Teraz jest 06 wrz 2025, 20:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Oświadczenia majątkowe a wkład w kasie zapomogowo-pożyczkowe 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Zadałem dziś w pracy to pytanie kilku osobom. Był niezły popłoch. Poczekam do 14-go maja i zadam je osobie odpowiedzialnej za oświadczenia  :D
Póki co nadal uważam, że powinniśmy brać pod uwagę głównie cel jakim są oświadczenia (walka z korupcją). Oświadczenie jest tylko zgrubnym wykazaniem istotnych elementów majątku i zobowiązań.
Jeżeli mam mieszkanie 40 m2 to jego wartość może być różna - co zależy tak od położenia (to wykazujemy) jak i wykończenia (którego już w oświadczeniu brak). Ktokolwiek remontował mieszkanie, ten wie jak bardzo mogą się różnić ceny materiałów, wyposażenia, jakość wykończenia itp.  Szczegółów nie podajemy jednak (i słusznie), bo są mało istotne.
Również środki wydawane na bieżące utrzymanie moa być diametralnie różne.  Oszczędniejsi np. kupują alkohol w małych ilościach (tzw małpkach ostatnio zwanych kaczorkami) a inni zamawiają jednorazowo kilkadziesiąt butelek. Zagrycha to jeszcze bardziej kosztowna sprawa. Jak widać, oświadczenie majątkowe nie ma na celu zebrania szczegółowych informacji o wszystkich naszych wpływach i wypływach gotówki oraz o każdej posiadanej parze stringów (na bokserki już mnie nie stać - brakuje na nogawki), a jedynie o ważniejszych pozycjach naszego majątku oraz większych zobowiązaniach. Samo pojedyncze oświadczenie, ma też niewielką wartość z punktu możliwości "prześwietlenia" delikwenta. Do tego potrzebna jest szersza wiedza, a konkretnie kilka oświadczeń wraz z wycenami wykazanego majątku oraz znajomość wszystkich dochodów i wydatków danej osoby. Do tego potrzeba o wiele więcej niż wiedza o stanie jego środków w ZKZ-P.

24 kwi 2009, 20:48
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
A ja na Sylwestra oddaję "drobniaki" dzieciom, i wtedy w oświadczeniu podaję zasoby w tysiącach PLN. Natomiast inną sprawą jest, ze na Nowy Rok proszę je o wsparcie finansowe ... KZP  bezwzględnie uwzględniam w oświadczeniu.

24 kwi 2009, 21:00
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

Od niedawna nurtuje mnie czy w oświadczeniach majątkowych należy wykazywać stan wkładów w Pracowniczej Kasie Zapomogowo-Pożyczkowej? ...

A wkład budowlany (lub inny) w spółdzielni mieszkaniowej również się wykazuje (niezależnie od faktu wskazania prawa do posiadania lokalu w zasobach spółdzielni)?
Osobiście takowych nie mam, więc pytam tylko per analogiam.
A zaliczki wpłacone pod koniec roku np. na meble do kuchni z dostawą na styczeń?

24 kwi 2009, 21:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2