Teraz jest 06 wrz 2025, 23:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Czy są udzielane zgody na dodatkowe zarobkowanie? 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA16 cze 2009, 07:20

POSTY        95
Post Czy są udzielane zgody na dodatkowe zarobkowanie?
Anelah - mam umowę-zlecenie w firmie znajomego - robię mu zestawienia danych, analizy, prezentacje, obsługuję  programy komp w pełnym zakresie i takie tam, ksiegowością się nie zajmuję, czasem tylko coś podpowiem. Nie, żeby nie chciał mnie w ksiegowości, ale ksiegowość to mam w pracy  :rolleyes: i wystarczy.

Dodano: Pon Sie 10, 2009 8:31 am

A - i on się w naszym us-ie nie rozlicza, więc nie ma problemu.

10 sie 2009, 07:30
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
Bez problemu taką zgodę otrzymałem. Tyle, że w zakresie pracy jako trener-wykładowca.

10 sie 2009, 08:43
Zaawansowany

POSTY        95
Kolega z innego us-a ma zgodę na pracę jako wykładowca. Na jakiejś prywatnej uczelni. Jak z nim rozmawiałam na jakimś szkoleniu, to mówił, że nie było problemu ze zgodą.
Nawet mnie pytał czy bym nie chciała - ekonomiczne przedmioty. Ale nie wypaliło, bo już nie zatrudniali.  :(
Wiem, ze sporo osób ze skarbowości dorabia, przy dzisiejszych cenach, opłatach itd i moich zarobkach w us nie dałabym rady bez dodatkowej pracy.

10 sie 2009, 08:52
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 mar 2007, 23:20

POSTY        189
Yennefer                    

Kolega z innego us-a ma zgodę na pracę jako wykładowca. Na jakiejś prywatnej uczelni. Jak z nim rozmawiałam na jakimś szkoleniu, to mówił, że nie było problemu ze zgodą.
Nawet mnie pytał czy bym nie chciała - ekonomiczne przedmioty. Ale nie wypaliło, bo już nie zatrudniali.  :(
Wiem, ze sporo osób ze skarbowości dorabia, przy dzisiejszych cenach, opłatach itd i moich zarobkach w us nie dałabym rady bez dodatkowej pracy.

Jestem inspektorem bhp i na odpowiedź w sprawie wykonywania w formie umowy-zlecenia  czekam 2 miesiące

10 sie 2009, 09:37
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA24 lip 2009, 10:56

POSTY        3
U nas w Urzędzie na jednym ze spotkań kryzysowych (perspektywa braku premii) padło pytanie o możliwość dodatkowego zarobkowania. Generalnie stwierdzono, że zgody wymaga jedynie zatrudnienie na umowę o pracę, pozostałe formy nie. Zadowoleni taką odpowiedzią nie drążyliśmy tematu dalej.
Generalnie nie słyszałem, aby u nas komuś kłody pod nogi rzucano ze względu na chęć dodatkowego zarobkowania w czasie nie kolidującym z pracą w US.
Praca w biurze rachunkowym czy doradztwie podatkowym zapewne by nie przeszła, ale inne nie powodujące tzw. kolizji interesów myślę, że nie budziłyby sprzeciwów.

10 sie 2009, 09:58
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 11:24

POSTY        5
A kiedy występowaliście o zgodę na dodatkową pracę?
To znaczy, czy w momencie kiedy podjęliście taką myśl, czy w momencie, gdy wiedzieliście, że macie już dodatkowe zatrudnienie.

Dodano: Pon Sie 10, 2009 11:48 am

Aha i jak długo czekaliście na odpowiedź.

10 sie 2009, 10:45
Zaawansowany

POSTY        95
To współczuję! Ja nie miałam problemów - Agneska, jak tylko wiedziałam, ze mam zatrudnienie zgłosiłam fakt do NUS-a i od ręki podpisał zgodę. Co rok piszę nowe pisemko i zawsze przechodzi od ręki. Teraz tylko nowemu NUS-owi powiedziałam, że mam zgodę o końca roku - zapytał tylko jaki to podmiot i czy rozlicza się w naszym US-ie, no i było po sprawie.

10 sie 2009, 10:50
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5
Yennefer, to jest tak. Chciałam złożyć podanie o pracę (tę dodatkową) i mam dylemat, co będzie, gdy mi się uda ile będę czekać na zgodę czy w ogóle się doczekam. Bo gdy mi się nie uda problemu jakby nie było (póki co). Bo w moim urzędzie nikt nie składał takiego pisma (z tego co wiem), a poza tym nie będę pleplać na prawo i lewo w pustkę, wolę na forum spytać.

10 sie 2009, 10:57
Zaawansowany

POSTY        95
Agneska, pogadaj może z kadrową jak masz zaufanie do niej - niech ona podpyta NUS-a co myśli na ten temat... tak bez nazwisk i konkretów.
Złozyc podanie o dodatkową zawsze możesz- jak dostaniesz to będziesz się martwić.

10 sie 2009, 11:04
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5
Dzięki za radę.
A swoją drogą uważam, że to pytanie o zgodę jest wyjątkowo głupim zapisem w ustawie. Miałoby to sens, gdyby nasze zarobki były na tyle godziwe, że nikomu by się nie chciało robić nic więcej.

10 sie 2009, 11:28
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA07 sie 2009, 13:43

POSTY        2
a jak wygląda sprawa łączenia pracy w US z jednoczesnym pełnieniem funkcji w radzie nadzorczej spółki miejskiej, czy wymagana jest zgoda NUS, czy też ustawa wyklucza tego typu dodatkową aktywność zawodową?

20 sie 2009, 06:30
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA07 lut 2008, 13:25

POSTY        2
Czy urzędy skarbowe to urząd obsługujący ministra właściwego ds finanów publicznych?
Chyba jednak nie.

20 sie 2009, 07:22
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 mar 2007, 23:20

POSTY        189
Mam zgodę na wykonywanie dodatkowej pracy w formie umowy-zlecenia, jako inspektor bhp. Zostałam poinformowana, że praca ta winna być zgodna z art.80 ust.1 ustawy o s.c. Zgodnie z przepisami nie miałam obowiązku wystepowania o taką zgodę, gdyż wykonywania dodatkowej pracy , przez pracownika s.c na podstawie umowy cywilnoprawnej nie jest zatrudnieniem.Inaczej jest z uzrędnikiem s.c

21 sie 2009, 06:48
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2007, 14:02

POSTY        145
a temat dalej nie rozwiązany ...
trzeba wyjść z jakąś ogólną inicjatywą ... bo sami pojedyńczo mało zwojujemy a jak widać "normalne" podejściu NUS-ów to narazie ewenement
jak już kiedyś pisałem zasadniczo na pracę na podstawie umowy cywilnoprawnej nie trzeba mieć zgody (tak też wynika z ustawy), czysta przyzwoitość podpowiada żeby tylko powiadomić NUS-a o tym fakcie i w praktyce przy tym powiadamianiu zaczynają się schody . . .  :zly1:
Według mnie ktoś (np. związek ogólnokrajowy) powinien wystąpić z wnioskiem do Szefa Służby Cywilnej o wyjaśnienie tej sprawy i dodatkowo wnioskować w MF o stworzenie jakiejś instrukcji wyjaśniającej łapotologicznie NUS-om na co trzeba mieć zgodę a na co nie, może taka instrukcja coś da bo jak widać sam przepis ustawy to za mało  <_<

21 sie 2009, 12:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 154 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona