Teraz jest 06 wrz 2025, 09:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 342 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Następna strona
Czy PESEL zastąpi NIP - projekt zmian ustawy o NIP na 2011 rok 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Czy PESEL zastąpi NIP - projekt zmian ustawy o NIP na 2011 rok
Zaalarmowała mnie sensacyjna wiadomość z netu iż planuje się likwidację NIP. Tu tego nie widzę a nawet widzę potrzebę utrzymania NIP dla dobra współpracy z bankami.  Czy ktoś wie na jakiej podstawie dziennikarze poszczają "kaczki" o likwidacji NIPa ?

06 sie 2010, 22:43
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Post Projekt - zmiana Ordynacji Podatkowej i ustawy o NIP
tranqilo                    

Poniższy przepis wchodzi za 9 miesięcy.

11)w art. 82 § 2 otrzymuje brzmienie:
?§ 2. Banki i spółdzielcze kasy oszczędnościowo-kredytowe są obowiązane do sporządzania i przekazywania ministrowi właściwemu do spraw finansów publicznych, w formie dokumentu elektronicznego, w okresie sprawozdawczym ? odpowiednio od 1 do 15 dnia miesiąca oraz od 16 do ostatniego dnia miesiąca, informacji o założonych i zlikwidowanych rachunkach bankowych związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej, w terminie do siódmego dnia następnego okresu sprawozdawczego. Obowiązek sporządzania i przekazywania informacji nie dotyczy rachunków bankowych założonych i zlikwidowanych w tym samym okresie sprawozdawczym.?;

Dziwne jest to robienie wyjątków dla rachunków założonych i zlikwidowanych w okresie sprawozdawczym a jeśli rachunek jest likwidowany 1 dzień po okresie i istniał 2-3 dni to banki maja go wykazać. Nie widzę tu żadnej logiki.

Zamieściłem tu to co znalazłem na stronach sejmu bo zaalarmowała mnie sensacyjna wiadomość z netu iż planuje się likwidację NIP. Tu tego nie widzę a nawet widzę potrzebę utrzymania NIP dla dobra współpracy z bankami.  Czy ktoś wie na jakiej podstawie dziennikarze poszczają "kaczki" o likwidacji NIPa ?

To nie "kaczki" - prace w tym zakresie trwają w MF już od kilku miesięcy.

07 sie 2010, 11:25
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Ciekaw jestem kiedy te "kaczki" (likwidacja NIP) wypłyną, bo to będzie gwóźdź do trumny dla wszystkich programów w MF i nie tylko. Trzeba by wymieniać wszystkie programy do fakturowania,rozliczeń z US,  Finansowo-księgowe i płacowo-kadrowe we wszystkich firmach w tym w USach oraz zmodernizować oprogramowanie ZUS w tym do rozliczeń z US. Czy nas na to stać w dobie kryzysu ?

Co za debil wymyślił taką zmianę by zmieniać coś co dobrze działa i jest już od lat utrwalone w świadomości społeczeństwa.
Ja rozumiem akcje medialne które mają dać wzrost popularności rządu ale ta zmiana moim zdaniem przekracza wielokrotnie swoją głupotą nawet zrobienie "jednego okienka"  do rejestracji w gminie i notowania rządu spadną na łeb na szyję.

07 sie 2010, 13:30
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Post Sierpień 2010 - zmiana Ordynacji Podatkowej i ustawy o NIP
NIP nie będzie nadawany osobom fizycznym, które nie są przedsiębiorcami. Cała reszta ma mieć NIP.

07 sie 2010, 17:05
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Us_nip                    

NIP nie będzie nadawany osobom fizycznym, które nie są przedsiębiorcami. Cała reszta ma mieć NIP.

A więc kto poniesie olbrzymie koszty zmian w oprogramowaniu ? Twórca zmian ? Wątpię. No chyba , że ktoś się zbuntuje i wystawi pozew zbiorowy. Będzie kolejny powód do zamrożenia płac w budżetówce.
A jaki zysk z tych zmian - bardzo wątpliwy propagandowo.

07 sie 2010, 18:04
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
tranqilo                    

Co za debil wymyślił taką zmianę by zmieniać coś co dobrze działa i jest już od lat utrwalone w świadomości społeczeństwa.

Rozumiem, że to retoryczne pytanie.
Us_nip                    

Zaraz, zaraz nadano ze 31-33 miliony NIPów z czego ze 29 milionów osobom fizycznym, które nie są przedsiębiorcami, a teraz dzięki światłym zmianom w ciągu roku 200 -300 tysięcy osób uniknie gehenny związanej z nadawaniem im NIP.
Po przemyśleniu sprawy uważam, że wszystkim debilom należą się przeprosiny od tranqilo.

07 sie 2010, 18:39
Zobacz profil WWW
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2007, 16:08

POSTY        237
Popieram likwidację NIPu dla osób fizycznych - w zupełności wystarczy tu PESEL. W systemach organów podatkowych (Poltax, PemDat, itp.) osobę fizyczną można zidentyfikować albo po NIPie albo po PESELU. Tak więc podwójny identyfikator jest tu zbędny i nikomu niepotrzebny!

07 sie 2010, 21:28
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
tranqilo                    

Moje pytanie: co za debil wymyślił NIP dla fizoli?!
Dlaczego nikt nie pomyślał wtedy o PESELu?  :mur:

07 sie 2010, 21:40
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Maxer2007                    

Popieram likwidację NIPu dla osób fizycznych - w zupełności wystarczy tu PESEL. W systemach organów podatkowych (Poltax, PemDat, itp.) osobę fizyczną można zidentyfikować albo po NIPie albo po PESELU. Tak więc podwójny identyfikator jest tu zbędny i nikomu niepotrzebny!

Tak, PESEL jest czasami zbędny ale przydaje się gdy ktoś podał błędny NIP (pracodawcy lub ZUS) . NIP jest nadawany cudzoziemcom opłacającym podatki w Polsce a nie posiadającym PESELA jak do niedawna Vincent. PESEL zawiera dotąd niepoprawione błędy i nie jest wystarczająco , na bieżąco korygowany.
Likwidacja NIP to konieczność przerobienia wszystkich systemów komputerowych pracujących w skarbowości , bankowych, zusowskich i wielu firmowych bo dla celów podatkowych były ukierunkowane na ten jedynie słuszny identyfikator.Do tego dochodzi wydrukowanie setek nowych formularzy urzędowych ,kadrowych. Setki zmian w rozporządzeniach i ustawach - z generowaniem kolejnych błedów ... To są niewyobrażalne koszty - strzelam - może ze 2 miliardy zł lub więcej, które są zbędne bo te systemy teraz bardzo dobrze ze sobą współpracują - nawet elektronicznie.

07 sie 2010, 21:51
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Badman                    

tranqilo                    

Odpowiedź jest prosta, oparta na wieloletnim doświadczeniu w pracy z PESELEM w skarbowości i w ZUS. To przez PESELA zawaliło się wdrożenie programów w ZUS. PESEL ma mnóstwo wad i błędów aktualizacyjnych, braków w bazie sięgających jeszcze lat 70-tych i podziału województw. Spytaj się starych nipowców to opowiedzą Ci mnóstwo przygód z PESELEM. PESELA nie nadaje się osobom urodzonym za granicą i jeśli go potrzebują to mają z tym problem.

MSWIA właściciel PESELA naciska na to by jego baza była najważniejsza ale nie dba o to by była aktualizowana i poprawiana. Za jakość tej bazy odpowiadają gminy, które czasami albo nie widzą w tym za bardzo swojego interesu albo nie mają wdrożonych procedur aktualizacyjnych.

Zobacz poniżej jakie problemy mają ludzie by zdobyc PESEL dla dziecka. Nadanie NIP to przy tym pestka.

Jak wyrobić dziecku PESEL

Czy któraś z Was wie może jak to w końcu jest z tym PESELem i mogłaby pomóc mi zinterpretować poniższe warunki jego nadawania?

"1.NADANIE NUMERU PESEL ?Z URZĘDU?

Nadanie numeru PESEL następuje po zgłoszeniu urodzenia dziecka w urzędzie stanu cywilnego (nie należy składać wniosku) w terminie 30 dni od daty zgłoszenia.

Aby otrzymać nadany numer PESEL, należy zgłosić się z dowodem osobistym do urzędu gminy i przedłożyć jeden z niżej wymienionych dokumentów:

odpis aktu małżeństwa,
odpis aktu urodzenia dziecka,
książeczka zdrowia dziecka.

Pracownik urzędu wpisze na jednym z dokumentów numer PESEL.

2.NADANIE NUMERU PESEL NA PISEMNY WNIOSEK

Dokumenty:

wniosek (do pobrania tutaj ? ze strony MSWiA),

odpis skrócony aktu urodzenia,
w przypadku osób, które wstąpiły w związek małżeński ? odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o aktualnie używanym nazwisku.

Opłaty:
Od 1 stycznia wnioski i załączniki są zwolnione z opłat skarbowych."

Czy nadadzą go naszemu synkowi z urzędu czy będziemy musieli składać wniosek? Zaznaczam,że tato będzie osobiście składał wniosek o umiejscowienie angielskiego aktu ur. w USC,więc z poniższych reguł powinna nas dotyczyć ta pierwsza,tylko czy umiejscowienie aktu jest równoznaczne ze "zgłoszeniem ur.dziecka"?? Wolę się upewnić i przygotować wszystkie dokumenty zanim partner pojedzie do Polski...
No właśnie-pytanie numer 2 Który angielski akt ur.(full czy certified copy) powinniśmy przetłumaczyć do złożenia w USC? I który adres wpisać na wniosku-polski czy angielski?
Pewnie w jakimś innym wątku ktoś już odpowiedział na moje pytania,ale jakoś nie mogę się doszukać,więc będę wdzięczna za konkretne info Pozdrowionka.
---------------------------
Hej
2 miesiace temu sama to wszystko zalatwialam wiec wiem jak to wyglada
z pelnym aktem urodzenia trzeba isc do tlumacza przysieglego, z przetlumaczonym aktem nalezy sie udac do urzedu stanu cywilnego, aby go umiejscowic, gdy akt zostanie umiejscowiony, dostaniecie 3 polskie akty swojego dziecka i kwitek do meldunku. z tym idziecie do urzedu miasta i meldujecie malenstwo, ja musialam dziecko zameldowac na swoj adres w polsce gdyz z ojcem dziecka nie mamy slubu! pozniej czeka sie do dwoch tygodni na PESEL i to tyle. na wszystko niestey sie czeka. tlumaczenia 1-2 dni, usc 4-5 dni, a um do 2 tygodn
----------------------------
" Z URZĘDU" nadawany jest numer PESEL tylko dzieciom urodzonym w Polsce.

My mamy 2 możliwości
1). albo osobiście będąc w Polsce,
2). albo przez konsulat,.

Polski Akt urodzenia załatwiała w Polsce moja mama mając oryginał brytyjskiego.
Tak jak pisała mama Aluni i Bartusia - moja mama przetłumaczyła go u przysięgłego i z tym podreptała do Urzędu Miasta.
PESEL natomiast mogłam tylko osobiście w trakcie pobytu w moim mieście,
gdzie musiałam mała zameldować (można u babci).

Przez Konsulat tez nie jest źle, tylko trwa to dłużej i kosztuje.
mama dwulatka z Glasgow :)
----------------------------------
Acha - doczytałam
Musicie przetłumaczyć Full Birth Certificate
i potem w Polsce posługujecie się tylko tym Polskim Aktem Ur.,
także ten wpisujesz we wniosku.
mama dwulatka z Glasgow :)
------------------------------
Ja za pośrednictwem mojej mamy umiejscowiłam w Polsce akt urodzenia oczywiście po uprzednim przetłumaczeniu ale o pesel l muszę upomnieć się osobiście j jak będę w kraju  albo przy okazji składania wniosku na paszport 5letni w konsulacie składa się podanie o nadanie numeru pesel jednocześnie wyrabiają paszport i nadają pesel trwa to ok 3,5 miesiąca tak nam powiedziano. I potem odbierasz paszport w Londynie i pesel.
MK
-------------------------------
Dzięki dziewczyny za odpowiedź. Co ciekawe obie piszecie,że trzeba dziecko zameldować,a ja myślałam,że znieśli w styczniu tego roku obowiązek meldunkowy-tak gdzieś czytałam. Widocznie teoria z praktyką się mija,jak to w Polsce
Jeśli chodzi o tłumaczenie brytyjskiego aktu ur.to bardziej logiczne wydawało mi się użycie certified copy,gdyż są na niej imiona i nazwiska rodziców. Dobrze,że wyprowadziłyście mnie z błędu. Osobiście wolę to pozałatwiać w Polsce,niż przez konsulat. Planuję też po uzyskaniu PESELu wyrobić małemu dowód osobisty-czy któraś z was wyrabiała? Podobno przy składaniu wniosku dla dziecka poniżej 13 roku życia muszą być obecni oboje rodzice i maluch-czyli jak tu do paszpor
------------------
czesc
jak zalatwiasz wszystko przez konsulat trwa to wlasnie 4-5 miesiecy a Twoje dziecko jest meldowane w urzedzie '' Warszawa Srodmiescie '' bodajze.
Szczerze mowiac lepiej samemu sie wybrac do kraju i wszystko zalatwic. I radze sie przygotowac na opieszalosc konsulatu oraz polskich urzedow. Powodzenia.
Chioma cennik uslug konsulatu znajedziesz na ich stronie internetowej ( przynajmniej pare miesiecy temu tam byl ).

Acha jak wrabiasz dziecku dowod to wystarczy obecnosc jednego z rodzicow oraz dziecko.
Mikolaj 3/10/2008

całość tutaj: http://www.polkadot.pl/pl/forum/kacik_mam/jak_wyrobic_dziecku_pesel

07 sie 2010, 21:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2007, 16:08

POSTY        237
Badman                    

tranqilo                    

Zgadzam się z Tobą! Jak dobrze znam nasze realia, najpierw ktoś wziął niezłą kasę za wymyślenie NIPu, a następnie wziął kasę za pomysł jego likwidacji!
Rozumiem, że likwidacja NIPu nie jest bezproblemowa, podobnie jak usunięcie strupa z pupy.

09 sie 2010, 15:46
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Pomysłodawca się ujawnił - podję za ONET.pl

Od 1 stycznia 2011 r. osoby fizyczne nieprowadzące działalności gospodarczej, w kontaktach z administracją podatkową będą posługiwały się tylko jednym numerem identyfikacyjnym, PESEL - poinformował PAP w poniedziałek wiceminister finansów Andrzej Parafianowicz.
"Prace koncepcyjne trwają od jakiegoś czasu. Musieliśmy być pewni, że zniesienie obowiązku posługiwania się NIP-em dla osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej nie spowoduje zamieszania w aparacie skarbowym. Administracja skarbowa jest już przygotowana do posługiwania się tylko jednym numerem identyfikacyjnym PESEL" - powiedział w rozmowie z PAP wiceminister Parafianowicz.

Jego zdaniem od 1 stycznia osoby fizyczne nie prowadzące działalności gospodarczej nie będą musiały pamiętać o NIP-ie, nowe NIP-y nie będą też wydawane.

"Poza kosztem związanym z pracą przy pisaniu projektu nowelizacji ustawy, zmiana nie będzie rodzić żadnych kosztów finansowych dla budżetu. Nie będziemy musieli przebudowywać systemu, bo administracja podatkowa już teraz ma informacje o numerze PESEL" - zapewnił Parafianowicz.

"Z punktu widzenia obywatela będzie to znaczne uproszczenie. Nie będzie on musiał pamiętać dwóch numerów, tylko jeden - PESEL, który towarzyszy mu od urodzenia" - dodał.

Według wiceministra przy obecnym stanie techniki i informatyzacji nie ma uzasadnienia, aby utrzymywać obowiązek posługiwania się NIP-em przez osoby fizyczne, które nie prowadzą działalności gospodarczej.

Parafianowicz dodał, że w przypadku firm obowiązek posługiwania się NIP-em pozostanie, bo wynika on z regulacji unijnych. Zaznaczył jednak, że wobec przedsiębiorstw także przewidywane są zmiany.

"W ich przypadku nadanie NIP-u nie będzie już decyzją administracyjną, o którą trzeba wnioskować i na którą się czeka, ale zwykłym wydaniem zaświadczenia o nadaniu numeru" - wyjaśnił.

Wiceminister powiedział, że zmiana ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników, (która jest konieczna dla zniesienia numeru NIP dla obywateli - PAP) jest przewidywana w planach prac rządu na drugie półrocze 2010 r. Obecnie projekt założeń do projektu nowelizacji jest na etapie uzgodnień międzyresortowych.

Niewykluczone, że 1 stycznia 2011 r. na podatników będzie czekać więcej miłych niespodzianek.

Przykro sprzeczać się ze swoim ministrem ale niestety w swojej ocenie kosztów operacji zmian to ON buja w obłokach niewiedzy informatycznej. To będzie bardzo kosztowna i bolesna zmiana dla i urzędów i dla podatników. Jestem przekonany, że znowu odwalono fuszerkę by zrealizować kolejne zobowiązanie medialne likwidację numeru NIP (PESEL ma zostać) . A dlaczego nie zlikwidować i PESELA - przecież można pójść dalej no nie ? Bo tak naprawdę to nikt nie pamięta swojego PESELA a NIP sporo osób zna bo było to przydatne.

Nie mam nic przeciwko zmianie by NIP nie był decyzją administracyjną. Najbardziej ucieszy to naczelników,którzy musieli podpisywać niegdyś  tysiące takich decyzji tygodniowo a teraz pewnie już nie.

A z tych miłych niespodzianek jakie mogą oczekiwać podatnicy : firmy,banki,ZUS i inne instytucje to będzie kosztowna zmiana wszystkich systemów FK ,płacowo-kadrowych i tych do rozliczeń z podatków ( na przykład banki, biura maklerskie). Będą też zmiany we współpracy elektronicznej i dalsze kłopoty jak to zwykle przy wdrożeniach. Czy stać nas na to Panie Ministrze ?

09 sie 2010, 19:00
Zaawansowany

REJESTRACJA17 lis 2006, 14:40

POSTY        30

LOKALIZACJApolska płd.
My się na forum denerwujemy a i tak nas mają  w :dupa: Szlag mnie jasny trafia jak sobie pomyślę o tych wszystkich weryfikacjach!!
Baza PESEL jest do tyłu o jakieś pół roku!! I jaka wiarygodna!! A formularze zapewne pójdą na makulaturę..masakra..zmiana w systemach. Ciekawe jak szybko nastąpi powrót do NIPu pewnie jak się zmieni rząd. Ten niedługo się zmieni i chce pokazać jak to ciężko pracowali. Niee... więcej nie pisze bo mnie zaczyna to wszystko wkur... Reorganizacje, likwidacje NIPu, nowy Poltax, na szkolenia "0" na dokształcanie "0" że o wynagrodzeniach nie wspomnę  <_<

09 sie 2010, 19:30
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Nowy POLTAX ( myślę tu wyłącznie o przeniesieniu na nowe serwery) istnieje jako zbiór kodów z wersją testową z która każdy urząd się już zapoznał. Na razie nie było wdrożenia w żadnym urzędzie bo są poważne błędy ( mam nadzieje do usunięcia), które uniemożliwiają wdrożenie.  NP. na terminalach nie działają aplikacje. POLTAX jest obecnie "zamrożony" aż do udanego zakończenia wdrożenia oby do końca roku.  Mówienie w tej trudnej dla informatyki chwili o całkowitej zmianie procesu przetwarzania i radykalnej zmianie we wszystkich programach to MASAKRA. W najgorszym przypadku może doprowadzić do katastrofy jeśli nieprzetestowany , niedostosowany do potrzeb program + nowe (błędne?) druki będzie się na siłę wdrażać.

Ja rozumiem naciski firm komputerowych ale jakiś swój zdrowy rozsądek to trzeba mieć.

Mam też do Pana Ministra pytanie : Po czym rozróżnić , że dana osoba fizyczna ma się posługiwać NIP a kiedy nie? Do tej pory takie rozstrzygnięcie nie było potrzebne a teraz MUSI być. No i okaże się, że spora grupa ludności należy do obu zbiorów.

09 sie 2010, 19:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 342 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Następna strona