Teraz jest 05 wrz 2025, 22:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post Gimnastyka umysłu
b

zielone i białe :)

15 lut 2010, 10:49
Znawca

REJESTRACJA22 maja 2009, 06:15

POSTY        155
Post Gimnastyka umysłu
Adaneta                    

b

zielone i białe :)

a coś szerzej na ten temat? co to za księgi?

15 lut 2010, 13:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 maja 2009, 20:11

POSTY        37
Post Gimnastyka umysłu
[/quote]
a coś szerzej na ten temat? co to za księgi?[/quote]

Czym są Zielone i Białe Księgi?

?Zielone Księgi mają w założeniu pobudzać debatę i rozpoczynać proces konsultacji na szczeblu europejskim. Komisja Europejska wydaje Zielone Księgi, aby zaprezentować zarys przyszłego prawodawstwa Unii. Po publikacji księgi są przedmiotem społecznej konsultacji i debaty w państwach członkowskich, organizacjach pozarządowych i organizacjach społecznych. Wypowiada się na ich temat także szeroko rozumiana opinia publiczna.

Po przeprowadzeniu konsultacji, Komisja wydaje Białą Księgę. Zawarte są w niej propozycje działań wspólnotowych lub inicjatyw legislacyjnych w konkretnych dziedzinach. Biała Księga jest następnie prezentowana Parlamentowi Europejskiemu i Radzie Unii Europejskiej. Gdy Rada zaaprobuje Białą Księgę, działania lub prawodawstwo zostają przyjęte.?

ŹRÓDŁO: http://libr.sejm.gov.pl/oide/index.php? ... etter_07#4

i pytanko z konstytucyjnego:

Wskaż zdanie(a) błędne. Rozporządzenie z mocą ustawy:
A.  nigdy nie może zmieniać Konstytucji,
B.  nigdy nie może zmieniać ordynacji wyborczych,
C.  co do zasady może zmieniać ustawy o stanach nadzwyczajnych,
D.  jego wydanie stanowi prerogatywę Prezydenta RP

15 lut 2010, 13:54
Specjalista
Własny awatar

POSTY        576
Post Gimnastyka umysłu
Zielone księgi to komunikaty dotyczące pewnych dziedzin polityki, skierowane przede wszystkim do uczestników konsultacji i debat na dany temat.
Białe księgi to dokumenty zawierające propozycje konkretnych działań Unii, opracowywane często po publikacji zielonej księgi rozpoczynającej dyskusję na dany temat

Dodano: Pon Lut 15, 2010 3:01 pm

i pytanko z konstytucyjnego:

D.  jego wydanie stanowi prerogatywę Prezydenta RP[/quote]

D

Dodano: Pon Lut 15, 2010 3:02 pm

chyba D :rolleyes:

15 lut 2010, 13:56
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:34

POSTY        1
Post Gimnastyka umysłu
smok1972                    

Załącznik:
liczby1.jpg
[/img]
Czy na górze to będzie 63?? (2*2-1=3; 3*3-1=8;8*8-1=63)
a na dole 11??

Na górze będzie 31 a na dole 12

15 lut 2010, 14:06
Specjalista
Własny awatar

POSTY        576
Post Gimnastyka umysłu
Coś  z innej beczki: :)

BAEL:

1. metodologia przyjęta przez WHO przy badaniu śmiertelności  niemowląt
2. badanie prowadzone zgodnie z metodyką Międzynarodowej Organizacji Pracy dotyczące aktywności ekonomicznej ludności
3. termin stosowany w prawie bankowym przy ryzykownych operacjach giełdowych
4. oficjalny dokument KE ? comiesięczne sprawozdania  dotyczące działalności Komisji przedstawiane Radzie
:D

15 lut 2010, 14:30
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 lut 2010, 12:22

POSTY        5
Post Gimnastyka umysłu
Badanie Aktywności Ekonomicznej Ludności (BAEL) ? jest to badanie mające na celu uzyskanie informacji o wielkości i strukturze zasobów siły roboczej.

To było w pierszej klasie.

15 lut 2010, 14:38
Specjalista
Własny awatar

POSTY        576
Post Gimnastyka umysłu
cieszę się w takim razie, że  wiedzę z pierwszej klasy masz opanowaną na celujący :)

Dodano: Pon Lut 15, 2010 3:56 pm

D.  jego wydanie stanowi prerogatywę Prezydenta RP[/quote]

D

Dodano: Pon Lut 15, 2010 3:02 pm

chyba D :rolleyes:[/quote]
ale ja durna, trzeba było wskazać zdanie błędne!!!!!

i to jest nauczka: CZYTAĆ POLECENIA NA EGZAMINIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
oczywiście że nie d

15 lut 2010, 14:42
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Gimnastyka umysłu
barubara                    

Badanie Aktywności Ekonomicznej Ludności (BAEL) ? jest to badanie mające na celu uzyskanie informacji o wielkości i strukturze zasobów siły roboczej.
To było w pierszej klasie.

Adaneta                    

cieszę się w takim razie, że  wiedzę z pierwszej klasy masz opanowaną na celujący :)

A po co męczyć pamięć?!
Wystarczy looknąć w google. Nie, Barabura? ;)

15 lut 2010, 15:17
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2010, 21:27

POSTY        96
Post Gimnastyka umysłu
Jeśli chodzi o pytanie z konstytucji to, wg mnie zdanie w pkt. D jest poprawne, gdyż prerogatywa to przywilej, czy też uprawnienie konstytucyjne dające Prezydentowi prawo do wydawania w ściśle określonych okolicznościach rozporządzeń z mocą ustawy
i zaliczenie tych aktów prawnych do źródeł prawa powszechnie obowiązującego
(art. 87 ust. 1 i art. 234 ust. 2 Konstytucji).

Białe i zielone księgi zostały już świetnie zdefiniowane przez aktywne Forumowiczki, więc zaserwuję kolejne pytanie na dziś...

Do zadań niektórych komisarzy Komisji Europejskiej należy również
utrzymywanie ścisłych kontaktów, pozyskiwanie opinii z ośrodków tzw.
think tank.
Co to takiego think tank:
a) tzw. zbiorniki myśli, czyli ośrodki zajmujące się badaniami, analizami dotyczącymi spraw publicznych
b) tzw. schrony, czyli ośrodki dla uchodźców politycznych z państw nienależących do UE
c) instytucje akademickie, w których zrzeszeni są najwybitniejsi profesorowie prawa, zajmujący się opiniowaniem nowych aktów prawnych
d) tzw. zbiorniki myśli, czyli ośrodki skupiające w swoich szeregach osoby wybitnie uzdolnione w konkretnej dziedzinie

15 lut 2010, 15:23
Znawca

REJESTRACJA09 paź 2009, 18:38

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
skarbenka                    

Do zadań niektórych komisarzy Komisji Europejskiej należy również
utrzymywanie ścisłych kontaktów, pozyskiwanie opinii z ośrodków tzw.
think tank.
Co to takiego think tank:
a) tzw. zbiorniki myśli, czyli ośrodki zajmujące się badaniami, analizami dotyczącymi spraw publicznych
b) tzw. schrony, czyli ośrodki dla uchodźców politycznych z państw nienależących do UE
c) instytucje akademickie, w których zrzeszeni są najwybitniejsi profesorowie prawa, zajmujący się opiniowaniem nowych aktów prawnych
d) tzw. zbiorniki myśli, czyli ośrodki skupiające w swoich szeregach osoby wybitnie uzdolnione w konkretnej dziedzinie

Według mnie właściwa jest odpowiedź A - aczkolwiek odowiedzi zawierają pewną dwuznaczność. Z mojej wiedzy wynika, że think tanks, to ośrodki badawcze, najcześciej niezależne, lecz nierzadko związane z konkretną opcją polityczną (jak konserwatywne Heritage Foundation związane z Partią Republikańską czy Cato Instiute) skupiające naukowców z różnych dziedzin, wydające specjalistyczne opinie na zamówienie insytucji bądź dla celów czysto naukowych. Poniewaź z reguły są to instytucje cieszące się określonym prestiżem (często bardzo wpływowe w polityce) skupiają ekspertów, czyli rzec by można "osoby wybitnie uzdolnione", zatem odpowiedzi D też nie moźna wykluczyć. Niektóre z tych instytucji zajmują się ściśle określoną dziedziną np. prawem, więc w tym kontekście odpowiedź C  również można uznać za właściwą :D
Może więc najbezpieczniej byłoby stwierdzić, że  z całą pewnością nie jest to odpowiedż B  :wysmiewacz:

A Skarbenka co myśli? :blink:

ps. Swoją drogą, bardzo niefortunne to określenie "zbiornik myśli".. ;) Spotkałam się też z określeniami: "Kuźnia Myśli", albo "Myśliwiec" hihihi równie dobrze mógłby być 'Myślący czołg"...  :wysmiewacz:

Dodano: Pon Lut 15, 2010 7:11 pm

micstach                    

Do zadania z uzupełnianiem ciągu:
IV3 II2 XII4 VIII5 XVI5 III3 V2 XIX(?)
Moja odpowiedź to 5.
Cyfra arabska to ilość kresek w liczbie rzymskiej.

