Teraz jest 05 wrz 2025, 20:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Znowu 57 kks 
Autor Treść postu

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Znowu 57 kks
Jeśli tylko wpłynie zawiadomienie, to wzywamy i proponujemy mandat. Zgodnie z zasadą o duraleksie.

25 lut 2010, 16:41

POSTY        969
Post Znowu 57 kks
karniak                    

Nieśmiało przepraszam i śmiało wycofuję się z tego co pisałam wcześniej... Udało mi się zdobyć większy fragment uzasadnienia ww. postanowienia SN z 2008 r. Dwa zdania zacytuję:

Określone w art. 57 § 1 k.k.s. znamiona ?uporczywie? i ?w terminie? jako okoliczności modalne czynu wykluczają zatem, aby na podstawie tego przepisu uznać można za karalną długotrwałą zwłokę w uiszczeniu podatku. Można mieć zresztą zasadnicze wątpliwości, czy karalność takiego czynu, w szczególności w wypadku dobrowolnego ujawnienia przez podatnika przedmiotu i podstawy opodatkowania, byłaby celowa. Wystarczająca wydaje się w takich sytuacjach dolegliwość czynności organu podatkowego, zmierzają-cych do wyegzekwowania kwoty podatku wraz z odsetkami z tytułu zwłoki.

W konkluzji należy przyjąć, że wykroczenie określone w art. 57 § 1 k.k.s. polega na wielokrotnym naruszeniu obowiązku wpłaty podatku w ustawowym terminie, i jest ono popełnione z chwilą upływu ostatniego terminu wpłaty, objętego opisem czynu.

Nieśmiało będę myśleć dalej...

Czy w świetle przytoczonych wyżej stwierdzeń SN karalne jest jednokrotne niewpłacenie w terminie podatku?

Bo według DAP (pismo ze stycznia 2010) z uwagi na interes Skarbu Państwa karalność jednokrotnego niewpłacenia nie jest wykluczona, jeśli tylko zwłoka jest odpowiednio długa :mur:
I jeszcze jedno pytanie: czy karniści stosują się do wytycznych DAP MF w tym zakresie?

20 cze 2010, 16:34
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2009, 18:56

POSTY        21
Post Znowu 57 kks
na skutek złej informacji z działu rachunkowości -wymierzono mandat mimo iż nie była uregulowana naleznośc publicznoprawna -czy jest to powód do jego uchylenia-moim zdaniem nie. a co wy byście zrobili w takiej sytuacji, poza oczywiście awanturą w księgowości

09 sty 2011, 09:44
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Post Znowu 57 kks
i dlatego ja sama sprawdzam zaległości na kartach i kwitach z kasy i od poborcy, a co bym zrobiła? Postarała sie o dostęp do kart tak aby sytuacja się nie powtórzyła i tyle, no bo co innego...

09 sty 2011, 20:09

POSTY        969
Post Znowu 57 kks
z uwagi na art. 140 kks nic nie można zrobić, awanturować się też nie ma sensu, bo nie ma ludzi nieomylnych, a na szczęście za taką omyłkę ustawodawca nie przewiduje mandatu (jeszcze). Należy oczywiście wystrzegać się takich sytuacji, najskuteczniejszym sposobem jest dostęp do kart kontowych, choć też nie 100 procentowym :rotfl: U mnie karniści mają podgląd kart kontowych. Z egzekucją wymieniamy informacje niestety na gębę.

15 sty 2011, 17:25
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA31 gru 2010, 10:53

POSTY        15
Post Znowu 57 kks
Poczytajcie artykuł Sł. Dudziaka "Odpowiedzialność karna skarbowa podatnika za niewpłacanie w terminie podatku" zamieszczony w Prokuratorze Nr 1-2 z 2010 r.

18 sty 2011, 12:33
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Post Znowu 57 kks
Da się go znaleźć gdzieś on-line?

18 sty 2011, 18:14

POSTY        969
Post Znowu 57 kks
Tak, o tutaj:
http://lex.pl/czasopisma/prokurator/1-2_10_art04.pdf

18 sty 2011, 22:11

POSTY        969
Post Znowu 57 kks
Z rozdziału "Czyn uszczupleniowy" w/w artykułu:

Przepis art. 114 § 1 k.k.s. nie wskazuje co prawda na bezpośredni przedmiot ochrony art. 57 § 1 k.k.s. (nie taka też jest jego funkcja), ale stanowi istotną wskazówkę interpretacyjną, której nie sposób pomijać przy dokonywaniu egzegezy art. 57 § 1 k.k.s. Omawiana zasada na gruncie przepisów k.k.s. ma szczególne znaczenie. Świadczy o tym chociażby fakt, iż ustawodawca pozwala sprawcy przestępstwa lub wykroczenia skarbowego na skorzystanie z wielu dobrodziejstw, pod tym wszakże warunkiem, iż ureguluje powstałe uszczuplenie. Wymienić tu choćby należy ? nie podleganie karze w przypadku złożenia tzw. czynnego żalu (art. 16 § 2 k.k.s.), złożenie wniosku o udzielenie zezwolenia na dobrowolne poddanie się odpowiedzialności (art. 17 § 1 pkt 1 kpk), czy wręcz możliwość odstąpienia od wymierzenia kary (art. 57 § 2 k.k.s.). Powyższe wyraźnie wskazuje, iż prawodawca przedkłada zaspokojenie należności finansowych Skarbu Państwa lub jednostki samorządu terytorialnego nad sankcję karną32. Każda z powyższych instytucji, niewątpliwie bardzo korzystna dla sprawcy, może zostać zastosowana tylko wówczas, gdy uiści on kwotę podatku, którą uszczuplił swoim zachowaniem.

No chyba jednak nie każda z powyższych instytucji może zostać zastosowana tylko wówczas, gdy uiści on kwotę podatku, którą uszczuplił swoim zachowaniem sprawca. W jakim celu bowiem ustawodawca w art. 16 § 2 i art. 17 § 1 pkt 1 kks używa pojęcia "uszczuplona należność", a w art. 57 § 2 - nie? Czyż nie jest to dowód wprost na to, że jednak czyn z art. 57 nie jest czynem uszczupleniowym? Bo gdyby miał być, to w § 2 art. 57 ustawodawca użyłby słowa "uszczuplony", a nie "należny".

18 sty 2011, 23:26
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Znowu 57 kks
Czyn z art. 57 par 1 kks jest czynem uszczupleniowym. Wynika to z art. 53 par 29 kks. "przepisy art. 27 i 28 ( def.należności publicznooprawnej uszczuplonej, narażonej na uszczuplenie) stosuje się odpowiedni do określeń "...... nie wpłaca w terminie podatku  ......." .

25 sty 2011, 09:52
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Post Znowu 57 kks
No właśnie... "odpowiednio", a nie wprost.
Ja również podzielam pogląd, że nie jest to czyn uszczupleniowy. Jeśli miałoby być inaczej, to dlaczego art. 57 jest zawsze wykroczeniem?
Inne, stricte uszczupleniowe czyny, są przecież wykroczeniami tylko do granicy progu ustawowego. No i zdaje się, że stronę podmiotową też mają nieco inaczej definiowaną, choć nie jestem pewien, czy to ma jakieś znaczenie.

25 sty 2011, 12:08

POSTY        969
Post Znowu 57 kks
DominikaM                    

Czyn z art. 57 par 1 kks jest czynem uszczupleniowym. Wynika to z art. 53 par 29 kks. "przepisy art. 27 i 28 ( def.należności publicznooprawnej uszczuplonej, narażonej na uszczuplenie) stosuje się odpowiedni do określeń "...... nie wpłaca w terminie podatku  ......." .
Na szczęście sąd w moich stronach ma inne zdanie.
:)

25 sty 2011, 16:41
Zaawansowany

REJESTRACJA15 paź 2010, 13:33

POSTY        45
Post Znowu 57 kks
Niektóre I.S., np. poznańska, też są zdania, że 57 nie jest czynem uszczupleniowym, co akurat pasuje oskarżycielom. W mojej ocenie m.in. argument co do szczególnej redakcji czynu z art. 57, a mianowicie, iż czyn zawsze stanowi wykroczenie skarbowe, niezależnie od uszczuplenia / wielkości nieuiszczonego podatku, jest całkiem niezły.

25 sty 2011, 17:42
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA31 gru 2010, 10:53

POSTY        15
Post Znowu 57 kks
DominikaM                    

W mojej ocenie omawiany delikt skarbowy nie jest czynem o charakterze uszczupleniowym, a wprowadzony przez art. 53 §  29 K.k.s. zapis miał na celu właściwe odczytanie przepisów 143 § 1 pkt. 1 K.k.s., czy art. 137 § 2 pkt. 1 K.k.s. (w związku z .... nastąpiło ....).

26 sty 2011, 18:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 118 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona