Uff, a już myślałam, że wcześniejsze wychodzenie..., stresowało mnie to trochę. Z pytań na razie odtworzyłam: 1. Skarga konstytycyjna - gdy wyczerpano drogę prawną 2. Odpowiedzialność przed Trybunałem Stanu - Naczelny dowódca sił zbrojnych
Te na bank mam dobrze.
Fiona - czy w odpowiedziach była droga prawna czy sądowa?
03 lip 2010, 19:52
Postępowanie kwalifikacyjne
Nie wiem jak dla Was, ale dzisiejszy egzamin przypomina mi egzamin na IKSa. Pytania pokręcone, niejasne i nie na temat , odpowiedzi - takie same (czyli w sprawach z którymi się nie spotykamy).
03 lip 2010, 19:54
Czy ktoś się orientuje kiedy można spodziewać się wyników i gdzie zostaną podane? Poza tym, popieram przedmówców, cały test można określić jednym słowem - masakra. Pozostaje tylko mieć nadzieję, że strzały były celne
____________________________________ Różnica między człowiekiem mądrym i głupim jest taka, że mądry wie, że nie jest mędrcem, a głupi nie wie, że jest głupcem.
03 lip 2010, 19:54
Mi się wydaje, że "droga prawna" było. Ale z tą skargą konstytucyjną to też dziwne pytanie. Mi żadna odpowiedź nie pasowała
03 lip 2010, 19:55
Skarga Konstytucyjna czy w odpowiedziach była droga prawna czy sądowa? Teraz to nie wiem. Chorobcia to mam źle.
03 lip 2010, 19:56
..zdaje mi się, że prawna..ale naprawdę - mam jakieś zaćmienie (zmęczenie?) Pewnie zamieszczą tegoroczne pytania na stronie KSAP - wzorem ub. roku..
03 lip 2010, 20:00
wiem, że te porównania były już w zeszłym roku, ale przejrzałam sporo stron i nie mogę znaleźć prawidłowych odpowiedzi: teatr do roli ma się jak opera do :arii, partii uwertury historyk do miedwiedisty jak lekarz do: gerontolog, chirurg, internista żubr do jelenia jak bizon do: gnu, antylopy, okapi wiem, że trochę mam tu błędów
z wiedzy: 1 sekretarzy (podsekretarzy) stanu powołuje (odwołuje - nie pamiętam dokładnie)- tu mam błąd 2 kadencja Sejmu rozpoczyna się z chwilą - pierwszego posiedzenia - stwierdzenia przez SN ważności wyborów 3 inflacja w 2009 roku 4 coś o długu SP - jako części: - długu publicznego -deficytu budżetowego 5 odpowiedzialność konstytucyjna ponoszą 6 NBP ponosi odpowiedzialność za (lub tez odpowiada całkowicie za): 7 ilu jest pracowników administracji publicznej 8 poświadczenie bezpieczeństwa dla inf ściśle tajnych jest wydawane na okres: -10 lat -7 lat -5 -3 9 frekwencja w wyborcza do PE w 2009 10 instytucja gspodarki budżetowej -odpłatnie wykonuje zadania, pokrywa koszty dzialalności z przychodów
a co do zamieszczania przez KSAP pytań - dobrze by było, ale tak naprawdę nie wiadomo czego się spodziewać, w zeszłym roku dali, a teraz mogą nie dać. I można ich cmoknąć
03 lip 2010, 20:04
były jeszcze takie pytania: Kto sprawuje nadzór nad OFE podział składki emerytalnej kto powołuje podsekretarzy i sekretarzy stanu w których państwach wystąpiło bezrobocie wynoszące ponad 15% odnośnie Powszechnej Deklaracji Praw człowieka (chodziło o organ ONZ, który ją powołał) jak długo należy przechowywać protokół (Prawo Zamówień Publicznych) co to jest NTS na jaki okres wydawane jest poświadczenie bezpieczeństwa w ściśle tajnych Kto/co zapewnia obsługę Szefa Służby Cywilnej szkolenia powszechne w służbie cywilnej - kto organizuje na czyh wniosek wszczynane jest postępowanie dyscyplinarne kto wprowadza stan klęski żywiołowej jak określa się bezrobocie, kiedy osoba zarejestrowana przez 2 lata od 12 miesięcy nie ma pracy prawo wyborcze przy wyborach do PE frekwencja w 2009 w wyborach do PE
03 lip 2010, 20:05
miszmasz
5. Coś na temat konfliktu z Białorusią - tu padł strzał (już wiem że niecelny)
Jezu, kto strzelał? My czy oni?
Nie dramatyzujcie tak. W zeszłym roku zdała większość osób, które udzielały się na tym forum. Zdawalność była na poziomie 50%. W tym roku mianowanie uzyska prawdopodobnie ok. 40% kandydatów, więc procentowo niewiele mniej, w tym pewnie większość z Was
03 lip 2010, 20:08
Witajcie właśnie wróciłam do domu..... po raz pierwszy podeszłam do egzaminu.... wiem na 100 % że nie zdałam, ale chciałabym podzielićsię kilkoma spostrzeżeniami: 1) test umiejętności częśćsłowna i tablice dla mnie rewelacja pomijajac 3 lub 4 pytania słowne nano cośtam coś tam oraz czapeczkowe ludziki było łatwe natomiast czasu za mało o ok 30 minut 2) test wiedzy to sajgon!!!! nawet siedzac 5 miechów nie dałabym rady odpowiedzieć na niektóre zakręcone pytania 3) wiem, że wszystkie osoby, które zaliczyły egzamin nie mają sięo co martwi, bo na 100 % w tym roku limit nie zostanie wykorzystany! pozdrawiam wszystkich, z którymi zobaczę sięza rok
03 lip 2010, 20:14
ja też się do tej pory się nie udzielałam, może dlatego, że odkryłam to forum zaledwie kilka dni przed egzaminem i nadrabiałam zaległości Waszych postów z kilku miesięcy. Moje odczucia co do egzaminu ? sama nie wiem, mam wrażenie, że jak w zeszłym roku będę na granicy zdania. Zaskoczył mnie test umiejętności, podczas którego źle oszacowałam swój czas i nie zdążyłam zrobić ostatnich 4 tabelek. Co do matryc ? tej części jestem chyba najbardziej pewna, ale rzeczywiście jak ktoś już to dzisiaj stwierdził ? poświęcając czas pierwszym testom nie było się w stanie zrobić wszystkich tabelek. Co do testu wiedzy to mam mieszane uczucia. Sprawiły mi kłopot pytania z ustaw, których nie przeczytałam (ustawa o ochronie danych osobowych, ?) i te które dotyczyły PZP i S.C. bo w przeciwieństwie do poprzednich lat dotyczyły jakiś szczegółów np. Który z trybów udzielenia zmówienia w ramach PZP nie wymaga obligatoryjnego umieszczenia na stronie SIWZ: a) zapytanie o cenę, b) z wolnej ręki, c) przetarg nieograniczony, d) przetarg ograniczony
i poniżej to co do tej pory spisałam - ogólnie i chaotycznie 1. Główna przyczyna zgonu ? odp. a) układ krążenia, b) nowotwory, c) urazy i ?, d) ? - odp. a 2. Frekwencja do PE w 2009 r. wynisła: ? odp. - ok. 24% 3. Jaki procent wynagrodzenia średniego w gospodarce narodowej w 2010 r. (ok. 3200) stanowi wynagodzenie za pracę minimalną w tym roku? odp. a)30, b)40, c)50, d)60% - chyba 40% 4. co oznacza skrót NTS ? odp. Jednostki Terytorialne do celów statystycznych 5. inflacja za 2009 r. ? odp. 3,5 % 6. w jakich latach (chyba od 1985 r.) PKB spadało ? (nie pamiętam dokładnie lat) a) 19?- 19.., b) 2000-2002, c) 2005-2007, d) 2008-2009 ? zaznaczyłam d. 7. kto wybiera starostę? a) zarząd powiatu, b) rada powiatu, c) ?, d) ? odp. Rada powiatu 8. Czynne prawo wyborcze do Parlamentu Europejskiego przysługuje obywatelowi UE, który ukończył: a) 18 lat, b) 25 lat, c) 30 lat, ? - odp. 18 lat 9. członkowie grup roboczych Rady UE: a) przedstawiciele Sekretariatu Generalnego Rady UR, b) Komisja Europejska (nie jestem pewna), c) wyłącznie państw członkowskie, d) ? - odp. C 10. Kraje UE, w których (wg Eurostatu) zaobserwowano największe bezrobocie: w poszczególnych odpowiedziach były różne państwa ? wydaje się jednak, że poprwną była grupa: Estonia, Litwa, Łotwa, Hiszpania 11. Kto wprowadza stan klęski żywiołowej: a) Rada Ministrów, b) Prezydent, c) ?, d) wojewoda ? odp. a 12. Docelowo projekt Partnerstwa Wschodniego ma objąć : a) Armenia, Azerbejdżan, Mołdawia? b) ?, c) ?, d) Rosja ? odp. Wpisałam d 13. Nie pamiętam dokładnie, ale chodziło o osobę pozostającą bez pracy przez 12 miesięcy: a) długotrwałe bezrobocie, b) średniookresowe bezrob. c) bezrob. strukturalne, d) ? - odpowiedziałam a 14. kto nie płaci podatków a) urząd skarbowy, b) urząd celny, c) ?, d) ? - odp. ? 15. tarcza antyrakietowa ?. 16. Pytanie dot. art. 5 Traktatu Północnoatlantyckiego. Przepis ten mówi, że: Strony zgadzają się, że zbrojna napaść na jedną lub kilka z nich w Europie lub Ameryce Północnej będzie uważana za napaść przeciwko nim wszystkim; wskutek tego zgadzają się one na to, że jeżeli taka zbrojna napaść nastąpi, każda z nich, w wykonaniu prawa do indywidualnej lub zbiorowej samoobrony, uznanego przez artykuł 51 Karty Narodów Zjednoczonych, udzieli pomocy Stronie lub Stronom tak napadniętym, podejmując natychmiast indywidualnie i w porozumieniu z innymi Stronami taką akcję, jaką uzna za konieczną, nie wyłączając użycia siły zbrojnej, w celu przywrócenia i utrzymania bezpieczeństwa obszaru północnoatlantyckiego. 17. Kiedy rozpoczyna się postępowanie o udzielenie zamówienia: a) wraz z ogłoszeniem, b) w chwili powołania Komisji Przetargowej, c) po podpisaniu przez przełożonego? SIWZ, d) ? - 18. Traktat Lizboński zmienił dotychczasowy na: odp. Traktat o funkcjonowaniu UE 19. Które z trybów udzielenia zmówienia w ramach PZP nie wymagają jego obligatoryjnego umieszczenia na stronie SIWZ: a) zapytanie o cenę, b) z wolnej ręki, c) przetarg nieograniczony, d) przetarg ograniczony 20. Do obowiązków KPRM nie należy: a) 21. ile osób jest zatrudnionych w administracji publicznej 22.
03 lip 2010, 20:19
witajcie - ja pamiętam jeszcze: 1. Postępowanie dyscyplinarne nie może być wszczęte po upływie 3 miesięcy od dnia powzięcia przez dyrektora generalnego urzędu wiadomości o naruszeniu obowiązków członka korpusu sc 2. Składka emerytalna jest finansowana w równych częściach przez pracownika i płatnika 3. zasada kontrastu przy naborze? 4 tarcza antyrakietowa 5. szeroki nabór 6. czasowe przeniesienie odpowiedzialności w dół - delegowanie uprawnień 7. formalizacja 8. rekrutacja szeroka
03 lip 2010, 20:27
czytam pytania - sprawdzam i mam coraz mniej nadziei nadir - ratunku - przesadziłam
Ostatnio edytowano 03 lip 2010, 21:41 przez Nadir, łącznie edytowano 2 razy