BRAWO  :brawa:

Adaneta - pytanie o BAEL bardzo trafione, skróty na egzaminie często się pojawiają, a ja tego akurat nie miałam w pierwszej klasie. Dzięki za info, proszę o jeszcze :)

15 lut 2010, 17:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2010, 21:27

POSTY        96
Post Gimnastyka umysłu
robaczek1                    

skarbenka                    

Do zadań niektórych komisarzy Komisji Europejskiej należy również utrzymywanie ścisłych kontaktów, pozyskiwanie opinii z ośrodków tzw. think tank.
Co to takiego think tank

Według mnie właściwa jest odpowiedź A - aczkolwiek odpowiedzi zawierają pewną dwuznaczność. Z mojej wiedzy wynika, że think tanks, to ośrodki badawcze, najczęciej niezależne, lecz nierzadko związane z konkretną opcją polityczną (jak konserwatywne Heritage Foundation związane z Partią Republikańską czy Cato Instiute) skupiające naukowców z różnych dziedzin, wydające specjalistyczne opinie na zamówienie instytucji bądź dla celów czysto naukowych. Ponieważ z reguły są to instytucje cieszące się określonym prestiżem (często bardzo wpływowe w polityce) skupiają ekspertów, czyli rzec by można "osoby wybitnie uzdolnione", zatem odpowiedzi D też nie można wykluczyć. Niektóre z tych instytucji zajmują się ściśle określoną dziedziną np. prawem, więc w tym kontekście odpowiedź C  również można uznać za właściwą.
Może więc najbezpieczniej byłoby stwierdzić, że  z całą pewnością nie jest to odpowiedź B  :wysmiewacz:

A Skarbenka co myśli? :blink:
PSs. Swoją drogą, bardzo niefortunne to określenie "zbiornik myśli"... Spotkałam się też z określeniami: "Kuźnia Myśli", albo "Myśliwiec" hihihi równie dobrze mógłby być 'Myślący czołg"...  :wysmiewacz:

Na teraz tylko tyle. Z pełniejszą odpowiedzią poczekam, może jeszcze ktoś się wypowie w tym temacie.
Swoją drogą mam wrażenie, że pomysł z zadawaniem tu pytań tzw. dziedzinowych, do testu wiedzy nie ma zbyt wielu zwolnenników, nie mówiąc już o chętnych do podjęcia się takiego zajęcia :)
Jak do tej pory odzew był tylko ze strony dwóch osób, od Ciebie Robaczku i od Adanety.
Może jednak wycofamy się z tego, by "nie zaśmiecać" wątku..?

Ostatnio edytowano 15 lut 2010, 20:41 przez Nadir, łącznie edytowano 2 razy

redakcyjne poprawki

15 lut 2010, 18:39
Znawca

REJESTRACJA09 paź 2009, 18:38

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
skarbenka                    

Swoją drogą mam wrażenie, że pomysł z zadawaniem tu pytań tzw. dziedzinowych, do testu wiedzy
nie ma zbyt wielu zwolnenników, nie mówiąc już o chętnych do podjęcia się takiego zajęcia :)
Jak do tej pory odzew był tylko ze strony dwóch osób, od Ciebie Robaczku i od Adanety :) Może jednak wycofamy się z tego, by "nie zaśmiecać" wątku..?

Mi się ten pomysł bardzo podoba, ponieważ zważywszy na kompletny brak motywacji do nauki, narazie czerpię wiedzę tylko z FORUM :) Ale może nie wszystkim odpowiada taka forma wymiany informacji.
Prosimy więc głośno wypowiadać głosy poparcia  :brawa: bądź sprzeciwu! :za2:

15 lut 2010, 18:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 maja 2009, 20:11

POSTY        37
Post Gimnastyka umysłu
Ja jestem jak najbardziej ZA - też nie mogę się sama zmobilizować.
A odnośnie mojego pytania z konstytucyjnego (o Rozp. z mocą ustawy)  - odp D jest oczywiście do zaznaczenia jako zdanie błędne. A teraz pytanie: - czy tylko D??

15 lut 2010, 19:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 793  Następna strona