Trochę pytań z zakresu sądów powszechnych i administracyjnych...
Odpowiedzi
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
19 cze 2011, 20:57
Re: Gimnastyka umysłu
i taka ciekawostka Jeżeli którykolwiek z tych dwóch kandydatów, którzy przeszli do II tury wyborów wycofałby zgodę na kandydowanie, utracił prawo wyborcze lub umarł, w jego miejsce, zgodnie z art. 8b ust. 3 ustawy o wyborze Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, do wyborów w ponownym głosowaniu dopuszczony byłby kandydat, który otrzymał kolejno największą liczbę głosów w pierwszym głosowaniu. W takim wypadku datę ponownego głosowania (II tury) odraczałoby się o dalszych 14 dni
19 cze 2011, 21:05
aras32
Chrapcia
Trochę pytań z zakresu sądów powszechnych i administracyjnych...
Odpowiedzi
Super!
19 cze 2011, 21:09
Pytanie na egzaminie: Co będzie symbolem polskiej prezydencji w Unii Europejskiej? Prosimy o dokładny rysunek http://4.s.dziennik.pl/pliki/2063000/20 ... 43-482.jpg To tak po przejrzeniu tematu o prezydencji Polski w UE ...
19 cze 2011, 21:31
Odpowiedzi na test GUS i inne
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
19 cze 2011, 22:39
W ramach powtórki przesyłam coś ad Komisji Parlamentu Europejskiego:
Komisje parlamentarne są odpowiedzialne za przygotowanie prac sesji plenarnych Parlamentu. Ich zadaniem jest opracowywanie sprawozdań na temat projektów legislacyjnych, które skierowano do Parlamentu lub w sprawie których zwrócono się do niego o konsultację, oraz sprawozdań z własnej inicjatywy.
Komisje stałe W celu przygotowania prac sesji plenarnych Parlament Europejski powołał 20 komisji stałych. Komisje podzielone są według sektorów: sprawy zagraniczne, rozwój, handel międzynarodowy, budżet itd. i każda z nich jest właściwa w swoim zakresie ekspertyzy. Rozpatrują i proponują poprawki do projektów dyrektyw i rozporządzeń wspólnotowych opracowanych przez Komisję, które skierowane są również do Rady Unii Europejskiej. Wydają również opinie dla innych komisji parlamentarnych. Każda komisja wybiera Przewodniczącego i 4 wiceprzewodniczących na okres dwóch i pół roku oraz posiada do dyspozycji obsługę sekretariatu. Komisje parlamentarne zbierają się na posiedzeniach jawnych, jeden lub dwa razy w miesiącu w tygodniach, które na ogół następują po sesjach plenarnych w Strasburgu. Dokumenty z posiedzeń są udostępnione publicznie.
Zgłupiałam... Niech mi ktoś powie, proszę jak to jest z WPFP:
W kwietniu tego roku RM podjęła uchwałę o aktualizacji WPFP na lata 2011-14
czy to znaczy, że obecnie obowiązujący WPFP jest na te właśnie lata (2011-14)?
Czyli, że WPFP jest co rok podejmowany na 4 lata?
I tak będzie aktualizowany w nieskończoność? Zawsze na kolejne 4 lata?
Czyli, że wystarczy, że zapamiętam, że WPFP jest na 4 lata od roku bieżącego?
20 cze 2011, 16:11
karniak
Zgłupiałam... :mur: :zly1: Niech mi ktoś powie, proszę jak to jest z WPFP:
W kwietniu tego roku RM podjęła uchwałę o aktualizacji WPFP na lata 2011-14
czy to znaczy, że obecnie obowiązujący WPFP jest na te właśnie lata (2011-14)?
Czyli, że WPFP jest co rok podejmowany na 4 lata?
I tak będzie aktualizowany w nieskończoność? Zawsze na kolejne 4 lata?
Czyli, że wystarczy, że zapamiętam, że WPFP jest na 4 lata od roku bieżącego?
:mur: :mur: :zly1:
nie jestem za dobry z ustawy o finansach ale jest tam zapisane :
Art. 107. 1. Wieloletni Plan Finansowy Państwa: jest aktualizowany przez Radę Ministrów, w drodze uchwały, corocznie, w terminie dwóch miesięcy od dnia ogłoszenia ustawy budżetowej, i uwzględnia prognozę na kolejne trzy lata.
20 cze 2011, 16:53
Otrzymałem PW z zapytaniem czy kojarzę jakie pytanie było z indiosynkrazją? Na forum nie znajduję takiego wyrażenia jak "indiosynkrazja" czy "idiosynkrazja" ani nawet frazy "indiosynkr" czy "idiosynkr". (idiosynkrazja: w medycynie wrodzone uczulenie na pewne białka albo związki chemiczne) Może ktoś z forumowiczów kojarzy?
I jeszcze były dwa pytania. O miedwiedistę i inkryminację. Odpowiadam na forum. Może jeszcze ktoś skorzysta.
historyk - lekarz miedwiedista - ? a) patolog b) chirurg c) internista d) gerontolog e) ftyzjatra
Odpowiedź d) gerontolog miedwiedista - badacz okresu średniowiecza czyli odpowiednik dla lekarza: gerontolog. "Geriatria to specjalizacja w obrębie medycyny, która interesuje się wyłącznie diagnozą i leczeniem ludzi starszych, skupia się przede wszystkim na chorobach tego wieku. Gerontologia jest wiedzą znacznie bogatszą: dotyczy nie tylko chorób wieku starszego, ale i warunków życia osób starszych, dochodów, ich wypoczynkiem, rekreacją, organizacją wolnego czasu, a także problemami psychologicznymi i społecznymi. Dlatego gerontolog zajmuje się znacznie szerszym zakresem spraw aniżeli geriatra i jest raczej doradcą nie lekarzem."
Inkryminacja - zarzut jednoczesność - ? a) trwanie b) konwersja c) parafraza d) porównanie
Odpowiedź a) trwanie Inkryminacja jest bliskoznaczna z zarzutem jednoczesność jest bliskoznaczna z trwaniem
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
20 cze 2011, 17:40
idiosynkrazja - wstręt, antypatia co do analogii: awans - idiosynkrazja degradacja - sympatia
20 cze 2011, 17:53
Wydaje mi się, że to nie było pytanie, a luźna uwaga któregoś z forumowicza (-czki) dotycząca stanu ducha podczas przygotowań egzaminacyjnych. Sama czasem tego wyrazu używam, ale czy to byłam ja? Chyba nie... Ale to, co powyżej - taka analogia może być
20 cze 2011, 17:57
Nadir
Otrzymałem PW z zapytaniem czy kojarzę jakie pytanie było z indiosynkrazją? Na forum nie znajduję takiego wyrażenia jak "indiosynkrazja" czy "idiosynkrazja" ani nawet frazy "indiosynkr" czy "idiosynkr". (idiosynkrazja: w medycynie wrodzone uczulenie na pewne białka albo związki chemiczne) Może ktoś z forumowiczów kojarzy?
Nie wiem czy ja jeszcze cokolwiek kojarzę ale słowo indiosykrazja zaintrygowało mnie i znalazłam, co następuje:
1. INDIOSYNKRAZJA- nadwrażliwość na substancje bez powiązania z farmakologiczną toksycznością (to było w ściądze dla studentów farmacji -> dopytam znajomego aptekarza, co o tym sądzi).
2. "Nie dotykać Normana Hammera Marzeny Brody wyrasta z nurtu opowieści o różnego typu dziwadłach mieszkających na marginesie naszej codzienności – Norman Hammer jest krewnym takich bohaterów jak Rain Man, czy Forest Gump.
Cierpi on na coś takiego, co naukowcy nazywają mianem indiosynkrazji, a co u naszego bohatera przejawia się silnym przekonaniem, że jakikolwiek kontakt cielesny z drugim człowiekiem niechybnie doprowadzi go do odejścia z tego świata. Ponieważ trudno jest prowadzić normalne życie i unikać dotyku, Norman traci pracę, zostawia swoją rodzinę i wyrusza w podróż".
Może kontekst pytania pomógłby wybrać prawidłową odpowiedź
20 cze 2011, 18:10
karniak
Nadir
Nie wiem czy ja jeszcze cokolwiek kojarzę :mur: ale słowo indiosykrazja zaintrygowało mnie i znalazłam, co następuje:
1. INDIOSYNKRAZJA- nadwrażliwość na substancje bez powiązania z farmakologiczną toksycznością (to było w ściądze dla studentów farmacji -> dopytam znajomego aptekarza, co o tym sądzi).
2. "Nie dotykać Normana Hammera Marzeny Brody wyrasta z nurtu opowieści o różnego typu dziwadłach mieszkających na marginesie naszej codzienności – Norman Hammer jest krewnym takich bohaterów jak Rain Man, czy Forest Gump.
Cierpi on na coś takiego, co naukowcy nazywają mianem indiosynkrazji, a co u naszego bohatera przejawia się silnym przekonaniem, że jakikolwiek kontakt cielesny z drugim człowiekiem niechybnie doprowadzi go do odejścia z tego świata. Ponieważ trudno jest prowadzić normalne życie i unikać dotyku, Norman traci pracę, zostawia swoją rodzinę i wyrusza w podróż".
Może kontekst pytania pomógłby wybrać prawidłową odpowiedź B)))
A mi się kojarzy idiosynkrazja z filtrem towarzyskim. Pamiętam że były takie karty do gry i było coś takiego "czuję do Ciebie idiosynkrazję. To znaczyło mniej wiecej że czuje do Ciebie wstręt. Pamietam to idiosynkrazję do dziś, ale kart niestety już nie mam
20 cze 2011, 18:40
Robaczek1 wskazywal kiedys iż odpowiedzią dobrą jest PARALELIZM