Zacznę od końca.
To istnieje jakiś obowiązek potwierdzania tych wpisów? Ktoś widział pismo w tej sprawie? Oczywiście oprócz równie zabawnych co lakonicznych wytycznych zgodnie z którymi mamy sprawdzać prawidłowość danych zgłaszanych przez przedsiębiorcę. A gdzie je mamy sprawdzać? I jakie dane? Adres GAD, DAD, KAD, PKD? A może mamy zweryfikować firmę np czy nie zawiera ortografów? Z tego co zrozumiałem, to wnioski składane do CEIDG będa zawierały dane stanowiące nowe informacje w stosunku do posiadanych np przez US. Czy jeśli we wniosku nie zgadza się nazwisko, adres zamieszkania, dowód osobisty to oznacza,ze weryfikacja wskazała błędne dane czy może kobitka zmieniła stan cywilny adres i wzięła się do biznesu.
Z p.6 wytycznych wynika, że na USach spoczywa ciężar stwierdzenia, że fizol objęty jest zakazem prowadzenia dgosa

a nie łaska zaimportować sobie wykaz zakazów z sądów bezpośrednio do CEIDG tak żeby mrygało i buczało w przypadku próby zarejestrowania dgos przez klienta z zakazem? Że sądy nie mają takich danych?
Czy uzyskanie dostępu do tego kuriozum oznacza, że EDG w poszczególnych gminach przestanie przekazywać nam papierzane wnioski? I teraz będzie zasada se znajdź i se wydrukuj i se wprowadź? Czyli co na wszelki wypadek drukować wszystkie zeby nie było że czegoś nie dostanę?
Takie dwudziestopierwszowiekowe narzędzie a nie ma możliwości skierowania wniosku do właściwego NUS-a lub przynajmniej skorygowanie wniosku w tym zakresie? I co może mam wyjmować butlę z inkaustem pergamin i kacze pióro i skrobać epistołę do jakiegoś NUS-a żeby sobie łaskawie obejrzał wniosek z nr xxxxxxxxxxxxx bo jest jego.
A jak mam stwierdzić właściwość NUS-a jeśli przedsiębiorca wskazuje że mieszka u mnie a dgos prowadzi w sąsiednim województwie, jeśli nie wiem czy jest VATpozytywny ?
Kiedy dostaniemy kryształowe kule i kota na ramię? A przynajmniej służbową kawę w celu pozyskiwania świeżych fusów o charakterze profetycznym.
Wytyczne pkt3.1 przedostatni akapit:
"Jeśli przedsiębiorca nie podał NIP, a naczelnik zdąży zakończyć obsługę wniosku przed upływem czasu przeznaczonego na obsługę wniosku w CRP KEP, może wynik postępowania (nadany NIP) podać w oknie „Zwracane dane” i nacisnąć przycisk „Akceptuj wniosek”. Wówczas w dokonanym wpisie w CEIDG zostanie uwidoczniony nadany NIP, a przedsiębiorca zostanie poinformowany o nadaniu NIP"
Czy to oznacza, że mam wydrukować sobie wniosek z CEIDG i na jego podstawie nadać NIP?
Czym się różni tytuł 3.2 od 3.4 ?
A czym się różni działanie w 3.4 od 3.6 ? A może 3.4 powinien brzmieć "Wpis dokonany, weryfikacja niepoprawna"
Dlaczego autor wytycznych wyręczał się przy ich pisaniu swoją latoroślą w wieku gimnazjalnym?
Ja tam do porządnych i zorganizowanych nie należę ale takiego knota jak te wytyczne to dawno nie widziałem.