Teraz jest 05 wrz 2025, 19:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3
Zmiany w kontroli skarbowej 
Autor Treść postu

REJESTRACJA17 sty 2008, 09:52

POSTY        10
Post Zmiany w kontroli skarbowej
gryzli - zdałem oba. Łódz nie wiem?

04 lip 2010, 21:53
Znawca

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:46

POSTY        158
Gryzli zapomniał kto to jest Pan Teres    :wacko:

05 lip 2010, 08:48
Amator

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:25

POSTY        11
teres                    

gryzli - zdałem oba. Łódz nie wiem?

:wacko: Kto lobbował za tak kontrowersyjnym powrotem?

06 lip 2010, 19:34
Znawca

REJESTRACJA22 paź 2006, 20:34

POSTY        209
Jestem ciekaw, czy w ustawie o doradztwie podatkowym wprowadzą zapis, że osoba będąca doradcą podatkowym pracująca w UKS, będąca IKS lub DUKS, lub pracująca w US nie będzie podlegać przepisom o skreśleniu z listy DP... Bo o ile dobrze pamiętam, w chwili obecnej osoba wpisana na listę DP jeśli zawiesi wykonywanie zawodu DP jest skreślana po 5 latach od dnia wpisu na listę DP..  I nagle taka osoba wpisana na listę DP może w trakcie bycia IKS'em lub DUKS'em zostać skreślona z listy i tym samym nie będzie spełniać wymogów do piastowania stanowiska... A może czegoś nie dostrzegam... A może powinni wprowadzić zapis w ustawie o DP, że nie traktuje się jako zawieszenie wykonywania zawodu pracę w organach kontroli skarbowej lub w organach podatkowych? Ale jak znam życie znów, ktoś o czymś zapomniał.

08 lip 2010, 22:13
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
komis                    

Jestem ciekaw, czy w ustawie o doradztwie podatkowym wprowadzą zapis, że osoba będąca doradcą podatkowym pracująca w UKS, będąca IKS lub DUKS, lub pracująca w US nie będzie podlegać przepisom o skreśleniu z listy DP... Bo o ile dobrze pamiętam, w chwili obecnej osoba wpisana na listę DP jeśli zawiesi wykonywanie zawodu DP jest skreślana po 5 latach od dnia wpisu na listę DP..  I nagle taka osoba wpisana na listę DP może w trakcie bycia IKS'em lub DUKS'em zostać skreślona z listy i tym samym nie będzie spełniać wymogów do piastowania stanowiska... A może czegoś nie dostrzegam... A może powinni wprowadzić zapis w ustawie o DP, że nie traktuje się jako zawieszenie wykonywania zawodu pracę w organach kontroli skarbowej lub w organach podatkowych? Ale jak znam życie znów, ktoś o czymś zapomniał.

Taka zmiana jest też w zmianie ustawy o DP. Wg niej uprawnienia nigdy nie przepadają (skreślono cały przepis zamiast dopisywać wyjątki). Poczytaj prace ligislacyjne na sejm.gov.pl

09 lip 2010, 06:40

POSTY        10
Zmianę tą wprowadzono na wniosek doradców podatkowych pierwotnie MF proponował wyjątki. Związana ona była z problemami awansu doradcy podatkowego np. zostaje on dyrektorem finansowym w znanej firmie, wtedy również podlegał skreśleniu. Z punktu widzenia IKS nie miała ona większego znaczenia.

09 lip 2010, 08:48
Znawca

REJESTRACJA22 paź 2006, 20:34

POSTY        209
Dziękuję za skorygowanie mojego błędnego myślenia. Informacje te bardzo mnie cieszą :).

09 lip 2010, 08:56
Początkujący

REJESTRACJA23 lis 2009, 14:27

POSTY        7
czy ktoś z was doradców zatrudnionych administracji ujawnił się z egzaminem w kadrach i jak to potraktowali?

09 lip 2010, 09:09

POSTY        10
Ujawnienie się jest sprawą oczywistą  :D bowiem doradca będzie mógł zostać iks.

09 lip 2010, 09:19
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 wrz 2009, 19:22

POSTY        21
Zmiana ustawy o kontroli skarbowej opublikowana została w Dz. U. Nr 127, poz. 858, zasadnicze zmiany wchodzą w życie z dniem 30 lipca 2010.

20 lip 2010, 10:33
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 wrz 2006, 06:21

POSTY        201
Ja osobiście myślałem, że ten projekt po hibernacji  w "zamrażarce sejmowej" zostanie wrzucony do kosza, a tu okazało się, że po blisko 2 latach "ożył" wchodzi w życie w ramach programu "zgoda jest najważniejsza". Jedno co o nim można powiedzieć w skrócie jest to zamiennik połączenia żółwia z jeżem czyli doradcy podatkowego z iks-em i DUKS-em, urzędnika mianowanego z powołanym iks-em i DUKS-em i to zamiennik nieudana. Do tego ta zmiana właściwości UKS-ów regulowana ad hoc rozporządzeniem. Kto się w tym połapie. A jaka łatwa możliwość 'poprawy" konstytucyjnego zasadniczego trójszczeblowego podziału terytorialnego państwa.

22 lip 2010, 06:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3