Teraz jest 09 wrz 2025, 22:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:50

POSTY        56

LOKALIZACJAz końca świata
Post Postępowanie kwalifikacyjne
norrpl                    

zobaczyłam siebie na liście rankingowej :) Ogromnie dziękuję mmm za trud, który sobie zadałaś. Będę zasypiać spokojnie, po euforii dzisiejszego dnia. Osiągnęłam rewelacyjnie niemożliwy wynik :)

:)  Szalony dzień, to prawda, długo będę go wspominać

23 lip 2009, 22:16
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lut 2008, 11:48

POSTY        91
dziękuję za wklejenie, w życiu nie spotkało mnie tyle miłych rzeczy od nieznajomych co na tym forum :)

23 lip 2009, 22:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
Dziś już na spokojnie  :lol:

Dzięki za wskazówki i zadania (często brutalniejsze niż na egzaminie  :zeby: )   :)

Gratulacje dla wzystkich którzy zdali  :brawa:

Tym którym się nie udało - nie łamcie się - w przyszłym roku będzie lepiej :)

24 lip 2009, 06:20
Znawca

REJESTRACJA11 mar 2008, 16:49

POSTY        161
Gazeta Prawna                    

Połowa kandydatów zdała egzamin na urzędnika mianowanego

W tym roku zaledwie 530 pracowników otrzyma mianowanie na urzędnika służby cywilnej. To o połowę mniej, niż planował rząd.

W Krajowej Szkole Administracji Publicznej (KSAP) zakończyło się już tegoroczne postępowanie kwalifikacyjne pracowników służby cywilnej ubiegających się o statut urzędnika mianowanego. Egzamin składał się z trzech części: sprawdzianu wiedzy, umiejętności oraz predyspozycji kierowniczych. Jak ustaliliśmy, w tym roku limit mianowań, ustalony przez rząd na 1 tys. urzędników, po raz kolejny nie został wypełniony.

? Do egzaminu przystąpiło 1059 kandydatów, z tego 530 uzyskało prawo do mianowania ? mówi dr hab. Jacek Czaputowicz, dyrektor KSAP.

Dodaje, że to trudny egzamin, a tegoroczny wynik jest słabszy od ubiegłorocznego, choć zdecydowanie lepszy niż dwa lata temu.

Wyniki i wciąż małą liczbę chętnych negatywnie ocenia były szef służby cywilnej prof. Mirosław Stec z Uniwersytetu Jagiellońskiego. W jego ocenie w urzędach wciąż pracują osoby, które nie znają dobrze języków roboczych UE i mimo zachęt finansowych nie podejmują dodatkowego wysiłku, aby ubiegać się o mianowanie. Jego zdaniem w administracji rządowej powinno być co najmniej 20 tys. urzędników mianowanych.

Z kolei dla budżetu większa liczba urzędników wiąże się z dodatkowymi kosztami, które są przeznaczane m.in. na comiesięczne dodatki do pensji osób uzyskujących taki status. Rząd, szukając oszczędności w budżecie zmniejszył tegoroczny limit mianoawań z 1,5 do 1 tys. osób. Najwięcej kontrowersji wzbudza jednak przesunięcie terminu mianowań osób, które uzyskały w tym roku status urzędnika mianowanego. Został przesunięty z 1 października na 1 grudnia 2009 r. W ten sposób rząd zaoszczędził 1,2 mln zł.

? Przesunięcie terminów jest sprzeczne z prawem i jest podstawą do roszczeń osób, które przystępowały do postępowania, wiedząc, że jak zdadzą egzamin, to od października będą urzędnikami ? mówi Witold Gintowt-Dziewałtowski, członek Rady Służby Cywilnej.

Jego zdaniem nie powinno się zmieniać zasad w trakcie całego postępowania kwalifikacyjnego. Nie zgadza się z tym Sławomir Brodziński, szef służby cywilnej.

? Jest to jedynie prawo zwyczajowe, a termin mianowań nie jest określony ustawowo ? mówi Sławomir Brodziński.

Od przyszłego roku mają być uproszczone zasady przeprowadzania egzaminu na urzędnika mianowanego. Nie będzie m.in. sprawdzianu z predyspozycji kierowniczych. Więcej osób będzie też mogło przystąpić do postępowania kwalifikacyjnego. Obecnie mogli do niego przystąpić pracownicy, którzy znali jeden z języków obcych UE. Podczas kolejnego postępowania będzie też uwzględniana znajomość arabskiego, białoruskiego, chińskiego, islandzkiego, japońskiego, norweskiego, rosyjskiego i ukraińskiego.

Obrazek

Źródło: GP
Artykuł z dnia: 2009-07-24
http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/3 ... anego.html

24 lip 2009, 06:40
Zaawansowany

REJESTRACJA27 paź 2006, 20:33

POSTY        35
Witam!
A czy dla tych, którym się nie powiodło (zabrakło części setnych pkt) przysługuje jakiekolwiek odwołanie?

24 lip 2009, 07:38
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 10:49

POSTY        8
"

Jest to jedynie prawo zwyczajowe, a termin mianowań nie jest określony ustawowo ? mówi Sławomir Brodziński."

