Teraz jest 06 wrz 2025, 13:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Ubezpieczenie od odpowiedzialności urzędniczej 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Re: Ubezpieczenie od odpowiedzialności urzędniczej
inspektor                    

Tylko mądry inaczej może stwierdzić, że nie można angażować szefów urzędów w pobór składek ubezpieczeniowych, bo to wypaczałoby sens ustawy o odpowiedzialności urzędników.
Chętnie poznamy autora tego idiotycznego argumentu.

Z cytowanego wyżej artykułu wnoszę, ze są to słowa Andrzeja Parafianowicza - Wiceministra Finansów.

28 cze 2011, 11:38
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
supersaper                    

inspektor                    

Tylko mądry inaczej może stwierdzić, że nie można angażować szefów urzędów w pobór składek ubezpieczeniowych, bo to wypaczałoby sens ustawy o odpowiedzialności urzędników.
Chętnie poznamy autora tego idiotycznego argumentu.

Z cytowanego wyżej artykułu wnoszę, ze są to słowa Andrzeja Parafianowicza - Wiceministra Finansów.

A to w takim razie zrozumiałe...

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

28 cze 2011, 11:42
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 lut 2011, 14:34

POSTY        53
Pan wiceminister jest zdaje się amerykańskim przykładem "wąkiej specjalizacji". Polega to na tym, że z ogółu wiedzy lub zagadnień, wybiera się jeden i specjalista się w nim specjalizuje. Po czym ponownie z zawężonego zakresu wybiera jeszcze węższy i specjalizuje sie ponownie. Po czwartym zawężeniu... nie ma tematu. I taka jest wiedza Pana Ministra. A gdyby zechciał, dowiedziałby się i nie gadał bzdur.
Zaiste, kiedy kierownik jednostki wykonuje polecenie komornika i niesolidnemu płatnikowi alimentów potrąca z wynagrodzenia należną kwotę, to zapewne "instytucjonalizuje instytucję zajęć komorniczych". Ale Pan Minister instytucjonalizuje potrącenia składki za grupowe ubezpieczenie na życie. A Pan Minister nie wie, że jeżeli jego podwładny, kierownik jednostki, zawarł umowę ubezpieczenia grupowego na życie, złamał prawo i jest jedynym do którego ubezpieczyciel może rościć o zapłatę składki. O tym cicho sza. Cicho też o tym, że jeżeli kierownik jednostki nie dopilnuje wykonania obowiązków wynikających z takiej umowy, odpowiedzialność finansową ponosi Skarb Państwa. Wąska specjalizacja, oj wąska!
Miłego ministrowania Panie Wiceministrze!
MRJ

28 cze 2011, 12:09
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Załącznik:
zrzut001.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

06 lip 2011, 08:04
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

REJESTRACJA23 gru 2009, 16:50

POSTY        93
Post Re: Ubezpieczenie grupowe - czas na zmiany?
Ja tak się zastanawiam, jak się ma ustawa o odpowiedzialności urzędniczej do kodeksu pracy. Zatrudnieni jesteśmy na podstawie umowy o pracę, co oznacza, że odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez nas powinien ponosić pracodawca. To jest istota umowy o pracę (tak tą kwestię reguluje kp). My możemy odpowiadać jedynie wobec pracodawcy za szkodę, którą on za nas naprawił, i to jedynie chyba do trzykrotności wynagrodzenia za pracę. Zgodnie z kp, wobec klienta zewnętrznego odpowiada zawsze pracodawca.
Wobec wprowadzenia odp.materialnej pracowników, proszę więc o odpowiedź na pytanie: jestem zatrudniony na podstawie umowy o pracę, czy też nie?.
To do diaska na jakiej podstawie jestem teraz zatrudniony? Mam umowę o pracę, a ponoszę odpowiedzialność, jakiej pracownik nie może ponosić!

06 lip 2011, 22:59
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        53
Post Re: Ubezpieczenie grupowe - czas na zmiany?
Art. 3 ustawy wprowadza zmiany w zakresie poziomu odpowiedzialności. Wszystko sie zgadza! Podmiotem odpowiedzialnym za szkodę jest Skarb Państwa a pracownik odpowiada nie wobec np. podatnika - poszkodowanego, ale wobec Skarbu Państwa. Tak więc umowa o pracę jest jak najbardziej aktualna, ale w stosunku do funkcjonariuszy publicznych, odpowiedzialnośc określona w KP zostaje zwiększona do 12 krotności wynagrodzenia miesięcznego. Stopeń przyczynienia się funkcjonariusza do powstania szkody określa prokurator i podejmuje decyzję o skierowaniu powództwa przeciwko niemu.
Oczywiście, nie dotyczy to winy umyślnej, gdzie sprawca odpowiada do pełnej wysokości szkody zgodnie z KC.

Cyt:" Art. 3. Odpowiedzialność funkcjonariusza publicznego na zasadach określonych w ustawie wyłącza przewidzianą w przepisach odrębnych odpowiedzialność majątkową funkcjonariusza publicznego wobec podmiotu odpowiedzialnego za szkodę wyrządzoną tym samym działaniem lub zaniechaniem."

MRJ

A poza tym, to chyba nie ten wątek...

Ostatnio edytowano 08 lip 2011, 06:58 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz

przeniosłem posty do właściwego tematu

07 lip 2011, 07:42
Zawodowiec

POSTY        3146

Na stronie http://www.ubezpieczenia-mrj.pl/ została opublikowana lista osób, które poprawnie złożyły deklarację i dokonały opłaty składki, a tym samym zostały ubezpieczone od 01.07.2011 r. Można też sprawdzić, czy deklaracja przystąpienia do ubezpieczenia od sierpnia została poprawnie zweryfikowana. Jest też sporo innych informacji o ubezpieczeniu, szczególnie porady jak prawidłowo przystąpić do programu. Dla przypomnienia tabela sum gwarancyjnych i składek za roczny okres ubezpieczenia.
Wariant       
Suma gwarancyjna       
Ochrona prawna       
Składka roczna*

Wariant I       
30.000 zł.       
10.000 zł.       
40,00 zł.

Wariant II       
50.000 zł.       
10.000 zł.       
60,00 zł.

Wariant III       
100.000 zł.       
10.000 zł.       
90,00 zł.

Wariant IV       
120.000 zł.       
10.000 zł.       
120,00 zł.

Wariant V       
150.000 zł.       
10.000 zł.       
140,00 zł.

* - składka płatna jednorazowo za rok ubezpieczenia.

Z mojej praktyki "pomocnika" przy wypełnianiu deklaracji, mam jedną lecz bardzo istotną uwagę dotyczącą składania deklaracji.
1. Po wypełnieniu deklaracji w arkuszu kalkulacyjnym (np. excel) należy lik zapisać (plik/zapisz jako...) najlepiej bez zmieniania proponowanej nazwy,
2. kliknąć link zawarty w treści deklaracji "żeby wysłać e-mail kliknij ten link",
3. po otwarciu okna nowej wiadomości (w domyślnym programie pocztowym) należy dołączyć do e-maila jako załącznik wcześniej zapisany plik w Outlook Express to taki przycisk ze spinaczem
4. po dołączeniu pliku wysyłamy go na adres, który sam się wpisał  - dla przypomnienia us@ubezpieczenia-mrj.pl

Wiele osób wypełnianie deklaracji kończy na kliknięciu linku. Tym samym zostaje przesłany jedynie pusty e-mail, bez dopiętej deklaracji  :excl:

08 lip 2011, 07:43
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        53
Kłaniam się uprzejmie.

