Masz rację Kominiarz :)
Więc może dla tych co obleją nie będzie to taki ból bo mimo wszystko emocję już zdążyły się uspokoić... Ale mimo wszystko to trochę świństwo. Kto wie może za tydzień znów ten wątek rozkwitnie płomiennymi relacjami z ogłoszenia wyników  :wub:

25 sie 2011, 18:15
Zaawansowany

REJESTRACJA12 cze 2011, 20:06

POSTY        37
To co? W przyszłym tygodniu o tej porze  :piwo: lub   :zly1:  i  pije-===[

26 sie 2011, 13:14
Amator

REJESTRACJA01 lip 2009, 17:59

POSTY        28
A może przed  pije-===[ , należałoby zadbac o kondycję :sex: i tę psychofizyczną również, a potem na spokojnie palka--== obejrzec wyniki i  :piwo:

26 sie 2011, 21:59
Znawca

POSTY        143
hahahahaha   Dobrze mówisz Trybunakulos.....

28 sie 2011, 20:27
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 cze 2011, 17:15

POSTY        5
Prawdopodobnie wyniki mają być w środę, tak mi dziś powiedziała Pani z KPRM-u

29 sie 2011, 19:10
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
No to - do środy  :) .

29 sie 2011, 19:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11748 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354 ... 840  Następna strona