Tzn. prawo zwyczajowe nie jest prawem?
Szef służby cywilnej ignorantem prawnym?
:angry2:
Skoro zdało około 500 osób a w ustawie budżetowej jest 1000 mianowań na ten rok to w budzecie jest kasa żeby zrobić mianowania przynajmniej w listopadzie.
A jak jest z urlopem? Jak komus przysługuje maksymalnie 12 dni to ma prawo do wykorzystania w tym roku tych 12 dni?

24 lip 2009, 07:54
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
Odnośnie wrzuconego artykułu:
Co do informacji zaznaczonej na czerwono, nie sądzę, żeby cokolwiek dało sie z tym zrobić.

Ale mnie najbardziej wkurzyła informacja, że średnia płaca osoby pracującej w służbie cywilnej to 4,2 tys zł. Niestety mało kto zdaje sobie sprawę jak się układa krzywa płac, i że taka średnia nie oznacza, że każdy pracownik zarabia te 4,2 tys a większość zarabia dużo mniej. Podając takie informacje należałoby jeszcze napisać ile dostaje najmniej zarabiający i ilu jest takich, oraz ile dostaje najwięcej zarabiających i ilu ich jest.

24 lip 2009, 07:54
Znawca

REJESTRACJA11 mar 2008, 16:49

POSTY        161
Na pewno jest jakaś możliwość odwołania. Trzeba zadzwonić do KSAP i zapytać.
Gdyby mi zabrakło 1 pkt ze sprawdzianu wiedzy, to nie zastanawiałbym się ani chwili. Wystarczy znaleźć i podważyć jedno "błędne" pytanie (tylko i aż) i sytuacja zmienia się diametralnie...

biurwa1                    

Co do informacji zaznaczonej na czerwono, nie sądzę, żeby cokolwiek dało sie z tym zrobić.

Tu nie chodzi o to co będzie, tylko o rozbieżności między tym co mówi szef SC a opinią jednego z członków Rady SC.

Ostatnio edytowano 24 lip 2009, 08:15 przez wielblad, łącznie edytowano 1 raz

24 lip 2009, 08:00
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
robertszn                    

"

Jest to jedynie prawo zwyczajowe, a termin mianowań nie jest określony ustawowo ? mówi Sławomir Brodziński."

Tzn. prawo zwyczajowe nie jest prawem?
Szef służby cywilnej ignorantem prawnym?
:angry2:

Niejaki Jot napisał komentarz pod artykułem:
...Jest to jedynie prawo zwyczajowe, a termin mianowań nie jest określony ustawowo...
Niby tak, ale... noblesse oblige ;)

24 lip 2009, 08:08
Początkujący

REJESTRACJA21 maja 2009, 06:11

POSTY        7
robertszn                    

A jak jest z urlopem? Jak komuś przysługuje maksymalnie 12 dni to ma prawo do wykorzystania w tym roku tych 12 dni?

Tak, według informacji uzyskanych na szkoleniu i z praktyki przypisywania dodatkowego urlopu dla usc, nie ma podstaw do proporcjonalnego przypisywania tego urlopu.

Ostatnio edytowano 27 lip 2009, 14:00 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

zamknięcie cytatu

24 lip 2009, 08:19
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 cze 2009, 21:36

POSTY        43
a ja zrobiłem sobie jeszcze jedno ciekawe zestawienie

płeć a zdanie egzaminu.

Na 530 tych co zdali 168 zdało mężczyzn i 362 kobiet czyli panowie 31,70% wśród osób co zdali. (zaczyna się jak zadanie z tabelką:). Myślę że nieźle bo tak jak patrzyłem po sali to na pewno nas było mniej niż te 31,7. Max 20%

Ale jak przyjrzymy się na wyższe pozycje to w pierwszej setce już odsetek mężczyznę wynosie 48%
w pierwszej 51 co się będzie ściskać z Szefem służby, a może nawet samym Donkiem to panowie stanowią już 52,94% (27 osób).
w TOP-10 70%
w TOP-5  80%

24 lip 2009, 08:19
Zaawansowany

POSTY        35
Czy słyszeliście, żeby ktokolwiek takie odwołanie składał i jaki był jego efekt?
Te punkty, których mi zabrakło były ze sprawdzianu umiejętności

24 lip 2009, 08:35
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 lip 2009, 13:28

POSTY        10
molinezja                    

Czy słyszeliście, żeby ktokolwiek takie odwołanie składał i jaki był jego efekt?
Te punkty, których mi zabrakło były ze sprawdzianu umiejętności

Molinezja, też zabraklo mi setnych punkta z umiejetnosci (mialem 29,92). Na pewno chce napisac jakies odwolanie... Proponuje zjednoczyc sily... Dodzwonilas sie moze juz do KSAP-u?

24 lip 2009, 08:38
Zaawansowany

POSTY        35
Niestety próbowałem kilka razy i nie udało mi się. Łączą mnie do osoby która zajmuje się postępowaniem i nic :zly1:
Jakieś 1,5 h temu napisałem do nich maila ale na razie nie mam odpowiedzi.

24 lip 2009, 08:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 840  Następna strona