tylko dla wyspecjalizowanych ,bo przecież oni maja tysiące podmiotów gospodarczych zarejestrowanych do VAT, a inne US tylko setki , tylko i...ta mógł to wymyślić
30 lip 2010, 10:46
Reorganizacja
Zapewne w tym szaleństwie tkwi metoda. Tylko pytanie jaki jest jej cel, bo napewno nie polepszenie warunków pracy ani obsługi podatników. Może ktoś ma jakiś pomysł do czego ma to doprowadzić i jakie dać rezultaty w przyszłości?
30 lip 2010, 11:04
Reorganizacja
Ewcia76
Może ktoś ma jakiś pomysł do czego ma to doprowadzić i jakie dać rezultaty w przyszłości?
Może do ujednolicenia struktury organów aparatu skarbowego a w efekcie tego do połączenia urzędów w jeden urząd na wzór brytyjskiego HMRC lub amerykańskiego IRS?
Tylko jak by się ten twór miał nazywać: Polski Urząd Skarbowy - PUS, Narodowy Urząd Skarbowy - NUS, Urząd Skarbowy Rzeczypospolitej Polskiej - USRP.
____________________________________ "Chciałem, by Warszawa była wielka. (...) I Warszawa jest wielka. (...) dziś widzę wielką Warszawę. S. Starzyński. 23.09.1939r.
30 lip 2010, 11:45
Reorganizacja
Skoro zamiary wprowadzenia zmian zostały upublicznione przez Ministerstwo, to trzeba szykować się do tego co już nieuniknione. Niektóre komórki pozostają w dotychczasowej formie więc może jakoś damy radę (zaorają tylko część a nie całość urzędu, trzeba będzie cierpliwie czekać aż coś z tego ładnego "wyrośnie"). Tylko jak człowiek pomyśli o tych kolejnych zakresach obowiązków, opisach stanowisk, wartościowaniu, zmianach w zarządzeniach i instrukcjach, procedurach szj, zapomniałem że przecież szybciutko musi powstać też regulamin organizacyjny (oj w izbach skarbowych chyba im nocek zabraknie jak w jednym czasie będą musieli zaopiniować i pewnie poprawić regulaminy otrzymane od urzędów z całego województwa), trzeba wypowiedzieć warunki umowy wielu osobowm żeby im ewentualnie zaproponować nowe... Oczywiście tempo i jakość pracy nie może ulec pogorszeniu bo przecież "mierniki cierpliwe ale sprawiedliwe" Zabawne, bo przypomniało mi się też, że teraz powinny być wewnętrzne audyty stystemu zarządzania jakością a na początku przyszłego, urzędy powinny być zgłaszane do certyfikacji... a tu dopiero zasiane i nie ma co jeszcze z pola zbierać Jak się nic nie dzieje to długo nic ale jak już dostaną powera w tym Ministerstwie to wszyscy razem w jednej chwili. Co oni biorą?
30 lip 2010, 12:45
Reorganizacja
Ewcia76
Może ktoś ma jakiś pomysł do czego ma to doprowadzić i jakie dać rezultaty w przyszłości?
Ujednoliceie struktury i zakresu obowiązków komórek w urzędach może w przyszłosci być podstawą do połączenia urzedów skarbowych w jeden ogólnokrajowy urząd na wzór brytyjskiego HMRC lub amerykańskiego IRS.
____________________________________ "Chciałem, by Warszawa była wielka. (...) I Warszawa jest wielka. (...) dziś widzę wielką Warszawę. S. Starzyński. 23.09.1939r.
30 lip 2010, 13:09
Reorganizacja
umiejscawiając kasy rejestrujące w obsłudze bieżącej autor wykazał się znajomością problemu,tym bardziej, że odczyty z mocy prawa odbywają się przeważnie poza US, kwestie zwrotów ulgi w jedną i drugą stronę to wynik czynności sprawdzających. Mozna wyliczać dalej, ale przecież ci z MF wiedzą lepiej.
30 lip 2010, 14:35
Reorganizacja
Ujednoliceie struktury i zakresu obowiązków komórek w urzędach może w przyszłosci być podstawą do połączenia urzedów skarbowych w jeden ogólnokrajowy urząd na wzór brytyjskiego HMRC lub amerykańskiego IRS.
