Teraz jest 06 wrz 2025, 14:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Nowi NUS (be-)z konkursów - ankieta 

Czy Min. Fin. powinien powołać na stanowiska NUS osoby które 2-krotnie "oblały" egzaminy?
Ankieta wygasła 26 sty 2010, 14:01
Tak 20%  20%  [ 133 ]
Nie 80%  80%  [ 518 ]
Liczba głosów : 651

Nowi NUS (be-)z konkursów - ankieta 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2009, 07:58

POSTY        69
Post Nowi NUS (be-)z konkursów - ankieta
apasko                    

...
Jak będzie się czuł NUS, gdy został powołany po dwóch niezdanych egzaminach w sytuacji gdy będzie chciał pracownikowi zwrócić uwagę, że źle robi?
Jak już, to nie powinien bynajmniej być powołany do US gdzie obecnie pełni obowiązki. Jest to dla dobra i czystości sprawy.

a fuj, chcesz takiego innym podrzucić, niby jaka to będzie różnica  :mur:

09 sty 2010, 16:41
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
apasko                    

Jak pisałem wcześniej na temat pozytywów Pana Młodzikowskiego obecnego po Dyrektora DAP MF uważam, że dla niego nie będzie wyjątków, bowiem wydaje się, że człowiek ten nie jest powikłany w jakieś niejasne sprawy.
Stąd bójcie się NUS-y z nie zdanymi konkursami.  :nonono:
...

Tako rzecze pismo:
Po czynach ich poznacie

09 sty 2010, 18:04
Początkujący

REJESTRACJA17 cze 2009, 09:33

POSTY        3
Problem z tymi co nie zdali jest taki, że są to w większości sieroty po Kaczyńskim a w resorcie po Banasiu. Jeśli ich nie powołają, to zaczną się interpelacje kompetentnych: Szczypińskiej i Mariańskiej a także ekscytacja Solidarności, jak to są niszczeni jedyni sprawiedliwi.

09 sty 2010, 19:11
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 paź 2009, 14:24

POSTY        50
Ja myślę, że konkursy to ściema dla ludu. Przecież ci co maja być na pewno to tak im władza obecna pomogła napisać, że i tak zostaną. Czasmi to są prawdziwe miernoty, ale co tam.
Dlatego czasami racjonalniej powołać nawet tego co nieprzeszedł do zbrakło niewiele. Natomiast w urzędzie wiedzą, że to wporzo gość i dobry gospodarz.

09 sty 2010, 21:26
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 lip 2007, 17:02

POSTY        111
Mnie się przestało chcieć pisać na forum, bo moderatorzy i admini są strrrasznie antykonkursowo nastawieni i narzucają ton dyskusji. Sam startowałem, opisywałem co i jak, drugi raz też wystartowałem, bo wierzę, że ma to sens, że konkurs to krok w dobrym kierunku.

Nie wierzę, że w 200 urzędach powołają naczelników wyłącznie z wyników z konkursu. Ale startowałem i wierzę, że w 190 przypadkach na 200 konkursy nie są ustawiane (te 10 to Warszawa, duże urzędy i może coś na Śląsku).

I sądzę, że to bzdura, że egzamin nic nie sprawdza. Egzamin bardzo dobrze sprawdza wiedzę o podatkach. Równie dobrze jak egzamin na doradcę podatkowego. A to już coś. Jeszcze 3 lata temu można było zostać naczelnikiem (- oki, p.o. na kilka lat), nie wiedząc czym się różni podatek należny od naliczonego. A czasem naczelnik musi umieć podjąć dobrą decyzję podatkową i umieć obronić ją. To nie tylko i wyłącznie "manager".

Zresztą popatrzcie po wynikach - 1/4 startujących do konkursu pewnie nadal myliła należny z naliczonym i dlatego nie zdała części zadaniowej. A teraz nawet p.o. musi się nauczyć rozróżniać te pojęcia.

Ps. - Oczywiście dopuszczam "ulepszanie" formy konkursu np. przez dorzucenie do komisji osoby spoza Ministerstwa. Ale wolę takie egzaminy, niż ich brak.

10 sty 2010, 17:49
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 paź 2009, 14:24

POSTY        50
girjic                    

Mnie się przestało chcieć pisać na forum, bo moderatorzy i admini są strrrasznie antykonkursowo nastawieni i narzucają ton dyskusji. Sam startowałem, opisywałem co i jak, drugi raz też wystartowałem, bo wierzę, że ma to sens, że konkurs to krok w dobrym kierunku.

Nie wierzę, że w 200 urzędach powołają naczelników wyłącznie z wyników z konkursu. Ale startowałem i wierzę, że w 190 przypadkach na 200 konkursy nie są ustawiane (te 10 to Warszawa, duże urzędy i może coś na Śląsku).

I sądzę, że to bzdura, że egzamin nic nie sprawdza. Egzamin bardzo dobrze sprawdza wiedzę o podatkach. Równie dobrze jak egzamin na doradcę podatkowego. A to już coś. Jeszcze 3 lata temu można było zostać naczelnikiem (- oki, p.o. na kilka lat), nie wiedząc czym się różni podatek należny od naliczonego. A czasem naczelnik musi umieć podjąć dobrą decyzję podatkową i umieć obronić ją. To nie tylko i wyłącznie "manager".

Zresztą popatrzcie po wynikach - 1/4 startujących do konkursu pewnie nadal myliła należny z naliczonym i dlatego nie zdała części zadaniowej. A teraz nawet p.o. musi się nauczyć rozróżniać te pojęcia.

Ps. - Oczywiście dopuszczam "ulepszanie" formy konkursu np. przez dorzucenie do komisji osoby spoza Ministerstwa. Ale wolę takie egzaminy, niż ich brak.

A jak nazwiesz  to, że PO wyznaczyła swoich kolesi na p.o. naczelników, później to oni wcześniej czy później  zostawali naczelnikami?
To zbieg okolicznosci czy kolesiowska konsekwencja?
A tam gdzie nie wymienili gościa to i tak  przeszedł ten co kazali mu startować. Czy w taki czy w inny sposób swego dopięli.

10 sty 2010, 17:57
Znawca

REJESTRACJA22 paź 2006, 20:34

POSTY        209
Czy lewo, czy prawo, czy środek, faktem jest, że nie wróciło stare brzmienie USC czyli każda władza chce mieć możliwość manipulowania i wstawiania chociaż części swoich kadydatów na wysokie stołki urzędnicze. Apolityczność i ścieżka kariery została lekko zakopana zmianami w USC. Konkursy przywrócono, ale zasady zmieniono na bardziej dogodne ;). W ogóle co to znaczy być dziś USC. Nie przywrocono już znaczenia bycia USC jakie miało przed 2006 r. Innym faktem jest, że nie można zmanipulować 100% konkursów. Takie luźne moje myśli. Ale mimo wszystko uważam, że trzeba próbować. Bo nie próbując oddajemy pola. Siedząc i narzekając na rzeczywistość napewno niczego nie osiągniemy i niczego nie zmienimy.

10 sty 2010, 18:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 11:25

POSTY        122
Girjic. Gwarantuje Ci, że Warszawa nie była ustawiona. Przynajmniej ta wschodnia strona. Wyniki ciekawe i wcale nie oczekiwane. Wygrali kandydaci z imponującymi osiągnięciami punktowymi.

10 sty 2010, 20:27
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2009, 20:32

POSTY        202
Piórek                    

Girjic. Gwarantuje Ci, że Warszawa nie była ustawiona. Przynajmniej ta wschodnia strona. Wyniki ciekawe i wcale nie oczekiwane. Wygrali kandydaci z imponującymi osiągnięciami punktowymi.

Zobaczymy wyniki mierników W-wy za kilka miesięcy gdy Hydra Biurokracji podrośnie. :P

10 sty 2010, 20:42
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 lip 2007, 17:02

POSTY        111
Piórek                    

Obsady w Warszawie nie znam, ale jak pół Polski podejrzewam stolicę o wszystkie grzechy jakie znam, i kilka tych, o których istnieniu nawet nie wiem.

:)

Cieszę się, jeśli się pomyliłem.

10 sty 2010, 22:18
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
GIRJIC - proszę powiedz, czy za drugim razem  zdałeś/aś  konkurs na NUS  - tak z czystej ciekawości ?.

13 sty 2010, 08:33
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA31 sie 2009, 14:00

POSTY        12
Mój p.o. już niemal oficjalnie ogłosił w urzędzie, że zostaje na swoim stanowisku (mimo 2-krotnie oblanych egzaminów). Rozmawiał z DIS-em i otrzymał zapewnienie, że został zgłoszony jako jedyny kandydat na stanowisko Naczelnika oraz że ?Parafianowicz będzie skakał, jak mu Dyrektor zagra? (ciekawe, czy to oryginalny cytat z DIS-a?).

13 sty 2010, 19:27
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
wespazjan                    

Mój p.o. już niemal oficjalnie ogłosił w urzędzie, że zostaje na swoim stanowisku (mimo 2-krotnie oblanych egzaminów). Rozmawiał z DIS-em i otrzymał zapewnienie, że został zgłoszony jako jedyny kandydat na stanowisko Naczelnika oraz że ?Parafianowicz będzie skakał, jak mu Dyrektor zagra?

GRATULUJEMY NUSa  :wysmiewacz:  :dokuczacz:

13 sty 2010, 19:37
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 cze 2007, 18:29

POSTY        26
Ciekawe co zrobi DIS w sprawie NUS w Ostrzeszowie :wysmiewacz:

13 sty 2010, 19:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 96 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona