Teraz jest 06 wrz 2025, 10:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Rola radcy prawnego 
Autor Treść postu

REJESTRACJA23 gru 2010, 10:41

POSTY        7
Post Rola radcy prawnego
A ja wtrącę jeszcze trzy grosze co do radców, bo chyba nie każdy wie, że za każdą wygraną sprawę w sądzie radca inkasuje 100% kosztów zasądzonych na rzecz Skarbu Państwa ? czasami jest to 2 tyś. zł a czasami 60 tyś. (Oczywiście oprócz tego normalna pensja).
W razie wpadki konsekwencji nie ma bo, płaci budżet.
Kosztów nie ma bo całe zaplecze techniczne płaci budżet.
A niestety w większości przypadków praca polega na przystawieniu pieczątki bo odpowiedzi na skargi przygotowują pracownicy merytoryczni ;)
Żyć nie umierać.  :rolleyes:

11 sty 2011, 13:21
Zaawansowany

REJESTRACJA06 wrz 2009, 10:14

POSTY        87
Post Rola radcy prawnego
zet                    

\A niestety w większości przypadków praca polega na przystawieniu pieczątki bo odpowiedzi na skargi przygotowują pracownicy merytoryczni ;) :rolleyes:

to w takim razie za co kasę taki radca bierze :stop:
i po co taki potrzebny jest skoro merytoryczni i tak czarna robotę wykonują.
nie piszę o wszystkich bo chyba są jacyś wzorowi... gdzieś w Polsce

11 sty 2011, 18:12
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 lis 2009, 23:13

POSTY        92
Post Rola radcy prawnego
Niestety, pracownik za marne grosze musi mieć wiedzę większa od radcy prawnego.  Gdy przychodzi adwokat jako pełnomocnik strony lub doradca podatkowy to ten biedulka pracownik merytoryczny za marne grosze musi bronić interesu państwa.

11 sty 2011, 19:02
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 lis 2009, 23:13

POSTY        92
Post Rola radcy prawnego
zet                    

A ja wtrącę jeszcze trzy grosze co do radców, bo chyba nie każdy wie, że za każdą wygraną sprawę w sądzie radca inkasuje 100% kosztów zasądzonych na rzecz Skarbu Państwa ? czasami jest to 2 tyś. zł a czasami 60 tyś. (Oczywiście oprócz tego normalna pensja).
W razie wpadki konsekwencji nie ma bo, płaci budżet.
Kosztów nie ma bo całe zaplecze techniczne płaci budżet.
A niestety w większości przypadków praca polega na przystawieniu pieczątki bo odpowiedzi na skargi przygotowują pracownicy merytoryczni ;)
Żyć nie umierać.  :rolleyes:

Oczywiście obronę przygotowuje pracownik merytoryczny, (vide odpowiedź na skargę), radca tylko ją pre razy przeczyta aby zapamiętać.

11 sty 2011, 21:58
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 18:35

POSTY        114
Post Rola radcy prawnego
a co nie macie w urzędach wśród pracowników doradców podatkowych?

11 sty 2011, 22:25
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 06:23

POSTY        81
Post Rola radcy prawnego
sprawa                    

Niestety, pracownik za marne grosze musi mieć wiedzę większa od radcy prawnego.  Gdy przychodzi adwokat jako pełnomocnik strony lub doradca podatkowy to ten biedulka pracownik merytoryczny za marne grosze musi bronić interesu państwa.

W wąskim zakresie może mieć większa wiedzę od radcy, ale ciekawe jak by ten bidulka pracownik napisał skarge kasacyjną, jak by się zachował wystepując w postępowaniu cywilnym, karnym, administracyjnym reprezentując klienta, czy też jaką by wydał opinię w sprawie pracowniczej, z zamówień publicznych, itp.
zet                    

A ja wtrącę jeszcze trzy grosze co do radców, bo chyba nie każdy wie, że za każdą wygraną sprawę w sądzie radca inkasuje 100% kosztów zasądzonych na rzecz Skarbu Państwa ? czasami jest to 2 tyś. zł a czasami 60 tyś. (Oczywiście oprócz tego normalna pensja).W razie wpadki konsekwencji nie ma bo, płaci budżet.Kosztów nie ma bo całe zaplecze techniczne płaci budżet.A niestety w większości przypadków praca polega na przystawieniu pieczątki bo odpowiedzi na skargi przygotowują pracownicy merytoryczni ;)
Żyć nie umierać. :rolleyes:

Takie są podstawowe zasady ponoszenia kosztów reprezentacji procesowej i nic lepszego nie wymyślisz. A co ciekawe, radca prawny nie może zrzec się tego wynagrodzenia, podzielić z pracodawcą, czy też uzależniać wynagrodzenie od wygrania sprawy-bo to jest sprzeczne z Kodeksem Etyki Radcy Prawne i odpowiada dyscyplinarnie za to (polecam lekture art. 29 Kodeksu Etyki dostepnego na stronie www.kirp.pl).

12 sty 2011, 08:11

REJESTRACJA23 gru 2010, 10:41

POSTY        7
Post Rola radcy prawnego
Mgoral to Cię zaskocze bo skargi kasacyjne też piszą pracownicy.

Korporacyjnych zasad etyki nie znam ale skoro nie może sie zrzec kosztów sądowych  to pewnie może zrzec się etatowego wynagrodzenia (w sensie maksymalnego obniżenia - do płacy minimalnej), może płacić za papier, tusz, wynajęcie pokoju, pocztę, telefony, obsługę kancelaryjną itp z własnej kieszeni a także powinien płacić koszty zasądzone na rzecz podatników w przegranych sprawach czy nie ? A przedewszystkim wykonywać swoją pracę.
Tak to działa w "normalnym" środowisku radców prawnych i dlatego biorą koszty w wygranych sprawach.

Dla mnie taka umowa między pracodawcą już podpada pod naruszenie dysypliny finansów publicznych , ale co ja mogę  :zeby:

12 sty 2011, 12:49
Zaawansowany

POSTY        87
Post Rola radcy prawnego
ja też Cię zaskoczę Mgoral przed sądem cywilnym i karnym też występują wyznaczeni pracownicy.
Bo radca *** nie ruszy on doradza i wydaje ustne opinie.
oczywiście pracownicy to robią za free a radca spija smietankę - bo czy się stoi czy leży faktura się należy :wysmiewacz:

12 sty 2011, 22:15
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 06:23

POSTY        81
Post Rola radcy prawnego
zet                    

Mgoral to Cię zaskocze bo skargi kasacyjne też piszą pracownicy.

To niech ten pracownik podpisze jeszcze tą skarge kasacyjną, zobaczymy co sie stanie :D
kadet                    

ja też Cię zaskoczę Mgoral przed sądem cywilnym i karnym też występują wyznaczeni pracownicy.

Nie ma możliwości żeby przed sądem karnym występował wyznaczony pracownik, gdyż kpk nie przewiduje czegoś takiego (rozdział 9 kpk), jeśli więc wskażesz taki przypadek to będę naprawdę zaskoczony. A jeśli w sprawie cywilnej występuje pracownik, to z całym szacunkiem, ale obawiałbym się czy strona jest dobrze reprezentowana.
Poza dyskusją jest, że radca powinien rzetelnie wykonywać swoją pracę. Jeśli uważacie ze was zbywa, to zadawajcie tak pytania we wnioskach o udzielenie porady prawnej, żeby musiał ruszyć głową i odpowiednio uzasadnić opinię.
Jeśli radca nierzetelnie wykonuje pracę, to też odpowiada dysyplinarnie w specjalnym trybie, w którym zespół wizytatorów z samorządu radcowskiego bada czy do tego doszło, a następnie uniewinnia lub orzeka od kary nagany do kary wydalenia z samorządu.
A tak na uboczu mogę powiedzieć, że jesli w przyszłości samorządy adwokacki i radcowski się połączą, to pewnie skończy sie możliwość pracy na etacie radcom.

13 sty 2011, 08:47
Zaawansowany

REJESTRACJA28 lip 2009, 06:29

POSTY        71
Post Rola radcy prawnego
KADET to chyba 3 etaty ciągniesz :)

13 sty 2011, 12:25
Zaawansowany

POSTY        87
Post Rola radcy prawnego
adus                    

KADET to chyba 3 etaty ciągniesz :)

to już chyba lepiej jest w Biedronce tam przynajmniej płacą nadgodziny ale dopiero jak się w sądzie upomnisz :P

14 sty 2011, 08:12
Zaawansowany

POSTY        87
Post Rola radcy prawnego

Nie ma możliwości żeby przed sądem karnym występował wyznaczony pracownik, gdyż kpk nie przewiduje czegoś takiego (rozdział 9 kpk), jeśli więc wskażesz taki przypadek to będę naprawdę zaskoczony.

Przypadek taki widziałem ale kiedyś jak pracownik pierwsze jako pokrzywdzony przed prokuraturą występował a później w sądzie jako oskarżyciel prywatny albo powód cywilny dokładanie nie pamiętam, musiałbym się zapytać dokładnie.Teraz widzę że nie chodzi do sądu na rozprawy tylko składa jakieś pisemne wnioski ciągle ale chyba ich nie podpisuje - może coś się w międzyczasie zmieniło. Ale na pewno pisze zawiadomienia do prokuratury, składa jakieś zeznania i działa w przeciwieństwie do radcy prawnego, bo wiesz np. w sąsiednim urzędzie miasta zawiadomienia piszą radcy prawni.

A jeśli w sprawie cywilnej występuje pracownik, to z całym szacunkiem, ale obawiałbym się czy strona jest dobrze reprezentowana.

tu schodzimy z sedna dyskusji tu nie chodzi o pokazanie kto jest lepszy czy gorszy ale jak wypełniają obowiązki radcy prawni w urzędach, bo uwierz mi pracownik merytoryczny nie chodzi i działa w sprawach cywilnych bo tak chce albo ze ma takie widzimisie ale dlatego że MUSI bo radca *** nie ruszy. Jaki pisałem nie wszędzie tak jest (choć nie widziałem takiego przypadku) ale większości urzędów tak jest !! :mur:

14 sty 2011, 08:49
Znawca

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Post Rola radcy prawnego
mgoral                    

Nie ma możliwości żeby przed sądem karnym występował wyznaczony pracownik, gdyż kpk nie przewiduje czegoś takiego (rozdział 9 kpk), jeśli więc wskażesz taki przypadek to będę naprawdę zaskoczony.

A oskarżyciel skarbowy w sprawach z kks? Występuje przed sądem karnym przecież.

14 sty 2011, 12:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 cze 2009, 18:52

POSTY        47
Post Rola radcy prawnego
Kasik                    

izdebka: kierownik jednostki, który zadaje pytania z dziedzin leżących w jego zakresie działania po prostu czasami ma wątpliwości np. natury prawnej (zgodnie z ustawą nie musi mieć wykształcenia prawniczego) i dlatego czasami - bo przecież nie zawsze potrzebuje pomocy radcy. Skoro takie stanowisko jest w urzędzie przewidziane tzn., że jest potrzebne.

"W tym roku czeka mnie egzamin radcowski i nie widzę się potem w urzędzie..." - jesteś pewna, że zdasz? Ja na Twoim miejscu zwolniłabym się już dziś z urzędu, to nie jest przechowalnia.

1. Jeżeli ktośsięnie zna na swojej działce, to nie powinien być kierownikiem. Rozumiem, że czasem się trafiają problemy spoza zakresu i idzie się do radcy, ale np. pytanie przez VAT radcy o liczenie proporcji to chyba przesada. Dlaczego radca miałby ti wiedzieć, jeżeli nie wiedzą ci, któzy na codzień robią VAT? Są oczywiście komórki, które tego typu pytań nie zadają.
2. Nie jestem pewny, bo to nie jest latwy egzamin, a na razie nie odejdę, bo to w tej chwili nie ma sensu.

14 sty 2011, 14:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 44 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona