[/quote] a ile wynosiła inflacja w zeszłym roku?[/quote] 2010 - 2,60%, a na 2011 "zaplanowali" 2,30%
Napiszcie chociaż jakim alfabetem posługiwać się w czasie rozwiązywania zadańliterowych? Czy dostaniemy obligatoryjny wzór - jak w niektórych książkach, czy też wolna amerykanka? Uważam, że może to mieć znaczenie przy ustalaniu kolejności liter. Jak to z tym jest? a, (ą), b, c, (ć)... k, l, (ł), m... p, (q), r, s, t, u, (v), w, (x), y, z...
23 cze 2011, 13:22
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Napiszcie chociaż jakim alfabetem posługiwać się w czasie rozwiązywania zadańliterowych? Czy dostaniemy obligatoryjny wzór - jak w niektórych książkach, czy też wolna amerykanka? Uważam, że może to mieć znaczenie przy ustalaniu kolejności liter. Jak to z tym jest? a, (ą), b, c, (ć)... k, l, (ł), m... p, (q), r, s, t, u, (v), w, (x), y, z...[/quote]
Składającym się z 26 liter, bez polskich znaków, za to z Q
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
chyba że autor zadania poda inaczej
23 cze 2011, 13:52
Platamon
a ile wynosiła inflacja w zeszłym roku?[/quote] 2010 - 2,60%, a na 2011 "zaplanowali" 2,30%
Napiszcie chociaż jakim alfabetem posługiwać się w czasie rozwiązywania zadań literowych? Czy dostaniemy obligatoryjny wzór - jak w niektórych książkach, czy też wolna amerykanka? Uważam, że może to mieć znaczenie przy ustalaniu kolejności liter. Jak to z tym jest? a, (ą), b, c, (ć)... k, l, (ł), m... p, (q), r, s, t, u, (v), w, (x), y, z...[/quote] Jeżeli zadanie będzie polegało na "liczeniu liter", to na 99 % nie stosujesz liter polskich. Raz tylko dostałem test, gdzie było inaczej. Rzecz jasna w zadaniach "literowo-słownych" zasada ta nie działa. Tam chodzi o znaczenie liter jako słowa, a nie o ich miejsce w alfabecie. A teraz to idź najlepiej na spacer, a jutro do kina. Do zobaczenia w sobotę
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
23 cze 2011, 13:55
z tymi literami to faktycznie jest pokręcone.... mnie już też powoli dopada stres i nie wiem czego mam się już uczyć, a to już za dwa dni albo na szczęście za dwa dni... i egzekucja!!!! zdaję pierwszy raz i mam wielkiego doła- masakra!!!!!
23 cze 2011, 15:02
mojaro
z tymi literami to faktycznie jest pokręcone.... mnie już też powoli dopada stres i nie wiem czego mam się już uczyć, a to już za dwa dni albo na szczęście za dwa dni... i egzekucja!!!! zdaję pierwszy raz i mam wielkiego doła- masakra!!!!!
Za drugim razem będzie już luzik. Czego (drugiego razu, rzecz jasna) Ci nie życzę.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
23 cze 2011, 16:43
hmm tak. ja też pierwszy raz a że do kujonów nie należę, dopiero teraz ogarnęłam kiedy należało się zacząć uczyć i jak i czego... no cóż, albo dopisze szczęścia łut (choć nie sądzę widząc, jak przygotowani są inni - aktywni forumowicze!!!) albo będzie nauczka na przyszły rok
23 cze 2011, 16:55
Amelka, doświadczenie to połowa sukcesu! Plus te 20-30% wiedzy i już jest cały sukces.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
23 cze 2011, 17:10
ach to piwko... dopiero za 2 doby
23 cze 2011, 17:11
hej- czy ktoś wie kiedy bedzie mianowanie- muszę zarezerwować urlop na ten dzień ;-)
23 cze 2011, 17:23
Podchodzę pierwszy raz i nie znam nikogo aby się podpytać? Czy na teście umiejętności są jakieś dodatkowe kartki aby można było robić obliczenia na brudno? czy wszystko w pamięci?
23 cze 2011, 17:59
ang72
Podchodzę pierwszy raz i nie znam nikogo aby się podpytać? Czy na teście umiejętności są jakieś dodatkowe kartki aby można było robić obliczenia na brudno? czy wszystko w pamięci?
Jak wynikało z opowieści forumowiczów, którzy już zdawali , to jest dodatkowa czysta kartka którą później trzeba oddać razem z testem.
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
23 cze 2011, 18:04
Zed77 >> that's the spirtit!
To fajnie że jest brudnopis, choć jedna kartka to wydaje mi się mało a czy można mazać po arkuszu z pytaniami? Bo jak rozumiem na odpowiedzi jest osobny formularz (?)
I jeszcze jedno pytanie: czy oprócz tabelek, anagramów i klas, które wypłynęły ostatnio w równoległym wątku "gimnastyka umysłu", w tych testach występują też inne typy zadań? Np. kwadraty z liczbami czy ciągi liczb albo zadania na inteligencję wizualną, czyli przekształcenia figur, uzupełnianie brakującą figurą itp.?
23 cze 2011, 18:32
badman
Jak wynikało z opowieści forumowiczów, którzy już zdawali , to jest dodatkowa czysta kartka którą później trzeba oddać razem z testem.
dzięki
23 cze 2011, 18:43
Amelka
To fajnie że jest brudnopis, choć jedna kartka to wydaje mi się mało a czy można mazać po arkuszu z pytaniami? Bo jak rozumiem na odpowiedzi jest osobny formularz (?)
Na egzaminie będzie jeden arkusz z pytaniami (zadaniami) i drugi oddzielny arkusz odpowiedzi! Na żadnym z arkuszy nie wolno nic pisać, zaznaczać - żadnych znaczków! Wszystko trzeba wpisywać do arkusza odpowiedzi. Stąd przestroga: odpowiadać na teście wiedzy kolejno. Bo opuszczając niektóre odpowiedzi "na później" może się zdarzyć, że przy odpowiedzi [100] zabraknie Wam kratki, bo już wszystkie będą zajęte. Innymi słowy: można przeskoczyć jedną kratkę i wtedy prawidłowa odpowiedź na pytanie nr 36 będzie umieszczona w kratce 35 albo 37. Takie przypadki zdarzały się niektórym...
Amelka
I jeszcze jedno pytanie: czy oprócz tabelek, anagramów i klas, które wypłynęły ostatnio w równoległym wątku "gimnastyka umysłu", w tych testach występują też inne typy zadań? Np. kwadraty z liczbami czy ciągi liczb albo zadania na inteligencję wizualną, czyli przekształcenia figur, uzupełnianie brakującą figurą itp.?
To będzie jeden arkusz testowy złożony chyba z 2 kartek (4 stron) w którym będą (mogą być): tabelki, anagramy, klasy, kwadraty z liczbami czy ciągi liczb, zadania na inteligencję wizualną, czyli przekształcenia figur, uzupełnianie brakujących figur, etc...