Teraz jest 12 wrz 2025, 07:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11749 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2010, 10:11

POSTY        112
Post Postępowanie kwalifikacyjne
Fiona42                    

Uff, a już myślałam, że wcześniejsze wychodzenie..., stresowało mnie to trochę.
Z pytań na razie odtworzyłam:
1. Skarga konstytycyjna - gdy wyczerpano drogę prawną
2. Odpowiedzialność przed Trybunałem Stanu - Naczelny dowódca sił zbrojnych

Te na bank mam dobrze.

Fiona - czy w odpowiedziach była droga prawna czy sądowa?

03 lip 2010, 19:52
Specjalista

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
Nie wiem jak dla Was, ale dzisiejszy egzamin przypomina mi egzamin na IKSa. Pytania pokręcone, niejasne i nie na temat , odpowiedzi - takie same (czyli w sprawach z którymi się nie spotykamy).

03 lip 2010, 19:54
Amator

REJESTRACJA12 mar 2010, 09:45

POSTY        25
Czy ktoś się orientuje kiedy można spodziewać się wyników i gdzie zostaną podane?
Poza tym, popieram przedmówców, cały test można określić jednym słowem - masakra. Pozostaje tylko mieć nadzieję, że strzały były celne :)

03 lip 2010, 19:54
Znawca

REJESTRACJA22 maja 2009, 06:15

POSTY        155
Mi się wydaje, że "droga prawna" było. Ale z tą skargą konstytucyjną to też dziwne pytanie. Mi żadna odpowiedź nie pasowała  :zly1:

03 lip 2010, 19:55
Znawca

REJESTRACJA10 kwi 2010, 13:22

POSTY        108
Skarga Konstytucyjna
czy w odpowiedziach była droga prawna czy sądowa?
Teraz to nie wiem. Chorobcia to mam źle.

03 lip 2010, 19:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 paź 2009, 13:30

POSTY        58
..zdaje mi się, że prawna..ale naprawdę - mam jakieś zaćmienie (zmęczenie?) :(
Pewnie zamieszczą tegoroczne pytania na stronie KSAP - wzorem ub. roku..

03 lip 2010, 20:00
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 lut 2010, 17:54

POSTY        103
wiem, że te porównania były już w zeszłym roku, ale przejrzałam sporo stron i nie mogę znaleźć prawidłowych odpowiedzi:
teatr do roli ma się jak opera do :arii, partii uwertury
historyk do miedwiedisty jak lekarz do: gerontolog, chirurg, internista
żubr do jelenia jak bizon do: gnu, antylopy, okapi
wiem, że trochę mam tu błędów

z wiedzy:
1 sekretarzy (podsekretarzy) stanu powołuje (odwołuje - nie pamiętam dokładnie)- tu mam błąd
2 kadencja Sejmu rozpoczyna się z chwilą
- pierwszego posiedzenia
- stwierdzenia przez SN ważności wyborów
3 inflacja w 2009 roku
4 coś o długu SP - jako części:
- długu publicznego
-deficytu budżetowego
5 odpowiedzialność konstytucyjna ponoszą
6 NBP ponosi odpowiedzialność za (lub tez odpowiada całkowicie za):
7 ilu jest pracowników administracji publicznej
8 poświadczenie bezpieczeństwa dla inf ściśle tajnych jest wydawane na okres:
-10 lat
-7 lat
-5
-3
9 frekwencja w wyborcza do PE w 2009
10 instytucja gspodarki budżetowej
-odpłatnie wykonuje zadania, pokrywa koszty dzialalności z przychodów

a co do zamieszczania przez KSAP pytań - dobrze by było, ale tak naprawdę nie wiadomo czego się spodziewać, w zeszłym roku dali, a teraz mogą nie dać. I można ich cmoknąć :D

03 lip 2010, 20:04
Znawca
Własny awatar

POSTY        112
były jeszcze takie pytania:
Kto sprawuje nadzór nad OFE
podział składki emerytalnej
kto powołuje podsekretarzy i sekretarzy stanu
w których państwach wystąpiło bezrobocie wynoszące ponad 15%
odnośnie Powszechnej Deklaracji Praw człowieka (chodziło o organ ONZ, który ją powołał)
jak długo należy przechowywać protokół (Prawo Zamówień Publicznych)
co to jest NTS
na jaki okres wydawane jest poświadczenie bezpieczeństwa w ściśle tajnych
Kto/co zapewnia obsługę Szefa Służby Cywilnej
szkolenia powszechne w służbie cywilnej - kto organizuje
na czyh wniosek wszczynane jest postępowanie dyscyplinarne
kto wprowadza stan klęski żywiołowej
jak określa się bezrobocie, kiedy osoba zarejestrowana przez 2 lata od 12 miesięcy nie ma pracy
prawo wyborcze przy wyborach do PE
frekwencja w 2009 w wyborach do PE

03 lip 2010, 20:05
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2010, 19:06

POSTY        11
miszmasz                    

5. Coś na temat konfliktu z Białorusią - tu padł strzał (już wiem że niecelny)

Jezu, kto strzelał? My czy oni? :)

Nie dramatyzujcie tak. W zeszłym roku zdała większość osób, które udzielały się na tym forum. Zdawalność była na poziomie 50%. W tym roku mianowanie uzyska prawdopodobnie ok. 40% kandydatów, więc procentowo niewiele mniej, w tym pewnie większość z Was :piwo:

03 lip 2010, 20:08
Zaawansowany

REJESTRACJA20 lis 2008, 16:22

POSTY        89

LOKALIZACJApiekiełko :)
Witajcie właśnie wróciłam do domu..... po raz pierwszy podeszłam do egzaminu.... wiem na 100 % że nie zdałam, ale chciałabym podzielićsię kilkoma spostrzeżeniami:
1) test umiejętności  częśćsłowna i tablice dla mnie rewelacja pomijajac 3 lub 4 pytania słowne nano cośtam coś tam oraz czapeczkowe ludziki było łatwe natomiast czasu za mało o ok 30 minut
2) test wiedzy to sajgon!!!! nawet siedzac 5 miechów nie dałabym rady odpowiedzieć na niektóre zakręcone pytania
3) wiem, że wszystkie osoby, które zaliczyły egzamin nie mają sięo co martwi, bo na 100 % w tym roku limit nie zostanie wykorzystany!
pozdrawiam wszystkich, z którymi zobaczę sięza rok :)

03 lip 2010, 20:14
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA28 cze 2010, 14:02

POSTY        4
ja też się do tej pory się nie udzielałam, może dlatego, że odkryłam to forum zaledwie kilka dni przed egzaminem i nadrabiałam zaległości Waszych postów z kilku miesięcy. Moje odczucia co do egzaminu ? sama nie wiem, mam wrażenie, że jak w zeszłym roku będę na granicy zdania. Zaskoczył mnie test umiejętności, podczas którego źle oszacowałam swój czas i nie zdążyłam zrobić ostatnich 4 tabelek. Co do matryc ? tej części jestem chyba najbardziej pewna, ale rzeczywiście jak ktoś już to dzisiaj stwierdził ? poświęcając czas pierwszym testom nie było się w stanie zrobić wszystkich tabelek. Co do testu wiedzy to mam mieszane uczucia. Sprawiły mi kłopot pytania z ustaw, których nie przeczytałam (ustawa o ochronie danych osobowych, ?) i te które dotyczyły PZP i S.C. bo w przeciwieństwie do poprzednich lat dotyczyły jakiś szczegółów np. Który z trybów udzielenia zmówienia w ramach PZP nie wymaga obligatoryjnego umieszczenia na stronie SIWZ: a) zapytanie o cenę, b) z wolnej ręki, c) przetarg nieograniczony, d) przetarg ograniczony

