Jestem ciekaw, czy w ustawie o doradztwie podatkowym wprowadzą zapis, że osoba będąca doradcą podatkowym pracująca w UKS, będąca IKS lub DUKS, lub pracująca w US nie będzie podlegać przepisom o skreśleniu z listy DP... Bo o ile dobrze pamiętam, w chwili obecnej osoba wpisana na listę DP jeśli zawiesi wykonywanie zawodu DP jest skreślana po 5 latach od dnia wpisu na listę DP.. I nagle taka osoba wpisana na listę DP może w trakcie bycia IKS'em lub DUKS'em zostać skreślona z listy i tym samym nie będzie spełniać wymogów do piastowania stanowiska... A może czegoś nie dostrzegam... A może powinni wprowadzić zapis w ustawie o DP, że nie traktuje się jako zawieszenie wykonywania zawodu pracę w organach kontroli skarbowej lub w organach podatkowych? Ale jak znam życie znów, ktoś o czymś zapomniał.
08 lip 2010, 22:13
Zmiany w kontroli skarbowej
komis
Jestem ciekaw, czy w ustawie o doradztwie podatkowym wprowadzą zapis, że osoba będąca doradcą podatkowym pracująca w UKS, będąca IKS lub DUKS, lub pracująca w US nie będzie podlegać przepisom o skreśleniu z listy DP... Bo o ile dobrze pamiętam, w chwili obecnej osoba wpisana na listę DP jeśli zawiesi wykonywanie zawodu DP jest skreślana po 5 latach od dnia wpisu na listę DP.. I nagle taka osoba wpisana na listę DP może w trakcie bycia IKS'em lub DUKS'em zostać skreślona z listy i tym samym nie będzie spełniać wymogów do piastowania stanowiska... A może czegoś nie dostrzegam... A może powinni wprowadzić zapis w ustawie o DP, że nie traktuje się jako zawieszenie wykonywania zawodu pracę w organach kontroli skarbowej lub w organach podatkowych? Ale jak znam życie znów, ktoś o czymś zapomniał.
Taka zmiana jest też w zmianie ustawy o DP. Wg niej uprawnienia nigdy nie przepadają (skreślono cały przepis zamiast dopisywać wyjątki). Poczytaj prace ligislacyjne na sejm.gov.pl
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
09 lip 2010, 06:40
Zmianę tą wprowadzono na wniosek doradców podatkowych pierwotnie MF proponował wyjątki. Związana ona była z problemami awansu doradcy podatkowego np. zostaje on dyrektorem finansowym w znanej firmie, wtedy również podlegał skreśleniu. Z punktu widzenia IKS nie miała ona większego znaczenia.
09 lip 2010, 08:48
Dziękuję za skorygowanie mojego błędnego myślenia. Informacje te bardzo mnie cieszą .
09 lip 2010, 08:56
czy ktoś z was doradców zatrudnionych administracji ujawnił się z egzaminem w kadrach i jak to potraktowali?
09 lip 2010, 09:09
Ujawnienie się jest sprawą oczywistą bowiem doradca będzie mógł zostać iks.
09 lip 2010, 09:19
Zmiana ustawy o kontroli skarbowej opublikowana została w Dz. U. Nr 127, poz. 858, zasadnicze zmiany wchodzą w życie z dniem 30 lipca 2010.
20 lip 2010, 10:33
Ja osobiście myślałem, że ten projekt po hibernacji w "zamrażarce sejmowej" zostanie wrzucony do kosza, a tu okazało się, że po blisko 2 latach "ożył" wchodzi w życie w ramach programu "zgoda jest najważniejsza". Jedno co o nim można powiedzieć w skrócie jest to zamiennik połączenia żółwia z jeżem czyli doradcy podatkowego z iks-em i DUKS-em, urzędnika mianowanego z powołanym iks-em i DUKS-em i to zamiennik nieudana. Do tego ta zmiana właściwości UKS-ów regulowana ad hoc rozporządzeniem. Kto się w tym połapie. A jaka łatwa możliwość 'poprawy" konstytucyjnego zasadniczego trójszczeblowego podziału terytorialnego państwa.
____________________________________ TEMPUS REGIT ACTUM