Teraz jest 11 wrz 2025, 13:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2007, 08:12

POSTY        18
Post Re: Gimnastyka umysłu
Chrapcia                    

Trochę pytań z zakresu sądów powszechnych i administracyjnych...

Odpowiedzi

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

19 cze 2011, 20:57
Zaawansowany

REJESTRACJA23 maja 2011, 21:12

POSTY        48

LOKALIZACJAszczecin
i taka ciekawostka
Jeżeli którykolwiek z tych dwóch kandydatów, którzy przeszli do II tury wyborów wycofałby zgodę na kandydowanie, utracił prawo wyborcze lub umarł, w jego miejsce, zgodnie z art. 8b ust. 3 ustawy o wyborze Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, do wyborów w ponownym głosowaniu dopuszczony byłby kandydat, który otrzymał kolejno największą liczbę głosów w pierwszym głosowaniu. W takim wypadku datę ponownego głosowania (II tury) odraczałoby się o dalszych 14 dni

19 cze 2011, 21:05
Amator

REJESTRACJA07 gru 2010, 19:11

POSTY        15
aras32                    

Chrapcia                    

Trochę pytań z zakresu sądów powszechnych i administracyjnych...

Odpowiedzi

Super!  :brawa:

19 cze 2011, 21:09
Amator

REJESTRACJA07 gru 2010, 19:11

POSTY        15
Pytanie na egzaminie:
Co będzie symbolem polskiej prezydencji w Unii Europejskiej?
Prosimy o dokładny rysunek :wysmiewacz:
http://4.s.dziennik.pl/pliki/2063000/20 ... 43-482.jpg
To tak po przejrzeniu tematu o prezydencji Polski w UE ...

19 cze 2011, 21:31
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA29 cze 2010, 01:01

POSTY        9
Odpowiedzi na test GUS i inne

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

19 cze 2011, 22:39
Amator

REJESTRACJA11 cze 2011, 10:22

POSTY        27
W ramach powtórki przesyłam coś ad Komisji Parlamentu Europejskiego:

Komisje parlamentarne są odpowiedzialne za przygotowanie prac sesji plenarnych Parlamentu.
Ich zadaniem jest opracowywanie sprawozdań na temat projektów legislacyjnych, które skierowano do Parlamentu lub w sprawie których zwrócono się do niego o konsultację, oraz sprawozdań z własnej inicjatywy.

Komisje stałe W celu przygotowania prac sesji plenarnych Parlament Europejski powołał 20 komisji stałych.
Komisje podzielone są według sektorów: sprawy zagraniczne, rozwój, handel międzynarodowy, budżet itd. i każda z nich jest właściwa w swoim zakresie ekspertyzy. Rozpatrują i proponują poprawki do projektów dyrektyw i rozporządzeń wspólnotowych opracowanych przez Komisję, które skierowane są również do Rady Unii Europejskiej. Wydają również opinie dla innych komisji parlamentarnych. Każda komisja wybiera Przewodniczącego i 4 wiceprzewodniczących na okres dwóch i pół roku oraz posiada do dyspozycji obsługę sekretariatu. Komisje parlamentarne zbierają się na posiedzeniach jawnych, jeden lub dwa razy w miesiącu w tygodniach, które na ogół następują po sesjach plenarnych w Strasburgu. Dokumenty z posiedzeń są udostępnione publicznie.

i jeszcze szczegółowa ich lista: http://www.europarl.europa.eu/activitie ... anguage=PL

20 cze 2011, 10:23
Znawca

REJESTRACJA18 maja 2009, 16:42

POSTY        206
Zgłupiałam...  :mur:  :zly1:
Niech mi ktoś powie, proszę jak to jest z WPFP:

W kwietniu tego roku RM podjęła uchwałę o aktualizacji WPFP na lata 2011-14

czy to znaczy, że obecnie obowiązujący WPFP jest na te właśnie lata (2011-14)?

Czyli, że WPFP jest co rok podejmowany na 4 lata?

I tak będzie aktualizowany w nieskończoność? Zawsze na kolejne 4 lata?

Czyli, że wystarczy, że zapamiętam, że WPFP jest na 4 lata od roku bieżącego?

:mur:  :mur:  :mur:  :zly1:

20 cze 2011, 16:11
Zaawansowany

REJESTRACJA12 wrz 2010, 16:05

POSTY        91
karniak                    

Zgłupiałam...  :mur:  :zly1:
Niech mi ktoś powie, proszę jak to jest z WPFP:

W kwietniu tego roku RM podjęła uchwałę o aktualizacji WPFP na lata 2011-14

czy to znaczy, że obecnie obowiązujący WPFP jest na te właśnie lata (2011-14)?

Czyli, że WPFP jest co rok podejmowany na 4 lata?

I tak będzie aktualizowany w nieskończoność? Zawsze na kolejne 4 lata?

Czyli, że wystarczy, że zapamiętam, że WPFP jest na 4 lata od roku bieżącego?

:mur:  :mur:  :mur:  :zly1:

nie jestem za dobry z ustawy o finansach ale  jest tam zapisane :

Art. 107. 1. Wieloletni Plan Finansowy Państwa: jest aktualizowany przez Radę Ministrów, w drodze uchwały, corocznie, w terminie dwóch miesięcy od dnia ogłoszenia ustawy budżetowej, i uwzględnia prognozę na kolejne trzy lata.

20 cze 2011, 16:53
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Otrzymałem PW z zapytaniem czy kojarzę jakie pytanie było z indiosynkrazją?
Na forum nie znajduję takiego wyrażenia jak "indiosynkrazja" czy "idiosynkrazja" ani nawet frazy "indiosynkr" czy "idiosynkr".
(idiosynkrazja: w medycynie wrodzone uczulenie na pewne białka albo związki chemiczne)
Może ktoś z forumowiczów kojarzy?

I jeszcze były dwa pytania. O miedwiedistę i inkryminację. Odpowiadam na forum. Może jeszcze ktoś skorzysta.

historyk - lekarz
miedwiedista - ?
a) patolog
b) chirurg
c) internista
d) gerontolog
e) ftyzjatra

Odpowiedź d) gerontolog
miedwiedista - badacz okresu średniowiecza czyli odpowiednik dla lekarza: gerontolog.
"Geriatria to specjalizacja w obrębie medycyny, która interesuje się wyłącznie diagnozą i leczeniem ludzi starszych, skupia się przede wszystkim na chorobach tego wieku.
Gerontologia jest wiedzą znacznie bogatszą: dotyczy nie tylko chorób wieku starszego, ale i warunków życia osób starszych, dochodów, ich wypoczynkiem, rekreacją, organizacją wolnego czasu, a także problemami psychologicznymi i społecznymi. Dlatego gerontolog zajmuje się znacznie szerszym zakresem spraw aniżeli geriatra i jest raczej doradcą nie lekarzem.
"

Inkryminacja - zarzut
jednoczesność - ?
a) trwanie
b) konwersja
c) parafraza
d) porównanie

Odpowiedź a) trwanie
Inkryminacja jest bliskoznaczna z zarzutem
jednoczesność jest bliskoznaczna z trwaniem

20 cze 2011, 17:40
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA25 lip 2009, 13:32

POSTY        8
idiosynkrazja - wstręt, antypatia
co do analogii:
awans - idiosynkrazja
degradacja - sympatia

20 cze 2011, 17:53
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2008, 23:07

POSTY        220
Wydaje mi się, że to nie było pytanie, a luźna uwaga któregoś z forumowicza (-czki) dotycząca stanu ducha podczas przygotowań egzaminacyjnych. Sama czasem tego wyrazu używam, ale czy to byłam ja? Chyba nie... ;)
Ale to, co powyżej - taka analogia może być :P

20 cze 2011, 17:57
Znawca

REJESTRACJA18 maja 2009, 16:42

POSTY        206
Nadir                    

Na forum nie znajduję takiego wyrażenia jak "indiosynkrazja" czy "idiosynkrazja" ani nawet frazy "indiosynkr" czy "idiosynkr".
(idiosynkrazja: w medycynie wrodzone uczulenie na pewne białka albo związki chemiczne)

Nie wiem czy ja jeszcze cokolwiek kojarzę  :mur:  ale słowo indiosykrazja zaintrygowało mnie i znalazłam, co następuje:

1. INDIOSYNKRAZJA- nadwrażliwość na substancje bez powiązania z farmakologiczną toksycznością (to było w ściądze dla studentów farmacji -> dopytam znajomego aptekarza, co o tym sądzi).

2. "Nie dotykać Normana Hammera Marzeny Brody wyrasta z nurtu opowieści o różnego typu dziwadłach mieszkających na marginesie naszej codzienności – Norman Hammer jest krewnym takich bohaterów jak Rain Man, czy Forest Gump.

Cierpi on na coś takiego, co naukowcy nazywają mianem indiosynkrazji, a co u naszego bohatera przejawia się silnym przekonaniem, że jakikolwiek kontakt cielesny z drugim człowiekiem niechybnie doprowadzi go do odejścia z tego świata. Ponieważ trudno jest prowadzić normalne życie i unikać dotyku, Norman traci pracę, zostawia swoją rodzinę i wyrusza w podróż".

Może kontekst pytania pomógłby wybrać prawidłową odpowiedź  B)))

20 cze 2011, 18:10
Znawca

REJESTRACJA13 lip 2009, 23:01

POSTY        146
karniak                    

Nadir                    

Nie wiem czy ja jeszcze cokolwiek kojarzę  :mur:  ale słowo indiosykrazja zaintrygowało mnie i znalazłam, co następuje:

1. INDIOSYNKRAZJA- nadwrażliwość na substancje bez powiązania z farmakologiczną toksycznością (to było w ściądze dla studentów farmacji -> dopytam znajomego aptekarza, co o tym sądzi).

2. "Nie dotykać Normana Hammera Marzeny Brody wyrasta z nurtu opowieści o różnego typu dziwadłach mieszkających na marginesie naszej codzienności – Norman Hammer jest krewnym takich bohaterów jak Rain Man, czy Forest Gump.

Cierpi on na coś takiego, co naukowcy nazywają mianem indiosynkrazji, a co u naszego bohatera przejawia się silnym przekonaniem, że jakikolwiek kontakt cielesny z drugim człowiekiem niechybnie doprowadzi go do odejścia z tego świata. Ponieważ trudno jest prowadzić normalne życie i unikać dotyku, Norman traci pracę, zostawia swoją rodzinę i wyrusza w podróż".

Może kontekst pytania pomógłby wybrać prawidłową odpowiedź  B)))

A mi się kojarzy idiosynkrazja z filtrem towarzyskim.  :P
Pamiętam że były takie karty do gry i było coś takiego "czuję do Ciebie idiosynkrazję. To znaczyło mniej wiecej że czuje do Ciebie wstręt.
Pamietam to idiosynkrazję do dziś, ale kart niestety już nie mam  :rolleyes:

20 cze 2011, 18:40
Początkujący

REJESTRACJA18 lut 2011, 18:12

POSTY        8
Robaczek1 wskazywal kiedys iż odpowiedzią dobrą jest PARALELIZM

Więc trwanie czy paralelizm?

18. INKRYMINACJA ? ZARZUT
JEDNOCZESNOŚĆ - ?
TRWANIE, KONWERSJA, PARAFRAZA, PORÓWNANIE, PARALELIZM

20 cze 2011, 18:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237 ... 793  Następna strona