... Z całym szacunkiem do twoich metod e-kontroli. LSE.
Dzięki za szacunek. Nie chcę pisać o szczegółach ale, jak by to powiedzieć, treści rozmowy przy kawie w uzasadnieniu decyzji nie przytoczysz. Tu potrzebne są twarde i jednoznaczne dowody oraz wyliczenia. Jak szukać aby znaleźć już wiem, choć to nigdy dość propozycji. Ten etap mam za sobą. Teraz czas na ciężką i nudną harówkę, którą chciałem sobie troszkę uprościć. Informacje zgromadzone na paragonach są specyficzne i wręcz bezcenne. Czy wyobrażacie sobie możliwość ilościowego rozliczenia każdego sklepu detalicznego? Może to z tego powodu MF jeszcze nie zakupiło odpowiednich systemów
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
04 lut 2011, 07:54
ACL
Supersaper, idziesz we właściwym kierunku. Mam nadzieję, że masz wsparcie szefów i przydzielą Tobie kogoś do pomocy. Właśnie takie kontrole mogą dostarczyć argumentów na zmianę zapisów rozporządzenia o kasach, tak by był dostępny elektroniczy paragon.
04 lut 2011, 09:03
ACL
Jaroslawo
Supersaper, idziesz we właściwym kierunku. Mam nadzieję, że masz wsparcie szefów i przydzielą Tobie kogoś do pomocy. Właśnie takie kontrole mogą dostarczyć argumentów na zmianę zapisów rozporządzenia o kasach, tak by był dostępny elektroniczny paragon.
Naiwniak
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
04 lut 2011, 11:41
ACL
supersaper
Typek
Szwedzi mogą czytać np pamięci kas fiskalnych, bo mają takie możliwości fizyczne i prawne,
Ja właśnie w tej materii. Znów mam wkrótce kilkanaście (może lepiej) dni spędzić przy rozwijaniu rolek z kas fiskalnych. Muszę zebrać dane z paragonów do porównania z zapisami back-office, które zdobyłem w formie elektronicznej. Aż prosi się o skaner do sczytania paragonów i obróbki OCR-em! Czy ktoś z was słyszał o takim wynalazku? Czy może znacie jakiś skaner do wczytania kilkumetrowej taśmy do pliku graficznego? Mam kilka pomysłów lecz przeszkoda to albo czas działania (ideał to 5-10 minut na rolkę) oraz kasiora (oceniam na 500-1000 zł).
PS. Do realizacji pomysłu poszukuję za grosze (niestety własne) skanera rolkowego, działającego pod WinXP. Może być uszkodzony, byle dawał ślady życia.
Mam pytanie supersaper: to jest faktycznie kasa fiskalna czy drukarka fiskalna, bo jeżeli to pierwsze to życzę powodzenia. Kiedyż kontrolowałem stację paliw - i jedno czego się nauczyłem sprawdzając kasy fiskalne - nic na rolkach nie znajdziesz :p Jeżeli to drugie to spokojnie wszystko zgrasz z programu, który tą drukarkę obsługuje.
05 lut 2011, 23:21
ACL
Typek
... Mam pytanie supersaper: to jest faktycznie kasa fiskalna czy drukarka fiskalna, bo jeżeli to pierwsze to życzę powodzenia. Kiedyż kontrolowałem stację paliw - i jedno czego się nauczyłem sprawdzając kasy fiskalne - nic na rolkach nie znajdziesz :p Jeżeli to drugie to spokojnie wszystko zgrasz z programu, który tą drukarkę obsługuje.
Dzięki za troskę ale już znalazłem i wiem czego chcę Gdyby to była drukarka podpięta do wiarygodnego programu, to nie zadawał bym pytania. Poco strzępić sobie język (a raczej palce)?
06 lut 2011, 13:17
ACL
supersaper
Gdyby to była drukarka podpięta do wiarygodnego programu, to nie zadawał bym pytania. Poco strzępić sobie język (a raczej palce)?
To jaki jest ten niewiarygodny program ? MF jak dotąd potrafiło ( rękami HP i za grube tysiące) policzyć ( prawie wszystkie) ile to programów FK jest używanych w księgowości budżetowej . Ale jakby mieli odpowiedzieć na moje pytanie ... A w zasadzie to chodzi , które programy sa nastawione na współpracę a które nie spełniają wymogów księgowości i co wtedy ma zrobić kontrolujący ? Zmusić podatnika by zakupił sobie odpowiedni program?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
06 lut 2011, 23:43
ACL
tranqilo
... To jaki jest ten niewiarygodny program ? ...
Dobre pytanie. Praktycznie każdy, z którego nie mogę uzyskać danych możliwych w łatwy sposób do zweryfikowania, każdy z którego przedstawione mi dane podważyłem, oraz każdy, w którym średnio inteligenty znawca informatyki może "poprawić" dane (np. RAI). Jakiemuś Mirowi bardzo zależy, aby takie programy mogły funkcjonować.
07 lut 2011, 17:37
ACL
SUPERSAPER .A program ma taki ładny opis:
# tworzy analizy należności i zobowiązań na poziomie poszczególnych faktur, w szczególności w układzie przewidywanych terminów zapłat, faktur przeterminowanych, analizy sprzedaży i zakupu, # zgodnie z ustawą o rachunkowości tworzy zestawienie przepływów pieniężnych metodą bezpośrednią, # automatycznie tworzy bilans otwarcia, # edytuje i drukuje niezbędne zestawienia pomocnicze dla celów badania sprawozdania finansowego (bilansu), # edytuje analizy graficzne.
Korzystałeś z systemu monitorowania lub pracy zdalnej tego CRMu ?
System pracuje w trybie on-line. Z dowolnego miejsca przy pomocy techniki internetu istnieje możliwość dostępu do bazy danych systemu po wcześniejszym podaniu praw dostępu. Osoby upoważnione do pracy w systemie zgodnie z przyporządkowaniem (priorytetem) mają możliwość korzystania z przydzielonych zasobów bazy. Praca każdej osoby korzystającej z systemu jest monitorowana.
07 lut 2011, 20:22
ACL
supersaper
Typek
... Mam pytanie supersaper: to jest faktycznie kasa fiskalna czy drukarka fiskalna, bo jeżeli to pierwsze to życzę powodzenia. Kiedyż kontrolowałem stację paliw - i jedno czego się nauczyłem sprawdzając kasy fiskalne - nic na rolkach nie znajdziesz :p Jeżeli to drugie to spokojnie wszystko zgrasz z programu, który tą drukarkę obsługuje.
Dzięki za troskę ale już znalazłem i wiem czego chcę Gdyby to była drukarka podpięta do wiarygodnego programu, to nie zadawał bym pytania. Poco strzępić sobie język (a raczej palce)?
Sorki za tak niemądre pytanie a co do tego: ...już znalazłem i wiem czego chcę, możesz zdradzić co to za programik czytający paragony? chętnie bym się dowiedział
07 lut 2011, 22:27
ACL
Typek
... Sorki za tak niemądre pytanie a co do tego: ...już znalazłem i wiem czego chcę, możesz zdradzić co to za programik czytający paragony? chętnie bym się dowiedział
Znalazłem - to dotyczy ustaleń i podatnika Programiku do czytania paragonów sam szukam i tego dotyczyło moje pytanie - ale trochę odeszliśmy od tematu. Ponowię je zatem. 1. Czy ktoś z was wydział kiedykolwiek lub dysponuje systemem do sczytywania danych z kopii rolek fiskalnych? 2. Czy ktoś z was posiada do oddania lub za psie pieniądze skaner rolkowy działający pod Win XP - może być uszkodzony?
08 lut 2011, 07:56
ACL
A czy ktoś się z was spotkał z kasą z tzw. kopią elektroniczną? (na stronie Novitusa jest 6 takich kas). W jakim formacie przechowują dane?
08 lut 2011, 16:15
ACL
Na stronie SKG jest informacja:
Dostawa oprogramowania ACL dla Ministerstwa Finansów
SKG S.A. podpisała 17 grudnia 2010 r. umowę z Ministerstwem Finansów na dostawę 427 pakietów oprogramowania do kontroli podatników prowadzących księgowość w formie elektronicznej.
... i jeszcze pewnie przez 3 miesiąc będą ja realizować ...
18 lut 2011, 00:17
Re: ACL
Dostawa zrealizowana ale to wspomaganie w firmie GŁÓWKA to jakby miało wyglądać skoro "przypadkiem" zlikwidowali forum z postami użytkowników a nowe ma dopiero powstać ?
Jako ciekawostkę dla użytkowników wersji 8 podam , że wersja 9 potrafi całkiem dobrze poradzić sobie z PDF bez dodatkowych programów.
13 mar 2011, 23:16
Re: ACL
tranqilo
Dostawa zrealizowana ale to wspomaganie w firmie GŁÓWKA to jakby miało wyglądać skoro "przypadkiem" zlikwidowali forum z postami użytkowników a nowe ma dopiero powstać ?
Jako ciekawostkę dla użytkowników wersji 8 podam , że wersja 9 potrafi całkiem dobrze poradzić sobie z PDF bez dodatkowych programów.
Mogę sobie co najwyżej pomarzyć