Teraz jest 06 wrz 2025, 16:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Eurydyka                    

Nadir                    

Co do elewa, to na 100% - oficer.
W czasie kursu, który sobie zorganizowaliśmy (o którym już pisałem) była burzliwa dyskusja czy żołnierz czy oficer. W tym punkcie była akurat moja racja. Choć w innych to ja się myliłem ;)
Dlaczego oficer?
Bo z alumna "powstaje" ksiądz (nie np. katolik),
z elewa - (pod)oficer, (nie żołnierz).
Pytanie może podchwytliwe, a może należące do kategorii testów tej gorszej jakości. Bo oficer "powstaje" z kadeta, z elewa - podoficer. Ale pytanie jest takie jakie jest i kto zaznaczyłby "oficer" ten miałby punkt...
Moim zdaniem pytanie testowe winno brzmieć:
Alumn ma się do księdza tak jak kadet do:
a) żołnierza b) seminarzysty c) oficera d) elewa

Nadir kto rozstrzygnął że dla Elewa 100% oficer.

Osoba prowadząca kurs przygotowawczy, a więc jak najbardziej kompetentna :)

26 maja 2009, 06:28
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
Post Postępowanie kwalifikacyjne
Witam :)
W tym roku jadę wreszcie pierwszy raz na egzamin. Zgłaszałam się juz dwa razy  (zaczęlam w pierwszym roku działania służb hihi) ale na egzamin nie pojechałam. Z przyczyn, powiedzmy, obiektywnych (małe dzieci bala bla bla). Żałuję, że nie zrobiłam tego wtedy bo, mam wrażenie, było łatwiej. Ale kasy nie straciłam, bo wpłacało się dopiero przed samym wyjazdem.
Teraz postanowiłam jednak pojechać, tym bardziej, że kasa już poszła. Ale po przeczytaniu całego wątku tegoroczny egzamin potraktuję chyba jako wprawkę przed następnym hehe...
B)))

26 maja 2009, 08:19
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 18:02

POSTY        136
moim zdaniem za bardzo skupiacie się na zadaniach typu: A ma się do B jak C do ... Na egzaminie nawet jak na żadne z takich zadań nie odpowiecie prawidowo a pozostałą częśc zrobicie dobrze, będzie ok, bo z tego co pamiętam chyba niewiele za te zadania dawano pktów

26 maja 2009, 10:13
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Test psychologiczny zazwyczaj jest oceniany jako całość. Tak też było do niedawna na USC. Aby zdobc max. pkt. (lub zaliczyc test) nie jest konieczne rozwiazanie bez błędu wszystkich zadań. Wystarczy, że w poszczególnych kryteriach przekroczy się pewien próg.
Z rozmów wiem, że dla wielu sporym problemem były zadania z tabelami. Tu są preferowani analitycy (np. kontrola), dla których takie zadanka to codzienność w pracy.
Ciężki był też test gramatyczny (poprawienie kilku zdań) - nie wiem czy jeszcze jest.

26 maja 2009, 10:23
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 12:53

POSTY        21
Wysokość inteligencji okresla się poprzez test matrycowy, a te zadania mają służyć jedynie określeniu potencjalności poszczególnych dziedzin umiejętności i zdolności. Zawsze robi się je w grupie i odpowiedzi porównuje z grupą badanych. Wynik danej grupy i rozkład wyników indywidualnych w grupie ustala pułap minimalny dla reszty. Zawsze łatwiej zdać- gdy jest więcej chętnych- bo wtedy ogolny poziom grupy się obniża, gdyż im więcej badanych tym bardziej poziom grupy dąży do przeciętnej- bo wynik przeciętny w społeczeństwie przeważa. Jeżeli rozstrzaskacie zadania w stylu "jak ma się A do B", a nie znajdzie to odzwierciedlenia w matrycach to i tak leżycie... Aby podrobić wynik z matryc trzeba je kilka razy zrobić z kluczem i dokładnie przeanalizować wszystkie analogie- proste co nie? Jak widać preferowani są ci którzy mają znajomości u psychologów, a nie jak sugerował przedmówca- analitycy:)))
Sytuacja odwrotna- w ravenie trzaskacie max'a a zadania kładziecie- psycholog powie że macie ogromny potencjał i wysoki poziom inteligencji, ale chwilowe zaburzenia percepcji poznawczej wywołane np. stresem... Ae inteligencje macie maxymalną więc mianowanie jest... :)))

26 maja 2009, 11:25
Zawodowiec

POSTY        3146

Krokiet                    

... Aby podrobić wynik z matryc trzeba je kilka razy zrobić z kluczem i dokładnie przeanalizować wszystkie analogie- proste co nie? Jak widać preferowani są ci którzy mają znajomości u psychologów, a nie jak sugerował przedmówca- analitycy:)))

Nie o tym pisałem. Chodziło mi o zadania z teksem, na podstawie których należy wypełnic tabelkę. Zadania są wredne, gdyż zawierają dane nadmiarowe lub brakujące ale możliwe do wyliczenia na podstawie innych.

26 maja 2009, 12:29
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
doal                    

moim zdaniem za bardzo skupiacie się na zadaniach typu: A ma się do B jak C do ... Na egzaminie nawet jak na żadne z takich zadań nie odpowiecie prawidłowo a pozostałą część zrobicie dobrze, będzie ok, bo z tego co pamiętam chyba niewiele za te zadania dawano punktów

Dzięki za cenną uwagę.  :piwo:
Dodano: 26 Maj 2009 10:48 pm
Krokiet                    

Wysokość inteligencji okresla się poprzez test matrycowy, a te zadania mają służyć jedynie określeniu potencjalności poszczególnych dziedzin umiejętności i zdolności. (....)
Jeżeli rozstrzaskacie zadania w stylu "jak ma się A do B", a nie znajdzie to odzwierciedlenia w matrycach to i tak leżycie... Aby podrobić wynik z matryc trzeba je kilka razy zrobić z kluczem i dokładnie przeanalizować wszystkie analogie- proste co nie? (...)
Sytuacja odwrotna- w ravenie trzaskacie max'a a zadania kładziecie- psycholog powie że macie ogromny potencjał i wysoki poziom inteligencji, ale chwilowe zaburzenia percepcji poznawczej wywołane np. stresem... Ae inteligencje macie maxymalną więc mianowanie jest... :)))

Bardzo dziękuję w imieniu wszystkich przyszłych mianowanych za uwagi.
Zostawiamy więc Gurków i huzarów w spokoju, a zabieramy się za Ravena!
Sporo tablic Ravena wrzuciłem na "starym" forum, ale jak widać, przy przenosinach forum załączników nie dało się zaimportować. W wolnym czasie uzupełnię te posty z [attachmentid].

26 maja 2009, 21:47
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 12:53

POSTY        21
OK. Róbcie Ravena, ale Górków i Sithów też poćwiczcie... W końcu konkurencja jest spora... A tak jest szansa, że skarbowcy zostaną uznani za najbłyskotliwszą i najinteligentniejszą kastę urzędniczą... Warto by było... :)
Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim zdającym skarbusiom!

27 maja 2009, 07:23
Zawodowiec

POSTY        3146

Krokiet                    

OK. Róbcie Ravena, ale Górków i Sithów też poćwiczcie... W końcu konkurencja jest spora... A tak jest szansa, że skarbowcy zostaną uznani za najbłyskotliwszą i najinteligentniejszą kastę urzędniczą... Warto by było... :)
Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim zdającym skarbusiom!

O ile się nie mylę, to właśnie skarbowcy są najliczniejszą grupą USC. Wnioskuję tak po ubiegłorocznych danych dot. wynagrodzeń i dodatku specjalnego z KPRM.

27 maja 2009, 07:34
Znawca

POSTY        222
Mam pytanie do osób, które były na egzeminie w zeszłym roku.

Jak wygląda arkusz odpowiedzi przy tych tabelkach. Chodzi mi o zadania podobne do testu Einsteina.
Czy odpowiedzi udziela się na arkuszu, czy na osobnej kartce. Jeżeli na arkuszu to ile jest miejsca na odpowiedź, czy wystarczy na rozrysowanie tabelki a potem przerysowanie jej "na czysto"?  Jak są sformułowane pytania - czy na przykład wystarczy z pomazanej tableki wyciągnąć treść i napisać, że (przykładowo, znowu na teście Einsteina  :D ) Norweg mieszka w takim a takim domu, a Anglik itd... czy musi to wynikać z porządnie rozrysowanej tabelki?

Pytam, bo jestem straszną bałaganiarą (czego nie omieszkam przyznać na teście kompetencji ;) ) a do tego skrobię jak kura pazurem i moje tabelki będą prawdopodobnie przedstawiać obraz nędzy i rozpaczy pod względem estetycznym.

28 maja 2009, 16:01
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Kilka matryc do pogłówkowania

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

28 maja 2009, 19:38
Znawca

POSTY        222
Drugie , trzecie i czwarte są proste. Ale pierwszego nie moge rozgryźć. Zakładam, że układ kresek nie ma znaczenia tylko ich ilość. Nie moge jednak znaleść żadnego klucza. Jakieś sugestie?  :unsure:

28 maja 2009, 20:27
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
biurwa1                    

Drugie , trzecie i czwarte są proste. Ale pierwszego nie moge rozgryźć. Zakładam, że układ kresek nie ma znaczenia tylko ich ilość. Nie moge jednak znaleść żadnego klucza. Jakieś sugestie?  :unsure:

Ciepło, ciepło... Działaj w kolumnach i wierszach.
Jeśli natomiast uważasz, że czwarte jest proste, to gratuluję!
Podpowiem, że jest rozwiązanie czwartej matrycy wcale nie jest proste (narzucające się), tylko "wredne".
Propozycji odpowiedzi na razie nie dawaj na forum.
Daj innym szansę zabawy  :lol:

28 maja 2009, 20:36
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
Jak dla mnie w pierwszym 8-ka. Dolny trójkąt w kwadracie jest sumą "kropek" w trójkątach w pionie; górny trójkąt - suma trójkątów w poziomie. Ale dla odmiany nie wiem co w czwartym :) Jakieś sugestie?

28 maja 2009, 20:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 840  Następna strona