[/quote] a coś szerzej na ten temat? co to za księgi?[/quote]
Czym są Zielone i Białe Księgi?
?Zielone Księgi mają w założeniu pobudzać debatę i rozpoczynać proces konsultacji na szczeblu europejskim. Komisja Europejska wydaje Zielone Księgi, aby zaprezentować zarys przyszłego prawodawstwa Unii. Po publikacji księgi są przedmiotem społecznej konsultacji i debaty w państwach członkowskich, organizacjach pozarządowych i organizacjach społecznych. Wypowiada się na ich temat także szeroko rozumiana opinia publiczna.
Po przeprowadzeniu konsultacji, Komisja wydaje Białą Księgę. Zawarte są w niej propozycje działań wspólnotowych lub inicjatyw legislacyjnych w konkretnych dziedzinach. Biała Księga jest następnie prezentowana Parlamentowi Europejskiemu i Radzie Unii Europejskiej. Gdy Rada zaaprobuje Białą Księgę, działania lub prawodawstwo zostają przyjęte.?
Wskaż zdanie(a) błędne. Rozporządzenie z mocą ustawy: A. nigdy nie może zmieniać Konstytucji, B. nigdy nie może zmieniać ordynacji wyborczych, C. co do zasady może zmieniać ustawy o stanach nadzwyczajnych, D. jego wydanie stanowi prerogatywę Prezydenta RP
15 lut 2010, 13:54
Gimnastyka umysłu
Zielone księgi to komunikaty dotyczące pewnych dziedzin polityki, skierowane przede wszystkim do uczestników konsultacji i debat na dany temat. Białe księgi to dokumenty zawierające propozycje konkretnych działań Unii, opracowywane często po publikacji zielonej księgi rozpoczynającej dyskusję na dany temat
Dodano: Pon Lut 15, 2010 3:01 pm
i pytanko z konstytucyjnego:
Wskaż zdanie(a) błędne. Rozporządzenie z mocą ustawy: A. nigdy nie może zmieniać Konstytucji, B. nigdy nie może zmieniać ordynacji wyborczych, C. co do zasady może zmieniać ustawy o stanach nadzwyczajnych, D. jego wydanie stanowi prerogatywę Prezydenta RP[/quote]
D
Dodano: Pon Lut 15, 2010 3:02 pm
chyba D
15 lut 2010, 13:56
Gimnastyka umysłu
smok1972
Załącznik:
liczby1.jpg
[/img] Czy na górze to będzie 63?? (2*2-1=3; 3*3-1=8;8*8-1=63) a na dole 11??
Na górze będzie 31 a na dole 12
15 lut 2010, 14:06
Gimnastyka umysłu
Coś z innej beczki:
BAEL:
1. metodologia przyjęta przez WHO przy badaniu śmiertelności niemowląt 2. badanie prowadzone zgodnie z metodyką Międzynarodowej Organizacji Pracy dotyczące aktywności ekonomicznej ludności 3. termin stosowany w prawie bankowym przy ryzykownych operacjach giełdowych 4. oficjalny dokument KE ? comiesięczne sprawozdania dotyczące działalności Komisji przedstawiane Radzie
15 lut 2010, 14:30
Gimnastyka umysłu
Badanie Aktywności Ekonomicznej Ludności (BAEL) ? jest to badanie mające na celu uzyskanie informacji o wielkości i strukturze zasobów siły roboczej.
To było w pierszej klasie.
15 lut 2010, 14:38
Gimnastyka umysłu
cieszę się w takim razie, że wiedzę z pierwszej klasy masz opanowaną na celujący
Dodano: Pon Lut 15, 2010 3:56 pm
Wskaż zdanie(a) błędne. Rozporządzenie z mocą ustawy: A. nigdy nie może zmieniać Konstytucji, B. nigdy nie może zmieniać ordynacji wyborczych, C. co do zasady może zmieniać ustawy o stanach nadzwyczajnych, D. jego wydanie stanowi prerogatywę Prezydenta RP[/quote]
D
Dodano: Pon Lut 15, 2010 3:02 pm
chyba D [/quote] ale ja durna, trzeba było wskazać zdanie błędne!!!!!
i to jest nauczka: CZYTAĆ POLECENIA NA EGZAMINIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! oczywiście że nie d
15 lut 2010, 14:42
Gimnastyka umysłu
barubara
Badanie Aktywności Ekonomicznej Ludności (BAEL) ? jest to badanie mające na celu uzyskanie informacji o wielkości i strukturze zasobów siły roboczej. To było w pierszej klasie.
Adaneta
cieszę się w takim razie, że wiedzę z pierwszej klasy masz opanowaną na celujący
A po co męczyć pamięć?! Wystarczy looknąć w google. Nie, Barabura?
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
15 lut 2010, 15:17
Gimnastyka umysłu
Jeśli chodzi o pytanie z konstytucji to, wg mnie zdanie w pkt. D jest poprawne, gdyż prerogatywa to przywilej, czy też uprawnienie konstytucyjne dające Prezydentowi prawo do wydawania w ściśle określonych okolicznościach rozporządzeń z mocą ustawy i zaliczenie tych aktów prawnych do źródeł prawa powszechnie obowiązującego (art. 87 ust. 1 i art. 234 ust. 2 Konstytucji).
Białe i zielone księgi zostały już świetnie zdefiniowane przez aktywne Forumowiczki, więc zaserwuję kolejne pytanie na dziś...
Do zadań niektórych komisarzy Komisji Europejskiej należy również utrzymywanie ścisłych kontaktów, pozyskiwanie opinii z ośrodków tzw. think tank. Co to takiego think tank: a) tzw. zbiorniki myśli, czyli ośrodki zajmujące się badaniami, analizami dotyczącymi spraw publicznych b) tzw. schrony, czyli ośrodki dla uchodźców politycznych z państw nienależących do UE c) instytucje akademickie, w których zrzeszeni są najwybitniejsi profesorowie prawa, zajmujący się opiniowaniem nowych aktów prawnych d) tzw. zbiorniki myśli, czyli ośrodki skupiające w swoich szeregach osoby wybitnie uzdolnione w konkretnej dziedzinie
15 lut 2010, 15:23
Gimnastyka umysłu
skarbenka
Do zadań niektórych komisarzy Komisji Europejskiej należy również utrzymywanie ścisłych kontaktów, pozyskiwanie opinii z ośrodków tzw. think tank. Co to takiego think tank: a) tzw. zbiorniki myśli, czyli ośrodki zajmujące się badaniami, analizami dotyczącymi spraw publicznych b) tzw. schrony, czyli ośrodki dla uchodźców politycznych z państw nienależących do UE c) instytucje akademickie, w których zrzeszeni są najwybitniejsi profesorowie prawa, zajmujący się opiniowaniem nowych aktów prawnych d) tzw. zbiorniki myśli, czyli ośrodki skupiające w swoich szeregach osoby wybitnie uzdolnione w konkretnej dziedzinie
Według mnie właściwa jest odpowiedź A - aczkolwiek odowiedzi zawierają pewną dwuznaczność. Z mojej wiedzy wynika, że think tanks, to ośrodki badawcze, najcześciej niezależne, lecz nierzadko związane z konkretną opcją polityczną (jak konserwatywne Heritage Foundation związane z Partią Republikańską czy Cato Instiute) skupiające naukowców z różnych dziedzin, wydające specjalistyczne opinie na zamówienie insytucji bądź dla celów czysto naukowych. Poniewaź z reguły są to instytucje cieszące się określonym prestiżem (często bardzo wpływowe w polityce) skupiają ekspertów, czyli rzec by można "osoby wybitnie uzdolnione", zatem odpowiedzi D też nie moźna wykluczyć. Niektóre z tych instytucji zajmują się ściśle określoną dziedziną np. prawem, więc w tym kontekście odpowiedź C również można uznać za właściwą Może więc najbezpieczniej byłoby stwierdzić, że z całą pewnością nie jest to odpowiedż B
A Skarbenka co myśli?
ps. Swoją drogą, bardzo niefortunne to określenie "zbiornik myśli".. Spotkałam się też z określeniami: "Kuźnia Myśli", albo "Myśliwiec" hihihi równie dobrze mógłby być 'Myślący czołg"...
Dodano: Pon Lut 15, 2010 7:11 pm
micstach
Do zadania z uzupełnianiem ciągu: IV3 II2 XII4 VIII5 XVI5 III3 V2 XIX(?) Moja odpowiedź to 5. Cyfra arabska to ilość kresek w liczbie rzymskiej.
BRAWO
Adaneta - pytanie o BAEL bardzo trafione, skróty na egzaminie często się pojawiają, a ja tego akurat nie miałam w pierwszej klasie. Dzięki za info, proszę o jeszcze
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
15 lut 2010, 17:59
Gimnastyka umysłu
robaczek1
skarbenka
Do zadań niektórych komisarzy Komisji Europejskiej należy również utrzymywanie ścisłych kontaktów, pozyskiwanie opinii z ośrodków tzw. think tank. Co to takiego think tank a) tzw. zbiorniki myśli, czyli ośrodki zajmujące się badaniami, analizami dotyczącymi spraw publicznych b) tzw. schrony, czyli ośrodki dla uchodźców politycznych z państw nienależących do UE c) instytucje akademickie, w których zrzeszeni są najwybitniejsi profesorowie prawa, zajmujący się opiniowaniem nowych aktów prawnych d) tzw. zbiorniki myśli, czyli ośrodki skupiające w swoich szeregach osoby wybitnie uzdolnione w konkretnej dziedzinie
Według mnie właściwa jest odpowiedź A - aczkolwiek odpowiedzi zawierają pewną dwuznaczność. Z mojej wiedzy wynika, że think tanks, to ośrodki badawcze, najczęciej niezależne, lecz nierzadko związane z konkretną opcją polityczną (jak konserwatywne Heritage Foundation związane z Partią Republikańską czy Cato Instiute) skupiające naukowców z różnych dziedzin, wydające specjalistyczne opinie na zamówienie instytucji bądź dla celów czysto naukowych. Ponieważ z reguły są to instytucje cieszące się określonym prestiżem (często bardzo wpływowe w polityce) skupiają ekspertów, czyli rzec by można "osoby wybitnie uzdolnione", zatem odpowiedzi D też nie można wykluczyć. Niektóre z tych instytucji zajmują się ściśle określoną dziedziną np. prawem, więc w tym kontekście odpowiedź C również można uznać za właściwą. Może więc najbezpieczniej byłoby stwierdzić, że z całą pewnością nie jest to odpowiedź B
A Skarbenka co myśli? PSs. Swoją drogą, bardzo niefortunne to określenie "zbiornik myśli"... Spotkałam się też z określeniami: "Kuźnia Myśli", albo "Myśliwiec" hihihi równie dobrze mógłby być 'Myślący czołg"...
Na teraz tylko tyle. Z pełniejszą odpowiedzią poczekam, może jeszcze ktoś się wypowie w tym temacie. Swoją drogą mam wrażenie, że pomysł z zadawaniem tu pytań tzw. dziedzinowych, do testu wiedzy nie ma zbyt wielu zwolnenników, nie mówiąc już o chętnych do podjęcia się takiego zajęcia Jak do tej pory odzew był tylko ze strony dwóch osób, od Ciebie Robaczku i od Adanety. Może jednak wycofamy się z tego, by "nie zaśmiecać" wątku..?
Ostatnio edytowano 15 lut 2010, 20:41 przez Nadir, łącznie edytowano 2 razy
redakcyjne poprawki
15 lut 2010, 18:39
Gimnastyka umysłu
skarbenka
Swoją drogą mam wrażenie, że pomysł z zadawaniem tu pytań tzw. dziedzinowych, do testu wiedzy nie ma zbyt wielu zwolnenników, nie mówiąc już o chętnych do podjęcia się takiego zajęcia Jak do tej pory odzew był tylko ze strony dwóch osób, od Ciebie Robaczku i od Adanety Może jednak wycofamy się z tego, by "nie zaśmiecać" wątku..?
Mi się ten pomysł bardzo podoba, ponieważ zważywszy na kompletny brak motywacji do nauki, narazie czerpię wiedzę tylko z FORUM Ale może nie wszystkim odpowiada taka forma wymiany informacji. Prosimy więc głośno wypowiadać głosy poparcia bądź sprzeciwu!
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
15 lut 2010, 18:50
Gimnastyka umysłu
Ja jestem jak najbardziej ZA - też nie mogę się sama zmobilizować. A odnośnie mojego pytania z konstytucyjnego (o Rozp. z mocą ustawy) - odp D jest oczywiście do zaznaczenia jako zdanie błędne. A teraz pytanie: - czy tylko D??