Teraz jest 10 wrz 2025, 12:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 09:15

POSTY        8
Post Postępowanie kwalifikacyjne
witam, czy  w necie znajdę jakieś testy z poprzednich lat na urzędnika mianowanego ???

04 sie 2009, 11:40
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
robotnica                    

witam, czy  w necie znajdę jakieś testy z poprzednich lat na urzędnika mianowanego ???

Na stronie departamentu służby cywilnej są z lat 2005 - 2006. Inne testy i cenne wskazówki : w tym temacie :)

04 sie 2009, 11:45
Znawca

REJESTRACJA11 mar 2008, 16:49

POSTY        161
A w tym wątku znajdziesz odtworzone pytania z tego i ubiegłego roku (KSAP ich nie publikuje).

04 sie 2009, 11:50
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
robotnica                    

Pytania testowe do sprawdzianów wiedzy z lat ubiegłych (2000-2006):
http://www.dsc.kprm.gov.pl/strona.php?id=35&id2=98

Dodano: 04 Sie 2009 01:01 pm

niko                    

Nie zdałem z testu umiejętności, ale to nie oznacza, że mam tracić czas na analizy, które nic nie dadzą! Dlatego apeluję do osób, które ten test zdały, aby zamieściły na forum to co pamiętają z testu. Myślę, że pomoże to wielu osobom (szczególnie tym którym się nie powiodło). Z góry dziękuję.

SPRAWDZIAN UMIEJĘTNOŚCI viewtopic.php?p=49756#p49756)
(80 strona)

04 sie 2009, 12:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 sty 2008, 09:35

POSTY        53
Czytając niektóre wypowiedzi dot. oceniania zwłaszcza części umiejętności stwierdzam, że już nic nie wiem. Ja rozwiązałam cały test i według mojego rozeznania powinnam była zdać, a okazało się, że oblałam  :zygi:  Nie rozumiem sposobu oceniania. A moja złość i wściekłość na moją niemoc przeradza się powoli w chęć odwetu i pokazania się za rok. KSAP znowu mnie pewnie obleje. A za rok będzie trudniej uzyskać mianowanie choćby dlatego, że został zwiększony zakres certyfikatów językowych dopuszczających do egzaminu, najwięcej z rosyjskiego. Pewnie będzie kilka osób na 1 miejsce. <_<    :dupa:    :mur:

04 sie 2009, 18:53
Znawca

POSTY        161
_Joanna_                    

Ja rozwiązałam cały test i według mojego rozeznania powinnam była zdać, a okazało się, że oblałam  :zygi:  (...) A za rok będzie trudniej uzyskać mianowanie choćby dlatego, że został zwiększony zakres certyfikatów językowych dopuszczających do egzaminu, najwięcej z rosyjskiego.

Myślę, że większość zdających "rozwiązała cały test". Ja też, tylko zrobiłem kilka błędów... ;)

Z mojej krótkiej analizy wynika, że za rok mimo wszystko łatwiej będzie można zostać Urzędnikiem. Dlaczego? Powiedzmy, że do egzaminu przystąpi 3 razy więcej kandydatów (w tym dwutysięczna armia rusofilów), a poziom trudności sprawdzianów będzie zbliżony. Powinno zdać więc więcej (nowe zasady) niż 50% - powiedzmy 66%, czyli 2 tys. osób. A taki jest właśnie limit w przyszłym roku (są jeszcze absolwenci KSAP). Czyli teoretycznie wystarczy zdać, o co za rok będzie łatwiej. A może źle kombinuję? :wacko:

04 sie 2009, 20:02
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Ach, te kobiety!
Temat: Postępowanie kwalifikacyjne
biurwa1                    

Powiem tak: podchodzę zdroworozsądkowo do wszelkich zjawisk i staram się nie emocjonować sprawami, na które nie mam żadnego wpływu...  
Sorry, ale nie będę opierać swoich ocen na gdybaniu.

Ach, te kobiety! Zawsze Wam zazdrościłem tego zdroworozsądkowego  podchodzenia do wszelkich zjawisk :D
Były osoby, które nie zaglądały na forum do czasu ogłoszenia wyników, aby nie stresować się sprawdzaniem testu wiedzy, a były osoby, które pieczołowicie starały się odtworzyć ten test. Są osoby, które czują się obrażone, że ktoś podważa ich teorie i są osoby, które próbują coś wyjaśnić czy pomóc innym. Forum jest dla wszystkich. :piwo:

norrpl                    

nic dodać, nic ująć ... Pozostał mi tylko niesmak. Nie będę więcej narażać pozostałych czytelników forum na czytanie moich niepopularnych poglądów.

norrpl                    

Mam poczucie, że zasłużyłam na 50 pkt, które dostałam. Proponuję skupić się na analizie własnych wyników a nie cudzych, zachowując się do końca elegancko.

Ach, te kobiety! Zaraz się dąsają.... Dyskusja jak dyskusja. Wiele osób zgłaszało tu swoje wątpliwości co do testu umiejętności, którego jak się okazuje, 40% osób nie zdało. Te wątpliwości, chociaż zdałem, osobiście też podtrzymuję.
Ty też szukasz swoich teorii na wyjaśnienie niezrozumiałych dla nikogo na tym forum dziwnych wyników tego testu. Uważasz, że osoby, które piszą, że zrobiły błędy i nie rozwiązały tego czy tamtego, a mają 50 pkt, konfabulują albo mają specyficzne poczucie humoru. Bo tak to starasz się wytłumaczyć. I naginasz fakty na poparcie Twojej teorii.
Wszystko byłoby OK gdyby zasady i kryteria były jasne i podane publicznie czy każdemu indywidualnie, aby każdy wiedział dlaczego ma tylko 29,92 pkt.  a nie 48,96. A tak nie jest. Ludzie błądzą jak we mgle i gubią się w domysłach.
Stąd nie dziw się, że są ludzie (jak np. Joanna) rozgoryczeni, bo byli przez cały miesiąc przekonani, że test umiejętności poszedł im świetnie a później dowiadują się, że mają 29,92 pkt! A ci, którzy co porobili błędy, zapomnieli czegoś czy wypełnili połowę - 48,96.
To co piszę jest  też wynikiem wielu privów które otrzymuję, a i rozmów z osobami z mojego urzędu (z 12-tu zdały 3) - więc nie są to wyłącznie moje opinie, a ich suma.
Nikt nikomu nie każe tłumaczyć się z wyniku ani nie ma pretensji, że ktoś ma 50 czy 45 pkt, ani nie chce odbierać satysfakcji, ale stwierdzenie, że rozżalone osoby szukają jakichś "teorii spiskowych", zamiast poszukać błędów u siebie i wyłącznie do siebie mieć pretensje też nie jest zbyt  eleganckie...
Mają prawo być rozżalone. Bo nie rozumieją tych dziwnych wyników. A skoro pewne osoby (w tym Ty) zabrały głos i przedstawiły swoje zdanie, to znalazłaś się w "ogniu walki".  
Zobaczymy co się okaże po złożeniu przez nich odwołań.

Nie wyrażam swojej negatywnej opinii o dziwnych wynikach testu umiejętności dlatego, że czuję się jakiś pokrzywdzony czy niedowartościowany, a jedynie dlatego, że z tym testem jest jak z tą pewną panią i orkiestrą.
Nie znacie tego?!
Co mi tutaj kur*a nie gra!
A też chciałbym widzieć co jest grane.
That's all.  :D

04 sie 2009, 20:55
Znawca

POSTY        161
Mały offtop - wygląda na to, że w 2012 egzamin odbędzie się w terminie nieco innym niż zazwyczaj (druga połowa czerwca) lub w miejscu innym niż Centrum EXPO XXI. Przewidywany termin przeprowadzenia finałów Euro 2012 to 9 czerwca - 1 lipca.

Międzynarodowe Centrum Nadawcze (International Broadcasting Center) podczas piłkarskich mistrzostw Europy w 2012 roku mieścić się będzie w Warszawie, na terenie Międzynarodowego Centrum Expo XXI - zdecydowała UEFA.

http://www.2012.org.pl/pl/aktualnosci/a ... zawie.html

08 sie 2009, 10:17
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
wielblad                    

Mały offtop - wygląda na to, że w 2012 egzamin odbędzie się w terminie nieco innym niż zazwyczaj (druga połowa czerwca) lub w miejscu innym niż Centrum EXPO XXI.

Miejmy nadzieję, że ta informacja jest całkowicie zbędna dla tych, którzy za rok będą powtórnie próbować szczęścia.

Koleżanka z pracy, która znalazła się w grupie pechowców z wynikiem 29,08 z "testu umiejętności logicznych", napisała do KSAP zapytanie o logikę oceniania tego testu.
Kiedy otrzyma odpowiedź, postaram się ją przytoczyć.
Sam jestem ciekaw... ;)

09 sie 2009, 08:50
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
Już gdzieś wyżej powiedziane zostało jak oceniane były testy umiejętności. Ja przy okazji zapytałem znajomego profesora psychologii na czym to polega i (o ile dobrze zrozumiałem) :

1. Ustalane są normy punktowe;
2. Ludzi z określonymi wynikami przypisuje się do danej grupy;
3. W ramach grupy ocenia się już indywidualnie, biorąc pod uwagę wyniki w danej grupie.

Czyli mogło być tak, że nie wszystko się zrobiło ale podpadło się pod inną normę i wynik dlatego był wyższy. Oczywiście niekoniecznie tak musiało być podczas egzaminu bądź też był iny klucz.

10 sie 2009, 08:51
Znawca

REJESTRACJA26 paź 2006, 08:26

POSTY        107
W sobotę 1500 absolwentów prawa pisało test na aplikację (tyż w EXPO Wa-wa).
Wyniki 11.08.09!
Nie rozumiem dlaczego nie odprawiają czarów przez miesiąc, tylko tak hop, siup - 3 dni i są wyniki! :rolleyes:

10 sie 2009, 13:27
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Elda                    

W sobotę 1500 absolwentów prawa pisało test na aplikację (tyż w EXPO Wa-wa).
Wyniki 11.08.09!
Nie rozumiem dlaczego nie odprawiają czarów przez miesiąc, tylko tak hop, siup - 3 dni i są wyniki! :rolleyes:

Odpowiedź masz wyżej.
Etap 1. Ustalanie norm punktowych.
To jeden tydzień
Etap 2.  Przypisywanie ludzi z określonymi wynikami do danej grupy,
Drugi tydzień
Etap 3. Ocenianie indywidualne w ramach grupy
Trzeci tydzień
Etap 4. Sporządzanie listy wyników i jej ogłoszenie.
Czwarty tydzień.

Gdyby jeszcze tylko ktoś mi wytłumaczył wyższość (tak jak świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy) tej zasady nad prostą zasadą jak w pozostałych testach: która osoba (nie grupa) rozwiązała  więcej, ta ma więcej punktów.

Zbyt trudne zadaję pytanie?  :unsure:

10 sie 2009, 17:54
Zaawansowany

REJESTRACJA20 lip 2009, 12:17

POSTY        43
Co za bzdurne pytania  :rotfl: Ciekawe po co komu wiedzieć ile jest gmin w Polsce?  :rotfl:

11 sie 2009, 11:36
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA10 sie 2009, 18:13

POSTY        6
leklerk                    

Co za bzdurne pytania  :rotfl: Ciekawe po co komu wiedzieć ile jest gmin w Polsce?  

Nigdy nie będzie tak na egzaminie, że pytania będą się podobały wszystkim.
Po ogłoszeniu wyników na forum zrobiło się nieprzyjemnie (po chwilowej euforii).
Czytając niektóre wywody zaczynam czuć się winna, że zdałam ten egzamin.
Nawet gdyby sposób oceniania był przejrzysty, osoba która nie zda egzaminu będzie szukała winnego albo wśród komisji oceniającej, albo w nie tak ułożonych pytaniach, zadaniach...

11 sie 2009, 12:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 840  Następna strona