i poniżej to co do tej pory spisałam - ogólnie i chaotycznie
1.        Główna przyczyna zgonu ? odp. a) układ krążenia, b) nowotwory, c) urazy i ?, d) ? - odp. a
2.        Frekwencja do PE w 2009 r. wynisła: ? odp. - ok. 24%
3.        Jaki procent wynagrodzenia średniego w gospodarce narodowej w 2010 r. (ok. 3200) stanowi wynagodzenie za pracę minimalną w tym roku? odp. a)30, b)40, c)50, d)60% - chyba 40%
4.        co oznacza skrót NTS ? odp. Jednostki Terytorialne do celów statystycznych
5.        inflacja za 2009 r. ? odp. 3,5 %
6.        w jakich  latach (chyba od 1985 r.) PKB spadało ? (nie pamiętam dokładnie lat) a) 19?-  19.., b) 2000-2002, c) 2005-2007, d) 2008-2009 ? zaznaczyłam d.
7.        kto wybiera starostę? a) zarząd powiatu, b) rada powiatu, c) ?, d) ? odp. Rada powiatu
8.        Czynne prawo wyborcze do Parlamentu Europejskiego przysługuje obywatelowi UE, który ukończył: a) 18 lat, b) 25 lat, c) 30 lat, ? - odp. 18 lat
9.        członkowie grup roboczych Rady UE: a) przedstawiciele Sekretariatu Generalnego Rady UR, b) Komisja Europejska (nie jestem pewna), c) wyłącznie państw członkowskie, d) ? - odp. C
10.        Kraje UE, w których (wg Eurostatu) zaobserwowano największe bezrobocie: w poszczególnych odpowiedziach były różne państwa ? wydaje się jednak, że poprwną była grupa: Estonia, Litwa, Łotwa, Hiszpania
11.        Kto wprowadza stan klęski żywiołowej: a) Rada Ministrów, b) Prezydent, c) ?, d) wojewoda ? odp. a
12.        Docelowo projekt Partnerstwa Wschodniego ma objąć : a) Armenia, Azerbejdżan, Mołdawia? b) ?, c) ?, d) Rosja ? odp. Wpisałam d
13.        Nie pamiętam dokładnie, ale chodziło o osobę pozostającą bez pracy przez 12 miesięcy: a) długotrwałe bezrobocie, b) średniookresowe bezrob. c) bezrob. strukturalne, d) ? - odpowiedziałam a
14.        kto nie płaci podatków a) urząd skarbowy, b) urząd celny, c) ?, d) ? - odp. ?
15.        tarcza antyrakietowa ?.
16.         Pytanie dot. art. 5 Traktatu Północnoatlantyckiego.
Przepis ten mówi, że:
Strony zgadzają się, że zbrojna napaść na jedną lub kilka z nich w Europie lub Ameryce Północnej będzie uważana za napaść przeciwko nim wszystkim; wskutek tego zgadzają się one na to, że jeżeli taka zbrojna napaść nastąpi, każda z nich, w wykonaniu prawa do indywidualnej lub zbiorowej samoobrony, uznanego przez artykuł 51 Karty Narodów Zjednoczonych, udzieli pomocy Stronie lub Stronom tak napadniętym, podejmując natychmiast indywidualnie i w porozumieniu z innymi Stronami taką akcję, jaką uzna za konieczną, nie wyłączając użycia siły zbrojnej, w celu przywrócenia i utrzymania bezpieczeństwa obszaru północnoatlantyckiego.
17.        Kiedy rozpoczyna się postępowanie o udzielenie zamówienia: a) wraz z ogłoszeniem, b) w chwili powołania Komisji Przetargowej, c) po podpisaniu przez przełożonego? SIWZ, d) ? -
18.        Traktat Lizboński zmienił dotychczasowy na: odp.  Traktat o funkcjonowaniu UE
19.        Które z trybów udzielenia zmówienia w ramach PZP nie wymagają jego obligatoryjnego umieszczenia na stronie SIWZ: a) zapytanie o cenę, b) z wolnej ręki, c) przetarg nieograniczony, d) przetarg ograniczony
20.        Do obowiązków KPRM nie należy: a)
21.        ile osób jest zatrudnionych w administracji publicznej
22.

03 lip 2010, 20:19
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 maja 2009, 20:11

POSTY        37
witajcie - ja pamiętam jeszcze:
1. Postępowanie dyscyplinarne nie może być wszczęte po upływie 3 miesięcy od dnia powzięcia przez dyrektora generalnego urzędu wiadomości o naruszeniu obowiązków członka korpusu sc
2. Składka emerytalna jest finansowana w równych częściach przez pracownika i płatnika
3. zasada kontrastu przy naborze?
4 tarcza antyrakietowa
5. szeroki nabór
6. czasowe przeniesienie odpowiedzialności w dół - delegowanie uprawnień
7. formalizacja
8. rekrutacja szeroka

03 lip 2010, 20:27
Znawca
Własny awatar

POSTY        112
czytam pytania - sprawdzam i mam coraz mniej nadziei :(
nadir - ratunku - przesadziłam

Ostatnio edytowano 03 lip 2010, 21:41 przez Nadir, łącznie edytowano 2 razy

Już uratowałem :)

03 lip 2010, 20:32
Znawca
Własny awatar

POSTY        112
:zly1:

03 lip 2010, 20:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11749 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217 ... 840  Następna strona