tym samym, obok jednostek sektora finansów publicznych z nowej ustawy, póki co istnieją jeszcze jednostki występujące w starej ustawie - cudownie mogą być ciekawe pytania na teście - totalny miszmasz
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
26 cze 2010, 12:13
Gimnastyka umysłu
Numeracji nie dali, ale wystarczy policzyć nr pesel z jednej strony, pomnożyć i wyjdzie że jakieś 2500 osób będzie na egzaminie. Nie jest źle, na niektóre stanowiska startuje po 300 osób na 1 miejsce
26 cze 2010, 12:17
Gimnastyka umysłu
Qbek
Numeracji nie dali, ale wystarczy policzyć nr pesel z jednej strony, pomnożyć i wyjdzie że jakieś 2500 osób będzie na egzaminie. Nie jest źle, na niektóre stanowiska startuje po 300 osób na 1 miejsce
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
26 cze 2010, 12:21
Gimnastyka umysłu
Qbek
Proponuję zerknąć na str 187 w temacie "Postępowanie kwalifikacyjne" jest wszystko dokładnie podane
26 cze 2010, 12:24
Gimnastyka umysłu
Dla odstresowania dla wspanialych dziewczyn udzielajacych się na forum - od czwartku Warsaw Summer Jazz Festival, jezeli jesteście z naszego super przejezdnego miasta/pozdrowienia dla twórców bus pasów/ to serdecznie zapraszam. a jeżeli nie to polecam zostać po egzaminie. festiwal trwa do niedzieli - należy się Wam dobra zabawa
27 cze 2010, 06:55
Gimnastyka umysłu
Dziewczyny... i chłopcy też odstresowywać się będziemy w swoim czasie. Teraz obowiązuje jeszcze pełna mobilizacja i jak nakazuje tytuł tegoż tematu stała gimnastyka umysłu, choć jak wszyscy wiemy przetrenowanie też bywa groźne Dlatego proponuję jedno pytanko z UE Czy Unia Europejska nabyła osobowość prawną: a) nie b) tak, z chwilą jej utworzenia c) tak, od dnia 1 grudnia 2009 r. na mocy Traktatu lizbońskiego d) tak, na mocy traktatu fuzyjnego ? Układu z 25 marca 1957 r. o wspólnych organach WE
27 cze 2010, 11:13
Gimnastyka umysłu
c) tak, od dnia 1 grudnia 2009 r. na mocy Traktatu lizbońskiego
- mój typ
tak jest skarbenka, póki co pełna mobilizacja, pewnie dlatego tak mało osób odwiedza teraz forum - wszyscy siedzą na ustawkami.
Martwi mnie temat zamówień publicznych - bo tu w zasadzie nic nie umiem - ta ustawa jest nie do przejścia a pytania z lat ubiegłych mogę czytać wielokrotnie a i tak nic nie pamiętam. Straszne.
27 cze 2010, 11:51
Gimnastyka umysłu
Wiecie może czy są dostępne testy umiejętności kierowniczych, które obowiązywały w ubiegłych latach na egzaminie? Bądź podobne? Może można je gdzieś znaleźć?
27 cze 2010, 11:53
Gimnastyka umysłu
madzianna1
c) tak, od dnia 1 grudnia 2009 r. na mocy Traktatu lizbońskiego
- mój typ
To jest prawidłowa odpowiedź, tzn. Unia Europejska nabyła osobowość prawną na mocy Traktatu lizbońskiego 1 grudnia 2009 r. i zastąpiła Wspólnotę Europejską, przejmując wszystkie jej kompetencje. Zniesiony został również podział na filary, czyli ustanowione poprzez Traktat z Maastricht: Filar I - unia gospodarcza Filar II - unia polityczna Filar III - unia policyjno-sądownicza.
27 cze 2010, 12:15
basket czyli koszyk
madzianna1
Wiecie może czy są dostępne testy umiejętności kierowniczych, które obowiązywały w ubiegłych latach na egzaminie? Bądź podobne? Może można je gdzieś znaleźć?
Na str. 34 topiku "Postępowanie kwalifikacyjne" viewtopic.php?p=47032#p47032 zamieściłem test predyspozycji kierowniczych tzw. "koszyk" (in-basket). Tego typu test zdarzył się parę lat temu na egzaminie.
Link do testu i prawidłowe odpowiedzi wraz z punktacją stał się już nieaktywny. A ponieważ pytano mnie o to również przez PW, więc wrzucam na nowo i podaję nowy link: http://www.speedyshare.com/files/231505 ... ktacja.doc
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
27 cze 2010, 13:09
Gimnastyka umysłu
katkow75
task force to a/ grupa pod kierownictwem przewodniczącego rady europejskiej, mająca rozpatrzyć sposoby zwiększenia dyscypliny finansowej w UE b/ grupa pod kierownictwem przewodniczącego komisji europejskiej, mająca rozpatrzyć sposoby zwiększenia dyscypliny finansowej w UE c/ grupa pod kierownictwem przewodniczącego rady europejskiej, mająca rozpatrzyć sposoby zwiększenia PKB UE
EKOFIN a/posiedzenie ministrów finansów państw członkowkich UE b/ posiedzenie ministrów rolnictwa państw członkowskich UE c/ posiedzenie zarządu EBC
Przedstawicielem Polski w Trybunale Obrachunkowym jest: a/Jacek Uczkiewicz b/Augustyn Kubik c/ Marek Kamiński
Wysokim przedstawicielem unii do spraw zagranicznych i polityki bezpieczeństwa została: a/ Catherine Ashton b/ Megan Sharto'n c/ Danuta Hubner
27 cze 2010, 13:10
Gimnastyka umysłu
chyba liczba gmin wzrosła w 2010r:
Na terenie kraju jest obecnie (od 1 stycznia 2010 r.) 2479 gmin trzech rodzajów:
* 1576 gmin wiejskich * 597 gminy wiejsko-miejskie * 306 gmin miejskich
Ogółem liczba miast (w gminach miejskich i miejsko-wiejskich łącznie) wynosi 903
Czy ktoś mógłby po krótce opisać o co chodzi z zadaniem tabelkowym polegającym na szukaniu wspólnych cech różnych układów figur geometrycznych? Na czym ono polega? Może jakiś przykład?...