Jak wyrobić dziecku PESEL
Czy któraś z Was wie może jak to w końcu jest z tym PESELem i mogłaby pomóc mi zinterpretować poniższe warunki jego nadawania?
"1.NADANIE NUMERU PESEL ?Z URZĘDU?
Nadanie numeru PESEL następuje po zgłoszeniu urodzenia dziecka w urzędzie stanu cywilnego (nie należy składać wniosku) w terminie 30 dni od daty zgłoszenia.
Aby otrzymać nadany numer PESEL, należy zgłosić się z dowodem osobistym do urzędu gminy i przedłożyć jeden z niżej wymienionych dokumentów:
odpis aktu małżeństwa,
odpis aktu urodzenia dziecka,
książeczka zdrowia dziecka.
Pracownik urzędu wpisze na jednym z dokumentów numer PESEL.
2.NADANIE NUMERU PESEL NA PISEMNY WNIOSEK
Dokumenty:
wniosek (do pobrania tutaj ? ze strony MSWiA),
odpis skrócony aktu urodzenia,
w przypadku osób, które wstąpiły w związek małżeński ? odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o aktualnie używanym nazwisku.
Opłaty:
Od 1 stycznia wnioski i załączniki są zwolnione z opłat skarbowych."
Czy nadadzą go naszemu synkowi z urzędu czy będziemy musieli składać wniosek? Zaznaczam,że tato będzie osobiście składał wniosek o umiejscowienie angielskiego aktu ur. w USC,więc z poniższych reguł powinna nas dotyczyć ta pierwsza,tylko czy umiejscowienie aktu jest równoznaczne ze "zgłoszeniem ur.dziecka"?? Wolę się upewnić i przygotować wszystkie dokumenty zanim partner pojedzie do Polski...
No właśnie-pytanie numer 2 Który angielski akt ur.(full czy certified copy) powinniśmy przetłumaczyć do złożenia w USC? I który adres wpisać na wniosku-polski czy angielski?
Pewnie w jakimś innym wątku ktoś już odpowiedział na moje pytania,ale jakoś nie mogę się doszukać,więc będę wdzięczna za konkretne info Pozdrowionka.
---------------------------
Hej
2 miesiace temu sama to wszystko zalatwialam wiec wiem jak to wyglada
z pelnym aktem urodzenia trzeba isc do tlumacza przysieglego, z przetlumaczonym aktem nalezy sie udac do urzedu stanu cywilnego, aby go umiejscowic, gdy akt zostanie umiejscowiony, dostaniecie 3 polskie akty swojego dziecka i kwitek do meldunku. z tym idziecie do urzedu miasta i meldujecie malenstwo, ja musialam dziecko zameldowac na swoj adres w polsce gdyz z ojcem dziecka nie mamy slubu! pozniej czeka sie do dwoch tygodni na PESEL i to tyle. na wszystko niestey sie czeka. tlumaczenia 1-2 dni, usc 4-5 dni, a um do 2 tygodn
----------------------------
" Z URZĘDU" nadawany jest numer PESEL tylko dzieciom urodzonym w Polsce.
My mamy 2 możliwości
1). albo osobiście będąc w Polsce,
2). albo przez konsulat,.
Polski Akt urodzenia załatwiała w Polsce moja mama mając oryginał brytyjskiego.
Tak jak pisała mama Aluni i Bartusia - moja mama przetłumaczyła go u przysięgłego i z tym podreptała do Urzędu Miasta.
PESEL natomiast mogłam tylko osobiście w trakcie pobytu w moim mieście,
gdzie musiałam mała zameldować (można u babci).
Przez Konsulat tez nie jest źle, tylko trwa to dłużej i kosztuje.
mama dwulatka z Glasgow

----------------------------------
Acha - doczytałam
Musicie przetłumaczyć Full Birth Certificate
i potem w Polsce posługujecie się tylko tym Polskim Aktem Ur.,
także ten wpisujesz we wniosku.
mama dwulatka z Glasgow

------------------------------
Ja za pośrednictwem mojej mamy umiejscowiłam w Polsce akt urodzenia oczywiście po uprzednim przetłumaczeniu ale o pesel l muszę upomnieć się osobiście j jak będę w kraju albo przy okazji składania wniosku na paszport 5letni w konsulacie składa się podanie o nadanie numeru pesel jednocześnie wyrabiają paszport i nadają pesel trwa to ok 3,5 miesiąca tak nam powiedziano. I potem odbierasz paszport w Londynie i pesel.
MK
-------------------------------
Dzięki dziewczyny za odpowiedź. Co ciekawe obie piszecie,że trzeba dziecko zameldować,a ja myślałam,że znieśli w styczniu tego roku obowiązek meldunkowy-tak gdzieś czytałam. Widocznie teoria z praktyką się mija,jak to w Polsce
Jeśli chodzi o tłumaczenie brytyjskiego aktu ur.to bardziej logiczne wydawało mi się użycie certified copy,gdyż są na niej imiona i nazwiska rodziców. Dobrze,że wyprowadziłyście mnie z błędu. Osobiście wolę to pozałatwiać w Polsce,niż przez konsulat. Planuję też po uzyskaniu PESELu wyrobić małemu dowód osobisty-czy któraś z was wyrabiała? Podobno przy składaniu wniosku dla dziecka poniżej 13 roku życia muszą być obecni oboje rodzice i maluch-czyli jak tu do paszpor
------------------
czesc
jak zalatwiasz wszystko przez konsulat trwa to wlasnie 4-5 miesiecy a Twoje dziecko jest meldowane w urzedzie '' Warszawa Srodmiescie '' bodajze.
Szczerze mowiac lepiej samemu sie wybrac do kraju i wszystko zalatwic. I radze sie przygotowac na opieszalosc konsulatu oraz polskich urzedow. Powodzenia.
Chioma cennik uslug konsulatu znajedziesz na ich stronie internetowej ( przynajmniej pare miesiecy temu tam byl ).
Acha jak wrabiasz dziecku dowod to wystarczy obecnosc jednego z rodzicow oraz dziecko.
Mikolaj 3/10/2008
całość tutaj:
http://www.polkadot.pl/pl/forum/kacik_mam/jak_wyrobic_dziecku_pesel