Teraz jest 04 wrz 2025, 11:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 462 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 33  Następna strona
CEIDG 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Re: CEIDG
Yehuda                    

A jak ktoś mieszka w chacie za wsią, nie ma netu, bo mieć nie musi albo go nie stać - to jak ma złożyć cokolwiek? Jest jakaś alternatywa dla tych e-druków?

Sadzę  , że chwilowo jeszcze papier. Z podkreśleniem chwilowo.

05 lip 2011, 10:23
Zaawansowany

REJESTRACJA06 paź 2009, 08:16

POSTY        92
W związku z tym ogólnym pędem do ograniczenia składania to nasuwa się myśl, czy w takiej sytuacji dostęp do internetu nie powinien być darmowy?   :glare:

05 lip 2011, 10:57
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
Przedsiębiorca może się zarejestrowac w CEIDG:
1/ via Internet - mając profil zaufany lub podpis elektroniczny loguje sie do systemu i składa wniosek CEIDG-1
2/ przez Internet, ale bez profilu/podpisu elektronicznego; nie musi się logować do CEIDG; wypełnia wniosek, drukuje do (na wydruku będzie kod kreskowy), przychodzi do gminy - pracownik wyszukuje wniosek po w/w kodzie, uzupełnia ewentualne  :wysmiewacz: braki i podpisuje - w ten sposób firma jest już zarejestrowana
3/ "na piechotę" - klient przychodzi do gminy (podobno w projektach jest również US  :zly1: ) - wypełnia papierowy wniosek CEIDG, który pracownik gminy wprowadza nastepnie do systemu i podpisuje profilem lub podpisem

05 lip 2011, 11:12
Zaawansowany

POSTY        92
Asioka                    

3/ "na piechotę" - klient przychodzi do gminy (podobno w projektach jest również US  :zly1: ) - wypełnia papierowy wniosek CEIDG, który pracownik gminy wprowadza nastepnie do systemu i podpisuje profilem lub podpisem

Opcja 3 jest zarąbista!  :wysmiewacz:

05 lip 2011, 11:30
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
Myślę, że us który jest niewłaściwy, nie powinien drukować CEIDG tylko pisemnie poinformować właściwy us, że wniosek o numerze ... należy do tego us. Nie powinniśmy tym bardziej zatwierdzać "nie swojego" CEIDG.
Z obecnego rozeznania sytuacji to jest faktycznie tak, że delegatury lub gminy przyjmują papierowe wersje CEIDG i je wprowadzają do systemu (bo jeśli faktycznie ktoś nie ma dostępu do internetu...).
Obecny stan będzie trwał do stycznia 2012 r. kiedy to wszystkie dane będą przeemigrowane przez organy ewidencyjne do CEIDG. Tak więc obecnie część rzeczy będziemy widzieli w bazie wirtualnej a część będziemy dostawali po staremu czyli papierowo  :brawa:
Sposób wyszukiwania w CEIDG to faktycznie  :mur: , znalazłem dzisiaj w polu "Naczelnik US" wpis "Bochnia"  :blink: Nie ma jasnych zasad jak nasze urzędy zostały wpisane do słownika dopóki nie znajdziemy "naszych" CEIDG  :wysmiewacz:
Trwają prace nad połączeniem (w pewnym stopniu) bazy CEIDG z bazą CRP KEP  3mmsie--  więc obowiązek akceptowania CEIDG i przepisywania do Poltax zniknie  :piwo:

05 lip 2011, 14:20
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Asioka                    

Pkt 3 upadł, głównie za sprawą "ojca" jednego okienka Pana Szejnfelda.

05 lip 2011, 15:32
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
Us_nip                    

Nie zawsze można też wyszukiwać po zwrocie "Naczelnik Drugiego Urzędu Skarbowego w ....", bo dzisiaj widziałem nazwę US zapisaną jako "II US ......".

Nie działa także wyszukiwanie z "%". Lipa na maksa.

Przy małej ilości wniosków da się radę je przejrzeć ale docelowo trudno sobie wyobrazić by to tak działało.Wyszukiwanie jest do niczego.
Cała platforma jest mało funkcjonalna, wolna a najszybciej wychodzi wylogowanie się    :D

05 lip 2011, 17:30
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
tutti                    

Myślę, że us który jest niewłaściwy, nie powinien drukować CEIDG tylko pisemnie poinformować właściwy us, że wniosek o numerze ... należy do tego us. Nie powinniśmy tym bardziej zatwierdzać "nie swojego" CEIDG.
Z obecnego rozeznania sytuacji to jest faktycznie tak, że delegatury lub gminy przyjmują papierowe wersje CEIDG i je wprowadzają do systemu (bo jeśli faktycznie ktoś nie ma dostępu do internetu...).
Obecny stan będzie trwał do stycznia 2012 r. kiedy to wszystkie dane będą przeemigrowane przez organy ewidencyjne do CEIDG. Tak więc obecnie część rzeczy będziemy widzieli w bazie wirtualnej a część będziemy dostawali po staremu czyli papierowo  :brawa:
Sposób wyszukiwania w CEIDG to faktycznie  :mur: , znalazłem dzisiaj w polu "Naczelnik US" wpis "Bochnia"  :blink: Nie ma jasnych zasad jak nasze urzędy zostały wpisane do słownika dopóki nie znajdziemy "naszych" CEIDG  :wysmiewacz:
Trwają prace nad połączeniem (w pewnym stopniu) bazy CEIDG z bazą CRP KEP  3mmsie--  więc obowiązek akceptowania CEIDG i przepisywania do Poltax zniknie  :piwo:

Zacznę od końca.
To istnieje jakiś obowiązek potwierdzania tych wpisów? Ktoś widział pismo w tej sprawie? Oczywiście oprócz równie zabawnych co lakonicznych wytycznych zgodnie z którymi mamy sprawdzać prawidłowość danych zgłaszanych przez przedsiębiorcę. A gdzie je mamy sprawdzać? I jakie dane? Adres GAD, DAD, KAD, PKD? A może mamy zweryfikować firmę np czy nie zawiera ortografów? Z tego co zrozumiałem, to wnioski składane do CEIDG będa zawierały dane stanowiące nowe informacje w stosunku do posiadanych np przez US. Czy jeśli we wniosku nie zgadza się nazwisko, adres zamieszkania, dowód osobisty to oznacza,ze weryfikacja wskazała błędne dane czy może kobitka zmieniła stan cywilny adres i wzięła się do biznesu.
Z p.6 wytycznych wynika, że na USach spoczywa ciężar stwierdzenia, że fizol objęty jest zakazem prowadzenia dgosa  <_<  a nie łaska zaimportować sobie wykaz zakazów z sądów bezpośrednio do CEIDG tak żeby mrygało i buczało w przypadku próby zarejestrowania dgos przez klienta z zakazem? Że sądy nie mają takich danych?
Czy uzyskanie dostępu do tego kuriozum oznacza, że EDG w poszczególnych gminach przestanie przekazywać nam papierzane wnioski? I teraz będzie zasada se znajdź i se wydrukuj i se wprowadź? Czyli co na wszelki wypadek drukować wszystkie zeby nie było że czegoś nie dostanę?
Takie dwudziestopierwszowiekowe narzędzie a nie ma możliwości skierowania wniosku do właściwego NUS-a lub przynajmniej skorygowanie wniosku w tym zakresie? I co może mam wyjmować butlę z inkaustem pergamin i kacze pióro i skrobać epistołę do jakiegoś NUS-a żeby sobie łaskawie obejrzał wniosek z nr xxxxxxxxxxxxx bo jest jego.
A jak mam stwierdzić właściwość NUS-a jeśli przedsiębiorca wskazuje że mieszka u mnie a dgos prowadzi w sąsiednim województwie, jeśli nie wiem czy jest VATpozytywny ?
Kiedy dostaniemy kryształowe kule i kota na ramię? A przynajmniej służbową kawę w celu pozyskiwania świeżych fusów o charakterze profetycznym.
Wytyczne pkt3.1 przedostatni akapit:
"Jeśli przedsiębiorca nie podał NIP, a naczelnik zdąży zakończyć obsługę wniosku przed upływem czasu przeznaczonego na obsługę wniosku w CRP KEP, może wynik postępowania (nadany NIP) podać w oknie „Zwracane dane” i nacisnąć przycisk „Akceptuj wniosek”. Wówczas w dokonanym wpisie w CEIDG zostanie uwidoczniony nadany NIP, a przedsiębiorca zostanie poinformowany o nadaniu NIP"
Czy to oznacza, że mam wydrukować sobie wniosek z CEIDG i na jego podstawie nadać NIP?
Czym się różni tytuł 3.2 od 3.4 ?
A czym się różni  działanie w 3.4 od 3.6 ? A może 3.4 powinien brzmieć "Wpis dokonany, weryfikacja niepoprawna"
Dlaczego autor wytycznych wyręczał się przy ich pisaniu swoją latoroślą w wieku gimnazjalnym?
Ja tam do porządnych i zorganizowanych nie należę ale takiego knota jak te wytyczne to dawno nie widziałem.

05 lip 2011, 18:07
Zobacz profil WWW
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
Póki co mamy dziwne wytyczne, które nie mówią co konkretnie należy sprawdzić i potwierdzić w CEIDG  :wsciekly:
Ograny ewidencyjne przesyłają nadal kserokopie wraz z zaświadczeniami o wpisie.
Nazwy urzędów skarbowych w wyszukiwarce CEIDG są z  :dupa: wzięte (nie wszystkie ale jest tego sporo).
W ogóle od początku podstawowe dane wpisywane przez przedsiębiorców powinny być weryfikowane automatycznie a nie ręcznie jak obecnie  :stop:  i oczywiście pomysł żeby dokument w wersji elektronicznej drukować w celu zapisania go w innym systemie ponownie w wersji elektronicznej :brawa:
Tak więc RYCHU masz rację i popieram Twoje wątpliwości ale najważniejszy jest sukces polityczny  :rotfl:

06 lip 2011, 08:14
Zaawansowany

POSTY        92
tutti                    

Póki co mamy dziwne wytyczne, które nie mówią co konkretnie należy sprawdzić i potwierdzić w CEIDG  :wsciekly:
Ograny ewidencyjne przesyłają nadal kserokopie wraz z zaświadczeniami o wpisie.
Nazwy urzędów skarbowych w wyszukiwarce CEIDG są z  :dupa: wzięte (nie wszystkie ale jest tego sporo).
W ogóle od początku podstawowe dane wpisywane przez przedsiębiorców powinny być weryfikowane automatycznie a nie ręcznie jak obecnie  :stop:  i oczywiście pomysł żeby dokument w wersji elektronicznej drukować w celu zapisania go w innym systemie ponownie w wersji elektronicznej :brawa:
Tak więc RYCHU masz rację i popieram Twoje wątpliwości ale najważniejszy jest sukces polityczny  :rotfl:

Jaki kraj taki system    :dupa:

Rychu, zdradź proszę, czy do wróżb z fusów to każda kawa będzie się nadawać? Czy może MF zamówi dla nas jakąś specjalnie paloną?? Z domieszką cykorii, żebyśmy mieli naturalny lęk przed rozwijaniem skrzydeł i Marii Juany dla większego polotu?  Martwię się, bo po MK Cafe mogę nie mieć właściwych wizji ...  :unsure:

06 lip 2011, 08:25
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 paź 2007, 22:08

POSTY        46
Chaos.

06 lip 2011, 08:33
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 gru 2009, 18:29

POSTY        25
Mam pytanie, co dzieje się z wnioskiem CEIDG-1 po akceptacji?? Dzisiaj miałem 4 wnioski , zaakceptowałem , nie wydrukowałem ich wcześniej i zniknęły :P  Czy teraz przyjdą na platforme ePUAP , czy jak? Po prostu ręce opadają na te wspaniałomyślne zmiany... <_<

06 lip 2011, 18:43
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 20:22

POSTY        38
chaos,chaos,chaos ale coś z tym robić trzeba. Ja do nowicjuszy w NIP nie należę,ale zupełnie nie wiem co mam tu robić. Na szczęście nikt jeszcze nic do mojego US nie przesłał (chyba z naciskiem na chyba) ale cały czas myślę co zrobię gdy coś się pojawi? załóżmy bez NIP.I co ja mam z tym zrobić? może ktoś napisze instrukcję KROK PO KROKU, może jest jakiś szczęśliwy mądry kto wie?pomóżcie bo chyba oszaleję :mur: Pomocy znikąd,czytam i nic nie rozumiem <_< ratujcie

06 lip 2011, 18:59
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
elwis608                    

Mam pytanie, co dzieje się z wnioskiem CEIDG-1 po akceptacji?? Dzisiaj miałem 4 wnioski , zaakceptowałem , nie wydrukowałem ich wcześniej i zniknęły :P  Czy teraz przyjdą na platforme ePUAP , czy jak? Po prostu ręce opadają na te wspaniałomyślne zmiany... <_<

Art. 28. usty o SDG: [Przesyłanie danych zawartych we wniosku o wpis do CEIDG w celach podatkowych i statystycznych] CEIDG przesyła odpowiednie dane zawarte we wniosku o wpis do CEIDG (…) za pośrednictwem elektronicznej platformy usług administracji publicznej lub innych środków komunikacji elektronicznej, niezwłocznie, nie później niż w dniu roboczym następującym po dokonaniu wpisu, do właściwego naczelnika urzędu skarbowego wskazanego przez przedsiębiorcę (…).

Skoro US dostaje za pośrednictwem systemu teleinformatycznego CEIDG to już nie dostanie przez ePUAP.

Co do "znikania" to nie pomogę, bo nie miałem jeszcze żadnego CEIDG. Moja propozycja? Pisanie do MF lub IS (HelpDesk, @ itp), bo jak nie dostaną informacji to będą żyli w błędnym przekonaniu, że wszystko pięknie działa  <_<

06 lip 2011, 19:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 462 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 33  Następna strona