Zakończył się proces weryfikacji deklaracji i składek. Rusza zatem "certfikowarka". Na stronie http://ubezpieczenia-mrj.pl/index.php?p=1_66_Funkcjonariusze-na-skr można sobie taki certyfikat "załatwić". Wystarczy kliknąć DUŻĄ LUPĘ, wpisać numer PESEL i wydrukować.
Pozdrawiam
MRJ

Przy okazji. Na pytania o ewentualny program życiowy odpowiedziało 9 osób. Nikt więcej nie chce być "budowniczym"?. Ankieta też jest na stronie. Zapraszam.

20 lip 2011, 12:42
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2011, 06:49

POSTY        251
do czego potrzebny jest ten certfikat?? w sumie znajduje się na liście osób objętych ochroną od lipca, natomiast jak sprawdzałem ten certyfikat to po wpisaniu mojego nr PESEL okazało się że brak w bazie

i drugie moje pytanie, z czystej ludzkiej ciekawości, jakim zainteresowaniem cieszy się program czy mówimy o setkach, tysiącach a może więcej ubezpieczonych (jeżeli oczywiście nie jest to tajemnicą)

pozdrawiam

20 lip 2011, 13:45
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        53
Certyfikat poświadcza ubezpieczenie. W razie czego, może służyć jako list żelazny, do czasu kiedy sprawę przejmie Ergo Hestia.
Co do ubezpieczonych. Na pewno nie są to tysiące. Mogę tylko publicznie powiedzieć, że z grona chętnych w czerwcu (na lipiec) prawie 200 osób nie wpłaciło składki. Tylko podziękować pracowawcom za zamieszanie. Ci ludzie zapewne myślą, że są ubezpieczeni. Może warto o tym porozmawiać w gronie znajmych z "fabryki"?

Ps. Może tak jest z Tomkiem 8484?

20 lip 2011, 14:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 lis 2006, 10:06

POSTY        42
Witam
Na stronie http://ubezpieczenia-mrj.pl/index.php?p ... sze-na-skr
sprawdzałem link czy jestem na liście ubezpieczonych - wynik pozytywny, natomiast gdy chciałem pobrać cerftyfikat ubezpieczenia wyskakuje komunikat "brak odpowiednika w bazie". Czym jest to spowodowane ?

21 lip 2011, 07:05
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        53
Sprawdzałem przed chwilą i działa. Wczoraj Tomek 8484 spokojnie pobrał certyfikat, chociaż pierwsza zamiennik była nie udana. Proszę dokładnie wpisać swój pesel. (szczególnie prosze uważać na spację. To też jest znak i wyszukiwarka "głupieje")
Proszę na mój adres: us@ubezpieczenia-mrj.pl przesłać swoje nazwisko i imię - sprawdzę i odpiszę.

MRJ

21 lip 2011, 08:33
Zawodowiec

POSTY        3146

IS w Łodzi nakazała podległym NUS-om zebrać i przekazać informacje o osobach, które ubezpieczyły się "od odpowiedzialności ...". Nie wiem jaki charakter ma to polecenie (chyba jak zwykle tajny telefon) ani jaki ma być zakres przekazywanych informacji. Wątpię w inicjatywę IS (tak jak w jej inicjatywę redukcji zatrudnienia w US-ach, która jest faktem). Prawdopodobnie jest to akcja mf. ciekawe jakim prawem i w jakim celu zbierają te informacje  palka--==

PS. Bardzo proszę MRJ aby nie wysyłał list osób ubezpieczonych do poszczególnych urzędów. I tak chyba żaden nie odważył się pobrać i przelać składki. Ludzie spotykają się z głupimi odzywkami przełożonych i spora grupa z tego powodu obawia się przystąpić do ubezpieczenia. Cóż dodać - dziki kraj  :mur:

21 wrz 2011, 20:21
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sty 2010, 17:32

POSTY        148
a tak serio to od czego ma ubezpieczyć to ubezpieczenie?

21 wrz 2011, 21:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 118 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona