Teraz jest 05 wrz 2025, 19:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Czy będzie zawieszenie wypłat dodatku dla urzędników sc? 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA12 gru 2008, 09:04

POSTY        6
Post Re: Czy będzie zawieszenie wypłat dodatku dla urzędników sc?
Może na bok dać złe emocje i zabrać się do pracy zamiast marnotrawić czas właśnie na opery mydlane. Segregator powiedział to, co każdy urzędnik służby cywilnej przeszedł, (no może tymi z 1996 i 7 roku, bo wtedy były spsoby na tzw. zdawanie egzaminu,) a potem było tylko zdawanie, poprzedzone ciężka pracą, koncentracją konieczną, aby ogarność nie jedną, ale wiele dziedzin w szczegółach i naraz To ogromna praca i samodyscyplina. Wierzcie, taka też jest ocena profesorów znających tematykę. Nie zazdroście tego co ktoś ciężką pracą zdobył, tylko też pracujcie! A poza tym to jakaś bzdura z tym odebraniem dodatku urzędnikom sc. Chyba na pocieszenie zazdrośników; a niech mają płytką radość. Poza prawami nabytymi z ustawy, to przecież ustawa musiałaby być zmieniona, ale to też nie wszystko, bo zmiana nie może być łamaniem zasad służby cywilnej, znanej od dziesięcioleci i wczesniej w świecie. Jest też inne prawo niż tylko krajowe.

30 cze 2009, 08:12
Zaawansowany

REJESTRACJA26 sty 2008, 11:44

POSTY        55
SEGREGATOR - całkowicie identyfikuję się z Twoimi wypowiedziami. Zupełnie nie rozumiem tej dziwnej zazdrości, a nawet zawiści, którą co niektórzy pracownicy SC darzą urzędników SC. Wszyscy przecież mają równe szanse. Każdy urzędnik zanim nim został, był pracownikiem. Zdanie tego egzaminu - czego osobiście doświadczyłem - jest delikatnie rzecz ujmując, dość męczące, tym bardziej, iż odbywa się on latem, podczas największych upałów i w praktyce (wraz z przerwami, w czasie których raczej trudno o relaks) trwa ok. 10 godzin. O kosztach egzaminu - finansowych, ale nie tylko też wypada wspomnieć. Dlatego też osobom, które tak bardzo narzekają na dyskryminację (płacową oraz w wymiarze urlopu) pracowników SC w stosunku do urzędników, proponuję - spróbujcie swoich sił, a może zmienicie zdanie... Tylko, że z obserwacji wiem, iż większość narzekających przede wszystkim "rozbija" się o barierę języka, bo wejście w posiadanie niezbędnych certyfikatów wymaga czasu, pieniędzy, wyrzeczeń, silnej woli oraz chęci, których zazwyczaj niestety brakuje... Często też takie skrajne poglądy wygłaszają uczestnicy egzaminu, którzy bezskutecznie próbowali go zdać, bo zabrakło i wiedzy, i predyspozycji (za mało punktów z testu na inteligencję) - wśród tej ostatniej grupy nie brakuje osób piastujących kierownicze stanowiska w wielu urzędach.

30 cze 2009, 15:30
Zaawansowany

REJESTRACJA17 maja 2009, 18:32

POSTY        53
SEGREGATOR I TOMU 69 - Dlaczego chcecie żeby Was - Skarbowców szanowano, skoro Wy Skarbowcy nie szanujecie swoich kolegów z branży? Czy fakt bycia Urzędnikiem SC pozwala Wam na ubliżanie innym ? :

referent jest urzędnikiem a kierownik niedawno skończył zaoczne studia z byle czego, byle by były.
,

Naczelnik też w młodości nie grzeszył wiedzą, ale płatne studia zaoczne ( które skończy każdy kto wpłaci czesne) zrobił i udaje wielkiego prawnika
itd.
Jesteście chyba dość zarozumiali, może trochę pokory? Znam wielu urzędników SC, sam nim jestem, i znam wielu tych "zwykłych pracowników po byle jakich studiach", którym niektórzy USC nie sięgają do pięt. Bo zgodzicie się chyba ze mną, że nie tylko zbór dyplomów ale również inteligencja, a przede wszystkim chęci i ciężka praca świadczą o człowieku. Nie ładnie  :nonono:

30 cze 2009, 16:35
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
ślązak1                    

Bo zgodzicie się chyba ze mną, że nie tylko zbór dyplomów ale również inteligencja, a przede wszystkim chęci i ciężka praca świadczą o człowieku. Nie ładnie  :nonono:

:brawa:
Ładnie powiedziane.

30 cze 2009, 18:18
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Nagonka na USC tylko może pogorszyć wizerunek pracowników, skarbowców i jest jak się wydaje po myśli szukających oszczędności. Bo bardzo pragną znaleźć usprawiedliwienie, poparcie dla swych działań.

Posługiwanie się schematami ,które by dzieliły społeczność urzędników na głupich i mądrych wg kryterium usc /nie usc  jest nieetyczne i nie świadczy najlepiej o mądrości osoby stosującej takie głupie podziały. W takiej dyskusji widać wyraźnie przenoszenie konfliktów z pracy, zawiść, dysonans poznawczy i próbę jego redukcji przez obniżanie wartości przeciwników.

30 cze 2009, 22:32

REJESTRACJA30 paź 2006, 09:42

POSTY        27
A ja nie widzę żadnej agresji czy próby obrażania kogokolwiek z wypowiedziach Segregatora i Tomu69. Żaden z nich nie twierdzi, że zdanie egzaminu na USC determinuje niezwykłość zdającego. Wskazują tylko, że sam egzamin jest trudny, a zdanie go kosztowne i czasochłonne. "Domagają się" też zauważania ludzi po egzaminie przy naborach na kierownicze stanowiska, co nie oznacza, że uważają, iż stanowiska te im się należą.
A to, że padło stwierdzenie nt. małoefektywnych studiów zaocznych(?). No cóż, moim zdaniem, co do zasady, prawdą jest, że ta forma zgłębiania wiedzy jest mniej wydajna, co nie oznacza, że każdy(!) po studiach zaocznych jest głąbem, a każdy po dziennych geniuszem.
Nie rościłabym też sobie prawa do tego, by wymagać od USC pozorów pokory czy fałszywej skromności. Ludzie, którzy zdali ten egzamin mają prawo być z siebie dumni, i dobrze, że są - zasłużyli na to. Nie są przez to ani lepszymi ani gorszymi ludźmi - są po prostu formalnie(!) lepiej wykwalifikowani. Zgadzam się też z tym, że jeżeli komuś kością w gardle stoi dodatek do USC czy wyższy wymiar urlopu, to niech się zmobilizuje i coś z tym zrobi, a nie ogranicza do wytykania nierównych warunków pracy i płacy; taka postawa, którą nazwałabym wpisywaniem się w rolę zawistnej ofiary, jest bardzo wygodna - nic nie robić i narzekać, że tak strasznie jest mi źle...

01 lip 2009, 07:47

REJESTRACJA26 maja 2009, 13:42

POSTY        28
Leibowitz                    

Kaumanawardze                    

Dzięki za uspokojenie skołatanych nerwów :). Tak też myślałem, że koleżanka się przesłyszała uuufff.

Hola, hola, nie tak szybko! A czy Cośtamnawardze zapoznał/a się z http://www.dsc.kprm.gov.pl/userfiles/Sy ... n_w_sc.pdf,
w szczególności z akapitem 3 na stronie 10? Oto on:

Wątpliwości budzi także logika rządząca podziałem na członków korpusu służby cywilnej i urzędników służby cywilnej ? jedynym kryterium podziału jest zdanie egzaminu. Wydaje się także, iż grupa urzędników służby cywilnej powinna zostać ograniczona do osób zajmujących najbardziej odpowiedzialne stanowiska pracy, wiążące się w sposób bezpośredni z wykonywaniem władzy publicznej. Nie ma większego uzasadnienia sytuacja, gdy urzędnicy służby cywilnej są zatrudniani na najniższych stanowiskach w służbie cywilnej i z racji posiadanego statusu są uprzywilejowani (dodatek służby cywilnej) w stosunku do pracowników zajmujących wyższe, bardziej odpowiedzialne stanowiska, ale nieposiadającymi takiego statusu.

Ciekawe, co z tej analizy wyniknie dla USC??? Szczególnie, że podtytuł tej pracy brzmi - analiza i propozycje zmian :stop:
Zastanówcie się, Wy, którzy zamierzacie zmierzyć się z egzaminem na USC!!! :zly1:

To jedyne kryterium podziału, o którym piszą te nieuki z KPRM, czyli egzain na USC winni właśnie obowiązkowo zdać, ci którzy zajmują tak wielce eksponowane i odpowiedzialne stanowiska "wiążące się w sposób bezpośredni z wykonywaniem władzy publicznej", ale jak znam życie oni nie muszą nic wiedzieć, zaś jedynie znać odpowiednich promotorów kariery. Jak przeczytałem tę nędzne wypociny to tak sobie myśle, jak marnuje się nasze pieniądze na coś tak beznadziejnego, sam bełkot, pełno wewnętrznych sprzeczności, zaś porównanie naszego systemu wynagrozeń do holenderskiego to szczyt debilizmu społecznego. Jeśli mieliby kiedykolwiek zabrać dodatek służby cywilnej to pie....e taki kraj, taką służbę i całą administrację publiczną i przechodzę na drugą stronę barykady. Szalom

01 lip 2009, 13:16
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2009, 07:58

POSTY        69
"Kaumanawardze" nie masz się czym chwalić :stop:

01 lip 2009, 13:25
Zaawansowany

POSTY        55
ślązak1                    

SEGREGATOR I TOMU 69 - Dlaczego chcecie żeby Was - Skarbowców szanowano, skoro Wy Skarbowcy nie szanujecie swoich kolegów z branży? Czy fakt bycia Urzędnikiem SC pozwala Wam na ubliżanie innym ?

Nie bardzo rozumiem zarzutu kolegi.  :( Komu i, w którym miejscu tekstu ubliżyłem?? W swojej wypowiedzi stwierdziłem wyłącznie fakty. To co myślę, może od trochę innej strony bardzo celnie ujęła JUDYKATOR. Uważam natomiast, że wygłaszanie ex officio uwag dotyczących braku uzasadnienie dla wypłacania dodatków USC - w związku z poszukiwaniem oszczędności (bo przecież o to tak naprawdę chodzi tym na górze), jest co najmniej nieetyczne (myślę tu o treści cytatu przytoczonego na pierwszej stronie przez LEIBOWITZA). Tym bardziej, że dla osiągnięcia tego celu próbuje się skłócić nasze środowisko, co trafnie ujął w swojej wypowiedzi TRANQILO.
ślązak1                    

Znam wielu urzędników SC, sam nim jestem, i znam wielu tych "zwykłych pracowników po byle jakich studiach", którym niektórzy USC nie sięgają do pięt.

To samo można powiedzieć "w drugą stronę". Dlatego dla mie nie jest to argument. W każdym środowisku można bowiem znaleźć osoby odpowiedzialne i pracowite oraz takich, którzy patrzą wyłącznie, jak "wozić się na cudzych plecach".

01 lip 2009, 15:17
Zaawansowany

POSTY        53
TOMU69

W każdym środowisku można bowiem znaleźć osoby odpowiedzialne i pracowite oraz takich, którzy patrzą wyłącznie, jak "wozić się na cudzych plecach".

Dlatego powinniśmy się wzajemnie wspierać, a nie wzajemnie obrażać. Chyba wszystkim nam wystarczy, że lekceważy nas nasze ministerstwo i cała góra.

01 lip 2009, 16:46
Zaawansowany

POSTY        55
ślązak1                    

Dlatego powinniśmy się wzajemnie wspierać, a nie wzajemnie obrażać. Chyba wszystkim nam wystarczy, że lekceważy nas nasze ministerstwo i cała góra.

ŚLĄZAK1 - Masz całkowitą rację, tylko nadal nie rozumiem, co jest takiego obraźliwego w wypowiedzi, aby pracownicy SC spróbowali podejść do egzaminu na USC, aby stać się urzędnikami. Sądzę, że mimo całego, ostatniego zamieszania wokół dodatków naprawdę warto, bo tylko w ten sposób można faktycznie uzyskać jakąś odczuwalną poprawę swojej sytuacji materialnej. Na podwyżki, a w zasadzie rewaloryzacje płac w związku z inflacją na pewno nie ma co liczyć, ponieważ od lat mają one wyłącznie charakter jałmużny. Ja zrozumiałem to kilka lat temu, jednak wcześnie żyłem różnymi złudzeniami, które rok po roku pryskały, jak przysłowiowe bańki mydlane... Dlatego też uważam, iż - tak jak piszesz - wspierając się wzajemnie, należy dążyć do wzrostu wysokości naszych wynagrodzeń, jak również prestiżu naszego zawodu, a jedną z dróg, która do tego prowadzi jest egzamin na USC. Tymczasem wielu z nas woli narzekać na nierówności płacowe etc. lub wręcz "obrażać" się na tych, którym z racji tego, iż są USC na konto przelewa się więcej pieniędzy. Z przykrością należy stwierdzić - to właśnie typowo swojskie (polskie) postrzeganie otaczającego nas świata. Najszczęśliwsi jesteśmy nie wtedy, kiedy coś ciężką pracą uda nam się osiągnąć, ale wtedy, gdy sąsiada dotknie nieszczęście. Jeżeli któregoś dnia - obym tylko nie był złym prorokiem - zdarzy się tak, iż stracimy ów dodatek, to jestem przekonany, że wielu naszych kolegów z satysfakcją będzie zacierało ręce...

01 lip 2009, 18:42
Zaawansowany

POSTY        53
TOMU69 - bardzo się cieszę, że się ze mną zgadzasz. Zazdrość też  rzeczą ludzką jest i niestety czasami dotyka również brać skarbową - wybacz im :)

01 lip 2009, 19:16
Amator

REJESTRACJA08 mar 2008, 19:42

POSTY        18
Niedawno na portalu pojawił się wywiad z prof. Mikołajem Rudolfem o wdzięcznym tytule: "Polscy studenci to debile. Mówię do nich powoli". Takie opinie kadry akademickiej dot. studentów dziennych bardzo często można spotkać, co wg mnie nie oznacza, że wszyscy tacy są. SEGREGATOR jak widać bardzo lubi dzielić ludzi na lepszych i gorszych wg swojego bardzo prostackiego podziału. Ktoś kto w taki sposób ocenia innych prowadzi zapewne bardzo smutne życie bo nie może liczyć na zbyt liczne grono przyjaciół.

01 lip 2009, 19:39
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 sie 2007, 15:35

POSTY        114
ślązak1                    

SEGREGATOR I TOMU 69 - Dlaczego chcecie żeby Was - Skarbowców szanowano, skoro Wy Skarbowcy nie szanujecie swoich kolegów z branży? Czy fakt bycia Urzędnikiem SC pozwala Wam na ubliżanie innym ? :

referent jest urzędnikiem a kierownik niedawno skończył zaoczne studia z byle czego, byle by były.
,

Naczelnik też w młodości nie grzeszył wiedzą, ale płatne studia zaoczne ( które skończy każdy kto wpłaci czesne) zrobił i udaje wielkiego prawnika
itd.
Jesteście chyba dość zarozumiali, może trochę pokory? Znam wielu urzędników SC, sam nim jestem, i znam wielu tych "zwykłych pracowników po byle jakich studiach", którym niektórzy USC nie sięgają do pięt. Bo zgodzicie się chyba ze mną, że nie tylko zbór dyplomów ale również inteligencja, a przede wszystkim chęci i ciężka praca świadczą o człowieku. Nie ładnie  :nonono:

Jestem bardzo zarozumiały, inteligentny i prę do przodu. Mówię co myślę, ale na forum, w życiu trzeba zacisnąć zęby i robić swoje. Pokora nie popłaca , widzę to  co dnia- kto jest bardziej obgadywany i bardziej obgaduje ten awansuje.

Dodano: 01 Lip 2009 08:20 pm

Corleone                    

Niedawno na portalu pojawił się wywiad z prof. Mikołajem Rudolfem o wdzięcznym tytule: "Polscy studenci to debile. Mówię do nich powoli". Takie opinie kadry akademickiej dot. studentów dziennych bardzo często można spotkać, co wg mnie nie oznacza, że wszyscy tacy są. SEGREGATOR jak widać bardzo lubi dzielić ludzi na lepszych i gorszych wg swojego bardzo prostackiego podziału. Ktoś kto w taki sposób ocenia innych prowadzi zapewne bardzo smutne życie bo nie może liczyć na zbyt liczne grono przyjaciół.

W jakim żeś wielkim błędzie miły. Życie mam bogate a grono znajomych do pozazdroszczenia. I wiesz, bardzo ich szanuję- inaczej nie byliby moimi znajomymi. Prostakiem nie jestem- nerwy Cię ponoszą- wybaczam Ci, bo jestem wspaniałomyślny.  :)

01 lip 2009, 21:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 48 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona