Wybory prezydenta RP 2010
maksiuI Ty myślisz, że bez obawy wsiadłbym do Twojego auta. Najpierw musiałby przejść PRZEGLĄD. Życie mi jeszcze miłe
Co do dziennikarza Faktu, to chyba mnie nie doceniasz. Wiem, ale NIE POWIEM
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Papież odmówił Komorowskiemu. Nie przyjedzie do PolskiUrok nowego prezydenta Polski nie zadziałał chyba na Benedykta XVI.
Bronisław Komorowski udał się wraz z małżonką do Watykanu. Od czasu pontyfikatu Jana Pawła II jest to dla polskich przywódców jeden z zasadniczych kierunków zagranicznych wizyt. Jak możemy wnioskować ze zdjęć, audiencja u papieża przebiegła w ciepłej atmosferze.
Jednakże po jej zakończeniu niespodziewanie powiało chłodem.Oto bowiem po opuszczeniu Stolicy Apostolskiej Komorowski ogłosił, że zaprosił Benedykta XVI do naszego kraju. Niemal natychmiast watykańska dyplomacja nieoficjalnie dała do zrozumienia, że papieska podróż do Polski jest mało prawdopodobna. Nie dziwi fakt, że Watykan odmówił Komorowskiemu ? Benedykt XVI był już przecież w Polsce rok po swoim wyborze.
Niemieckiego papieża nie wiążą z naszym krajem takie więzi, jak Jana Pawła II, a krajów do odwiedzenia ma jeszcze wiele. W dodatku Benedykt ma już swoje lata (chociaż jest w bardzo dobrej kondycji) i wyjeżdża z Watykanu rzadko.
Dziwi jednak, że watykańscy dyplomaci w tak bezceremonialny ? jak na swoje zwyczaje ? sposób odrzucili ofertę Komorowskiego. Może papież chciał pokazać, że nie tyle nie może, co nie chce teraz jechać do Polski?http://www.pardon.pl/artykul/12719/papi ... _do_polskikomentarz:
- maksiu, to co pogrubione, to komentarz, więcej nie dopisuję