Teraz jest 05 wrz 2025, 21:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 462 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 33  Następna strona
CEIDG 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 09:04

POSTY        96
Post Re: CEIDG
Już trochę się pogubiłam w tym wszystkim i zaakceptowałam wniosek o wpis do działalności będący jednocześnie wnioskiem o NIP - a nie powinnam wniosek złożony został wczoraj, więc dzisiaj pojawił się zegar i z rozpędu zatwierdziłam go wraz z innymi. No i co mam teraz zrobić? Czy komuś się to przytrafiło. Zaakceptować wniosek powinno się zrobić dopiero bo nadaniu NIP?? Albo ja już nic nie rozumiem z tych wytycznych.

19 lip 2011, 09:12
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
kay                    

Już trochę się pogubiłam w tym wszystkim i zaakceptowałam wniosek o wpis do działalności będący jednocześnie wnioskiem o NIP - a nie powinnam wniosek złożony został wczoraj, więc dzisiaj pojawił się zegar i z rozpędu zatwierdziłam go wraz z innymi. No i co mam teraz zrobić? Czy komuś się to przytrafiło. Zaakceptować wniosek powinno się zrobić dopiero bo nadaniu NIP?? Albo ja już nic nie rozumiem z tych wytycznych.

No i nic takiego się nie stało... najwyżej będzie figurował w CEIDG bez NIP do czasu aż coś zaktualizuje, wtedy poda NIP i tyle...
A to wszystko przez to, że na etapie planowania wzięły góre osobiste aspiracje i chęć "błyśnięcia" za wszelką cenę. Do tworzenia projektu nie zostali poproszeni ludzie, którzy na codzień obsługują te sprawy tylko sami najmądrzejsi z MG i MF. A oni niestety żyją uparcie w przeświadczeniu, że ludzie nigdy się nie mylą :D  a wszystko zawsze przebiega zgodnie z procedurą :czytaj:
Świadczy o tym zwłaszcza sprawa nazw US-ów przy wyszukiwaniu na liście wniosków :rotfl:

20 lip 2011, 07:25
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Mnie ciekawi jak będą odnotowywane osoby bez meldunku, które tak naprawdę jednak nie są bezdomne i "gdzieś" mieszkają.

24 lip 2011, 11:23
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Ja tam nie widzę żadnego problemu. Z rejonizacją szkolną dajemy sobie radę doskonale, to czemu tu miałyby być jakiekolwiek problemy?
Pojawią się po prostu anonsy w prasie i na allegro w stylu: "Przyszłemu przedsiębiorcy, użyczę gościny czasowej lub stałej."

24 lip 2011, 13:08
Zobacz profil WWW
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
Mam pomysł na tytuł pracy naukowej dla studentów administracji:
"Wpływ rozwoju e-usług wdrażanych w administracji publicznej na zmniejszenie wpływów budżetowych (czyt. ilość pustych faktur) w latach 2009-2014."

25 lip 2011, 07:44
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
A tak w ogóle to się zastanawiam, co będzie kiedy trafi mi się jakiś błędny wniosek i będę musiał go "sprostować"? Na podstawie jakich przepisów ja mam to zrobić? Nie przypominam sobie, żeby MG było wymienione w OP czy ustawie o NIP jako podmiot uprawniony do otrzymywania informacji wynikających z akt czytaj=--===

Ktoś już może to przeżył?

26 lip 2011, 09:08
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Juź wkrótce ruszy fala przedsiębiorców

Więźniowie uczą się, jak założyć własną firmę

Piętnastu więźniów z łódzkiego zakładu karnego bierze udział w rozpoczętych w poniedziałek zajęciach, które mają im pomóc - po wyjściu na wolność - np. założyć własną firmę. Zajęcia prowadzą doradcy z łódzkiego magistratu.

Jak poinformował rzecznik prasowy dyrektora okręgowego Służby Więziennej w Łodzi por. Bartłomiej Turbiarz, zajęcia połączone z warsztatami skierowane są do skazanych mieszkańców Łodzi, którzy w najbliższym czasie opuszczą zakład karny.

Więźniowie dowiaduję się m.in., jakie warunki trzeba spełniać, by założyć własną firmę, do jakich urzędów się udać i jakie formalności załatwić. Uczą się m.in., jak napisać biznesplan, gdzie ubiegać się o bezzwrotne środki na założenie działalności gospodarczej.

Zajęcia mają trwać pięć dni, w sumie 12 godzin. Do końca roku doradcy z łódzkiego magistratu spotkają się jeszcze z osadzonymi z Łowicza i Piotrkowa Trybunalskiego.

Zdaniem Turbiarza "warto podejmować takie inicjatywy", nawet jeśli tylko kilku osadzonych wykorzysta zdobytą w więzieniu wiedzę, by rozpocząć normalne życie na wolności.

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/lodz/wiezniowie-ucza-sie-jak-zalozyc-wlasna-firme,1,4809974,region-wiadomosc.html

02 sie 2011, 11:02
Zaawansowany

REJESTRACJA06 paź 2009, 08:16

POSTY        92
Działalność? Bezzwrotne fundusze?? A może tak las posprzątać? Komary im  :dupa: pogryzą to się odechce pobytów w "sanatorium"  palka--==

02 sie 2011, 12:52
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA05 sie 2009, 16:55

POSTY        2
kay                    

Mnie też się to zdarzyło. Nip nadany jeszcze w POLTAX. Gość nie odniera przesyłki. Zastosowano doręczenie zastępcze i co dalej  strzel===]  :mur:

02 sie 2011, 16:30
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
Moim skromnym zdaniem to nic.
Jeżeli MG do tej pory się nie odezwało, to pewnie dokonali wpisu bez NIP i tyle.
Jak przedsiębiorca będzie kiedyś robił aktualizację, to sobie NIP wpisze.

A wystarczyło zrobić blokadę akceptacji, jeżeli nie ma NIP we wniosku :rotfl:
Ale to by trzeba było robić jakieś logiczne założenia do projektu albo symulacje jakieś :mur:

Ostatnio edytowano 03 sie 2011, 07:26 przez oen, łącznie edytowano 1 raz

03 sie 2011, 07:25
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
Mam takie dwie pytania.

Odrzucacie jakies wnioski? Jeżeli tak to z jakiego powodu?

Drugie pytanie - czy słowniki Urzędu Skarbowych w ogóle działają? Wczoraj dało się zauważyć takie kwiatki jak "II US" albo "Urząd Skarbowy Warszawa". Dziś już tego nie widzę więc podejrzewam, że wnioski zostały obsłużone, jednak dalej na liście widać dziwnych adresatów.

03 sie 2011, 08:12
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2008, 09:25

POSTY        65
Hallowed                    

Mam takie dwie pytania.

Odrzucacie jakies wnioski? Jeżeli tak to z jakiego powodu?

Drugie pytanie - czy słowniki Urzędu Skarbowych w ogóle działają? Wczoraj dało się zauważyć takie kwiatki jak "II US" albo "Urząd Skarbowy Warszawa". Dziś już tego nie widzę więc podejrzewam, że wnioski zostały obsłużone, jednak dalej na liście widać dziwnych adresatów.

część gmin (pokuszę się nawet o stwierdzenie że lwia) nadal przesyła wnioski o wpis + decyzje w formie papierowej. nie ma problemu. można sobie na upartego przelecień te 200 wniosków w CEIDG i wyłowić swoje, nawet z dziwacznymi nazwami (np samo "II US"). sugerowałbym jednak patrząc w przyszłość zainteresowanie się problemem przez odpowiedzialne osoby, bo przeglądanie kilku tysięcy wpisów każdego dnia jest raczej niewykonalne, chyba że kto lubi, albo akurat się nudzi. wprowadzenie rozwiązania zwanego "filtrem" było tyleż radosnym co bezsensownym posunięciem.

03 sie 2011, 14:14
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
O ile dobrze pamiętam, było jakieś pismo, w którym przyznano, że powinien być słownik US-ów, następnie nakazano stosowanie filtra.
W innym pogrożono palcem :nonono: , że dużo wniosków wisi, bo nie stosujemy się do wytycznych :rotfl:
Chyba więc nikt nie zauważył, że stosowanie się do wytycznych (czyli m.in. zakładanie filtra) powoduje, że wiszą jakieś wnioski, do których nikt się nie przyznaje, bo mają dziwne nazwy US-ów :D
Zdaje się, że wrzucenie listy US-ów przekracza ludzkie możliwości.

04 sie 2011, 06:58
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
A najlepsze jest to, że ST CEIDG elegancko obnaży kulawość systemu podatkowego w Polsce:

Dlaczego?
Dajmy na to, że pan Nowak postanowi nowocześnie założyć działalność gospodarczą. Zasiądzie w domu przed komputerem i machnie wniosek.
Załóżmy również, że pan Nowak jest kumaty i orientny i… wpisze prawidłową nazwę US do swego wniosku.
Ponieważ pan Nowak mieszka w AAA skieruje wniosek do US AAA.

Niezmordowany i nieustraszony pracownik US AAA  obejrzy sobie wniosek pana Nowaka i stwierdzi m. in., że pan Nowak mieszka w AAA, nie podał telefonu ani mail’a oraz że wskazał również miejsce prowadzenia działalności, dla którego właściwym jest US BBB.
No i tu się zaczyna kołomyja…
Pracownik US AAA wiedziony zawodową intuicją :) stwierdzi, że pan Nowak na pewno złożył VAT-R w US BBB, więc zgodnie z instrukcją zawiadomi prędziutko US BBB, że powinien obsłużyć wniosek pana Nowaka.

W US BBB po odebraniu tej super wiadomości zaczną się poszukiwania VAT-R. Oczywiście zgodnie z prawami Murphy’ego VAT-R się nie odnajdzie oraz nie wpłynie w najbliższym czasie mimo wyczekiwania w utęsknieniu. W związku z powyższym pracownik US BBB powiadomi US AAA, że nie ma VAT-R pana Nowaka i że pewnie pan Nowak nie chce być vat-owcem.

Pracownik US AAA z nieukrywaną radością zaakceptuje więc wniosek pana Nowaka po terminie (o ile wcześniej jakoś przeżył telefony w sprawie wiszącego wniosku :nonono: ).

Ile może minąć dni w takim przypadku?
Ilu ludzi zaangażowało się w sprawę wniosku pana Nowaka?
- A miało być tak szybko i sprawnie! – powie pan Nowak. – Ci urzędnicy to jednak banda nierobów!

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie sytuację przy wnioskach papierowych są nagminne, ale przecież na obsługę wniosku elektronicznego mamy aż 8 godzin … Nooo… i wszyscy święci się tym tematem interesują.
Już widzę oczyma wyobraźni sprawozdania: Ile było wniosków  w terminie, ile po i dlaczego?... żeby czasem urzędnicy nie mieli za dużo czasu na terminową obsługę wniosków.

A wisienką na torcie byłoby to, gdyby pan Nowak jednak złożył VAT-R w US BBB, tylko troszeczkę później niż się wszyscy spodziewali i trzeba będzie przesłać wydrukowany wniosek do US BBB. :rotfl:
A nie zapominajmy, że za chwilę będziemy działać na SeRCu. Czy w związku z tym ktoś w ogóle pomyślał, co w takiej sytuacji?
No chyba, że w planach jest, że nie będzie miało znaczenia, kto wklepał (a w 2012 podobno jedynie kliknął „zaakceptuj”) wniosek pana Nowaka.
Jeśli by tak miało być, to tym bardziej nie rozumiem, czemu nadal jest utrzymywana różna właściwość dla PIT i VAT , co uniemożliwia sprawne działanie?

Ostatnio edytowano 04 sie 2011, 08:20 przez oen, łącznie edytowano 1 raz

04 sie 2011, 08:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 462 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 33  Następna strona