zobaczyłam siebie na liście rankingowej Ogromnie dziękuję mmm za trud, który sobie zadałaś. Będę zasypiać spokojnie, po euforii dzisiejszego dnia. Osiągnęłam rewelacyjnie niemożliwy wynik
Szalony dzień, to prawda, długo będę go wspominać
23 lip 2009, 22:16
Postępowanie kwalifikacyjne
dziękuję za wklejenie, w życiu nie spotkało mnie tyle miłych rzeczy od nieznajomych co na tym forum
23 lip 2009, 22:24
Dziś już na spokojnie
Dzięki za wskazówki i zadania (często brutalniejsze niż na egzaminie )
Gratulacje dla wzystkich którzy zdali
Tym którym się nie udało - nie łamcie się - w przyszłym roku będzie lepiej
24 lip 2009, 06:20
Gazeta Prawna
Połowa kandydatów zdała egzamin na urzędnika mianowanego
W tym roku zaledwie 530 pracowników otrzyma mianowanie na urzędnika służby cywilnej. To o połowę mniej, niż planował rząd.
W Krajowej Szkole Administracji Publicznej (KSAP) zakończyło się już tegoroczne postępowanie kwalifikacyjne pracowników służby cywilnej ubiegających się o statut urzędnika mianowanego. Egzamin składał się z trzech części: sprawdzianu wiedzy, umiejętności oraz predyspozycji kierowniczych. Jak ustaliliśmy, w tym roku limit mianowań, ustalony przez rząd na 1 tys. urzędników, po raz kolejny nie został wypełniony.
? Do egzaminu przystąpiło 1059 kandydatów, z tego 530 uzyskało prawo do mianowania ? mówi dr hab. Jacek Czaputowicz, dyrektor KSAP.
Dodaje, że to trudny egzamin, a tegoroczny wynik jest słabszy od ubiegłorocznego, choć zdecydowanie lepszy niż dwa lata temu.
Wyniki i wciąż małą liczbę chętnych negatywnie ocenia były szef służby cywilnej prof. Mirosław Stec z Uniwersytetu Jagiellońskiego. W jego ocenie w urzędach wciąż pracują osoby, które nie znają dobrze języków roboczych UE i mimo zachęt finansowych nie podejmują dodatkowego wysiłku, aby ubiegać się o mianowanie. Jego zdaniem w administracji rządowej powinno być co najmniej 20 tys. urzędników mianowanych.
Z kolei dla budżetu większa liczba urzędników wiąże się z dodatkowymi kosztami, które są przeznaczane m.in. na comiesięczne dodatki do pensji osób uzyskujących taki status. Rząd, szukając oszczędności w budżecie zmniejszył tegoroczny limit mianoawań z 1,5 do 1 tys. osób. Najwięcej kontrowersji wzbudza jednak przesunięcie terminu mianowań osób, które uzyskały w tym roku status urzędnika mianowanego. Został przesunięty z 1 października na 1 grudnia 2009 r. W ten sposób rząd zaoszczędził 1,2 mln zł.
? Przesunięcie terminów jest sprzeczne z prawem i jest podstawą do roszczeń osób, które przystępowały do postępowania, wiedząc, że jak zdadzą egzamin, to od października będą urzędnikami ? mówi Witold Gintowt-Dziewałtowski, członek Rady Służby Cywilnej.
Jego zdaniem nie powinno się zmieniać zasad w trakcie całego postępowania kwalifikacyjnego. Nie zgadza się z tym Sławomir Brodziński, szef służby cywilnej.
? Jest to jedynie prawo zwyczajowe, a termin mianowań nie jest określony ustawowo ? mówi Sławomir Brodziński.
Od przyszłego roku mają być uproszczone zasady przeprowadzania egzaminu na urzędnika mianowanego. Nie będzie m.in. sprawdzianu z predyspozycji kierowniczych. Więcej osób będzie też mogło przystąpić do postępowania kwalifikacyjnego. Obecnie mogli do niego przystąpić pracownicy, którzy znali jeden z języków obcych UE. Podczas kolejnego postępowania będzie też uwzględniana znajomość arabskiego, białoruskiego, chińskiego, islandzkiego, japońskiego, norweskiego, rosyjskiego i ukraińskiego.
Witam! A czy dla tych, którym się nie powiodło (zabrakło części setnych pkt) przysługuje jakiekolwiek odwołanie?
24 lip 2009, 07:38
"
Jest to jedynie prawo zwyczajowe, a termin mianowań nie jest określony ustawowo ? mówi Sławomir Brodziński."
Tzn. prawo zwyczajowe nie jest prawem? Szef służby cywilnej ignorantem prawnym? Skoro zdało około 500 osób a w ustawie budżetowej jest 1000 mianowań na ten rok to w budzecie jest kasa żeby zrobić mianowania przynajmniej w listopadzie. A jak jest z urlopem? Jak komus przysługuje maksymalnie 12 dni to ma prawo do wykorzystania w tym roku tych 12 dni?
24 lip 2009, 07:54
Odnośnie wrzuconego artykułu: Co do informacji zaznaczonej na czerwono, nie sądzę, żeby cokolwiek dało sie z tym zrobić.
Ale mnie najbardziej wkurzyła informacja, że średnia płaca osoby pracującej w służbie cywilnej to 4,2 tys zł. Niestety mało kto zdaje sobie sprawę jak się układa krzywa płac, i że taka średnia nie oznacza, że każdy pracownik zarabia te 4,2 tys a większość zarabia dużo mniej. Podając takie informacje należałoby jeszcze napisać ile dostaje najmniej zarabiający i ilu jest takich, oraz ile dostaje najwięcej zarabiających i ilu ich jest.
24 lip 2009, 07:54
Na pewno jest jakaś możliwość odwołania. Trzeba zadzwonić do KSAP i zapytać. Gdyby mi zabrakło 1 pkt ze sprawdzianu wiedzy, to nie zastanawiałbym się ani chwili. Wystarczy znaleźć i podważyć jedno "błędne" pytanie (tylko i aż) i sytuacja zmienia się diametralnie...
biurwa1
Co do informacji zaznaczonej na czerwono, nie sądzę, żeby cokolwiek dało sie z tym zrobić.
Tu nie chodzi o to co będzie, tylko o rozbieżności między tym co mówi szef SC a opinią jednego z członków Rady SC.
Ostatnio edytowano 24 lip 2009, 08:15 przez wielblad, łącznie edytowano 1 raz
24 lip 2009, 08:00
robertszn
"
Jest to jedynie prawo zwyczajowe, a termin mianowań nie jest określony ustawowo ? mówi Sławomir Brodziński."
Tzn. prawo zwyczajowe nie jest prawem? Szef służby cywilnej ignorantem prawnym?
Niejaki Jot napisał komentarz pod artykułem: ...Jest to jedynie prawo zwyczajowe, a termin mianowań nie jest określony ustawowo... Niby tak, ale... noblesse oblige
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
24 lip 2009, 08:08
robertszn
A jak jest z urlopem? Jak komuś przysługuje maksymalnie 12 dni to ma prawo do wykorzystania w tym roku tych 12 dni?
Tak, według informacji uzyskanych na szkoleniu i z praktyki przypisywania dodatkowego urlopu dla usc, nie ma podstaw do proporcjonalnego przypisywania tego urlopu.
Ostatnio edytowano 27 lip 2009, 14:00 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
zamknięcie cytatu
24 lip 2009, 08:19
a ja zrobiłem sobie jeszcze jedno ciekawe zestawienie
płeć a zdanie egzaminu.
Na 530 tych co zdali 168 zdało mężczyzn i 362 kobiet czyli panowie 31,70% wśród osób co zdali. (zaczyna się jak zadanie z tabelką:). Myślę że nieźle bo tak jak patrzyłem po sali to na pewno nas było mniej niż te 31,7. Max 20%
Ale jak przyjrzymy się na wyższe pozycje to w pierwszej setce już odsetek mężczyznę wynosie 48% w pierwszej 51 co się będzie ściskać z Szefem służby, a może nawet samym Donkiem to panowie stanowią już 52,94% (27 osób). w TOP-10 70% w TOP-5 80%
24 lip 2009, 08:19
Czy słyszeliście, żeby ktokolwiek takie odwołanie składał i jaki był jego efekt? Te punkty, których mi zabrakło były ze sprawdzianu umiejętności
24 lip 2009, 08:35
molinezja
Czy słyszeliście, żeby ktokolwiek takie odwołanie składał i jaki był jego efekt? Te punkty, których mi zabrakło były ze sprawdzianu umiejętności
Molinezja, też zabraklo mi setnych punkta z umiejetnosci (mialem 29,92). Na pewno chce napisac jakies odwolanie... Proponuje zjednoczyc sily... Dodzwonilas sie moze juz do KSAP-u?
24 lip 2009, 08:38
Niestety próbowałem kilka razy i nie udało mi się. Łączą mnie do osoby która zajmuje się postępowaniem i nic Jakieś 1,5 h temu napisałem do nich maila ale na razie nie mam odpowiedzi.