Jakoś nie chce mie się wierzyć, że ktoś kiedyś w tym kraju doprowadzi do ujednolicenia struktur urzędów skarbowych. A co gdy trzeba będzie kogoś "swojego" zrobić kierownikiem? A tu miejsc brak.... Szczerze gdy zaczynałam pracę w skarbówce byłam przekonana, że wszystkie urzędy mają tą samą strukturę i wszędzie są te same zarobki na tych samych stanowiskach. Taka głupiutka byłam ale wyrosłam.
30 lip 2010, 14:53
Reorganizacja
TUTTI - Co oni biorą ?
Też jestem ciekawy ? To wszystko jest na głowie postawione - wymiana serwerów i POLTAXU na podobno "ulepszoną" wersję , wdrożenie SZJ , i do tego reorganizacja
30 lip 2010, 20:00
Reorganizacja
Ewcia76
A co gdy trzeba będzie kogoś "swojego" zrobić kierownikiem? A tu miejsc brak....
Zamiast samodzielnych urzędów będą oddziały (jak w ZUSie) z kierownikami lub dyrektorami (dotychczasowymi naczelnikami) których nie trzeba będzie wyłaniać w konkursach, więc "stołkologia stosowana" będzie jeszcze prostsza i łatwiejsza niż teraz. Obecnie naczelnik jest z założenia przynajmniej częściowo niezależny a jak zostanie kierownikiem oddziału to będzie musiał grzecznie wszystkie polecenia "góry" wykonywać.
30 lip 2010, 20:07
Reorganizacja
Takiego bajzlu to nie widziałem przez lata. Ktoś kto robi reorganizację albo nie wie co robi bo nie ma pojęcia co chce zrobić albo jest Konradem Wallenrodem
30 lip 2010, 20:09
Reorganizacja
Bitnova - REORGANIZACJĘ robią młodzi , kreatywni z Min.Fin. którzy nie mają zielonego pojęcia o pracy a tym bardziej o pracy w urzędach i ich zadaniach oraz działaniu.
30 lip 2010, 20:16
Reorganizacja
To muszą mieć rozum 1,5 rocznego dziecka. Bo cała ta reorganizacja i zmiany polegają na tym, że wezmę kamyk wrzucę do rosołu na stole i zobaczę co się stanie. Przepraszam, ale za te grosze co zarabiam sram na reformy w skarbowości - niech dołożą do jałmużny na 8000 zeta netto to będę za reformą.
30 lip 2010, 20:24
Reorganizacja
zgodnie z § 1 pkt 4 Naczelnik urzędu skarbowego, w zależności od zakresu i rozmiaru realizowanych zadań, tworzy niezbędną liczbę komórek organizacyjnych, o których mowa w ust. 1 i 3, oznaczając je odpowiednimi symbolami, dodając do symbolu literowego kolejną cyfrę rzymską
zatem w praktyce nic się nie zmieni
30 lip 2010, 21:04
Reorganizacja
Weksel
Bitnova - REORGANIZACJĘ robią młodzi , kreatywni z Min.Fin. którzy nie mają zielonego pojęcia o pracy a tym bardziej o pracy w urzędach i ich zadaniach oraz działaniu.
Wielu z tych młodych, kreatywnych z Min.Fin. którzy nie mają zielonego pojęcia o pracy, a tym bardziej o pracy w urzędach i ich zadaniach oraz działaniu. Tak jak wielu użytkowników tego forum pracowało w urzędach na szeregowych stanowiskach i uważało, że w ich urzędach trzeba wprowadzić zmiany, bo "to, tamto i owamto" źle funkcjonowało. Teraz wielu z nich ma szansę zrealizować swoje pomysły i tak samo jak pomysły i postulaty "młodych i gniewnych" użytkowników tego forum mogą się nie podobać pozostałym, tak i ich pomysły mogą mieć zwolenników i przeciwników. A to że wiele osób uważa, że reorganizacja u nich w urzędach nie będzie obędzie się bez ofiar, to już inna bajka.