Teraz jest 06 wrz 2025, 06:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 327 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 24  Następna strona
ACL 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post ACL
Lse                    

...
Z całym szacunkiem do twoich metod e-kontroli.
LSE.

Dzięki za szacunek.
Nie chcę pisać o szczegółach ale, jak by to powiedzieć, treści rozmowy przy kawie w uzasadnieniu decyzji nie przytoczysz. Tu potrzebne są twarde i jednoznaczne dowody oraz wyliczenia. Jak szukać aby znaleźć już wiem, choć to nigdy dość propozycji. Ten etap mam za sobą. Teraz czas na ciężką i nudną harówkę, którą chciałem sobie troszkę uprościć.  Informacje zgromadzone na paragonach są specyficzne i wręcz bezcenne. Czy wyobrażacie sobie możliwość ilościowego rozliczenia każdego sklepu detalicznego? Może to z tego powodu MF jeszcze nie zakupiło odpowiednich systemów  ;)

04 lut 2011, 07:54
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 sie 2010, 14:05

POSTY        15
Post ACL
Supersaper, idziesz we właściwym kierunku. Mam nadzieję, że masz wsparcie szefów i przydzielą Tobie kogoś do pomocy. Właśnie takie kontrole mogą dostarczyć argumentów na zmianę zapisów rozporządzenia o kasach, tak by był dostępny elektroniczy paragon.

04 lut 2011, 09:03
Zawodowiec

POSTY        3146

Post ACL
Jaroslawo                    

Supersaper, idziesz we właściwym kierunku. Mam nadzieję, że masz wsparcie szefów i przydzielą Tobie kogoś do pomocy. Właśnie takie kontrole mogą dostarczyć argumentów na zmianę zapisów rozporządzenia o kasach, tak by był dostępny elektroniczny paragon.

Naiwniak  :wysmiewacz:

04 lut 2011, 11:41
Początkujący

REJESTRACJA15 lis 2010, 23:03

POSTY        3
Post ACL
supersaper                    

Typek                    

Szwedzi mogą czytać np pamięci kas fiskalnych, bo mają takie możliwości fizyczne i prawne,

Ja właśnie w tej materii. Znów mam wkrótce kilkanaście (może lepiej) dni spędzić przy rozwijaniu rolek z kas fiskalnych. Muszę zebrać dane z paragonów do porównania z zapisami back-office, które zdobyłem w formie elektronicznej. Aż prosi się o skaner do sczytania paragonów i obróbki OCR-em!  Czy ktoś z was słyszał o takim wynalazku? Czy może znacie jakiś skaner do wczytania kilkumetrowej taśmy do pliku graficznego? Mam kilka pomysłów lecz przeszkoda to albo czas działania (ideał to 5-10 minut na rolkę) oraz kasiora (oceniam na 500-1000 zł).

PS.
Do realizacji pomysłu poszukuję za grosze (niestety własne) skanera rolkowego, działającego pod WinXP. Może być uszkodzony, byle dawał ślady życia.

Mam pytanie supersaper: to jest faktycznie kasa fiskalna czy drukarka fiskalna, bo jeżeli to pierwsze to życzę powodzenia. Kiedyż kontrolowałem stację paliw - i jedno czego się nauczyłem sprawdzając kasy fiskalne - nic na rolkach nie znajdziesz :p Jeżeli to drugie to spokojnie wszystko zgrasz z programu, który tą drukarkę obsługuje.

05 lut 2011, 23:21
Zawodowiec

POSTY        3146

Post ACL
Typek                    

...
Mam pytanie supersaper: to jest faktycznie kasa fiskalna czy drukarka fiskalna, bo jeżeli to pierwsze to życzę powodzenia. Kiedyż kontrolowałem stację paliw - i jedno czego się nauczyłem sprawdzając kasy fiskalne - nic na rolkach nie znajdziesz :p Jeżeli to drugie to spokojnie wszystko zgrasz z programu, który tą drukarkę obsługuje.

Dzięki za troskę ale już znalazłem  i wiem czego chcę :blush:
Gdyby to była drukarka podpięta do wiarygodnego programu, to nie zadawał bym pytania. Poco strzępić sobie język (a raczej palce)?

06 lut 2011, 13:17
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post ACL
supersaper                    

Gdyby to była drukarka podpięta do wiarygodnego programu, to nie zadawał bym pytania. Poco strzępić sobie język (a raczej palce)?

To jaki jest ten niewiarygodny program ?
MF jak dotąd potrafiło ( rękami HP i za grube tysiące) policzyć ( prawie wszystkie) ile to programów FK jest używanych w księgowości budżetowej .  Ale jakby mieli odpowiedzieć na moje pytanie ...
A w zasadzie to chodzi , które programy sa nastawione na współpracę a które nie spełniają wymogów księgowości i co wtedy ma zrobić kontrolujący ? Zmusić podatnika by zakupił sobie odpowiedni program?

06 lut 2011, 23:43
Zawodowiec

POSTY        3146

Post ACL
tranqilo                    

...
To jaki jest ten niewiarygodny program ?
...

Dobre pytanie. Praktycznie każdy, z którego nie mogę uzyskać danych możliwych w łatwy sposób do zweryfikowania, każdy z którego przedstawione mi dane podważyłem, oraz każdy, w którym średnio inteligenty znawca informatyki może "poprawić" dane (np. RAI). Jakiemuś Mirowi bardzo zależy, aby takie programy mogły funkcjonować.

07 lut 2011, 17:37
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post ACL
SUPERSAPER .A program ma taki ładny opis:

# tworzy analizy należności i zobowiązań na poziomie poszczególnych faktur, w szczególności w układzie przewidywanych terminów zapłat, faktur przeterminowanych, analizy sprzedaży i zakupu,
# zgodnie z ustawą o rachunkowości tworzy zestawienie przepływów pieniężnych metodą bezpośrednią,
# automatycznie tworzy bilans otwarcia,
# edytuje i drukuje niezbędne zestawienia pomocnicze dla celów badania sprawozdania finansowego (bilansu),
# edytuje analizy graficzne.

Korzystałeś z systemu monitorowania lub pracy zdalnej tego CRMu ?

System pracuje w trybie on-line. Z dowolnego miejsca przy pomocy techniki internetu istnieje możliwość dostępu do bazy danych systemu po wcześniejszym podaniu praw dostępu. Osoby upoważnione do pracy w systemie zgodnie z przyporządkowaniem (priorytetem) mają możliwość korzystania z przydzielonych zasobów bazy. Praca każdej osoby korzystającej z systemu jest monitorowana.

07 lut 2011, 20:22
Początkujący

REJESTRACJA15 lis 2010, 23:03

POSTY        3
Post ACL
supersaper                    

Typek                    

...

Dzięki za troskę ale już znalazłem  i wiem czego chcę :blush:

Sorki za tak niemądre pytanie  :piwo: a co do tego: ...już znalazłem  i wiem czego chcę, możesz zdradzić co to za programik czytający paragony? chętnie bym się dowiedział  :D

07 lut 2011, 22:27
Zawodowiec

POSTY        3146

Post ACL
Typek                    

...
Sorki za tak niemądre pytanie  :piwo: a co do tego: ...już znalazłem  i wiem czego chcę, możesz zdradzić co to za programik czytający paragony? chętnie bym się dowiedział  :D

Znalazłem - to dotyczy ustaleń i podatnika
Programiku do czytania paragonów sam szukam i tego dotyczyło moje pytanie - ale trochę odeszliśmy od tematu.
Ponowię je zatem.
1. Czy ktoś z was wydział kiedykolwiek lub dysponuje systemem do sczytywania danych z kopii rolek fiskalnych?
2. Czy ktoś z was posiada do oddania lub za psie pieniądze skaner rolkowy działający pod Win XP - może być uszkodzony?

08 lut 2011, 07:56
Amator

REJESTRACJA08 kwi 2010, 10:21

POSTY        28
Post ACL
A czy ktoś się z was spotkał z kasą z tzw. kopią elektroniczną? (na stronie Novitusa jest 6 takich kas). W jakim formacie przechowują dane?

08 lut 2011, 16:15
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post ACL
Na stronie SKG jest informacja:

Dostawa oprogramowania ACL dla Ministerstwa Finansów

SKG S.A. podpisała 17 grudnia 2010 r. umowę z Ministerstwem Finansów na dostawę 427 pakietów oprogramowania do kontroli podatników prowadzących księgowość w formie elektronicznej.

... i jeszcze pewnie przez 3 miesiąc będą ja realizować ...

18 lut 2011, 00:17
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Re: ACL
Dostawa zrealizowana ale to wspomaganie w firmie GŁÓWKA to jakby miało wyglądać skoro "przypadkiem" zlikwidowali forum z postami użytkowników a nowe ma dopiero powstać ?

Jako ciekawostkę dla użytkowników wersji 8 podam , że wersja 9 potrafi całkiem dobrze poradzić sobie z PDF bez dodatkowych programów.

13 mar 2011, 23:16
Zawodowiec

POSTY        3146

Post Re: ACL
tranqilo                    

Dostawa zrealizowana ale to wspomaganie w firmie GŁÓWKA to jakby miało wyglądać skoro "przypadkiem" zlikwidowali forum z postami użytkowników a nowe ma dopiero powstać ?

Jako ciekawostkę dla użytkowników wersji 8 podam , że wersja 9 potrafi całkiem dobrze poradzić sobie z PDF bez dodatkowych programów.

Mogę sobie co najwyżej pomarzyć  :rolleyes:

13 mar 2011, 23:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 327 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 24  Następna strona