Teraz jest 04 wrz 2025, 09:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Nepotyzm i prywata 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 sty 2007, 11:31

POSTY        36
Jak się dostać do roboty do urzędu? To proste: koneksje, rodzina, protekcja, znajomości i wiele innych przekrętów.
Ludzie z zewnątrz nie mają szans. Jak mi kiedyś powiedział jeden znajomy z urzędu, normalni ludzie z ulicy się do urzędów nie dostają. Był u nas kiedyś konkurs wewnętrzny tylko wśród pracowników z naszego US na inspektora w dziale kontroli. Szczególnie zwracam uwagę na zapis "tylko wsród pracowników naszego US". Było nawet kilku chętnych. I? I nic! Przyszedł jakiś kolega naczelnika, ale nie jeden z pracowników naszego urzędu. Czy to nie jest podstawa do jakiejś skargi lub zażalenia na procedurę wyboru kandydatów? Najpierw się mówi, że tylko pracownicy naszego US, a później jakiś facet z kosmosu się dostaje. ;)

:stop:  :wub:

Ostatnio edytowano 17 sty 2007, 15:12 przez Fraud_slayer, łącznie edytowano 1 raz

17 sty 2007, 08:02
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 gru 2006, 11:08

POSTY        3
Chyba wiem, o czym mówisz. <_<  Chłopie, taka jest rzeczywistość. Nie wiem, skąd się to bierze, bo przecież zarobki w administracji marne.

Ostatnio edytowano 17 sty 2007, 15:13 przez Beamte, łącznie edytowano 1 raz

17 sty 2007, 08:34
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:24

POSTY        47

Jak się dostać do roboty do urzędu? To proste: koneksje, rodzina, protekcja, znajomości i wiele innych przekrętów.
Ludzie z zewnątrz nie mają szans. Jak mi kiedyś powiedział jeden znajomy z urzędu, normalni ludzie z ulicy się do urzędów nie dostają.

Tak z ciekawości: a Ty jak się dostałeś? Niestety im dalej od Warszawy tym gorzej to wygląda.

17 sty 2007, 16:53
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        36

Chyba wiem, o czym mówisz. <_<  Chłopie, taka jest rzeczywistość. Nie wiem, skąd się to bierze, bo przecież zarobki w administracji marne.

Ze mną to już całkiem inna historia, ale odpowiem jak każdy... Na konkursie byłem najlepszy. ; :D

Ostatnio edytowano 17 sty 2007, 23:12 przez Fraud_slayer, łącznie edytowano 1 raz

17 sty 2007, 18:05
Własny awatar
Parę dni temu kierowniczka z radosnym uśmiechem zakomunikowała praktykantowi, który kończy staż w urzędzie z końcem stycznia, aby złożył papiery w kadrach. Myślała, że on ją uściska ze szczęścia. A ten skrzywił się, jakby połknął cytrynę. Powiedział, że poszuka sobie "ciekawszej" pracy. Ta mu mówi, aby się zastanowił. Ale podziękował grzecznie, że on już się zastanowił.
W BŁĘDZIE są ci, co myślą, że na skinienie ręki młodzi, zdolni, z fakultetami i językami będą się pchali drzwiami i oknami do urzędu. Do tej nerwowej, niewdzięcznej i słabo opłacanej pracy. Na rok - dwa i owszem. Aby zdobyć wpis do CV. I powiedzieć "pa!"
KIEDY taki młody człowiek dorobi się samochodu, nie mówiąc o mieszkaniu? Chyba po 40-tce.
Z czego utrzyma rodzinę? Jak nieopatrznie ją założy!

Ostatnio edytowano 17 sty 2007, 23:13 przez Zeta, łącznie edytowano 1 raz

17 sty 2007, 19:00
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 09:23

POSTY        11

Parę dni temu kierowniczka z radosnym uśmiechem zakomunikowała praktykantowi, który kończy staż w urzędzie z końcem stycznia, aby złożył papiery w kadrach. Myślała, że on ją uściska ze szczęścia. A ten skrzywił się, jakby połknął cytrynę. Powiedział, że poszuka sobie "ciekawszej" pracy. Ta mu mówi, aby się zastanowił. Ale podziękował grzecznie, że on już się zastanowił.
W BŁĘDZIE są ci, co myślą, że na skinienie ręki młodzi, zdolni, z fakultetami i językami będą się pchali drzwiami i oknami do urzędu. Do tej nerwowej, niewdzięcznej i słabo opłacanej pracy. Na rok - dwa i owszem. Aby zdobyć wpis do CV. I powiedzieć "pa!"
KIEDY taki młody człowiek dorobi się samochodu, nie mówiąc o mieszkaniu? Chyba po 40-tce.
Z czego utrzyma rodzinę? Jak nieopatrznie ją założy!

Po 40-tce to może nazbiera sobie na jakiś niewielki wkładzik własny.

Ostatnio edytowano 17 sty 2007, 23:13 przez agawa, łącznie edytowano 1 raz

17 sty 2007, 21:10

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Po 40-tce to może nazbiera sobie na jakiś niewielki wkładzik własny

Chodziło o 40 lat stażu w US. :brawa:

Ostatnio edytowano 17 sty 2007, 23:14 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

17 sty 2007, 21:16
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        36
Nie ukrywam, że mnie to strasznie denerwuje, że w małych miastach lub nawet sporawych ;) (ok. 400 tys.) panuje taka wielka prywata. Nie wiem, w Warszawie jest inaczej. Tutaj nie - z tego co wiem - to nie szuka się pracy w skarbówce, jak by to był szczyt osiągnięcia. Jak mi kiedyś koleżanka powiedziała, do skarbówki przyjmują z łapanki, haha. No na Warszawę 1400 zł na miesiąc to nie jest szczyt osiągnięcia. W Lublinie bym się już cieszył, jakbym tyle miał. Kolega, referent, dostaje w Lublinie 1510 brutto. I z czego tu żyć? Dobrze choć, że dzieci nie ma. Swoją drogą przygotowuję się do egzaminu na doradcę podatkowego i planuję coś swojego, bo tu nie da się wyżyć. <_<

Ostatnio edytowano 18 sty 2007, 21:53 przez Fraud_slayer, łącznie edytowano 1 raz

18 sty 2007, 07:25

REJESTRACJA21 paź 2006, 23:08

POSTY        130

LOKALIZACJAkosmos

(...)a później jakiś facet z kosmosu się dostaje.

Tylko nie z kosmosu, proszę.

Ostatnio edytowano 18 sty 2007, 21:54 przez kaktus, łącznie edytowano 1 raz

18 sty 2007, 14:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 paź 2006, 21:33

POSTY        51

LOKALIZACJAZiemia

Po 40-tce to może nazbiera sobie na jakiś niewielki wkładzik własny.

Hmm... Chyba z 80%-ową pomocą banku...

Ostatnio edytowano 18 sty 2007, 21:54 przez babula, łącznie edytowano 1 raz

18 sty 2007, 16:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]